Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rolada boczkowa z polędwiczką


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4371 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 26 sty 2010 - 21:36

Przepis na roladę z polędwiczką. Surowiec boczek skórowany - płat około30x35cm polędwiczka wieprzowa średniej wielkości farsz 15dkg wp.kl.III sitko 4mmx2, 35 dkg wp. kl.II sitko 8mm + peklosól 9g +woda 20 ml dobrze wyrobić z przyprawami razem około 0,5kg boczek i polędwiczka zapeklowane w solance 30dkg peklosoli i 3l wody przez 6-7 dni w temp.4-6 stopni. Moczenie ok. 3 godz. w zimnej wodzie . Ociekanie i wysuszenie powierzchni 12-24 godz w temp 4-6 stopni przyprawy do farszu pieprz 2g papryka słodka 5g żelatyna 5g Po osuszeniu boczek nacinamy w kratę i lekko tłuczemy tłuczkiem. Z polędwiczką postępujemy podobnie. Na boczku układamy posiekany czosnek - 2 ząbki lub wg. uznania gorczyca 5g suszony lub świeży szczypiorek wg. uznania Następnie na boczek nakładamy starannie wyrobiony farsz i polędwiczkę. Zawijamy roladę i starannie sznurujemy. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, posmarowaną olejem. Na dno lejemy pół szklanki wody. Roladę przykrywamy folią aluminiową, którą zdejmujemy po godzinie pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i w tejże temp. pieczemy nieco ponad dwie godziny do osiągnięcia wewnątrz rolady temp. 68-72 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy w chłodnym miejscu. Wystudzoną roladę oczyszczamy z tłuszczu i galaretki, zdejmujemy sznurek i ... :shock: Rolady boczkowe można też wykona w wersji wędzonej parzonej i wędzonej pieczonej. A przyprawy, co kto lubi. :cool: Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1189 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 26 sty 2010 - 22:05

Jak widać banicia przynosi też pozytywne skutki :grin:

#3 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4371 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 26 sty 2010 - 22:08

Jak widać banicia przynosi też pozytywne skutki


Ja nie byłem i nie jestem banitą z wyboru, tylko z konieczności. Dlatego na boczku dużo kombinowałem z boczkiem. :grin:

#4 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1189 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 26 sty 2010 - 22:10

: :grin: mrgreen: :grin:
To gratuluję tego boczku na boczku :lol:

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16715 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 sty 2010 - 22:13

Tak to jest, jak czasem kliknę nie w ten klawisz.
No ale to historia. :grin:

#6 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4720 postów

Napisano 26 sty 2010 - 22:15

przepis szczegółowy wkrótce :grin:

No to czekam :smile: Na zdjęciu wygląda tak,że bez "popitki" można jeść :smile:

#7 beiot

beiot

    Weteran

  • **VIP**
  • 1453 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 26 sty 2010 - 23:20

Witam
Ładnie wygląda
To jakby Zylc tylko wypełnienie troszkę inne, nie samo mielone mięsko.

Też robiłem na święta wg Andrzeja-Bagno z kursu SDM.
http://wedlinydomowe...p=114091#114091

Pozdrawiam
Robert

#8 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 27 sty 2010 - 02:33

... polędwicę można zamarynować w winie z rozmarynem, boczek normalnie zapeklować ... wędzić w gorącym dymie :) ... moim (rosyjskim) Gościom, bardzo taka "kombinacja" smakowała :)
pozdrawiam smakowicie, a Koledze Pis67 gratuluję eksperymentów

#9 kempes

kempes

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1733 postów
  • MiejscowośćKonstantynów Łódzki

Napisano 28 sty 2010 - 10:37

razem około 0,5kg boczek i polędwiczka zapeklowane w solance 30dkg peklosoli i 3l wody przez 6-7 dni w temp.4-6 stopni

Pis'u powiedz proszę czy wzorujesz się przy peklowaniu przepisem, tabelą, na oko, na wagę, posiadanym naczyniem do peklowania ? tak pytam kolego z czystej ciekawości i bez żadnych podtekstów :grin: Piękny wyrób, robię taki wędzony pieczony.
Pozdrawiam

#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4715 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 sty 2010 - 11:31

A mnie szkoda polędwiczki do rolady

To kwestia gustu. W moim przekonaniu poledwiczka w "kołderce" z boczku jest o wiele lepsza (smakowitość, soczystość) niż przygotowana solo.

#11 arkdom

arkdom

    Entuzjasta forum

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 976 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 28 sty 2010 - 11:43

A ja mam pytanie z innej beczki. Zawsze jak widzę wyrób w ten sposób związany zastanawiam się jak się to robi.

#12 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1612 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 28 sty 2010 - 12:06

zastanawiam się jak się to robi.

Bierze się sznurek i ....... :shock: się wiąże :grin: .

A na poważnie to pewnie w SDM tego uczą - widziałem też kiedyś instrukcję na stronie głównej (sory - :rolleyes: nie chce mi się szukać).


No dobra - :cool: już znalazłem :grin: :

http://wedlinydomowe...cles.php?id=287

#13 arkdom

arkdom

    Entuzjasta forum

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 976 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 28 sty 2010 - 12:21

No dobra - już znalazłem :

http://wedlinydomowe...cles.php?id=287

Przyjrzyj się uważnie. To nie jest to samo wiązanie. Mnie chodzi właśnie o takie jak na zdjęciach PISa. A konkretnie o te dodatkowe sznurki "wzdłuż" rolady.

#14 kempes

kempes

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1733 postów
  • MiejscowośćKonstantynów Łódzki

Napisano 28 sty 2010 - 12:28

arkdom, jak sznurujesz z dwóch stron /nazwę to przeplatanie/ to jaki problem jest by tak zrobić na 4 razy czy 6 jak wyrób ma być do Ginnesa :lol:

#15 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8111 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 sty 2010 - 12:29

A konkretnie o te dodatkowe sznurki "wzdłuż" rolady.



Myślę że pis67 się wypowie . Moim zdaniem można je dołożyć , nawet tak gęsto że powstanie siatka . Pewno chodziło o to , by z rolady za bardzo nie " uciekały soczki "


Pozdrawiam

#16 kempes

kempes

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1733 postów
  • MiejscowośćKonstantynów Łódzki

Napisano 28 sty 2010 - 12:31

pis67, spróbuj następnym razem taki boczek przekroić na grubości /tak jak pokazywał Dziadek/ i owinąć całość dookoła.
:lol: zresztą co ja będę Ciebie uczyć :grin:

#17 bogdan_kacz

bogdan_kacz

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 165 postów
  • MiejscowośćWysoczyzna Łaska

Napisano 28 sty 2010 - 12:56

Ja zazwyczaj te dodatkowe sznurki przewlekałem (to było dawno...) przy pomocy stalki, to znaczy po takim związaniu jak na instrukcji zostawiałem odpowiednio długi odcinek szpagatu i wkładając koniec stalki pod pętlę przeciągałem ten odcinek przędzy tyle razy ile uznałem za konieczne tzn. jak gęstą siatke chciałem uzyskać - nie wiem czy opisałem to dość precyzyjnie za chwilę postaram się to zademonstrować

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Niestety butelka i włoczka córki ( :grin: ) to nie jest najlepszy materiał pokazowy...ale może Ci to coś pomoże

Pozdrawiam
Bogdan

#18 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4371 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 28 sty 2010 - 13:07

czy wzorujesz się przy peklowaniu przepisem, tabelą, na oko, na wagę,

Gubię się w tych tabelkach, moja solanka standardowa 1kg peklosól na 10l wody, reszta to już praktyka, czyli długość i temperatura peklowania, w razie czego moczenie w zimnej wodzie, jak zapomnę wyjąć z solanki w odpowiednim czasie, który jest uzależniny od wielkości elementu. Czasem duże szynki nastrzykuję. Solanki robie zawsze dużo tak, że mięsko sobie swobodnie pływa, może dlatego nie korzystam z tabelek, bo tam i ilość solanki na kilogram mięska ma znaczenie. :grin:


jak widzę wyrób w ten sposób związany zastanawiam się jak się to robi.

Niżej odpowiedź, jak mam 1 sztukę to sobie potworzę jakiś wzór prosty. :cool:

jak sznurujesz z dwóch stron /nazwę to przeplatanie/ to jaki problem jest by tak zrobić na 4 razy czy 6

owinąć całość dookoła.


Jeszcze jedno. Wytopiony zastygnięty smalczyk zbieram i zjadam na chlebie, zaś galaretkę, która jest z reguły dość słona, dodaję do kiełbas lub podrobów. Nic w przyrodzie nie ginie. :smile:

#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16715 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 sty 2010 - 20:54

Tutaj, w swojej Akademii Dziadek przedstawia, krok po kroku, dwa sposoby wiązania wędzonek: http://wedlinydomowe...les.php?id=1173

#20 Olek.P

Olek.P

    Pasjonat

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 639 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 28 sty 2010 - 21:15

Hallo!!!!

Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych