Skocz do zawartości

Wilk do mięsa do ~1500zł co polecacie?


yaco26

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, gardziel to Standard w tych typach, jest dobra, możesz pracować non stop 8 godzin....tylko ma za mało sitek, sprawdź czy możesz dokupić... ważna jest grubość, średnica 68 też standard , to chyba jest 10/tka.

 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

to chyba jest 10/tka.

 

Oj chyba 12 -stka 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Różnica tak jak napisał PePe polega na tym, że 10 jest mocowana do stołu jedną śrubą motylkową a 12 ma cztery łapki. Tyle i tylko tyle.

Wiem bo mam obydwie.

Edytowane przez zibi187

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zibi187, Ty chyba mówisz o "Alfach", a ja mówiłem ogólnie o średnicach i grubościach sitek......które też pasują do różnych wilków elektrycznych

 

Pozdrowionka


[Dodano: 25 lip 2017 - 17:13]

I PePe chyba też miał na myśli wymiary sitek, bo 10 i 12 powinne mieć te same wymiary.....ok. 70mm średnicy

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam Serdecznie,

zamierzam kupić wilka do domowego wyrobu kiełbasy(30 kg na jeden rzut). Bardzo istotne żeby miała opcje nadziewania (lejki). Ale najważniejsze jest to żeby dobrze mieliła tłuste mięso(słonina, podgardle). 

Zainteresowała mnie maszynka KENWOOD MG700. Bardzo proszę o informację jakie są wasze doświadczenia z takim urządzeniem, ponieważ jak ją kupię i nie poradzi sobie z takim wyzwaniem to pieniądze wyrzucone w błoto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

KENWOOD MG700
 

Wg mnie nie jest to wilk, tylko zwykła maszynka do mięsa mimo, że ma sitka w rozmiarze "10".

Wilki pracują z przekładnią olejową na niższych obrotach co gwarantuje prawidłowe zmielenie mięsa.

Poza tym są ciche.

Moc silnika 2000W wskazuje, że nie ma tutaj przekładni.

 

 

Ale najważniejsze jest to żeby dobrze mieliła tłuste mięso(słonina, podgardle). 

To nie jest trudne zadanie.

Prawdziwym wyzwaniem jest mięso ściegniste. 

Mięsa tłuste mielemy zawsze mocno schłodzone a nawet podmrożone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie nie jest to wilk, tylko zwykła maszynka do mięsa mimo, że ma sitka w rozmiarze "10".

Wilki pracują z przekładnią olejową na niższych obrotach co gwarantuje prawidłowe zmielenie mięsa.

Poza tym są ciche.

Moc silnika 2000W wskazuje, że nie ma tutaj przekładni.

Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź.

 

Czy kojarzysz może jakiegoś wilka w podobnej cenie żeby był tak funkcjonalny.

 

 

To nie jest trudne zadanie.

Prawdziwym wyzwaniem jest mięso ściegniste. 

Mięsa tłuste mielemy zawsze mocno schłodzone a nawet podmrożone.

 

 

Jak myślisz jeśli się zdecyduję na tą maszynkę to sobie poradzi z moimi potrzebami, w szczególności z trudnymi gatunkami mięsa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Kolega @sverige2 podał Ci link do bardzo dobrej, używanej maszyny.

Zwykłe maszynki mają za wysokie obroty a slimaki podają mięso w swoim tempie. 

W efekcie na wylocie zamiast kawałków mięsa o wymiarach odpowiadających średnicy otworów sitka mamy coś w rodzaju popłatkowanych kawałków - o wiele mniejszych (krótszych) od oczekiwanych. Zaś z tłuszczu może Ci zrobić maź.

Przy takiej ilości farszu jaką planujesz to poszukaj wilka.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Gdybym był na zakupie. to biorę w ciemno.

Maszynka praktycznie nie do zajechania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Bardzo godna uwagi, ale cena jest zbyt wygórowana.

800-900 zł to cena w miarę realna do zapłacenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

 

Cześć

 

Zarejestrowałem się, ponieważ znalazłem ten wątek. Szukam dla siebie wilka z kwasówki do użytku domowego, a w sieci mało informacji od użytkowników o tych urządzeniach. Jeśli ktoś z Was ma jakieś informacje w następujących kwestiach, to proszę o podzielenie się.

 

Na razie rozważam Hendi Top Line 8, Hendi Top Line 12 i bardzo niechętnie z powodu wysokiej ceny Ma-Ga TC12. Na razie nie znalazłem innych z elementami mielącymi wyłącznie ze stali nierdzewnej.

 

Wydaje mi się, że Hendi Top Line to jakiś zamawiany przez nich chińczyk, którego może nie projektowali, bo na amazon.de wyszukałem maszynę Beeketal "FW300", która wygląda na zdjęciu identycznie (jest też na pierwszej stronie tego wątku). Przetłumaczyłem translatorem negatywne komentarze dotyczące tego Beeketala i zrozumiałem z powstałego bełkotu to:

 

1) Za długi popychacz co ma prowadzić do ścierania plastiku do mięsa (dosłano użytkownikowi oddzielnie, bo nie było w pierwotnej paczce i zastanawia się czy nie jest od innej maszyny).

 

2) Kręci się dookoła taca na mięso.

 

3) Wewnętrzna powierzchnia korpusu w części, w której obraca się ślimak jest szorstka i przez to trudna do utrzymania w czystości.

 

4) Nie ma o-ringu na wale i z tego powodu nie można mielić owoców.

 

Czy te wady dotyczą także Hendi? Zwłaszcza czy w Hendi też owoce i warzywa nie pójdą? Czy Ma-Ga może przerabiać owoce? Czy te urządzenia często się psują?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bauknechta nie chcesz? Mam do sprzedania. Co do Hendi używam modelu 12.

Mielenie nim to wręcz przyjemność.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja uzywałem mage 12 ,teraz mam 22 mimo że ją "zajechałem " na parówkach to polecam ten sprzęt bo jestem bardzo zadowolony z tej inwestycji.Hendi ma gardziel spietą na stałe i to ja dyskwalifikuje w mym odczuciu ze względu na upierdliwość przy myciu (wyjmuje sie tylko wkład z gardzieli)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bauknechta nie chcesz? Mam do sprzedania. Co do Hendi używam modelu 12.

Mielenie nim to wręcz przyjemność.

Dzięki, ale szukam czegoś z gwarancją. Czy Hendi masz z serii Top Line i czy można przepuszczać przez nią owoce?

 

Ja uzywałem mage 12[...]

Czy można nią mielić owoce?

 

Hendi ma gardziel spietą na stałe i to ja dyskwalifikuje w mym odczuciu ze względu na upierdliwość przy myciu (wyjmuje sie tylko wkład z gardzieli)

Te z serii Top Line są rozbieralne.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Bauknechta nie chcesz? Mam do sprzedania. Co do Hendi używam modelu 12.

Mielenie nim to wręcz przyjemność.

Dzięki, ale szukam czegoś z gwarancją. Czy Hendi masz z serii Top Line i czy można przepuszczać przez nią owoce?

 

Bauknecht ma swoje latka, ale działa do tej pory bez zarzutów i będzie działał dalej, a to lepsze niż jakakolwiek gwarancja

 

Mam Hendi 12 Profi Line.

Nie mieliłem owoców, ale skoro daje sobie bez problemu radę z mięsem, to i z owocami da sobie radę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.