paweljack Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Marca 2016 Biała zrobiona, jutro żur i można świętować. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Marca 2016 Biała... Biało czerwona? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Marca 2016 Ładny zapasik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 24 Marca 2016 właśnie - zawsze mam problem by tą białą zrobić najświeższą - i robie w piątek po południu.... ale może taka dłużej osadzona jest bardziej dojrzała? ( pięknie wygląda ) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 24 Marca 2016 .... ale może taka dłużej osadzona jest bardziej dojrzała? Dziękuję, cały czas staram się. Nie "dojrzewa", wisiała tylko z pół godziny do obeschnięcia, potem próżnia i do odbiorców. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 24 Marca 2016 Ja za chwilę będe się zabierała za moją białą .Myślę ,ze do wieczora dam jej trochę obeschnąć i popakuję próżniowo.Myślę ,ze tę partię przeznaczoną do barszczu nie ma potrzeby mrozić? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Marca 2016 Myślę ,ze tę partię przeznaczoną do barszczu nie ma potrzeby mrozić?Pewnie nie, ja już dzisiaj robię żur. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8982-%C5%BCur-staropolski/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nina31 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 31 Maja 2016 Dlaczego moja "biała" jest wiórowata? Robilam już kilka razy i zawsze to samo! Już nie mam siły! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 31 Maja 2016 Dlaczego moja "biała" jest wiórowata? Robilam już kilka razy i zawsze to samo! Już nie mam siły! Wiem dlaczego - wystarczy, że napiszesz na jakich sitkach mielisz...... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 31 Maja 2016 Dlaczego moja "biała" jest wiórowata? Robilam już kilka razy i zawsze to samo! Już nie mam siły! A nie jest przez przypadek za chuda ? Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 31 Maja 2016 @Ela K., moja zazwyczaj jest bardziej chuda niz tlusta ,ale nie jest wiurowata Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 31 Maja 2016 Może być też przegrzana . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 31 Maja 2016 Dlaczego moja "biała" jest wiórowata? Robilam już kilka razy i zawsze to samo! Już nie mam siły!Napisz jak i z czego ją robisz. Pewnie nie dodajesz kleistego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 31 Maja 2016 Pewnie nie dodajesz kleistego. To nie ma nic wspólnego z wiórowatością. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Pewnie nie dodajesz kleistego. To nie ma nic wspólnego z wiórowatością. Zapomniałeś o drugiej częsci zdania. Nie podałeś definicji wiórowatości. Edytowane 31 Maja 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 31 Maja 2016 Znając życie mało tłuszczu i błędy w obróbce termicznej Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Listopada 2016 Białą też od czasu do czasu robiłem. Dla dorosłych i dla dzieci. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-527815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Lutego 2018 Mały trening przed Świętami. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-588720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERYK PZ Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Wytłumacz początkującemu - dlaczego Twoja biała jest taka ...różowa skoro robisz ją tylko na zwykłej soli ,dla mnie ona wygląda jakby była robiona pół na pół z peklosolą .Mi biała wychodzi sporo bardziej szara -czyżby skład farszu mięsnego ? PS- bardzo ładne te Twoje białe z wyglądu . Edytowane 14 Marca 2018 przez ERYK PZ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Marca 2018 Moja też jest taka czerwona ,a na samej soli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Marca 2018 To bardzo proste. Zarówno w wodzie do mycia mięsa jak i dodawanej do farszu, używanych naczyniach oraz soli, zawarte są tlenki metali. One reagują z hemoglobiną tak, jak azotyny i azotany, choć w znacznie mniejszym stopniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Marca 2018 dlaczego Twoja biała jest taka ...różowa skoro robisz ją tylko na zwykłej soli Wszystko zależy od soli.Chlorek sodu bez domieszek to sół warzona.Sole kamienne zawierają mnóstwo domieszek, również azotanów.Jeżeli dasz czas tak zasolonemu mięsu to lekko się wybarwi a raczej - nie straci barwy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Marca 2018 Wytłumacz początkującemu - dlaczego Twoja biała jest taka ...różowaWygląda na to, że z powodu iż używam do peklowania naczyń ze stali nierdzewnej. A teraz poważnie. Myślę, ze kolor kiełbasy mej głównie zależy od mięsa. Mięso jest czerwone, głównie wołowina.Używam soli warzonej, jak stoi w recepturach, o czym powinni "wszyscy" wiedzieć. Jeżeli używam innej soli czy mieszanki, to jest to napisane. PS- bardzo ładne te Twoje białe z wygląduDziękuję. W smaku też całkiem znośne. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Marca 2018 Wygląda na to, że z powodu iż używam do peklowania naczyń ze stali nierdzewnej. Ty akurat używasz takich, ale inni używają różnych. Poza tym, jednym z ważniejszych elementów w tym temacie jest woda, a ściśle zawarte w niej tlenki metali. O soli już wspominałem. Obecnie do zatrzymania wody w mięsie używa się różnego rodzaju enzymów, które również mogą mieć wpływ na końcowe wybarwienie wędliny surowej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Marca 2018 Obecnie do zatrzymania wody w mięsie używa się różnego rodzaju enzymów, które również mogą mieć wpływ na końcowe wybarwienie wędliny surowej. Za policzki wołowe płacę teraz 28 z groszami, to chyba bez wody są. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.