arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) ale nie sam - z dodatkiem wołowinki Wołowinka to podstawowy składnik do każdego rosołu .To się rozumie samo przez się .[Dodano: 25 mar 2017 - 20:59] Natomiast słyszałam jeszcze o spirytusie ,ale nie wiem,czy to dotyczyło mięs,a może trochę cukru??-tak głośno myśle...,albo sody?? A Ty chcesz dobry rosół czy dobre mięsko bo to jak byś chciała pogodzić ogień z wodą.? Edytowane 25 Marca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 25 Marca 2017 Wołowina jest niezbędnym składnikiem rosołu.Na szczęście tylko ja ją lubię, więc jest cała moja... Gdzieś wyczytałem, że na miękkość kury może wpłynąć odrobina cukru dodana do gotowania...ale jakoś mnie to nie przekonuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 25 Marca 2017 Według mnie starej kurze nic nie pomoże - do zmielenia i najwyżej do pasztetu czy jakiegoś farszu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 25 Marca 2017 O kurcze tego nie słyszałam...ale jestem w stanie poświęcić to denko Z denkiem nic się nie stanie, rosół i tak gotujesz na małym ogniu wiec warto spróbować. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 25 Marca 2017 Jak piszą fachowcy - prawdziwy rosół musi mieć we wsadzie elementy wołowe - ja daję głowę kości udowej lub goleniowej - oczywiście jak najbardziej nieczyszczoną .....bo bez wołowiny to rosołek jeno jest.... I jak najbardziej elementy z kilku różnych zwierzątek - kury, kurczęcia(?), kaczusi, królasa, indyka, periliczki , itd - ja daję też kawałek kości ze świniaczka. Miro, ja zaś słyszałem o spirytusie - ale wolę szybkowar.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Podzielam zdanie przedmówców prawdziwy domowy rosół to kawałek kury, kawałek wołowiny i kawałek wieprzowiny do tego duża włoszczyzna z kapustą włoską i palona cebula ... wolny ogień i 3-4 godziny ... A taka pręga z rosołu z warzywami do tego troszke musztardy i magii ... hmm no rozmarzyłem się U mnie rosòł w wolnowarze pyka sobie 8_12 h PsO domowym makaronie, lanych kluskach czy kaszy mannej krojonej w kostkę nie wspomnę Tapniete z Tapatalk Edytowane 25 Marca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 25 Marca 2017 No ja bym chciała tak ",żeby był wilk syty i owca cała"- generalnie lubię mięso z rosołu,ale nie twardego wióra.Jak to dobrze ,ze jutro niedziela -już wyjęłam mięska z zamrażarki na niedzielny rosołek Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) No ja bym chciała tak ",żeby był wilk syty i owca cała"- generalnie lubię mięso z rosołu,ale nie twardego wióra.Jak to dobrze ,ze jutro niedziela -już wyjęłam mięska z zamrażarki na niedzielny rosołek ....powinnaś rano ganiać za źwierzęciem - a nie jakieś tam mrażażarki....... Edytowane 25 Marca 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 25 Marca 2017 kaszy mannej krojonej w kostkę nie wspomnę Spróbuj kiedyś kaszę krakowską, krojoną w kostkę. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 25 Marca 2017 ....powinnaś rano ganiać za źwierzęciem - a nie jakieś tam mrażażarki....... Jak ja bym sie rozpedzila z tym ganianiem za zwierzetami, to mialabym chyba dziwny rosol z kota i moze psa, no jeszcze dojsc by mogly jakies papugi A swoja droga wszystkie miesa ,ale wieprzowina mi do rosolu w zaden sposob nie pasuje. Ale to juz ja jestem, zapach wieprzowiny jest dla mnie za intensywny . No ja bym chciała tak ",żeby był wilk syty i owca cała"- generalnie lubię mięso z rosołu,ale nie twardego wióra. Beata ja z takiego miesa, jak mam czas przed obiadem, zamiast makaronu robie male pieroszki z tego miesa i tak podaje rosol.A najbardziej to lubie rosol z wolowymi koldunami, tak mama robila i moi lubia w ten sposob. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 25 Marca 2017 ......yoy ar.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 25 Marca 2017 U nas rosół to tylko z makaronem.Jak byłam mała to pamiętam ,ze mama nam gotowała kaszę mannę -jak zastygła to kroiła w kostki i dodawała do rosołu Pamiętam,że specjalnie za tym nie przepadałam Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 25 Marca 2017 taka pręga z rosołu z warzywami do tego troszke musztardy i magii A w sosie chrzanowym......Drugie danie jak znalazł, a roboty niewiele. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 26 Marca 2017 Beata a jadlas z kasza krakowska w kostke? duzo lepsza niz manna .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 26 Marca 2017 Roger widze ze tak samo wspaniały rosoł gotujemy.Podrawiam jak zawsze serdecznie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 26 Marca 2017 Rosół z kasza w kostkę.. dla mnie to jakaś nowość. Ale pamiętam mój Tato uznawał Rosół tylko z ziemniakami ale nie w kostkę. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 26 Marca 2017 Halusia nie wiem co to kasza krakowska , ale jadałem dawno temu rosół z kaszą manną krojoną w kostkę tak 2x2 cm . Bardzo gęsta kasza manna wylana na półmisek i po wystygnięciu krojona w kostkę . Może o to chodzi Elektrze . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Tak dokladnie ,gotowana na gesto wylewamy na talerz rozsmarowujemy po wystygnieciu kroimy w kostke,tak samo postepujemy z kasza krakowska.Kasze manna mozemy wymieszac z siekana natka pietruszki ,ladnie wyglada Edytowane 26 Marca 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) kawałek wieprzowiny do tego Osobiście unikam =nie daję wieprzowiny. Dla mnie rosół to kombinacja ptactwa i wołowiny. Podpiekam cebulkę dla koloru, a wywar "chodzi=pyrka" kilka godzin.. Nie wolno zagotować!!!Makaron to już indywidualna sprawa.. .Kiedyś, gdy byłam mniej leniwa.. albo inaczej -miałam więcej wolnego czasu robiłam sama makaron ..Dzisiaj kupuję .Co do rosołu z kaszą manną to nie powiem..gdzieś kiedyś jadłam..ale to nie moja bajka Edytowane 26 Marca 2017 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 26 Marca 2017 nie daję wieprzowiny Ja też nie - wieprzowina w rosole kompletnie zmienia smak. Ptaszek ( najlepiej kilka różnych), wołowinka , włoszczyzna ( zwykle bez kapustki) -( żadnych kostek tzw rosołowych), wolne pyrkolenie .........makaroni........na wierzch coś zielonego.........( jadłem z kaszką- różną krojoną w kostki, z ziemniakami, ryżem ).... najlepiej mi smakuje z makaroni.... ale co kraj to obyczaj... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 26 Marca 2017 Halusia nie wiem co to kasza krakowska Jest to kasza gryczana drobna niepalona. Spróbuj kiedyś tej kaszy ugotowanej, z dodatkiem jajka sadzonego na maśle i sporej ilości gorącego masła, Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 26 Marca 2017 No popatrz , nie wiedziałem , a jadam gryczaną niepaloną i bardzo ją lubię w przeciwieństwie do palonej , której zapachu po prostu nie znoszę . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 26 Marca 2017 Walduś, spróbuj, a nie pożałujesz, Smacznego. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 26 Marca 2017 Wszyscy podają swoje sposoby na rosół, podam i ja.Ponieważ o kurę lub koguta wiejskiego trudno, to rosół na porcji rosołowej z dodatkiem wołowiny. Od jakiegoś czasu do rosołu daję skrzydło z kaczki (jedno bo kaczka dla mnie jest słodka), skrzydło z indyka, parę żołądków drobiowych. przyprawy klasycznie jak wszyscy pietruszka korzeń, marchewka po jednej na głowę, dwa ząbki czosnku. mała cebulka z łupinką, cebulka opalona, liść lub korzeń selera, lubczyk, 15 ziarenek czarnego pieprzu, mały listek laurowy, dwa ziela, sól do smaku. Gotowanie 3-4 h klasyka... jedynie moje kubki smakowe stwierdzają, że skrzydła z ptaków w rosole dodają mu dobrego smaku , podany oczywiście z kluseczkami. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 26 Marca 2017 CHmm...czosnek ,listek laurowy i ziele angielskie kojarzy mi się dobrze z galaretą ...klasyczny rosół -bez tych dodatków,ale co kraj to obyczaj...Kiedyś kolazanka poradziła mi dodać pod koniec gotowania ciut ciut tymianku -niechętnie ...,ale dodałam i rosołek zapachniał mi pięknie tymiankiem... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/8/#findComment-545494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.