Bagno Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Kruchy57Na pierwszym zdjęciu w środkowej części widać kawałek karkówki, która ma zmieniona barwę (szara) wewnątrz przekroju. Czy jest "efekt zdjęcia" i rzeczywistość? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, mięsa z indyka jest około 1 kg , czy myślisz że go nie powinno być wcale? Surowego mięsa z drobiu bym nie dodawał do kiełbas nie poddawanych obróbce termicznej.Nawet ten 1 kg i dlatego redzed proponował parzenie.Spożywanie surowego drobiu jak i trujących grzybów nie jest zabronione, ale wiąże się z dużym ryzykiem. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Kruchy57Na pierwszym zdjęciu w środkowej części widać kawałek karkówki, która ma zmieniona barwę (szara) wewnątrz przekroju. Czy jest "efekt zdjęcia" i rzeczywistość?Witam, wczoraj porcjowałem tę wędlinę i co trochę próbowałem i wszystko uznałem O.K. Może to złe zdjęcie. Zrobiłem tą samą metodą polędwicę i karkówkę ale zdecydowanie lepsza jest karkówka czyli capicola. Tłuszcz nadaje lepszy smak.Oba wyroby po 6 tygodniach. Ale przepraszam że rozpisuje się w tym temacie. Andrzej Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka[Dodano: 28 sty 2017 - 20:47] Witam, mięsa z indyka jest około 1 kg , czy myślisz że go nie powinno być wcale?Surowego mięsa z drobiu bym nie dodawał do kiełbas nie poddawanych obróbce termicznej.Nawet ten 1 kg i dlatego redzed proponował parzenie.Spożywanie surowego drobiu jak i trujących grzybów nie jest zabronione, ale wiąże się z dużym ryzykiem.Jeszcze raz dziękuję , wszystkie batony uwedzę i sparzę. Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Jeszcze raz dziękuję , wszystkie batony uwedzę i sparzę. Ze względu na dodatek drobiu sparz do 72 ºC w środku Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Ale dlaczego do 72°C ? https://pl.wikipedia.org/wiki/Ptasia_grypa Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Ale dlaczego do 72°C ? To jest bezpieczna granica unicestwienia salmonelli.Należy pamiętać, że niektóre gatunki drobiu są nosicielami salmonelli bez objawów chorobowych.Może kol. Nestor, dr weterynarii, więcej na ten temat napisze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Czy Penicillium candidum można użyć zamiast Penicillium nalgiovense do zaszczepienia pleśni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Czy Penicillium candidum można użyć zamiast Penicillium nalgiovense do zaszczepienia pleśni ? Można. P. candidum znajduje sie na włoskich wyrobach. Chr. Hansen tez sprzedaje kulturę starterową z mieszanką P. nalgiovense i P. candidum. Penicillium camemberti tez się nadaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jeszcze raz dziękuję , wszystkie batony uwedzę i sparzę.Ze względu na dodatek drobiu sparz do 72 ºC w środku Witam, jak napisałem tak zrobiłem. 4 godziny wędzenia i potem sparzylem . Ponieważ do suszenia batony podziurkowalem igłą to przy parzeniu tłuszcz się uwolnił i wedlina schudła. Mięsa było 8,2 kg dziś zważylem i jest 4,45. W smaku nie przypomina salami ale nie jest zła. Wczoraj jak zdejmowalem batony to na jednym znalazłem początki białej pleśni.Wszystkim dziękuję za pomoc. Spróbuje ponownie zrobić to salami. Andrzej Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Spróbuje ponownie zrobić to salami. Ale już drobiu nie dawaj. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dobrze że nic się nie zmarnowało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Lutego 2017 W ósmym dniu dojrzewania pojawiła się pleśń, która mnie niepokoi. Czy to jest prawidłowy przebieg dojrzewania? Salami robiłem zgodnie z przepisem w pierwszym poście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Trudno powiedzieć bo i niektóre zielone są zdrowe a niektóre białe nie, ale ja dla świętego spokoju przemył bym wodą z solą lub roztworem sorbinianu potasu w proporcji 0,2g/0,5l wody.Masz jeszcze do wyboru pobrać tą pleśń i zanieść do sanepidu, żeby zbadali co to jest i wtedy będziesz wiedział na pewno czy dobra czy zła. Edytowane 5 Lutego 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Lutego 2017 Dziękuję za pomoc , zabieram się za przemywanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Lutego 2017 Ja bym zostawił. Pleśń wygląda całkiem normalna. Nie widzę czarnego lub czerwonego nalotu. Bez pleśni salami wysycha za szybko i nie będzie miała tego charakterystycznego smaku południowo europejskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Lutego 2017 Jestem za szybki przemyłem wodą z solą. Mam kultury pleśni do camemberta, pokryję pleśnią trzy batony, trzy pozostaną po przemyciu, zobaczymy jaka będzie różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Nie widzę czarnego lub czerwonego nalotu. Ale widać zieloną pleśń a z tą chyba różnie bywa.? Edytowane 5 Lutego 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Lutego 2017 Jeżeli pleśn z osłonki przedostała się do mięsa ,to wędlina nie jest zdatna do spożycia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Lutego 2017 Mija 4 dzień od zastosowania uwag Arkadiusza i moich modyfikacji , batony zaczęły się pokrywać nową pleśnią, nie tylko te zaszczepione kulturą PC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Nie widzę czarnego lub czerwonego nalotu. Ale widać zieloną pleśń a z tą chyba różnie bywa.? Z białą tez, ale zielona czy niebieskawa na pewno tez OK. Właśnie nowa szlachetna pleśń niedawno odkryta, Penicillium Salamii jest zielonkawa. Chociaż z wyglądu zielona mi się nie podoba, jak mam nalot to ja toleruję i nie zmywam. Kto nie chce nalotów rozmaitych pleśni, to najlepiej zaszczepić wariantem Penicillium, tj, Nalgiovense lub Candidum, i nawet Camemberti. Jeżeli pleśn z osłonki przedostała się do mięsa ,to wędlina nie jest zdatna do spożycia..Dokładnie do jakiej pleśni się zwracamy? Mija 4 dzień od zastosowania uwag Arkadiusza i moich modyfikacji , batony zaczęły się pokrywać nową pleśnią, nie tylko te zaszczepione kulturą PC . Zaszczepione kulturą mleczną czy kulturą pleśni? Edytowane 11 Lutego 2017 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Lutego 2017 Kulturą pleśni PC Wysłane z mojego HTC_M8x przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Lutego 2017 Dobrze że nic się nie zmarnowało!Witam, piszę po trzech tygodniach od ponownego wyrobu. Dojrzewa w spokoju choć nie pokrywa się pleśnią jakbym sobie życzył. Zrobiłem prawie scisle w/g przepisu z dwoma wyjątkami: nie miałem anyżu i dałem nasiona kopru włoskiego i pomyliłem osłonki i po zamoczeniu okazało się że są cieńsze ( 45) więc już je wykorzystałem. Zrobiłem z 5,5 kg mięsa i słoniny i po 36 godzinnym fermentowaniu zawiesiłem w oknie "dojrzewalniczym". Wcześniej spryskałem płynem wody z wymoczonymi skórkami sera pleśniowego i do tego zawiesiłem kupione mini salami . I tak dojrzewa 3 tygodnie. Za jaki czas robić próbę smakową ? Pozdrawiam Andrzej .Dobrze że nic się nie zmarnowało! Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Marca 2017 Minęło 6 tygodni dojrzewania moich batonów, uzyskana waga to 65,1% materiału wyściowego,3 pokryte są białą pleśnią, 3 posiadają dodatkowo ogniska innej pleśni. Czy batony posiadające ślady innej niż biała pleśń, zutylizować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Marca 2017 Minęło 6 tygodni dojrzewania moich batonów, uzyskana waga to 65,1% materiału wyściowego,3 pokryte są białą pleśnią, 3 posiadają dodatkowo ogniska innej pleśni. Czy batony posiadające ślady innej niż biała pleśń, zutylizować ?Bez problemu. Niebieskawa pleśń na pewno wariantem penicillium. Ściągnij osłonki, zapakuj próżniowo i zostaw w lodówce parę tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.