Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Przyszedł czas na kolejne wyzwanie

 

Rozkręcasz się Aniu :)

Moje szczere gratulacje i zasłużone :clap:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327774
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 185
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Użyłam kaszy gryczanej nieprażonej. Ugotowałam ją na wywarze

Jak dokładnie tę kaszę parzyłaś?

 

EAnno .. do gorącego wywaru przecedzonego przez sito z gotowanych skórek i boczku wsypałam kaszę i gotowałam ją 15 minut, po czym, zawinęłam garnek w koc na kilka godzin kasza i ''dochodziła'', zapewniam, że jest miękka.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327775
Udostępnij na innych stronach

A tak się Ania bała ..... a tu nie ma czego.....  ;)

 

Pozdrówka Wielkie dla Ciebie Aniu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327781
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdałam egzamin.... czy muszę poprawkę zaliczyć?

 

Nie jest źle, nawet dobrze, a o poprawkach na przyszłość napiszę potajemnie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327782
Udostępnij na innych stronach

Aniu :D super Super SUPER!!! 

Kiełbaska, wędzoneczki a teraz i kaszaneczka  :clap:  :clap:  :thumbsup: wygląda bardzo smakowicie, przekrój sam w sobie syci oko hehe 

Mieloneczki będą wisienką na torcie :D wielkie brawa i szacun  :clap:

już mam dreszczyk emocji wyczuwalny - co weźmiesz na warsztat jeszcze :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327785
Udostępnij na innych stronach

Robert - uprzedziłeś mnie :) właśnie miałem zapytać Anię, co ma w planach :) .... pasztetowa? rolada lazdijajska? a może coś dojrzewającego?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327787
Udostępnij na innych stronach

Aniu ładne wyroby,oby tylko tak dalej :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327804
Udostępnij na innych stronach

Aniu największe wyrazy uznania za samodzielne napełnianie osłonek poziomą nadziewarką.Wiem coś o tym jakie to wyzwanie,zwłaszcza jak przyssawka co chwilę puszcza :cry: Ja rozwiązałem problem zatrudniając Jolę do kręcenia.Zawsze mam kogo ...... :angel:

A wyroby naprawdę ładnie się prezentują :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327871
Udostępnij na innych stronach

w kaszance widać że kasza-nka a dodatek gożdzików ponoć sprawdza się na grilu gdzie przy pieczeniu ujawnia swój aromat  , 

kiełbasa biała ,, bardzo ładna w przekroju a że na peklosoli to przynajmniej ładnie wygląda. co i dla mnie jest wizualnie odpowiednie 

wedzonki ,,, no cóż , , smakują to najważniejsze 

jak jeszcze zrobisz wątrobiankę i polską surową to będzie Mistrzostwo Świata ,

Należało by jeszcze posmakować, ale ... dzisiaj też zrobiłem u siebie więc jestem najedzony :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328010
Udostępnij na innych stronach

Robert - uprzedziłeś mnie :) właśnie miałem zapytać Anię, co ma w planach :) .... pasztetowa? rolada lazdijajska? a może coś dojrzewającego?

W planach kiełbasa żywiecka, kminkowa i chorizo :) Próba realizacji tych planów niebawem ;)

 

 Ja rozwiązałem problem zatrudniając Jolę do kręcenia.Zawsze mam kogo ...... :angel:

 

Kruszynka .. szczęściarz z Ciebie :)

Poniżej zamieszczam przekrój mojej mielonki. W tej kwestii do poprawy jest nadziewanie osłonki farszem,bo nie do końca usunęłam powietrze. :( i powstały wolne przestrzenie.

post-53395-0-86932300-1390207216_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328179
Udostępnij na innych stronach

W planach kiełbasa żywiecka, kminkowa i chorizo

Mielonka fajna,czekamy na dalsze produkcje.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328200
Udostępnij na innych stronach

Poniżej zamieszczam przekrój mojej mielonki. W tej kwestii do poprawy jest nadziewanie osłonki farszem,bo nie do końca usunęłam powietrze. :( i powstały wolne przestrzenie.

Bardzo apetyczna mielonka  :clap:  Ładny kolor, minimalna ilość galaretki, ciekawy akcent kolorystyczny w postaci ziaren gorczycy :tongue:

Jak na pierwszy raz bardzo dobrze.

A wolnymi przestrzeniami to się zupełnie nie przejmuj. Można to łatwo zrekompensować krojąc grubsze plasterki :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328211
Udostępnij na innych stronach

 

 

i powstały wolne przestrzenie.

 

 

 Aniu :clap::)  . Kiedyś co do wolnych przestrzeni w chlebie mówiło się że tam piekarz mieszka . W kiełbasie .................  :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328212
Udostępnij na innych stronach

Aniu,mielonka apetyczna, a przestrzen jest aby odrobine wiecej musztardy sie zatrzymalo. Bo swieza bulka,mielonka i musztarda, mniam :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328349
Udostępnij na innych stronach

Aniu, piękne kaszaneczki i mieloneczka :clap: :clap: :clap:

Ja jeszcze nie robiłam mielonki, ale........kto wie? Jest tyle przepisów na mielonki, cały czas studiuję.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328352
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kolejna moja przygoda z wyrobem wędlin... tym razem jest to kiełbasa drobiowa parzona wg kolegi Pis-a, który jest autorem przepisu, choć ja wprowadziłam nieco zmian.

Moje składniki

1.5 kg udźca z indyka ze skórą

dwie golonki indycze ważące razem po wytrybowaniu kości 60 dag

2.5kg  udek z kurczaka (choć w przepisie były piersi)

Udziec z indyka oraz golonki peklowane na sucho 18g/kg 50/50 sól i peklosól  przez 48 godzin

Udka z kurczaka peklowane na sucho, peklosól 18g/kg mięsa. przez 48 godzin

Udziec i  golonki  zmielone razem ze skórą na sitku ''4'' trzykrotnie

Udka z kurczaka pozbawione skóry pokrojone w kostkę 3x3 cm, skóry z kurczaka zmieliłam również na ''4'' trzykrotnie

Przyprawy na 1 kg mięsa

-cukier 2 g

-pieprz 2 g

-gorczyca mielona2 g ( ja dałam grubo zmieloną)

-kardamon 0.5-1g

-kolendra 0.3g

Wody 50 ml .. nie więcej ... takie było zalecenie ;)

Kardamon miałam w całości ... więc improwizowałam :facepalm: . Zagotowałam 50 ml wody wrzuciłam do niej całe ziarna kardamonu, które po chwili stały się miękkie, następnie wyjęłam je i poprzez naciśnięcie palcami wycisnęłam z łupinki ziarenka, które później dodałam do mięsa.

Nadziewanie odbywało się ręcznie ... więc lepiej nie wiedzieć co się wtedy działo :laugh: moje ''epitety'' nie do zacytowania :facepalm:

Osłonki białkowe karmelowe 65 fi.

Parzenie odbywało się w temperaturze między 72-75 stopni przez okres 1h 10 min.

Proces produkcyjny mojej pierwszej w życiu kiełbasy drobiowej parzonej ... fotorelacja

Mięso zapeklowane

post-53395-0-87315200-1398722162_thumb.jpg

Prygotowane do połączenia

post-53395-0-85486900-1398722966_thumb.jpg

Mięso wymieszane i doprawione

post-53395-0-28812200-1398724138_thumb.jpg

Napełnione osłonki przed parzeniem

post-53395-0-19371100-1398725057_thumb.jpg

I po parzeniu

post-53395-0-42451200-1398725931_thumb.jpg

Efekt końcowy :)

post-53395-0-12357600-1398726475_thumb.jpg

Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-349087
Udostępnij na innych stronach

Aniu gratulacje , wyglada bardzo smacznie :clap: :clap: :clap:,juz wiem co zrobie po skonczeniu moich zapasow :tongue:

mam tez oslonki bialkowe,  tylko jeszcze nigdy ich nie uzywalam, czy trzeba cos z nimi zrobic?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-349096
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejna moja przygoda z wyrobem wędlin... tym razem jest to kiełbasa drobiowa parzona wg kolegi Pis-a,

 

Aniu śliczna kiełbasa :clap: Ja niestety drobiowej jeszcze nie robiłem :facepalm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-349110
Udostępnij na innych stronach

 

 

Osłonki białkowe karmelowe 65 fi. Parzenie odbywało się w temperaturze między 72-75 stopni przez okres 1h 10 min.

 

Fotek nie widzę, ale to parzenie jakby przy długie- rzekłbym....:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-349405
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.