redzed Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Witaj Arek,Salami wygląda super! Tylko nie mamy oceny smaku? Co do pakowania w próżni zapleśniałych salami, pamiętajmy ze pleśń jest grzyb. Kto che zrobić badania moze zapakować kilka pieczarek i obserwować co się stanie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-604908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Tylko nie mamy oceny smaku? Naszym subiektywnym zdaniem to typowe salami .Ostatnio jedna z naszych znajomych próbowała mojego salami i stwierdziła że to typowy smak dla tego wyrobu więc chyba nie jest źle.Używam niewiele rodzajów przypraw góra cztery ,żeby nie zabijać smaku mięsa.Jak na razie eksperymentuję tylko z różnymi wkładami mięsnymi.Nie wiem czy to dobry pomysł i jak nam będzie smakowała, ale następne planuje zrobić z papryką wędzoną. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-604918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Czas dojrzewania od 29.03.2015 do 18.08.2018 Bardzo ładny wyrób i zapewnie wybornie smakuje ,ale mam pytanie czy w tym co zacytowałem wszystko się zgadza ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-604920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Czas dojrzewania od 29.03.2015 do 18.08.2018 Bardzo ładny wyrób i zapewnie wybornie smakuje ,ale mam pytanie czy w tym co zacytowałem wszystko się zgadza ? Sebarod - to chyba jest literowka w dacie - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone/page-15?do=findComment&comment=593694 Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-604921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 StefanS tez mi sie tak wydaje ,ale nie ma to jak zapytać u zródła Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-604922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Trochę za długo by dojrzewała .Już poprawiłem. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-604954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Coppa prezesa Tomka z małym moim udziałem. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-619972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Towar pokazowy, na wystawę . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-619982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Towar pokazowy, na wystawę To głównie zasługa Tomka bo on solił, przyprawiał wg. mojego przepisu a ja tylko dojrzewałem no i zdjęcie jest ładnie eksponowane .Ja tak ładnie pokazać nie potrafię. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-620039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Pierwsze z trzech udane Cullatello.Data rozpoczęcia 18.01.2018r.Jak dla nas nieco mało słone (30g/kg soli morskiej peklującej), ale to już nie jest problem.Następne będziew punkt.Dałem jeszcze pieprz czarny , ale w następnym użyje trochę innych przypraw. Edytowane 20 Stycznia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-621141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Arku,zdjęcia zdjęciami ale proszę o kilka słów wyjaśnienia, choćby w celach edukacyjnych.Czy to był cały dyszek?Widok tej słoninki w aromatycznych plasterkach po prostu mnie rozkłada Widać spore przesuszenie po "chudej" stronie w stosunku do "tłustej.Czy masz w związku z tym jakieś edukacyjne sugestie?Nie wątpię, że sprawę już dogłębnie przeanalizowaleś Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-621142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Smakowitości Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-621160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Czy to był cały dyszek? Tak jak zwykle na Culatello.Mięśnie dwugłowy , półścięgnisty , półbłoniasty , i płaski + okrywa tłuszczowa Widać spore przesuszenie po "chudej" stronie w stosunku do "tłustej Jest różnica ,ale zdjęcie nieco przekłamuje.Nie jest źle.Powiedział bym ,że jest dobrze.Dodałem jeszcze jedno zdjęcie.Tam może lepiej widać przekrój . Czy masz w związku z tym jakieś edukacyjne sugestie? Aniu TY mnie przeceniasz .Ja skromny amator a nie zawodowiec, ale jak zauważyłem wszyscy ,którzy robią ten wyrób mają ten problem, że mięso od strony chudej mocniej się wysusza.Jest to normalny objaw bo pozbywa się z tej strony wody.Warunki dojrzewania były dobre .12ºC i 77-85% wilgotności.Jedyna sugestia jaka mi się nasuwa to szybsze pokrycie sugma.Ja to zrobiłem przy stracie wagi ok.38%.Z drugiej strony jak pokryję wcześniej to ograniczę pozbywania się wody z wyrobu i może kiepsko dojrzewać.Jak zrobię jeszcze kilka Cullatello to zapewne złapię ten złoty środek.Następne prawdopodobnie pokryje przy stracie 34%-35%.Strata końcowa jest minimalnie mniejsza od tej jak pokryłem sugma i jest to dowód, że mięso po tym zabiegu już nie oddawało wody.Trzeba też wziąć pod uwagę,że poszczególne mięśnie różnią się kolorem.Jedne są ciemne inne jaśniejsze a jeszcze inne o dwóch odcieniach i to też ma swoje znaczenie w kolorze przekroju.Mam jeszcze jedną techniczną sugestię.Mam maszynę do krojenia, ale to nie jest maszyna w 100% - tach do tego typu wyrobów.Jeśli z jednej strony plasterek jest przezroczysty a z drugiej jest grubszy to jest takie złudzenie. że tam gdzie jest grubszy wygląda jakby był mocniej przesuszony.Teraz już będzie z górki.Gdybym nie był zadowolony z tej Culatello to chyba zaprzestał bym robić ten wyrób, ale teraz zaiskrzyła iskierka nadziei i będę to kontynuował. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-621165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Jak dla nas nieco mało słone (30g/kg soli morskiej peklującej),Arkadiusz - a sposob peklowania ? z odlewaniem czy bez?Następne prawdopodobnie pokryje przy stracie 34%-35%.Strata końcowa jest minimalnie mniejsza od tej jak pokryłem sugma i jest to dowód, że mięso po tym zabiegu już nie oddawało wody.moja uwaga - to chyba troszke wczesniej nie byloby zle - czyli ok 30% straty wagi co w swoich warunkach (podobne jak Twoje) osiagam po ok 4.5-5.5 miesiaca. (poniewaz swoje 4 Culatellos wazylem co 15 dni i nawet bawilem sie w wykresy to uwazam ze tzw, krzywa straty wagi zaczyna "prostowac sie wlasnie przy tych wartosciach). Ale to tylko moja uwaga. Dodatkowo - ciekawi mnie to co ostatnio zrobilem czyli podwojny pecherz i jego wplyw na straty i przesuszanie chudej warstwy.Teraz już będzie z górki.Gdybym nie był zadowolony z tej Culatello to chyba zaprzestał bym robić ten wyrób, ale teraz zaiskrzyła iskierka nadziei i będę to kontynuował.i to mnie cieszy.. Edytowane 20 Stycznia 2019 przez EAnna Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-621181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Arkadiusz - a sposob peklowania ? z odlewaniem czy bez? Przecież wiesz .Ja jestem tradycjonalista.Po drugie odlewania nie było za wiele.Może następną zapekluję Twoim sposobem moja uwaga Dzięki za zainteresowanie i cenne uwagi.Ja swoja ważyłem mniej więcej co miesiąc.Jak spojrzę w notatki to napisze jak to się kształtowało.Co do tych 30%. Czy nie sądzisz, że to będzie trochę za wcześnie.?Obawiam się ,żeby nie miała za dużo wody. Dodatkowo - ciekawi mnie to co ostatnio zrobilem czyli podwojny pecherz i jego wplyw na straty i przesuszanie chudej warstwy. Podwójny pęcherz moim zdaniem może spowolni pozbywanie się wody , ale i tak ten typ wyrobu musi jej stracić odpowiednią ilość.Pożyjemy ,zobaczymy.Jestem ciekaw co Ci wyjdzie. Pozdrawiam Arek Edytowane 20 Stycznia 2019 przez EAnna Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-621193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Przecież wiesz .Ja jestem tradycjonalista.Po drugie odlewania nie było za wiele.Może następną zapekluję Twoim sposobemnie pytalem ze wzgledu na naklanianie do sposobu peklowania, Powodem jest chec wyjasnienia malego poziomu slonosci. Dawka ktora zastosowales jest przeznaczona do tak zwanego Equilibrium Cure czyl peklowanie rownowazne a po naszemu to - dostarczenie zrownowazonej dawki soli/peklosoli i odbywa sie to w zamknietym naczyniu (najczesciej woreczku w podcisnieniu) stad szynka jest caly czas w jakby solance i wnikanie roztworu soli rownowazone jest odpowiednim stezeniem roztworu soli. Przy odlewaniu zas solanki nastepuje zachwianie tej rownowagi na zasadzie odlewania roztworu soli. I mimo nawet niewielkich ilosci to jednak nastepuje zmniejszenie ilosci soli ponizej poziomu jaki chcemy dostarczyc. W swoich dzialaniach nie moge zastosowac woreczkow vaccum ze wzgledu na wielkosc szynki stad uzywam woreczki strunowe ale jednoczesnie zwiekszam dawke soli troche (ostatnio uzylem 32g/kg.) ze wzgledu na odplyw czesci soalnki pomiedzy woreczki, przekladajac szynke do gory nogami co jakis czas aby wytworzona solanka miala dojscie do wszystkich stronCzy nie sądzisz, że to będzie trochę za wcześnie.?Obawiam się ,żeby nie miała za dużo wody.34% a 30% to w sumie niewielka juz roznica, i wydaje mi sie ze od tych 30% zaczyna sie okres wydluzonej/mniejszej straty wody w okreslonym czasie. Dodatkowo musisz wziasc pod uwage ze na przekroju okrywa tluszczowa moze byc wieksza lub mniejsza i to tez ma znaczenie na szybkosc straty wody a zarazem na tworzenie sie suchego pierscienia. Stad tez wydaje mi sie ze nalezaloby bardziej indywidualnie podejsc do sugny. Poprostu wydaje mi sie ze jesli "otwarcie" w postaci powierzchni chudego miesa bedzie mniejsze a bedziesz trzymal do 34-35% starty wagi to suchy pierscien bedzie duzo glebszy co znow wstrzymuje odparowywanie z glebszych warstw szynki. Czyli opoznienie zastosowania sugny niewiele zmieni w kwestii odparowywania i niewiele tez juz pomoze na suchy pierscien poniewaz bedzie on juz zbyt mocno suchy blizej powierzchni. Wiec jak dotychczas z mojego przekonania to wlasnie to zastosowanie w ok 30% starty wagi ma najlepsze efekty. i nie wydaje mi sie aby w tym momencie zostala juz zachwiana dzialalnosc i procesy enzymatyczne.Pozdrawiam. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-621199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) To nie jest powód małej słoności bo jak już pisałem nie było co odlewać.Zawsze daję 50g/kg.O tym kiedy należy użyć sugma to jest jeszcze więcej zmiennych niż tylko grubość okrywy tłuszczowej.Ponieważ w naszym przypadku nie możemy liczyć na powtarzalność surowca wyjściowego to te 30 % jest moim zdaniem tylko liczbą orientacyjną.Oddawanie wody zależy również od tego czy mamy szynkę że sztuki starszej czy młodej,czy mięso łatwo czy trudno oddaje wodę,jakie jest pH surowca wyjściowego.Niestety czeka mnie metoda prób i błędów jak z doborem słoności solanki.Ideałem byłoby zaopatrzenie z tego samego źródła w ten sam surowiec,ale jest to niestety niemożliwe. Edytowane 21 Stycznia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-621224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Arkadiusz bardzo ładny wyrób ,wielkie brawa . Też wczoraj krołem szynkę ,nieco starszą wykonaną 15 listopada 17.Wyszło że podegustowaliśmy podobne starocie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-621248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Pierwsze z trzech udane Cullatello. Arku, smakowitości ! Brawo ! :clap: "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-621264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 20 Marca 2019 Arku, culatello piękne, nie ma co. Pomarzyć tylko hehe. Doczytałem że pakowałeś w pęcherz. Masz może jakiegoś sprawdzonego dostawcę pęcherzy o większym kalibrze? Te które kupiłem niestety, pomimo znacznego rozciągnięcia letnia wodą pod ciśnieniem (wielokrotnie powtarzałem procedurę), nie powiększyły objętości na tyle by zmieścić ponad czterokilogramową szynkę. Musiałem zastosować dwa pęcherze i je zszyć, co nie ukrywam było trochę upierdliwe. Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-626998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 20 Marca 2019 Masz może jakiegoś sprawdzonego dostawcę pęcherzy o większym kalibrze? Tak mam.Podam Ci telefon.509412515.Powołaj się na "złotówę" i powiedz do czego potrzebujesz.Mają prawdopodobnie wysyłkę a jak nie to ja kupię i wyślę. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-627006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 20 Marca 2019 Dzięki!!! Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-627019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Coppa i wołowina nam się skończyła.Dwie karkówki i kawałek górnej zrazowej o marmurkowatym przekroju.Jak zapewne zauważyliście zapeklowałem próżniowo w woreczkach. .Stefan się ucieszy. Teraz nic tylko czekać. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-632437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Jak się całkiem skończyła to oczekiwanie może być trudne Zdradzisz skład posypki? Po wcześniejszych wpisach domyślam się, że majeranek ale chyba też coś jeszcze? Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-632440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Zdradzisz skład posypki? Po wcześniejszych wpisach domyślam się, że majeranek ale chyba też coś jeszcze? Coppa1.Sól morska peklująca - 40 g/kg2.Majeranek -2g/kg3.Czosnek granulowany - 0,6g/kg4.Kolendra - 0,6g/kg5.Pieprz czarny - 1g/kg Górna zrazowa.Tutaj zaszalałem. 1.Sól morska peklująca - 40 g/kg2.Czosnek granulowany - 0,6g/kg3.Kolendra -0,6g/kg4.Pieprz czarny - 1g/kg5.Tymianek - 0,6g/kg6.Kardamon - 0,6g.kg7.Koper włoski (fenkuł) -0,6g/kg8.Majeranek - 2g/kg Edytowane 1 Czerwca 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/16/#findComment-632441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi