arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Było trochę czasu to zrobiłem pasztet smarowny drobiowo - wieprzowy i duszonkę wp. ( na górze) Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-548355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Dawno nie robił tyrolskiej Edytowane 13 Maja 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-551491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 14 Maja 2017 Rozumiem, że pasztet smarowny robisz po prostu rzadszy niż taki co się go piecze w korytku? I potem go pasteryzujesz Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-551576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 14 Maja 2017 Nie to jest pasztet drobiowy o zmienionym składzie od wieprzowego. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-551584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 28 Maja 2017 (edytowane) Szynka z łopatki prasowana, gotowana.Baardzo dobra. Edytowane 28 Maja 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-552954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 28 Maja 2017 Ładna. Dajesz mięso jak leci? www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-552964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 28 Maja 2017 Dajesz mięso jak leci? Nie bardzo.Głównie jest to część łopatki w miejscu gdzie znajduje się kość ramienna. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-552974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 29 Maja 2017 Arkadiusz, mam pytanie: gdzie kupujesz przyprawe tyrolska?Chcialbym tez zrobic cos podobnego, a Ty juz masz sprawdzone miejsce kupna:Dzieki duze za odpowiedz, Twoje szynkowarowe wyroby i nie tylko, sa naprawde super Pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-553058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 29 Maja 2017 Chcialbym tez zrobic cos podobnego Szczerze mówiąc nie wiem po co chcesz stosować chemię do swojskiego wyrobu. Może lepiej kupić w sklepie. Konserwa tyrolska ma w składzie peklosól, pieprz, czosnek, ziele. Tak trudno zmielić trzy przyprawy? Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-553059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 29 Maja 2017 Dzieki paweljack, myslalem, ze to jest jakas szczegolna mieszanka.Jezeli to tak jak napisales to tez tak zrobie, a proporcje to te ogolne dla dodawania ziol lub w/g smaku?Jeszcze raz duze dzieki.Pozdrawiam Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-553060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 29 Maja 2017 Dzieki paweljack Drobiazg, zerknij tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13653-9-rok-1961-zbi%C3%B3r-dokumentacji-technologicznej-na-konserwy-w-opakowaniach-blaszanych-pw-nr-19/ Str. 45-46 i 183-184 Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-553061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 29 Maja 2017 Dzieki paweljack, teraz moge sie naprawde wyzyc, jak sie wszystko uda Pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-553063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 29 Maja 2017 Dzieki paweljack, teraz moge sie naprawde wyzyc, jak sie wszystko uda PozdrowieniaPowodzenia. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-553064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) A kto powiedział że użyłem gotowej przyprawy do tyrolskiej?.Do tej tyrolskiej użyłem tylko pieprz, czosnek, i ziele Edytowane 29 Maja 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-553068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 31 Maja 2017 Akadiusz, nikt nie powiedzial ,ze przyprawe do tyrolskiej kupujesz, ja tylko pytalem gdzie mozna mieszanke kupic, bo gdzies slyszalem o tyrolskiej gotowej. Paweljack wyprowadzil mnie z bledu i teraz tez wiecej jej nie bede szukal. Musisz wybaczyc nowemu i niedoswiadczonemu Pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-553314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 31 Maja 2017 ja tylko pytalem gdzie mozna mieszanke kupic, Możesz kupić u mnie, jeśli dalej chcesz jej spróbować. https://www.wyroby-domowe.pl/kompozycje-przypraw-c-60.html www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-553316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) Spróbuj bo co by nie mówić to takiego smaku nie uzyskasz na samych naturalnych przyprawach. Edytowane 31 Maja 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-553317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 11 Lutego 2018 Mięso w smalcu. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-588459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 11 Lutego 2018 Kiedys to byla podstawa studenckiej diety - smaki mlodosci. Arkadiusz - Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-588477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 26 Września 2018 Arkadiusz ,miałbym prośbę abyś z grubsza opisał jak robisz golonkę z postu # 87.Z góry dzięki . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-607690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Ja na pewno nie dałem maggi i nie pamiętam czy też nie pominąłem gorczyce, ale jak dobrze pamiętam dałem po 1 ziarenku ziela na słoik. https://www.wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe/1784-golonka-wieprzowa-w-galarecie Edytowane 26 Września 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-607703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Września 2018 Podziękował . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-607719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 28 Września 2018 arkadiusz możesz wstawić przepis na mielonkę z udźca Przepis jest banalnie prosty jak dla Zosi .Bierzesz udziec bez skóry i bez kości, kroisz na mniejsze kawałki i peklujesz ( 50/50 soli i peklosoli) przez 24-48h dawką 23g/kg w temp. 4-6o C.Możesz również solić bo mięso z drobiu nie wymaga peklowania.Ja pekluję bo wtedy otrzymuję lekko różowy kolor.Po peklowaniu mielisz raz na sitku 3-4 mm dodajesz zimną wodę w ilości 20-30% , dodajesz pieprz biały ( ja dodaję 1,2g/kg) i mieszasz aż mięso wchłonie wodę.Na koniec dodajesz mąkę ziemniaczaną w ilości 3% , pakujesz w osłonki termokurczliwe i parzysz w wodzie o temp. 80oC do osiagnięcia w środku 72oC.Możesz równie dobrze zapakować w szynkowar. Mam maszynkę Zelmer 5. Jaki rozmiar sitka założyćdo maszynki przy mieleniu mięsa na szynkę mieloną i z indyka ? Tak przy okazji to dziękuję za filmiki z instruktażem wiązania batonów. Pierwszy węzeł łatwy, przy drugim zacinałem się przy komendzie "dwa", a trenowałem na butelce z wodą mineralną. Prawdopodobnie powinienem zmienić butelkę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-607922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 28 Września 2018 Mam maszynkę Zelmer 5. Jaki rozmiar sitka założyćdo maszynki przy mieleniu mięsa na szynkę mieloną i z indyka ? Proponuję sitko nr 5 ew.6 Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-607924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 28 Września 2018 Dziękuję ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/6/#findComment-607927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi