Skocz do zawartości

Fartuchy WB wersja 2


Woocash

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 322
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Bardziej wolę wersję prostszą w czyszczeniu.

Co masz na myśli?

Śledzę od jakiegoś czasu ten wątek zastanawiam się, jakie dla użytkowników są pożądane cechy fartucha używanego do prac masarskich i np. obsługi grilla.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. Drugie pytanie: jaki wpływ na bezpieczeństwo ma rodzaj materiału, z którego wykonany jest fartuch?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy jak szybko potrafi się palić, czy zdążymy jego zdjąć z ciała

Ten aspekt w naszym przypadku jest mniej istotny. Chodzi mi głównie o zabezpieczenie bakteriologiczne. Pomocne może tutaj okazać się sam ożycie. Jakie rodzaje fartuchów używane sa w przemyśle mięsnym? I dlaczego tylko takie?

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  1. Muski -  6

  2. Muski

  3. Muski

  4. Muski

  5. Muski

  6. Muski

  7. Zofintal bawełna

  8. Zofintal bawełna

  1. wróbel75-1 wysyłka

  2. Yerba

  3. Yerba

  4. lobo - 1

  5. Halusia 1

  6. pdywicki wysyłka

  7. pdywicki wysyłka

  8. Karolszymczak 1

  9. Todek

  10. Twonk - 1 wysyłka

  11. ReniaS 1

  12. jarekduch 1 szt. wysyłka

  13. witold1961 - 1

  14. Roggit - 1szt - wysyłka

  15. Cezar 1

  16. Krystek  1

  17. Chudziak 1-3

  18. Chudziak

  19. Sobol 1 wysyłka

  20. Szakira – bawełna 1

  21. Zico - 1 z nickiem i wysyłką

  22. djandriu - 1

  23. Sverige2 - bawełna

  24. Sverige2 bawełna

  25. Mamuśka

  26. Mamuśka

  27. Mamuśka

  28. kotunia- bawełna

  29. kotunia- bawełna

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Patrzę na te fartuchy masarskie to rzeczywiście profesjonalne = poliester i guma . 

Bawełniane to takie galowe  :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to następne pytanie: do jakiej temperatury minimalnej wewnątrz batonów parzymy nasze kiełbasy? W jakiej temperaturze pierze się poliester? Odpowiedzi na te dwa pytania powinny rozwiać wszelkie wątpliwości co do wyboru materiału na fartuchy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powinien być wolny wybór, bo z dostępnością materiałów dziś kłopotu nie ma. Mnie np. interesuje tylko bawełna, ale są przecież zwolennicy tworzyw, i też maja prawo. Mój wybór to gruba bawełna, np. coś w tym stylu.  https://allegro.pl/oferta/fartuch-kuchenn-dla-szefa-kuchni-gruba-bawelna-13678497692

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy Ty faktycznie piszesz tylko aby pisać nie czytając wcześniejszych postów? Nie mam najmniejszego zamiaru zabraniania nikomu kupowania czegokolwiek. Wraz z Koleżanką @EAnną zwracamy jedynie uwagę na zagrożenie wynikające z używania niektórych rodzajów tkanin. Dotyczy to zwłaszcza przetwórstwa mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi sie ze co niektorzy myla fatuch masarski z fartuchem uzywany w kuchni . Czyszczenie kazdego jest zupelnie inne
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o mnie, to nie mylę. Fartuchy, których dotyczy ten temat, będą wykorzystywane głównie podczas domowego przetwórstwa mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aby nie zaczęła się tutaj robić przepychanka warto wiedzieć, że temeparura prania fartuchó wykonanych z poliestru to ok. 40 st. C. To za mało by zniszczyć podstawowe szczepy bakterii znajdujących się na tkaninie. Dlatego przemysł mięsny nie korzysta z tego typu rozwiązań. Stosuje się wyłącznie fartuchy gumowe lub bawełniane. Poddaje się je myciu i parowaniu (sterylizacji). W warunkach domowych fartuch bawełniany z zabrudzeniami pochodzenia organicznego może (musi) być wygotowany.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie to wazne zeby materal byl odporny na pranie w temp przynajmnie 60 st C nie tracil koloru bo wygladac ladnie a pierzemy praktycznie po zakonczeniu pracy , przynajmnie ja tak robie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mamuśka, dnia 25 Cze 2023 - 11:21, napisał: Bardziej wolę wersję prostszą w czyszczeniu. Co masz na myśli? Śledzę od jakiegoś czasu ten wątek zastanawiam się, jakie dla użytkowników są pożądane cechy fartucha używanego do prac masarskich i np. obsługi grilla.
 

Typowe osobiście dla mnie wskazówki co do fartuch:

- łatwość w czyszczeniu (jak myślę o gotowaniu jak w czasie komuny to mi skóra cierpnie)

- w typowej bawełnie potrzeba będzie oprócz proszku do prania używać dodatkowych specyfików by usunąć plamy, a i tak nieraz jest ciężko. Młoda studiuje na Uniwersytecie Medycznym i pranie jej fartuchów z bawełny 100% to ćwiczenie cierpliwości. Ania ma taki kontakt z ciałem ludzkim jak my ciałem świnki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednym z głównych naszych zadań na tym forum jest dbanie o bezpieczeństwo użytkowników, choćby poprzez wskazywanie punktów newralgicznych, stwarzających zagrożenia. Używanie fartucha z tkaniny poliestrowej przy przetwórstwie mięsa nie jest wskazane.

Z mojej strony byłoby to wszystko w temacie. Decyzja należy do Was.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o mnie, to nie mylę. Fartuchy, których dotyczy ten temat, będą wykorzystywane głównie podczas domowego przetwórstwa mięsa.

 

Skoro tak, to ja bardzo dziękuję niestety i,rezygnuję z wcześniejszego zamówienia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak sobie myślę.

Bawełna z domieszką. ale czy wytrzyma pranie w wyższej temperaturze.

Może jakiś spec od materiałów się wypowie.

 

Ja Ani fartuchy w pralkę na 60 stopni i żelazko na 3 kropki.


[Dodano: 25 cze 2023 - 15:05]

Maxell - to fartuchy 100% bawełna.

 

Ja zostaję przy swoim zamówieniu.

 

Jak fartuch bawełna, to haft też bawełna. Wtedy możemy lecieć w gotowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli bawełna to oczywiście tak, ale krój i fason fartucha jest bardzo istotny, bo te stosowane typowo przy przetwórstwie mięsa są specyficzne, nie posiadają kieszeni i tego typu fartuch mnie np. nie odpowiada. Myślę więc że przede wszystkim należałoby przedstawić projekt, zaproponować ew. materiał i możliwe dostępne do wyboru kolory, było by znacznie łatwiej decydować :D:thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  1. Muski -  6

  2. Muski

  3. Muski

  4. Muski

  5. Muski

  6. Muski

  7. Zofintal bawełna

  8. Zofintal bawełna

  1. wróbel75-1 wysyłka

  2. Yerba

  3. Yerba

  4. lobo - 1

  5. Halusia 1

  6. pdywicki wysyłka

  7. pdywicki wysyłka

  8. Karolszymczak 1

  9. Todek

  10. Twonk - 1 wysyłka

  11. ReniaS 1

  12. jarekduch 1 szt. wysyłka

  13. witold1961 - 1

  14. Roggit - 1szt - wysyłka

  15. Cezar 1

  16. Krystek  1

  17. Chudziak 1-3

  18. Chudziak

  19. Sobol 1 wysyłka

  20. Szakira – bawełna 1

  21. Zico - 1 z nickiem i wysyłką

  22. djandriu - 1

  23. Ryszpak

  24. Ryszpak

  25. Mamuśka

  26. Mamuśka

  27. Mamuśka

  28. kotunia- bawełna

  29. kotunia- bawełna

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.