sverige2 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) Uzyskasz wspaniały ścisły biały ser Electro. Można go będzie swobodnie kroić nożem na plastry, ale to wymaga prasowania w woreczku kliniku i prasce. Możesz to wykonać pomiędzy dwoma deskami do krojenia, i postawić na tym coś ciężkiego . Ja czasami kładę np. granitową kostkę brukową, mam dwie sztuki przyniesione z ulicy, większą i mniejszą. Świetnie zdają egzamin bo są prawie kwadratowe . Woreczki kliniki uszyłem sobie z lnianych ściereczek do wycierania rąk, mam też woreczki z chusty serowarskiej, ale są zbyt słabe. Te tradycyjne lniane uważam za lepsze . Edytowane 31 Października 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 31 Października 2020 @sverige2, ja mam takie woreczki kupne do ociekania soku i "kamyki " z morza ktore uzywam do kapusty czy ogorkow , jak wiesz 30 lat temu trzeba bylo sobier adzic bo serka w wiaderku na sernik nie kupiles w sklepie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 31 Października 2020 Tak Electro, ale na taki prawdziwy sernik "Krakowski", z rodzynkami i bakaliami, ten badziewiasty "towar" z wiaderka zupełnie się nie nadaje. Tylko ser własnej roboty, odciskany pod praską, taki prawdziwy wiejski biały ser, taki lubię najbardziej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 31 Października 2020 sverige2 Ty draniu ... masz gdzieś przepis na ten sernik? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 31 Października 2020 @wróbel75, Ja mam bo wlasnie upieklam wczoraj , tylko poszlam po latwiznie bo ciasta nie robilam tylko sam ser , ale zazwyczaj robie taki tradycyjny juz od lat to moj numer popisowy , jako ze nie jestem zbyt dobrym cukiernikiem, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 31 Października 2020 electro jak masz gdzieś na forum przepis to proszę o link Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) @wróbel75, Robie z tego przepisu od lat https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-krakowski a moj tak sie prezentujehttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-mąka-drożdże-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/?p=422709twarog zazwyczaj jaki uzywam to z OSM Czarnkow w kostce najlepiej pelnotlusty Edytowane 1 Listopada 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Właśnie jutro przed południem będę owarzać to kontrolnie zważę. Okazało się ,że waży nawet nieznacznie więcej niż 1kg Edytowane 1 Listopada 2020 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) @wróbel75, Robie z tego przepisu od lat https://www.mojewypi...rnik-krakowskia moj tak sie prezentuje https://wedlinydomow...uchni/?p=422709Dziękuję Ci bardzo twarog zazwyczaj jaki uzywam to z OSM Czarnkow w kostce najlepiej pelnotlustyCiekawe czy wyjdzie z Ricotty (bo głównie pod tym kontem myślałem, wypróbuję), ale na pewno odtworzę go też z twarogu. chudziak, smacznie wygląda [Dodano: 02 lis 2020 - 11:19]Wczoraj skończyłem robić swój pierwszy twaróg z prezentacji EAnny (pierwszy post).Powiem Wam tak. Skopałem wszystko co można było skopać a nawet i więcej, z wyglądu nie podobny do niczego ale ku zaskoczeniu smak się obronił Wieczorem postaram się wstawić fotkę i opisać czego nie należy robić Edytowane 2 Listopada 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 2 Listopada 2020 @wróbel75, robilam z ricotty tez , dalam tylko do niego mniej jajek.Wedlog tego przepisu robie z ricotty https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-mąka-drożdże-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/?p=621080 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 3 Listopada 2020 Napisano wczoraj, 14:24 @wróbel75, robilam z ricotty tez , dalam tylko do niego mniej jajek. Wedlog tego przepisu robie z ricotty https://wedlinydomow...uchni/?p=621080Dziękuję Teraz pomału powracam do serów i trzeba będzie twórczo wykorzystać ricottę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 3 Listopada 2020 @wróbel75, z ricotty pieke sernik z kapieli wodnej , jest bardzo kremowy , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 3 Listopada 2020 @wróbel75, z ricotty pieke sernik z kapieli wodnej , jest bardzo kremowy , To jest w tych formach https://www.ceneo.pl/25970475 ? Tego gadżetu jeszcze nie mam Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 3 Listopada 2020 @wróbel75, ja zwykla tortownice otulam folja aluminiowa , i wkladam do blachy tez wysokiej z piekarnika albo do jakiejs innej wiekszej formy zeby sie tortownica zmiescila Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 3 Listopada 2020 To sa foremki do robienia "Christmas pudding". Ciasto tradycyjne angielskie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-682768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekskw Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Witam Koleżanki i Kolegów Serowarów.Piszę do Was z takim problemem.W warunkach domowych robię sery i twaróg.Czasami zdarza się,że nie udaje mi się twaróg.Normalnie serwatka ma postać wodnistą i ładnie odcieka od ziarna,ale czasami zdarza się,że ma postać takiego jakby żadkiego kiślu.Czy mieliście kiedyś podobne doświadczenie?Do produkcji twarogu szczepię mleko bakteriami z serowaru-ciepłe mleko prosto z doju.Potem wstawiam na piec i 24 h na nim stoi.Po skwaszeniu mleka przynoszę połowę ilości słodkiego mleka,podgrzewam do 90 st C i wlewam do kwaśnego.Dodam,że moje mleko surowe ma bardzo mało bakterii bo duzy nacisk kładziemy na higiene doju.Proszę o porady.Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Tak. Miałem. A z ciekawości czym są krowy karmione? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekskw Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 15 Stycznia 2021 @michal278OK,miałeś.Jaka była przyczyna.Niżej dawka na krowę/dzieńSianokiszonka 12 kg,Sruta sojowa 1,5kg,makuch rzepakowy 2,5 kg śruta z pszenżyta 4 kg,kreda paszowa 100 g,Witaminy,drożdże paszowe,bufor 400 g,kiszonka z kukurydzy 30 kgParametry mleka Tłuszcz 4,6% białko 3,65% kazeina 2,9% mocznik 249 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 15 Stycznia 2021 czasami zdarza się,że ma postać takiego jakby żadkiego kiślu.Czy mieliście kiedyś podobne doświadczenie? Rozwinęły się bakterie śluzowe.Dodatek kiszonki do paszy w zasadzie dyskwalifikuje mleko na sery i twarogi.Kiszonka sprzyja rozwojowi niektórych grup bakterii już w strzykach krowy.Jeżeli przeważą bakterie śluzowe to zakwaszone mleko ma śluzowatą konsystencję.Bliższe info znajdziesz w książkach zamieszczonych na naszym forum. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Eanna ubiegłaś mnie. Dokładnie. Do tego pytanie, jak mleko dojone. Jeśli z linii też dyskwalifikuje. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Hmmm ja mleko kupuję - obecnie z dużego gospodarstwa ok 50 krów . Problemów typu ześluzowacenia nie miałam ale skrzep podczas robienia twarogu nie jest według mnie mocny mimo stosowania chlorku wapnia i zakwaszania mleka zsiadłym mlekiem z Krasnegostawu . Wydaje mi się ,że to efekt właśnie środków dezynfekujących system dojenia - wcześniej brałam z małego gospodarstwa - skrzep był mocny , galaretowaty ale zapach mi nie podchodził . Najlepszy twaróg wychodzi mi dziwo z mleka sklepowego Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Wydaje mi się ,że to efekt właśnie środków dezynfekujących system dojenia W następnej próbie daj 30% więcej podpuszczki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 15 Stycznia 2021 W następnej próbie daj 30% więcej podpuszczki. Ale jest mowa o twarogu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Do twarogu polecam bakterie z agrovisu Alfę do ukwaszania plus łyżka śmietany 30%. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 16 Stycznia 2021 Ale jest mowa o twarogu Przepraszam Olgo, coś mi się pozajączkowało Twardość skrzepu twarogowego reguluje się temperaturą i czasem ogrzewania.Bezpośrednio jest z nim skorelowana flora bakteryjna - jak słusznie zauważyłaś - niemniej mamy na nią wpływ tylko częściowy.Do zakwaszenia mleka bakteriami najlepiej zrobić z dnia na dzień tzw. matkę, którą dodaje się do świeżego mleka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/8/#findComment-692726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.