Todek Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 24 Czerwca 2023 To w sumie ja też poproszę bawełnę. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katihome Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Widzę że większość osób preferuje fartuch bawełniany. Jaki kolor fartucha ?Czarny czy inny kolor. Będę potrzebowała logo wędzarniczej braci w pdf do haftu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Tylmo nie czarny! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 25 Czerwca 2023 To ja poproszę 3 fartuchy (wysyłka albo zlot sierpniowy w Napoleoniowie).Nick mile widziany, a czerwone to coś pięknego.Bardziej wolę wersję prostszą w czyszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Bardziej wolę wersję prostszą w czyszczeniu. Co masz na myśli?Śledzę od jakiegoś czasu ten wątek zastanawiam się, jakie dla użytkowników są pożądane cechy fartucha używanego do prac masarskich i np. obsługi grilla. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 25 Czerwca 2023 No właśnie. Drugie pytanie: jaki wpływ na bezpieczeństwo ma rodzaj materiału, z którego wykonany jest fartuch? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 25 Czerwca 2023 kotunia- 2szt bawełna może być z nikiem różny kolor - każdy prócz czarnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zależy jak szybko potrafi się palić, czy zdążymy jego zdjąć z ciała [Dodano: 25 cze 2023 - 12:15] Bo rozumiem że anty przecięciowy to nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Zależy jak szybko potrafi się palić, czy zdążymy jego zdjąć z ciałaTen aspekt w naszym przypadku jest mniej istotny. Chodzi mi głównie o zabezpieczenie bakteriologiczne. Pomocne może tutaj okazać się sam ożycie. Jakie rodzaje fartuchów używane sa w przemyśle mięsnym? I dlaczego tylko takie? Edytowane 25 Czerwca 2023 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Muski - 6 Muski Muski Muski Muski Muski Zofintal bawełna Zofintal bawełna wróbel75-1 wysyłka Yerba Yerba lobo - 1 Halusia 1 pdywicki wysyłka pdywicki wysyłka Karolszymczak 1 Todek Twonk - 1 wysyłka ReniaS 1 jarekduch 1 szt. wysyłka witold1961 - 1 Roggit - 1szt - wysyłka Cezar 1 Krystek 1 Chudziak 1-3 Chudziak Sobol 1 wysyłka Szakira – bawełna 1 Zico - 1 z nickiem i wysyłką djandriu - 1 Sverige2 - bawełna Sverige2 bawełna Mamuśka Mamuśka Mamuśka kotunia- bawełna kotunia- bawełna Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Patrzę na te fartuchy masarskie to rzeczywiście profesjonalne = poliester i guma . Bawełniane to takie galowe Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 25 Czerwca 2023 No to następne pytanie: do jakiej temperatury minimalnej wewnątrz batonów parzymy nasze kiełbasy? W jakiej temperaturze pierze się poliester? Odpowiedzi na te dwa pytania powinny rozwiać wszelkie wątpliwości co do wyboru materiału na fartuchy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Powinien być wolny wybór, bo z dostępnością materiałów dziś kłopotu nie ma. Mnie np. interesuje tylko bawełna, ale są przecież zwolennicy tworzyw, i też maja prawo. Mój wybór to gruba bawełna, np. coś w tym stylu. https://allegro.pl/oferta/fartuch-kuchenn-dla-szefa-kuchni-gruba-bawelna-13678497692 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Czy Ty faktycznie piszesz tylko aby pisać nie czytając wcześniejszych postów? Nie mam najmniejszego zamiaru zabraniania nikomu kupowania czegokolwiek. Wraz z Koleżanką @EAnną zwracamy jedynie uwagę na zagrożenie wynikające z używania niektórych rodzajów tkanin. Dotyczy to zwłaszcza przetwórstwa mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Wydaje mi sie ze co niektorzy myla fatuch masarski z fartuchem uzywany w kuchni . Czyszczenie kazdego jest zupelnie inne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Jeśli chodzi o mnie, to nie mylę. Fartuchy, których dotyczy ten temat, będą wykorzystywane głównie podczas domowego przetwórstwa mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Aby nie zaczęła się tutaj robić przepychanka warto wiedzieć, że temeparura prania fartuchó wykonanych z poliestru to ok. 40 st. C. To za mało by zniszczyć podstawowe szczepy bakterii znajdujących się na tkaninie. Dlatego przemysł mięsny nie korzysta z tego typu rozwiązań. Stosuje się wyłącznie fartuchy gumowe lub bawełniane. Poddaje się je myciu i parowaniu (sterylizacji). W warunkach domowych fartuch bawełniany z zabrudzeniami pochodzenia organicznego może (musi) być wygotowany. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Takie to wazne zeby materal byl odporny na pranie w temp przynajmnie 60 st C nie tracil koloru bo wygladac ladnie a pierzemy praktycznie po zakonczeniu pracy , przynajmnie ja tak robie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 25 Czerwca 2023 mamuśka, dnia 25 Cze 2023 - 11:21, napisał: Bardziej wolę wersję prostszą w czyszczeniu. Co masz na myśli? Śledzę od jakiegoś czasu ten wątek zastanawiam się, jakie dla użytkowników są pożądane cechy fartucha używanego do prac masarskich i np. obsługi grilla. Typowe osobiście dla mnie wskazówki co do fartuch:- łatwość w czyszczeniu (jak myślę o gotowaniu jak w czasie komuny to mi skóra cierpnie)- w typowej bawełnie potrzeba będzie oprócz proszku do prania używać dodatkowych specyfików by usunąć plamy, a i tak nieraz jest ciężko. Młoda studiuje na Uniwersytecie Medycznym i pranie jej fartuchów z bawełny 100% to ćwiczenie cierpliwości. Ania ma taki kontakt z ciałem ludzkim jak my ciałem świnki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Jednym z głównych naszych zadań na tym forum jest dbanie o bezpieczeństwo użytkowników, choćby poprzez wskazywanie punktów newralgicznych, stwarzających zagrożenia. Używanie fartucha z tkaniny poliestrowej przy przetwórstwie mięsa nie jest wskazane.Z mojej strony byłoby to wszystko w temacie. Decyzja należy do Was. Edytowane 25 Czerwca 2023 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Jeśli chodzi o mnie, to nie mylę. Fartuchy, których dotyczy ten temat, będą wykorzystywane głównie podczas domowego przetwórstwa mięsa. Skoro tak, to ja bardzo dziękuję niestety i,rezygnuję z wcześniejszego zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 25 Czerwca 2023 A tak sobie myślę.Bawełna z domieszką. ale czy wytrzyma pranie w wyższej temperaturze.Może jakiś spec od materiałów się wypowie. Ja Ani fartuchy w pralkę na 60 stopni i żelazko na 3 kropki.[Dodano: 25 cze 2023 - 15:05]Maxell - to fartuchy 100% bawełna. Ja zostaję przy swoim zamówieniu. Jak fartuch bawełna, to haft też bawełna. Wtedy możemy lecieć w gotowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Jeżeli bawełna to oczywiście tak, ale krój i fason fartucha jest bardzo istotny, bo te stosowane typowo przy przetwórstwie mięsa są specyficzne, nie posiadają kieszeni i tego typu fartuch mnie np. nie odpowiada. Myślę więc że przede wszystkim należałoby przedstawić projekt, zaproponować ew. materiał i możliwe dostępne do wyboru kolory, było by znacznie łatwiej decydować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 25 Czerwca 2023 ryszpak - 2 sztuki Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Muski - 6 Muski Muski Muski Muski Muski Zofintal bawełna Zofintal bawełna wróbel75-1 wysyłka Yerba Yerba lobo - 1 Halusia 1 pdywicki wysyłka pdywicki wysyłka Karolszymczak 1 Todek Twonk - 1 wysyłka ReniaS 1 jarekduch 1 szt. wysyłka witold1961 - 1 Roggit - 1szt - wysyłka Cezar 1 Krystek 1 Chudziak 1-3 Chudziak Sobol 1 wysyłka Szakira – bawełna 1 Zico - 1 z nickiem i wysyłką djandriu - 1 Ryszpak Ryszpak Mamuśka Mamuśka Mamuśka kotunia- bawełna kotunia- bawełna Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.