Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, jest jak "Mistrz Arkadiusz" pisze, też robiłem jesienią próby z Agarem, i nigdy więcej. Konsystencja i walory smakowe można porównać coś mniej więcej jak by posłodzić kawę czy herbatę cukrem, lub słodzikiem. Niektórzy mówią że słodzik jest ok, ale ja się katować nie muszę. Tylko pektyna lub żelatyna. Nie ma porównania, Agar to lipa, przynajmniej dla mnie :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-713243
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 274
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Botwinka z własnego ogródka na zimowe obiady.

post-41296-0-68694800-1625830101_thumb.jpgpost-41296-0-72388300-1625830118_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-714108
Udostępnij na innych stronach

Botwinka z własnego ogródka na zimowe obiady.

Ile czasu pasteryzujesz? Czy robileś z surową wodą?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-714330
Udostępnij na innych stronach

Botwinka była wrzucona na małą ilość gotujacej wody i gotowana przez 5 min.  z dodatkiem soli i na końcu dodany kwasek.Po tym czasie do słoika i do pasteryzacji 20 min.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-714370
Udostępnij na innych stronach

 

 

dodany kwasek.

Ile dodajesz tego kwasku?

Moje botwinki słoikowe maja tendencję do tracenia koloru. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-714373
Udostępnij na innych stronach

Na 1,8 kg botwinki dałem 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki od herbaty czyli ok.7,5 g , ale moim zdaniem wystarczyła by 1 płaska łyżeczka. Kwasek dodałem już po gotowaniu i wyłączeniu gazu..

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-714383
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na 1,8 kg botwinki dałem 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki od herbaty czyli ok.7,5 g , ale moim zdaniem wystarczyła by 1 płaska łyżeczka.

Dziękuję za info  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-714387
Udostępnij na innych stronach

Podpowiedzcie. To pleśń czy grzybnia pieczarek.? Są w piwnicy od 4 dni i coś mi się wydaje ,że trochę za wcześnie jak na grzybnię. :( Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją, ale nie wiem czy dobrze podlewałem bo robiłem to na gazetę ,którą były przykryte a nie bezpośrednio na torf.

post-41296-0-89412900-1626688983_thumb.jpg

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-715193
Udostępnij na innych stronach

To efekt przerastania grzybni do okrywy torfowej.Bardzo ładnie to rokuje

Moje brązowe pieczarki w tym roku były ogólnie nie udane natomiast białe nie dały takich plonów jak w innych latach.

Wg.mnie był to efekt zbyt małej ilości okrywy torfowej.W poprzednich latach kupowałem torf odkwaszony i wysypywałem min 5 cm wigotnego torfu na grzybnię.T co daje sprzedawca w komplecie to 2-3 cm.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-715194
Udostępnij na innych stronach

 

 

To efekt przerastania grzybni do okrywy torfowej.Bardzo ładnie to rokuje

No to kamień z serca  :D  .Trochę to rozgarnąłem. Myślę ,że to nie będzie problem.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-715206
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie ile kg mozna z takiego czegos otrzymac ,u mnie pojawia sieco i raz taka reklama roznychgrzybow i sobie pomyslalamze moze jakies bym jupila ale jak uzysk 1kg to wole kupic w skleoie grzyby cena ktora u mnie oodaja to 35 €
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-715304
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiac robie drugi raz.Teraz zamówiłem w firmie którą polecają nasi forumowicze.Poprzednio szału nie było,ale i podkład i torf były inne.Poprzednio tez tak dużo grzybni nie było.Pożyjemy zobaczymy.Będę ważył uzysk to się okaże czy to się opłaca czy nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-715327
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Będę ważył uzysk to się okaże czy to się opłaca czy nie
Oby nie było tak jak niedawno opowiadał znajomy masarz: pani przywiozła nie bielonego dzika 72 kg i z niego zażyczyła sobie  15 kg szynki wędzonek, 10 kg polędwicy, 15 kg wędzonego boczku i 32 kg kiełbasy, i sie zgodził pod warunkiem ,że będzie cały czas przy nim i będzie pilnowała by nic kot nie zjadł   :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-715330
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiac robie drugi raz.Teraz zamówiłem w firmie którą polecają nasi forumowicze.Poprzednio szału nie było,ale i podkład i torf były inne.Poprzednio tez tak dużo grzybni nie było.Pożyjemy zobaczymy.Będę ważył uzysk to się okaże czy to się opłaca czy nie.

Czy grzybnie masz od grzybyhobby.pl

Jeżeli tak to powinna być dołączona taka instrukcja(mowa o fazie trzeciej)

post-63315-0-57197700-1626801996_thumb.jpg

Własne pieczarki są bez porównania z tymi sklepowymi więc bezcenne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-715331
Udostępnij na innych stronach

Tak mam z tego źródła.Instrukcję też mam.Na trzecią fazę jeszcze mam czas.Zacząłem 14.07. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-715332
Udostępnij na innych stronach

Tak mam z tego źródła.Instrukcję też mam.Na trzecią fazę jeszcze mam czas.Zacząłem 14.07.

Masz już przykryte torfem więc dostarczona grzybnia była już w trzeciej fazie w drugiej jest inna intrukcja.

post-63315-0-61961300-1626803700_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-715337
Udostępnij na innych stronach

Trzymam się instrukcji. Jak napisane tak robione

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-715339
Udostępnij na innych stronach

Tym razem będzie chyba więcej niż za pierwszym razem. :)  post-41296-0-08185000-1627382438_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-716129
Udostępnij na innych stronach

 

 

A o hodowli Shitake nie myślałeś.

Na razie nie. Skupiam się na pieczarkach bo lubię je w każdej postaci. Nawet surowe z solą . 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-716142
Udostępnij na innych stronach

 

 

surowe z solą .

Z solą, cytryną i oliwą  :tongue:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-716152
Udostępnij na innych stronach

 Ja od lat zalewam ogórki do kiszenia na zimę w słoikach gotującą solanką. Jestem ciekaw jak Wy to robicie.? :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-716230
Udostępnij na innych stronach

Moja robi tak samo. 

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-716238
Udostępnij na innych stronach

Kiszę tradycyjnie,tyle że słoiki po kilku dniach wędrują do głębokiej, zimnej i ciemnej piwnicy, zimą po otwarciu słoika rusza dalszy proces fermentacji, a same ogórki są jak kilkudniowe małosolne.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/9/#findComment-716244
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.