kostek61 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jednoroczny "Kumpiak".Utrata wagi ok. 35% Wygląda świetnie Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-584485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Jeśli powtórzę to najpierw odkoszczę bo później będę mógł pokroić na maszynie no i bedzie Kumpiatello Arkadiusza. a bez zartow to ladnie wyglada. biore tez juz teraz Twoja opnie Arkadiusz i moze bardziej przyjrze sie swoim szynkom - jedna stracila juz ponad 38 % - dojrzewa od 25 kwietnia 2017 Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-584513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Jak dla ciebie szynka słona, to naprawdę musi byc słona. Z tego co widzę w twoich wyrobach ty zawsze jedziesz na wyższych dawkach soli. Ważyłeś sól czy trzymałeś w soli przez wyznaczony okres? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-584514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Ważyłeś sól czy trzymałeś w soli przez wyznaczony okres? Nie ważyłem soli.Była zasypana przez wyznaczony okres .Drugim razem odważę 50g/kg i powinno być akurat. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-584519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Zaczynam zabawę z kolejnym culatello.Tym razem trochę mniej soli. 30g/kg soli morskiej peklującej i 0,6g/kg czarnego pieprzu grubo mielonego.Solenie 3-4 tygodnie i dojrzewanie do utraty wagi 30%.Waga początkowa 4,6.kg. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Jakieś bakterie też do tego dodajesz?[Dodano: 18 sty 2018 - 11:32]Przyznaję, nie czytałem wcześniej. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Żadnych bakterii. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Żadnych bakterii. niemożliwe dezynfekowałeś rączki Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 18 Stycznia 2018 dezynfekowałeś rączki Robiłem w rękawiczkach chirurgicznych. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Arek szyneczka ładnie przygotowana, i dobrze ze zmieniłeś sposób solenia i dawke peklosoli. Powyżej tez napisałeś ze będziesz następnym razem będziesz dawał 50g/kg i to mnie zaskoczyło. 30g całkiem wystarczy, a dla mnie to góra. Jeszcze jedno bym sugerował. Dorze by było dodać to mieszanki peklującej 0,04% saletry, tz. 0,4g/kg. Jeszcze nie za późno, natrzyj 2g saletry po powierzchni szynki. Azotan nadaje smak i kolor jak bakterie przetwarzają jego na azotyn, i przez dłuższy czas utrzymuje kolor i konserwuje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Powyżej tez napisałeś ze będziesz następnym razem będziesz dawał 50g/kg i to mnie zaskoczyło. 30g całkiem wystarczy, a dla mnie to góra. Chciałem dać 50g/kg bo tyle daję do karkówki, ale doszedłem do wniosku,że do szynki powinno wystarczyć 30g/kg , ale to się okaże na końcu czy dla mnie jest dobra słoność.Co do saletry to miałem dodać , ale ta moja sól morska zawiera wg. specyfikacji 0,9% E 250 i uważałem że tych środków konserwujących będzie za dużo.Co o tym sądzisz.?. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Powyżej tez napisałeś ze będziesz następnym razem będziesz dawał 50g/kg i to mnie zaskoczyło. 30g całkiem wystarczy, a dla mnie to góra. Chciałem dać 50g/kg bo tyle daję do karkówki, ale doszedłem do wniosku,że do szynki powinno wystarczyć 30g/kg , ale to się okaże na końcu czy dla mnie jest dobra słoność.Co do saletry to miałem dodać , ale ta moja sól morska zawiera wg. specyfikacji 0,9% E 250 i uważałem że tych środków konserwujących będzie za dużo.Co o tym sądzisz.?. No, to jest wysoka dawka nitrytu! Dziwny jestem ze coś takiego jest nawet na rynku. Wiem ze to już za późno, ale lepiej by było dać 15g twojej morskiej soli peklującej, 15g samej morskiej i 0,4g saletry potasowej. Teraz bym zostawił jak jest. Oryginalne Culatello di Zibello jest robione tylko na morskiej, ale nie mamy tych jaskiń do dojrzewania, lepiej się ubezpieczyć nitrytem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Teraz bym zostawił jak jest. Dziękuję.Właśnie tak myślałem, że to jest dość wysoka dawka.Może następnym razem dam wg. Twoich wskazówek tylko muszę kupić czystą sól morską Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 18 Stycznia 2018 to jest dość wysoka dawka Masz tam sporo do przerobienia i w długim czasie - pewnie się zneutralizuje -a słoności nie będzie tak wiele morska wszak jest jakby mniej słona ,przynajmniej w moim odczuciu Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Może podpowiecie dlaczego wskazania pehametru w czasie pomiaru pH w salami są niestabilne. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zdaje mi się ze elektroda wysiadła. Przy kalibracji nie lata? A jak mierzysz płyn? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Arku czy to urządzenie jest zasilane bateryjnie? Jeżeli tak to może być słaba bateria. Kiedyś miałem podobne objawy, ale z sondą termometru, temperatura skakała o kilka stopni w ciągu kilku sekund, pomogła wymiana sondy, była uszkodzona. Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Albo zakłócenia ,np od jakiś metalowych przedmiotów w pobliżu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 25 Stycznia 2018 leży wbita w baton na kratce w lodowce Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Albo zakłócenia ,np od jakiś metalowych przedmiotów w pobliżu Również zakłócenia mogą być generowane przez telefon komórkowy.Mam taką wagę; z telefonem nie podchodź bo pokazuje głupoty Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Dziękuję.Wyjąłem z chłodni z batonem na chwilę na zewnątrz i wskazuje poprawnie i stabilnie.Sebastian miał rację.Leżała na kratce i stąd te zakłócenia. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Cieszy ,że się przydałem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Cieszy ,że się przydałem . To jak to mierzyć na bieżąco jak w chłodni są jeszcze dwie sondy temperaturowa i od pomiaru wilgotności i one też mogą zakłócać pomiar .? Edytowane 25 Stycznia 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Uziemić chłodnię Wyciągasz na pomiar i po kłopocie . Edytowane 25 Stycznia 2018 przez sebarod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Wyciągasz na pomiar i po kłopocie . Tak trzeba robić. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi