Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewajace i suszone Arkadiusza


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jednoroczny "Kumpiak".Utrata wagi ok. 35%
Wygląda świetnie  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-584485
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 527
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Jeśli powtórzę to najpierw odkoszczę bo później będę mógł pokroić na maszynie
no i bedzie Kumpiatello Arkadiusza. :D  :thumbsup:  a bez zartow to ladnie wyglada. :clap: 

biore tez juz teraz Twoja opnie Arkadiusz i moze bardziej przyjrze sie swoim szynkom - jedna stracila juz ponad 38 % - dojrzewa od 25 kwietnia 2017 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-584513
Udostępnij na innych stronach

Jak dla ciebie szynka słona, to naprawdę musi byc słona.  :D  Z tego co widzę w twoich wyrobach ty zawsze jedziesz na wyższych dawkach soli.  Ważyłeś sól czy trzymałeś w soli przez wyznaczony okres? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-584514
Udostępnij na innych stronach

Ważyłeś sól czy trzymałeś w soli przez wyznaczony okres? 

 

 

Nie ważyłem soli.Była zasypana przez wyznaczony okres .Drugim razem odważę 50g/kg i powinno być akurat.

post-41296-0-47167700-1515999196_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-584519
Udostępnij na innych stronach

Zaczynam zabawę z kolejnym culatello.Tym razem trochę mniej soli. 30g/kg soli morskiej peklującej i 0,6g/kg czarnego pieprzu grubo mielonego.Solenie 3-4 tygodnie i dojrzewanie do utraty wagi 30%.Waga początkowa 4,6.kg.

 

post-41296-0-52379500-1516271192_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585061
Udostępnij na innych stronach

Jakieś bakterie też do tego dodajesz?


[Dodano: 18 sty 2018 - 11:32]

Przyznaję, nie czytałem wcześniej. :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585062
Udostępnij na innych stronach

Żadnych bakterii.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585063
Udostępnij na innych stronach

 

 

 dezynfekowałeś rączki  ​

 

Robiłem w rękawiczkach chirurgicznych. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585126
Udostępnij na innych stronach

Arek szyneczka  ładnie przygotowana, i dobrze ze zmieniłeś sposób solenia i dawke peklosoli.  Powyżej tez napisałeś ze będziesz następnym razem będziesz dawał 50g/kg i to mnie zaskoczyło. 30g całkiem wystarczy, a dla mnie to góra.  Jeszcze jedno bym sugerował.  Dorze by było dodać to mieszanki peklującej 0,04% saletry, tz. 0,4g/kg.  Jeszcze nie za późno, natrzyj 2g saletry po powierzchni szynki.  Azotan nadaje smak i kolor jak bakterie przetwarzają jego na azotyn, i przez dłuższy czas utrzymuje kolor i konserwuje. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585127
Udostępnij na innych stronach

  Powyżej tez napisałeś ze będziesz następnym razem będziesz dawał 50g/kg i to mnie zaskoczyło. 30g całkiem wystarczy, a dla mnie to góra. 

 

Chciałem dać 50g/kg bo tyle daję do karkówki, ale doszedłem do wniosku,że do szynki powinno wystarczyć 30g/kg , ale to się okaże na końcu czy dla mnie jest dobra słoność.Co do saletry to miałem dodać , ale ta moja sól morska zawiera wg. specyfikacji 0,9% E 250 i uważałem że tych środków konserwujących będzie za dużo.Co  o tym sądzisz.?.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585132
Udostępnij na innych stronach

 

  Powyżej tez napisałeś ze będziesz następnym razem będziesz dawał 50g/kg i to mnie zaskoczyło. 30g całkiem wystarczy, a dla mnie to góra. 

 

Chciałem dać 50g/kg bo tyle daję do karkówki, ale doszedłem do wniosku,że do szynki powinno wystarczyć 30g/kg , ale to się okaże na końcu czy dla mnie jest dobra słoność.Co do saletry to miałem dodać , ale ta moja sól morska zawiera wg. specyfikacji 0,9% E 250 i uważałem że tych środków konserwujących będzie za dużo.Co  o tym sądzisz.?.

 

No, to jest wysoka dawka nitrytu!  Dziwny jestem ze coś takiego jest nawet na rynku. Wiem ze to już za późno, ale lepiej by było dać 15g twojej morskiej soli peklującej, 15g samej morskiej i 0,4g saletry potasowej.  Teraz bym zostawił jak jest.  Oryginalne Culatello di Zibello jest robione tylko na morskiej, ale nie mamy tych jaskiń do dojrzewania, lepiej się ubezpieczyć nitrytem. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz bym zostawił jak jest.

 

Dziękuję.Właśnie tak myślałem, że to jest dość wysoka dawka.Może następnym razem dam wg. Twoich wskazówek tylko muszę kupić czystą sól morską 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585173
Udostępnij na innych stronach

 

 

to jest dość wysoka dawka
Masz tam sporo do przerobienia i w długim czasie - pewnie się zneutralizuje -a słoności nie będzie tak wiele :no: morska wszak jest jakby mniej słona ,przynajmniej w moim odczuciu :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-585194
Udostępnij na innych stronach

Może podpowiecie dlaczego wskazania pehametru w czasie pomiaru pH w salami są niestabilne.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586173
Udostępnij na innych stronach

Arku czy to urządzenie jest zasilane bateryjnie? Jeżeli tak to może być słaba bateria. Kiedyś miałem podobne objawy, ale z sondą termometru, temperatura skakała o kilka stopni w ciągu kilku sekund, pomogła wymiana sondy, była uszkodzona.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586178
Udostępnij na innych stronach

leży wbita w baton na kratce w lodowce

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586181
Udostępnij na innych stronach

 

 

Albo zakłócenia ,np od jakiś metalowych przedmiotów w pobliżu 

Również zakłócenia mogą być generowane przez telefon komórkowy.

Mam taką wagę; z telefonem nie podchodź bo pokazuje głupoty :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586184
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję.Wyjąłem z chłodni z batonem na chwilę na zewnątrz i wskazuje poprawnie i stabilnie.Sebastian miał rację.Leżała na kratce i stąd te zakłócenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586187
Udostępnij na innych stronach

Cieszy ,że się przydałem 

 

:thumbsup: . To jak to mierzyć na bieżąco jak w chłodni są jeszcze dwie sondy temperaturowa i od pomiaru wilgotności i one też mogą zakłócać pomiar .?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586191
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Wyciągasz na pomiar i po kłopocie .

 

Tak trzeba robić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/9/#findComment-586198
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.