Skocz do zawartości

Ser twarogowy od A do Z Cz.1. Twaróg


Rekomendowane odpowiedzi

Uzyskasz wspaniały ścisły biały ser Electro. Można go będzie swobodnie kroić nożem na plastry, ale to wymaga prasowania w woreczku kliniku i prasce. Możesz to wykonać pomiędzy dwoma deskami do krojenia, i postawić na tym coś ciężkiego :D:thumbsup: . Ja czasami kładę np. granitową kostkę brukową, mam dwie sztuki przyniesione z ulicy, większą i mniejszą. Świetnie zdają egzamin bo są prawie kwadratowe :D . Woreczki kliniki uszyłem sobie z lnianych ściereczek do wycierania rąk, mam też woreczki z chusty serowarskiej, ale są zbyt słabe. Te tradycyjne lniane uważam za lepsze :thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682466
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, ja mam takie woreczki kupne do ociekania soku i "kamyki " z morza ktore uzywam do kapusty czy ogorkow , jak wiesz 30 lat temu trzeba bylo sobier adzic bo serka w wiaderku na sernik nie kupiles w sklepie  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682469
Udostępnij na innych stronach

Tak Electro, ale na taki prawdziwy sernik "Krakowski", z rodzynkami i bakaliami, ten badziewiasty "towar" z wiaderka zupełnie się nie nadaje. Tylko ser własnej roboty, odciskany pod praską, taki prawdziwy wiejski biały ser, taki lubię najbardziej :D .

 

sernik-krakowski-fd.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682476
Udostępnij na innych stronach

sverige2 Ty draniu ... masz gdzieś przepis na ten sernik? :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682482
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, Ja mam bo wlasnie upieklam wczoraj , tylko poszlam po latwiznie bo ciasta nie robilam tylko sam ser , ale zazwyczaj robie taki tradycyjny juz od lat to moj numer popisowy , jako ze nie jestem zbyt dobrym cukiernikiem,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682495
Udostępnij na innych stronach

electro jak masz gdzieś na forum przepis to proszę o link :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682507
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, Robie z tego przepisu od lat 

https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-krakowski 

 a moj tak sie prezentuje

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-mąka-drożdże-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/?p=422709

twarog zazwyczaj jaki uzywam to z OSM Czarnkow w kostce najlepiej pelnotlusty

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682539
Udostępnij na innych stronach

Właśnie jutro przed południem będę owarzać to kontrolnie zważę.

 

Okazało się ,że waży nawet nieznacznie więcej niż 1kg :)

 

post-40398-0-25891400-1604229153_thumb.jpg

 

post-40398-0-77035700-1604229177_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682547
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, Robie z tego przepisu od lat https://www.mojewypi...rnik-krakowskia moj tak sie prezentuje https://wedlinydomow...uchni/?p=422709

Dziękuję Ci bardzo :)

 

 

twarog zazwyczaj jaki uzywam to z OSM Czarnkow w kostce najlepiej pelnotlusty

Ciekawe czy wyjdzie z Ricotty (bo głównie pod tym kontem myślałem, wypróbuję), ale na pewno odtworzę go też z twarogu. :thumbsup:

 

chudziak, smacznie wygląda :clap:

[Dodano: 02 lis 2020 - 11:19]

Wczoraj skończyłem robić swój pierwszy twaróg z prezentacji EAnny (pierwszy post).

Powiem Wam tak. Skopałem wszystko co można było skopać a nawet i więcej, z wyglądu nie podobny do niczego ale ku zaskoczeniu smak się obronił :D:)

Wieczorem postaram się wstawić fotkę i opisać czego nie należy robić :D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682631
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano wczoraj, 14:24 @wróbel75, robilam z ricotty tez , dalam tylko do niego mniej jajek. Wedlog tego przepisu robie z ricotty https://wedlinydomow...uchni/?p=621080

Dziękuję :)

Teraz pomału powracam do serów i trzeba będzie twórczo wykorzystać ricottę :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682721
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, z ricotty pieke sernik z kapieli wodnej , jest  bardzo kremowy ,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682722
Udostępnij na innych stronach

 

 

@wróbel75, z ricotty pieke sernik z kapieli wodnej , jest bardzo kremowy ,

To jest w tych formach https://www.ceneo.pl/25970475 ?

Tego gadżetu jeszcze nie mam :facepalm::D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682723
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, ja zwykla tortownice otulam folja aluminiowa , i wkladam do blachy tez wysokiej z piekarnika albo do jakiejs innej wiekszej formy zeby sie tortownica zmiescila 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682744
Udostępnij na innych stronach

To sa foremki do robienia "Christmas pudding". Ciasto tradycyjne angielskie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682768
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam Koleżanki i Kolegów Serowarów.

Piszę do Was z takim problemem.W warunkach domowych robię sery i twaróg.Czasami zdarza się,że nie udaje mi się twaróg.Normalnie serwatka ma postać wodnistą i ładnie odcieka od ziarna,ale czasami zdarza się,że ma postać takiego jakby żadkiego kiślu.Czy mieliście kiedyś podobne doświadczenie?

Do produkcji twarogu szczepię mleko bakteriami z serowaru-ciepłe mleko prosto z doju.Potem wstawiam na piec i 24 h na nim stoi.Po skwaszeniu mleka przynoszę połowę ilości słodkiego mleka,podgrzewam do 90 st C i wlewam do kwaśnego.Dodam,że moje mleko surowe ma bardzo mało bakterii bo duzy nacisk kładziemy na higiene doju.

Proszę o porady.

Pozdrawiam Tomek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692661
Udostępnij na innych stronach

@michal278

OK,miałeś.

Jaka była przyczyna.

Niżej dawka na krowę/dzień

Sianokiszonka 12 kg,Sruta sojowa 1,5kg,makuch rzepakowy 2,5 kg śruta z pszenżyta 4 kg,kreda paszowa 100 g,Witaminy,drożdże paszowe,bufor 400 g,kiszonka z kukurydzy 30 kg

Parametry mleka Tłuszcz 4,6% białko 3,65% kazeina 2,9% mocznik 249

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692694
Udostępnij na innych stronach

 

 

czasami zdarza się,że ma postać takiego jakby żadkiego kiślu.Czy mieliście kiedyś podobne doświadczenie?

Rozwinęły się bakterie śluzowe.

Dodatek kiszonki do paszy w zasadzie dyskwalifikuje mleko na sery i twarogi.

Kiszonka sprzyja rozwojowi niektórych grup bakterii już w strzykach krowy.

Jeżeli przeważą bakterie śluzowe to zakwaszone mleko ma śluzowatą konsystencję.

Bliższe info znajdziesz w książkach zamieszczonych na naszym forum.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692696
Udostępnij na innych stronach

Eanna ubiegłaś mnie. Dokładnie. Do tego pytanie, jak mleko dojone. Jeśli z linii też dyskwalifikuje.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692700
Udostępnij na innych stronach

Hmmm  ja mleko kupuję  - obecnie z dużego gospodarstwa   ok 50 krów . Problemów typu ześluzowacenia nie miałam ale skrzep podczas robienia twarogu  nie jest  według mnie mocny mimo stosowania chlorku wapnia i zakwaszania mleka zsiadłym mlekiem z Krasnegostawu . Wydaje mi się ,że to efekt właśnie środków dezynfekujących system dojenia - wcześniej brałam z małego gospodarstwa - skrzep był mocny , galaretowaty ale zapach mi nie podchodził :cry:

 

Najlepszy twaróg wychodzi mi  dziwo z mleka sklepowego  :laugh: 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692702
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wydaje mi się ,że to efekt właśnie środków dezynfekujących system dojenia

W następnej próbie daj 30% więcej podpuszczki. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692705
Udostępnij na innych stronach

 

 

W następnej próbie daj 30% więcej podpuszczki.

 

Ale jest mowa o twarogu :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692706
Udostępnij na innych stronach

Do twarogu polecam bakterie z agrovisu Alfę do ukwaszania plus łyżka śmietany 30%.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692711
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale jest mowa o twarogu

Przepraszam Olgo, coś mi się pozajączkowało  :facepalm: 

Twardość skrzepu twarogowego reguluje się temperaturą i czasem ogrzewania.

Bezpośrednio jest  z nim skorelowana flora bakteryjna - jak słusznie zauważyłaś - niemniej mamy na nią wpływ tylko częściowy.

Do zakwaszenia mleka bakteriami najlepiej zrobić z dnia na dzień tzw. matkę, którą dodaje się do świeżego mleka.  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692726
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.