Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Super pachnie i smakuje - no właśnie mam okazję degustować Twój przysmak Bardzo dziękuję!

 

Cieszę się Reniu , że mogłam się z Tobą podzielić...smacznego !!  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-660499
Udostępnij na innych stronach

 

 

PRZYSMAK Z GOLONKI 

Fajny salcesonik golonkowy  :thumbsup:  :tongue:

Halusia jak zwykle twórcza i czująca mięso  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-660503
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fajny salcesonik golonkowy Halusia jak zwykle twórcza i czująca mięso

 

 

 

Bardzo ladny

 

Dziękuję  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-660517
Udostępnij na innych stronach

Cud miód goloneczka  :clap:  :clap:  :clap:  .Specjalnie pojechałem do "miasta" a tu "lipa". Golonki w Skierniewicach nie stwierdzono. A taki smak złapałem na Przysmak z golonki :(.

Ale co się odwlecze itd. 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-660536
Udostępnij na innych stronach

Trzeba sobie jakoś wypełnić, czas więc zrobiłam wyrób w szynkowarze..

 

 

Golonka z szynkowara
 
 Składniki:
 
- golonka 80dkg ( pozbyta kości i skóry) w kostkę 2/2 cm
- boczek 50 dkg zmielony na sitku fi 8
- 20 dkg (wszystkie ścinki po obróbce golonki )zmielona na sitku fi 4
- pieprz 3 g/kg ( grubo zmielony)
- czosnek 2g/kg
- 100 ml wywaru z ugotowanej skóry
- peklosól 18g/kg 
 
Mięso było peklowane 48 godz 18 g/kg.
 
 
Wykonanie:
 

Wyżej wymienione składniki zmieliłam , dodałam golonkę pokrojoną w kostkę , dodałam przyprawy i wywar. Wszystko dokładnie wyrobiłam i umieściłam w szynkowarze.
Pozostawiłam w lodówce na 2 godziny celem osadzenia. Po tym czasie umieściłam  szynkowar w ganrku z wodą o temp 72-75 stopni i parzyłam  do uzyskania odpowiedniej temp czyli 72 stopnie w środku.
Zaznaczam , że galaretka, która powstała jest zupełnie naturalna bez żelatyny.
Po zakończeniu obróbki cieplnej, szynkowar umieściłam w garnku z zimną wodą, poluzowałam  sprężynę .
Już schłodzony umieściłam w zimnym pomieszczeniu... balkon , lodówka do następnego dnia.
 
Smacznego !!
 
Jeszcze dodam że ta ilość mięsa nie zmieściła mi się do szynkowau, więc to co zostało nadziałam w osłonkę białkową i parzyłam jednocześnie w jednym garnku .
Wagowo miała 50 dkg ale jeszcze ciepłą dałam Córce wiec fotki też nie mam.

post-43626-0-68879900-1584980332_thumb.jpg

post-43626-0-55520400-1584980346_thumb.jpg

post-43626-0-95548500-1584980362_thumb.jpg

post-43626-0-30415400-1584980382_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-660962
Udostępnij na innych stronach

Halinka jak zwykle poszalałaś :clap: ,

ale smakowicie wygląda  :)  :thumbsup:

Może i ja spróbuję w szynkowarze.....

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-660963
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinka jak zwykle poszalałaś , ale smakowicie wygląda Może i ja spróbuję w szynkowarze.....

 

Dziękuję. :) ... próbuj, próbuj Reniu bo wędzenie chyba musimy sobie odpuścić póki co. ;)

 

 

Piekna ta golonka , nawet nie pomyslalam ze moze wyjsc taka pysznosc

 

Dziękuję...  a smakuje nawet bardzo.  :)

Obawiałam się że będzie  zbita jak to bywa z golonką, ale dodany boczek zrobił swoje.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-661019
Udostępnij na innych stronach

 

 

próbuj, próbuj Reniu bo wędzenie chyba musimy sobie odpuścić póki co

Dym działa wirusobójczo, a jesli do tego jakieś środki odkażające, to siostry mogą wędzić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-661022
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 23 Marz 2020 - 22:11, napisał: próbuj, próbuj Reniu bo wędzenie chyba musimy sobie odpuścić póki co Dym działa wirusobójczo, a jesli do tego jakieś środki odkażające, to siostry mogą wędzić.

 

Co się odwlecze to nie uciecze Maxell  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-661025
Udostępnij na innych stronach

Halusiu zrobiłem w końcu Przysmak golonkowy z Twojego przepisu. Przepyszny  :) , nawet Koleżanka Małżonka poprosiła o dodatkową kanapkę  :D .

post-100423-0-67252400-1585687086_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-661835
Udostępnij na innych stronach

Halusia tak rozpaliła mą wyobraźnię swym przepięknym "specyjałem", że zmuszony byłem też zrobić coś z goloneczki peklowanej, którą to możemy kupować w Szwecji zapeklowaną w woreczkach foliowych, gotową do dalszej obróbki. Zrobiłem więc, tyle że w słoiczkach, które poddałem pasteryzacji, przyprawiona dokładnie tak jak zaleca Halusia, no i cóż, powiem krótko, fantazja :D:thumbsup:.

 


 

post-49725-0-31910900-1585721666_thumb.jpg

post-49725-0-88723500-1585721681_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-661843
Udostępnij na innych stronach

Tak oto wygląda znajdująca się w sprzedaży peklowana golonka gotowa do bezpośredniego przygotowania. Peklowana goloneczka jest bardzo popularnym daniem w Szwecji :thumbsup:https://d1ax460061ulao.cloudfront.net/500x500/b/0/b09cb1f44706bbe63fd6242718412c78.webp

 

1514---kokt-flasklagg-med-rotmos.jpg?pre

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-661846
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu zrobiłem w końcu Przysmak golonkowy z Twojego przepisu. Przepyszny

 

Bardzo się cieszę  :clap:

 

 

Halusia tak rozpaliła mą wyobraźnię swym przepięknym "specyjałem",

 

Jeśli wyrób podbił Twoje kubki smakowe to tym bardziej raduje się moje serce  :clap:

Następnym razem zrobię w słoiczkach... będzie na dłużej .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-661957
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo jest jak wędzić więc trzeba się ratować  :)

 

 

BOCZEK ROLOWANY
 
Kawałek boczku pozbawiony skóry rozcięty w poprzek niczym książka. Po rozłożeniu powstaje grubsze łączenie, zostało rozbite  tłuczkiem.
 Mięso zapeklowane dwaką peklosoli 20g/kg przez  5 dni.
Dwa dni przed końcem paklowania boczku , przygotowałam w moim przypadku 30 dkg mięsa z łopatki, które zapeklowałam 18g/kg.
W dniu przygotowania boczek rozłożyłam i  natarłam przyprawami czyli pieprz, czosnek. Mięso z łopatki zmieliłam na sitku fi 4 i dodałam pieprz grubo mielony 3g/kg, czosnek 3g/kg oraz kolorowy pieprz w całości.
Mieso mielone rozłożyłam na płacie boczku, zwinąłem i osznurowałam.
Z racji tego ze brakło mi folii celulozoewj którą zamierzałam użyc, rozciętym workiem do pieczenia owinęłam zrolonwany i osznurowany boczek.
Boki związałam sznurkiem i powstał fajny duży '' cukieras''.
Wsawiłam do nagrzanego piekarnika o temp 100 stopni  do uzyskanie wewnątrz 72 stopnie.
Boczek mięciutki, smakuje wybornie. Co prawda ciut dla mnie za tlusty , ale już nie marudzę.
Smacznego !!
 
post-43626-0-82204800-1586356534_thumb.jpgpost-43626-0-24175300-1586356640_thumb.jpgpost-43626-0-57962300-1586356678_thumb.jpgpost-43626-0-38479900-1586356695_thumb.jpgpost-43626-0-00140100-1586356710_thumb.jpg

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-662689
Udostępnij na innych stronach

Halinko, jak zwykle  piękny wyrób ​  i na pewno pyszny  :)  :clap:  :clap:

 

A taki mój boczuś na samej soli:

post-98636-0-13539400-1586361246_thumb.jpg

post-98636-0-95183600-1586361263_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-662707
Udostępnij na innych stronach

 

mój boczuś na samej soli
  Brawo  :thumbsup:  :clap:  z odrobiną musztardy ;) albo ogórkiem kiszonym :cry:

 

Dziękuję :) tak,  taki najlepszy  :)

[Dodano: 09 kwi 2020 - 06:10]

Renia a Twoj tez parzony czy pieczony?

Mój pieczony :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-662752
Udostępnij na innych stronach

pieczony tez lubie :thumbsup:  i do tego chrzan oczywiscie tarty w domu :) , Boczki niestety w domu zadko robione  bo moj TZ to nasem kreci jak tluszcz widzi , :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-662760
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.