Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewajace i suszone Arkadiusza


Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze jeden problem.Czy jest możliwe że w chłodni jeśli jest zamknięta i temperatura. 12 C to wilgotność bez nawilżacza skacze do 100 a nawet powyżej stu procent.Żeby obniżyć wilgotność muszę dojrzewać przy otwartych drzwiach to wtedy wilgotność spada.Podejrzewam złe wskazania regulatora wilgotności tylko nie wiem jak go sprawdzić czy dobrze wskazuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-586374
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 527
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Nie jest możliwa wilgotność wzgledna w normalnych warunkach powyżej 100 %
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-586377
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Podejrzewam złe wskazania regulatora wilgotności tylko nie wiem jak go sprawdzić czy dobrze wskazuje.

W domu mamy  wilgotnościomierz pracujący na końskim włosie (tradycyjny).

W instrukcji zalecają sposób okresowej kalibracji.

Robi się to na 100% wilgotnośći.

W tym przypadku otwór "pomiarowy" zatyka sie mokrą szmatką na określony czas i kalibruje na 100%

Powinieneś sam czujnik umieścić w takim środowisku.

Ale prawdopodobnie Twój przyrząd wymaga kalibracji w temperaturze, w której pracuje. Mierzy bowiem wilgotność względną a ta rośnie odwrotnie proporcjonalnie do temperatury.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-586379
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem bezwzględną która przelicza na względną w funkcji temperatury. Zależność względną w % i temperatura nie jest tak oczywista jak piszesz @EAnno. To stosunek ilości pary wodnej do ilości pary nasyconej w danej temperaturze.

 

Ilość pary nasyconej w jednostce objętości jest proporcjonalna do tempetatury

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-586383
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arek jaki masz wilgotnościomierz?

 

Mam taki regulator.Jutro sprawdzę czy ma możliwość kalibracji.

http://allegro.pl/regulator-sterownik-wilgotnoscia-rt2crh-higrostat-i7141469123.html

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-586384
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz - użytkownik nie ma możliwości kalibracji tego urządzenia - jedynie producent może je skalibrować . Więc jeżeli Ci okłamuje to jest kłopot , bo byś musiał wysłać do producenta.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-586418
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie rezygnuj.W końcu się uda.Tfu,tfu żeby tylko nie zapeszyć  :D

 

post-41296-0-84879500-1517378826_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587031
Udostępnij na innych stronach

Ooo czyżby pleśń Cię polubiła ?

 

Jak widać.Cierpliwość i dokształcanie popłaca , ale jeszcze się za bardzo nie cieszę co by nie zapeszyć ponieważ w tej chwili pracuję bez regulatora wilgotności bo wysłałem go wczoraj do naprawy, ale i tak chyba nie to było przyczyną tylko źle prowadzony proces po fermentacji. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587044
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale i tak chyba nie to było przyczyną tylko źle prowadzony proces po fermentacji.
Arkadiusz - trudno jest poprowadzic zle proces po fermentacji" wiec moze cos blizszego o tym zlym procesie ?

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587088
Udostępnij na innych stronach

 

 

trudno jest poprowadzic zle proces po fermentacji" wiec moze cos blizszego o tym zlym procesie ?

 

E tam jak się chce albo jest się nie douczonym to się uda wszystko spieprzyć. :D .Po prostu miałem problem z zapleśnieniem batonów i przypuszczam, że za wcześnie opryskiwałem batony pleśnią .Robiłem to bezpośrednio po fermentacji kiedy były jeszcze wilgotne.Te pokazane pryskałem pleśnią dopiero jak skórka była sucha i jak na razie jest ok. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587106
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz a czy to jest powod do rozdzierania szat? - po fermentacji batony sa wilgotne ale nie splywa juz po nich woda jak bezposrednio po nabiciu farszem. W dodatku pisales o wadliwie dzialajacym wilgotnosciomierzu - moze to ma jakis zwiazek?

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587110
Udostępnij na innych stronach

Do darcia szat to nie ,ale wolę salami jak ma ten posmak pleśni.Na regulator wilgotności bym raczej  nie zwalał bo teraz jest bez i jakoś idzie,ale z drugiej strony nie mogę tego wykluczyc.Okaże się następnym razem jak przyjdzie z naprawy i będę robił następną salami.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587116
Udostępnij na innych stronach

Czekam na wskazania na skali wilgotnościomierza.

 

Jak wróci z naprawy to podam.

 

 

A teraz wyrób z 27 marca 2017r.

 

post-41296-0-09269200-1517465211_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587191
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyrób z 27 marca 2017r.

Serio ???  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587212
Udostępnij na innych stronach

Serio ???

 

Całkowicie poważnie.Mam jeszcze ze dwa kawałki , ale jeszcze poczekają. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587214
Udostępnij na innych stronach

  • Ile czasu najdłużej można przetrzymać takie produkty?  Mam jeszcze kawałki polędwicy i karkówki zapakowane próżniowo z maja i czerwca 2017. Wyglądają dobrze , leżą w lodówce w 4-5ºC i kuszą ;):). Jestem cierpliwy , ale nie wiem ile tej cierpliwości może być maksymalnie? Szkoda  by było zmarnować. Może zamrozić? - czy byłaby to profanacja :hmm::)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587243
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może zamrozić? - czy byłaby to profanacja

 

A po co .Moje dojrzewające nigdy nie były mrożone tylko leżą sobie zapakowane próżniowo w chłodni 4-6 C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587252
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu najdłużej można przetrzymać takie produkty

Ja trzymałem rok  (karczek, wołowina, boczek)   a i dłużej spokojnie wytrzymają . Opisy masz w moim wątku  . Tylko jak opisałem nie widzę różnicy w długo a krótko  przechowywanych (albo mam zbyt plebejskie podniebienie :laugh: )  bo jak masz w folii próżni to to dojrzewanie już jest bardzo  spowolnione. Jak dla mnie ma to sens (długie  przechowywanie )  jeżeli nie masz komory dojrzewającej  i robisz w zimie zapas na lato/jesień do następnej  inaczej  to  taki sobie :).. Pewnie jest inaczej w przypadku szynek  parmeńskich itd , ale w naszych warunkach i  wyrobach a'la parmeńskie  nie

Teraz otworzyłem wołowinę z marca 2017 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587258
Udostępnij na innych stronach

Co prawda zapakowana próżniowo już nie dojrzewa, ale smak się z czasem zmienia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/10/#findComment-587330
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.