Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Biała zrobiona, jutro żur i można świętować.  :)

 

post-55133-0-92380900-1458770420_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487117
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

właśnie - zawsze mam problem by tą białą zrobić najświeższą - i robie w piątek po południu.... ale może taka dłużej osadzona jest bardziej dojrzała? ( pięknie wygląda :))

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487165
Udostępnij na innych stronach

.... ale może taka dłużej osadzona jest bardziej dojrzała? 

Dziękuję, cały czas staram się. Nie "dojrzewa", wisiała tylko z pół godziny do obeschnięcia, potem próżnia i do odbiorców.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487168
Udostępnij na innych stronach

Ja za chwilę będe się zabierała za moją białą .Myślę ,ze do wieczora dam jej trochę obeschnąć i popakuję próżniowo.Myślę ,ze tę partię przeznaczoną do barszczu nie ma potrzeby mrozić?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487295
Udostępnij na innych stronach

Myślę ,ze tę partię przeznaczoną do barszczu nie ma potrzeby mrozić?

Pewnie nie, ja już dzisiaj robię żur.  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8982-%C5%BCur-staropolski/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-487298
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

Dlaczego moja "biała" jest wiórowata? Robilam już kilka razy i zawsze to samo! Już nie mam siły!

 

 Wiem dlaczego - wystarczy, że  napiszesz na jakich sitkach mielisz......  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498739
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlaczego moja "biała" jest wiórowata? Robilam już kilka razy i zawsze to samo! Już nie mam siły!

A nie jest przez przypadek za chuda ?

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498747
Udostępnij na innych stronach

@Ela K., moja zazwyczaj jest bardziej chuda niz tlusta ,ale nie jest wiurowata 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498748
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego moja "biała" jest wiórowata? Robilam już kilka razy i zawsze to samo! Już nie mam siły!

Napisz jak i z czego ją robisz. Pewnie nie dodajesz kleistego.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498781
Udostępnij na innych stronach

 

Pewnie nie dodajesz kleistego.

 

To nie ma nic wspólnego z wiórowatością. 

Zapomniałeś o drugiej częsci zdania.  Nie podałeś definicji wiórowatości.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498784
Udostępnij na innych stronach

Znając życie mało tłuszczu i błędy w obróbce termicznej ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-498785
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Białą też od czasu do czasu robiłem. 

Dla dorosłych i dla dzieci.  :)

 

 

post-55133-0-22955900-1479934456_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-527815
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Mały trening przed Świętami. :D

 

post-55133-0-37194100-1518608190_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-588720
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wytłumacz początkującemu - dlaczego Twoja biała jest taka ...różowa skoro robisz ją tylko na zwykłej soli ,dla mnie ona wygląda jakby była robiona pół na pół z peklosolą .Mi biała wychodzi sporo bardziej szara -czyżby skład farszu mięsnego ? 

PS- bardzo ładne te Twoje białe z wyglądu .

Edytowane przez ERYK PZ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592065
Udostępnij na innych stronach

To bardzo proste. Zarówno w wodzie do mycia mięsa jak i dodawanej do farszu, używanych naczyniach oraz soli, zawarte są tlenki metali. One reagują z hemoglobiną tak, jak azotyny i azotany, choć w znacznie mniejszym stopniu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592076
Udostępnij na innych stronach

 

 

dlaczego Twoja biała jest taka ...różowa skoro robisz ją tylko na zwykłej soli

Wszystko zależy od soli.

Chlorek sodu bez domieszek to sół warzona.

Sole kamienne zawierają mnóstwo domieszek, również azotanów.

Jeżeli dasz czas tak zasolonemu mięsu to lekko się wybarwi a raczej - nie straci barwy. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592077
Udostępnij na innych stronach

Wytłumacz początkującemu - dlaczego Twoja biała jest taka ...różowa

Wygląda na to, że z powodu iż używam do peklowania naczyń ze stali nierdzewnej.  :D

A teraz poważnie. Myślę, ze kolor kiełbasy mej głównie zależy od mięsa. Mięso jest czerwone, głównie wołowina.

Używam soli warzonej, jak stoi w recepturach, o czym powinni "wszyscy" wiedzieć.  ;) Jeżeli używam innej soli czy mieszanki, to jest to napisane.

 

 

PS- bardzo ładne te Twoje białe z wyglądu

Dziękuję. W smaku też całkiem znośne. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592081
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygląda na to, że z powodu iż używam do peklowania naczyń ze stali nierdzewnej. 

Ty akurat używasz takich, ale inni używają różnych. Poza tym, jednym z ważniejszych elementów w tym temacie jest woda, a ściśle zawarte w niej tlenki metali. O soli już wspominałem. 

Obecnie do zatrzymania wody w mięsie używa się różnego rodzaju enzymów, które również mogą mieć wpływ na końcowe wybarwienie wędliny surowej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592082
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obecnie do zatrzymania wody w mięsie używa się różnego rodzaju enzymów, które również mogą mieć wpływ na końcowe wybarwienie wędliny surowej.

Za policzki wołowe płacę teraz 28 z groszami, :frantics:  to chyba bez wody są.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-592090
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.