Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale mnie zaskoczyłeś Marcin.. Nie miałam śmiałości Ci o tym mówić  :facepalm:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-366640
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dla osób odwiedzających mój kącik na dzisiaj troszkę wyrobów w słoiku.... czyli Boczek smarowny w/g Beiota http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1687442 

I jeszcze coś smacznego ... przepis podpatrzony od Przemka - tier... z tym ze nie robiłam tego na głowiznie, kupiłam golonkę bez kości i nóżki...  :)

Oba wyroby bardzo smaczne... polecam  :rolleyes:


 

 

 

post-43626-0-97601100-1414951503_thumb.jpg

post-43626-0-32301700-1414951520_thumb.jpg

post-43626-0-21318500-1414951530_thumb.jpg

post-43626-0-65940000-1414951553_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-381101
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla osób odwiedzających mój kącik na dzisiaj troszkę wyrobów w słoiku.... czyli Boczek smarowny w/g Beiota

Halinko Królowo Złota ty chyba czytasz w moich myślach. Wczoraj bliżej zacząłem się przyglądać temu przepisowi. 

Zrób proszę fotkę w przekroju i opisz swoje wrażenia.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-381142
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj bliżej zacząłem się przyglądać temu przepisowi.  Zrób proszę fotkę w przekroju i opisz swoje wrażenia.

 

Michał !!! 

Oczywiście że wstawię fotkę ... jeśli chodzi o wrażenia smakowe to przytocze słowa Beiota.. ''Smak smarówki jest w kierunku mielonki tyrolskiej.'' i nic więcej nie napiszę bo chcę Cię sprowokować do zrobienia i samemu wypróbowaniu tego wyrobu..  :facepalm:  :D 

Chcę nadmienić że mój boczek nie był zbyt tłusty, więc  i wyrób jest jak dla mnie akurat...  :) 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-381152
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ten smalczyk cudowny

Haluś... ten smalczyk .. kurcze, jak on super wygląda i do tego dołożyć własny świeży chleb... ogórek kiszony i......... sól :tongue: no bo cóż można więcej ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-381167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Haluś... ten smalczyk .. kurcze, jak on super wygląda i do tego dołożyć własny świeży chleb... ogórek kiszony i......... sól no bo cóż można więcej ?

 Aniu grzybki, jeszcze do tego grzybki :tongue: 

 Halus , smalczyc na prawde wola przez szybke komputera :thumbsup:  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-381178
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczywiście że wstawię fotkę ...

Wstaw koniecznie. Nie daj się prosić.

 

 

'Smak smarówki jest w kierunku mielonki tyrolskiej.''

Właśnie kończę ostatni słoik tyrolskiej. Moja lodówka nie lubi pustki :D

 

 

i nic więcej nie napiszę bo chcę Cię sprowokować do zrobienia i samemu wypróbowaniu tego wyrobu..   

Skoro nalegasz :D Przyjmuję wyzwanie :)

 

 

Haluś... ten smalczyk .. kurcze, jak on super wygląda i do tego dołożyć własny świeży chleb... ogórek kiszony i......... sól no bo cóż można więcej ?
 

Destylat? :D  :D  :D  :D  :D

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-381179
Udostępnij na innych stronach

 

 

Destylat? :D :D :D :D :D

Bingo http://emoty.blox.pl/resource/th_girl_haha.gif

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-381182
Udostępnij na innych stronach

 

Destylat? :D :D :D :D :D

Bingo http://emoty.blox.pl/resource/th_girl_haha.gif

 

 Znowu nie trafilam  :cry:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-381207
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Pieczeń wieprzowa  .

- 1, 5 kg łopatki

- 1,5 kg boczku

Boczek kroimy w cienkie paski.. Zasypałam mieszanką 50/50 sól + peklosól , 18 g/kg. Do tego inne przyprawy ale już na oko.. pieprz. Liść laurowy, rozmaryn. Kolendra, ziele angielskie.

I to wszystko zostawiłam na 2 godziny.

Mięso czyli łopatka ½ zmieliłam na sitku Fi 10 lub 12 już nie pamiętam a drugą połowę na sitku Fi 8.  Do zmielonego mięsa dodaję 50/50 peklosól  … 18g/kg. .. pieprz , czosnek .

Wszystko dobrze wyrabiamy dodając 100 ml wody.

Farsz dzielimy napół.

Pokrojone paski boczku układamy w  przeplataną kratkę. … na wierzch rozkładam czosnek pokrojony w płatki. Farsz formujemy w kształcie klopsa.. i zwijamy bardzo starannie w materiał boczkowy… Wierzch można posypać wg uznania. Gotowe przekładamy na blachę i do piekarnika. W sumie piekłam 2 godziny w temp 160 stopni.. niestety nie mierzyłam temp w środku z powodu awarii termometru. 

post-43626-0-98387600-1426958291_thumb.jpg

post-43626-0-30480300-1426958305_thumb.jpg

post-43626-0-72386800-1426958314_thumb.jpg

post-43626-0-62448300-1426958325_thumb.jpg

post-43626-0-74730700-1426958341_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-414626
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwiczka w gruboziarnistym pieprzu kolorowym i czosnku granulowanym wisi na ganku przy otwartym oknie . Halusiu trochę chyba za dużo olejku mi się wtarło z przyprawami i jak miętoszę tą gazę z polędwiczką to gaza otłuściła się - zepsułam wyrób ? 
 

Ulalka.. nic nie zepsułas... wszystko ok. teraz tylko odczekać i będzie mozna się zajadać :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-416385
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Wczoraj parzylam boczek w szynkowarze. Peklowany na sucho. Smaczny .

Fotki w tel odmawiają posłuszeństwa. ..przepraszam.

post-43626-0-45434300-1443203169_thumb.jpg

post-43626-0-93608100-1443203277_thumb.jpg

post-43626-0-85687700-1443203336_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-446988
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: Bardzo lubimy taki boczek ,odkad mam szynkowar ,przestalam piec w piecyku, ja tylko czosnek rozcieram i smaruje taka pasta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-447113
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj parzylam boczek
Ładnie wygląda  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-447115
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pieczeń najpierw upieczona a potem staje się surowa. :cool:

 

Jacek ja zawsze w ten sposób prezentuje produkt.. najpierw efekt końcowy :):rolleyes:

 

Dobrze, że stojąc na kracie szkocka Ci się nie wylała. :laugh:

 

Wszystko pod kontrolą :tongue::D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-454394
Udostępnij na innych stronach

Halusia pokaż przekrój tej pieczeni :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/2/#findComment-454412
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.