irekfin Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Września 2016 Witam Wszystkich, Dostałem od kolegi szynkę z sarny (bez kości) i chciałbym ją uwędzić.Jednak słyszałem, że po wędzeniu i parzeniu mięso będzie suche - tak?Czy peklować trzeba w specjalnej zalewie? z góry dziękuję za pomoc. zpirekfin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Września 2016 https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/69-dziczyzna/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Września 2016 Jednak słyszałem, że po wędzeniu i parzeniu mięso będzie suche - tak? Będzie.Lepiej zrób pieczeń wg.przepisów powyżej.Zauważ, że trudno znaleźć przepis na wędzonki z dziczyzny oprócz kiełbas. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Września 2016 Moze zrob cos na wzor co robil Kostek ,wiem ze u nas wedza sarnine ,osobiscie nie jadlam i nigdy tez nie wedzilam ,ale czytalam i wedza wlasnie w podobny sposob jak onhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagnięcy-wędzony-wgkostka/?p=278878 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Września 2016 Elektra ale w podanym przez Ciebie temacie Kostek wędził udziec jagnięcy a nie sarninę. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Września 2016 Wiem Dlatego napisalam "na wzor" pozatym sam pisal ze ma sprobowac z sarna , chociaz nic o tej probie nie napisal. u nas wedza udzce sarniny dlatego podalam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Września 2016 Szynka to z udźca sarny nie wyjdzie ... będzie wiórowata Najlepszy pomysł to bejca potem pieczeń ... a jak nie lubisz to przemycić do kiełbachy ja tak robię bo inaczej rodzinka tego nie ruszy Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Września 2016 pozatym sam pisal ze ma sprobowac z sarna Nie da się porównać sarniny z jagnięciną.To zupełnie inna bajka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Września 2016 Nie da się porównać sarniny z jagnięciną.To zupełnie inna bajka. oczywiscie ze to inne mieso wiec nie mozna porownywac ale mozna zrobic na podobny sposob...smak napewno bedzie innyPoczytalam teraz i wedza sarnine tez na zimno.oczywiscie jak ma sie kawalek i nie chce zmarnowac to moze lepiej nie wedzic a po prostu zrobic na inny sposob Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Września 2016 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6622-wyroby-z-sarniny/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Września 2016 .smak napewno bedzie inny Nie chodziło mi o smak tylko o zawartość tłuszczu śródmięśniowego.Ze względu na to że w sarninie jest go niewiele to wyrób wyjdzie suchy i wiórowaty.Już to przerabiałem wielokrotnie i dawno dałem sobie spokój z wędzonkami z dziczyzny. Albo kiełbasa, albo coś kulinarnego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Września 2016 Już to przerabiałem wielokrotnie i dawno dałem sobie spokój z wędzonkami z dziczyznyChyba już każdy wie, że udziec sarni smakowałby Ci tylko wtedy, gdyby w środku było podgardle. to wyrób wyjdzie suchy i wiórowaty.To się nazywa chudy, dziczyzna jest chuda i to jest jest zaleta, po to się je dziczyznę bo jest chuda. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Września 2016 Wędziłem raz udziec jelenia tak samo jak jagnięcy,powiem tak,niezbyt mi smakował ,nie był aż tak suchy,tylko sam smak mięsa za bardzo mi nie odpowiadał.Drugi raz nie powtórzę tego wyrobu,ale to tylko moja ocena. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekfin Opublikowano 7 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Września 2016 Dzień dobry, Bardzo dziękuję za linki i porady.Bazując na Waszych opiniach zdecyduję się na inny sposób przyrządzenia.Załączone linki bardzo mi pomogą Postaram się napisać co wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Września 2016 NIe twierdze ze bedzie chudy bo pewnie bedzie ,smak to rzecz gustu , ja smakowalam bedac teraz w PL biff wolowy wedzony ..innym nie smakowal mnie bardzo. Jak tylko zobacze jakis ladny kawalek to musze sama uwedzic Udziec z sarniny wedza tez na zimno. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Chyba już każdy wie, że udziec sarni smakowałby Ci tylko wtedy, gdyby w środku było podgardle. Co chciałeś wnieść do dyskusji tym wpisem? A poza tym to tłuszcz jest nośnikiem smaku a nie chude mięso. To się nazywa chudy, dziczyzna jest chuda i to jest jest zaleta, po to się je dziczyznę bo jest chuda. Są różne mięsa.Chude, tłuste, ścięgniste itd. i należy do gotowych wyrobów dobierać odpowiednie elementy.Tak jak z samej golonki nie zrobisz kiełbasy tak i dziczyzna ma swoje zastosowanie i dlatego, że jest chuda nawet robiąc pieczeń szpikuje się ją słoniną.Ja jem dziczyznę pewnie częściej niż TY, ale staram się dobierać odpowiednie elementy do wykonywanych potraw.Moim zdaniem dziczyzna oprócz combru b/k i polędwiczki nie nadaje się na wędzonki.Co innego kiełbasy czy potrawy kulinarne.Z drugiej strony nikt nikomu nie zabrania zrobić wędzonkę z szynki daniela czy sarny.A nóż widelec będzie mu smakowało.Zdania jak widzę są podzielone z lekką przewagą na nie. Edytowane 7 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Września 2016 Moim zdaniem dziczyzna oprócz combru b/k i polędwiczki nie nadaje się na wędzonki.Co innego kiełbasy czy potrawy kulinarne.Z drugiej strony nikt nikomu nie zabrania zrobić wędzonkę z szynki daniela czy sarny.A nóż widelec będzie mu smakowało.Zdania jak widzę są podzielone z lekką przewagą na nie.Bracie Arkadiuszu zgadzam się w 100% z Twoją opinią na temat dziczyzny. Gdy pierwszy raz dostałem do "przerobu" połowę sarny,miałem nie lada dylemat, ale dzięki wiedzy zdobytej na forum,rozumowałem w sposób podobny do Twojego! Wszystko poszło w kiełbasę! Pamiętam, że była "ostra" dyskusja na temat "proporcji"sarniny w "kiełbasie" do pozostałej masy mięsno/tłuszczowej. Jestem ciekawy jakie ma preferencje w tym zakresietak Wytrawny Znawca i Smakosz jak Ty? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Września 2016 Gdy pierwszy raz dostałem do "przerobu" połowę sarny, miałem nie lada dylemat, ale dzięki wiedzy zdobytej na forum, rozumowałem w sposób podobny do Twojego! Wszystko poszło w kiełbasę! Misiu, skarbie jeden, pokaz w koncu ta kielbase, tak bym chciala zobaczyc, co z pod Twojej reki wyszlo Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Września 2016 O to to to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Września 2016 Misiu, skarbie jeden, pokaz w koncu ta kielbase, tak bym chciala zobaczyc, co z pod Twojej reki wyszlo Może ręka za duża Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oposs Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Września 2016 Szynka jest pyszna! Dziękuję za propozycje! Cytuj http://www.mediarp.pl/kredyty-i-pozyczki-zasadnicze-roznice/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Pamiętam, że była "ostra" dyskusja na temat "proporcji" sarniny w "kiełbasie" do pozostałej masy mięsno/tłuszczowej. Jestem ciekawy jakie ma preferencje w tym zakresie Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale Po wielokrotnym wyrobie kiełbasy z dziczyzny, doszedłem do wniosku, że najlepszymi proporcjami przy ich wyrobie są. jeden dzik ok. 50 kg i jedna sarna ok.15 kg. Wszystko należy oczywiście poklasyfikować i jeśli ktoś tak jak ja woli kiełbasy bardziej tłuste należ dodać tłuszcz wp. w postaci słoniny lub podgardla.Kiełbasy robione pod mój gust zawierają ok.25 % tłuszczu wp.Natomiast kiełbasy robione dla moich bliskich ( krakowska) nie zawierają żadnego dodatku wieprzowiny.Sama dziczyzna w czystej postaci. Szynka jest pyszna! Dziękuję za propozycje! A co robiłeś.? Edytowane 16 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekfin Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Dzień dobry, Jednak uwędziłem szynkę z sarny.Peklowana była w peklo-soli wg "kalkulatora peklowania". Wędziłem około 3 godzin w 50 stopnia do uzyskania koloru. Parzona do 75 stopni w środku. Do parzenia dodałem 3 ziarenka pieprzu czarnego, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego.Smak dobry i absolutnie nie jest sucha:), z czego bardzo się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Parzona do 75 stopni w środku. sarence wystarczy 60 - 65 to chudzina Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.