Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. siwydymek

    Mięso dzika

    Mam nadzieję, że wyciąłeś i wyrzuciłeś? Osobiście nie próbowałem, ale podobno psują smak, więc lepiej się pozbyć🤐
  3. siwydymek

    Mięso dzika

    Mój okoliczny Zakład Weterynarii nie bada na ASF, co widać na świadectwie badania.
  4. Czy znasz współczynnik przenikalności ciepła przez tę cienką izolację? 5 mm to mało nawet dla dobrych izolatorów
  5. Dzisiaj
  6. Muski

    Szrekowa zadyma

    No i cieszę się, że Wam odpowiada. Kiedyś córka też przywiozła ze Szwecji podobny przepis na słodki sos , ale myślę ze smaczny jest też bez tych wynalazków
  7. Grawlax - gotowy
  8. Radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, samych szczęśliwych dni w nadchodzącym roku oraz szampańskiej zabawy sylwestrowej życzy Grzegorz
  9. Zdrowych, spokojnych świąt Bożego Narodzenia dla całej wędzarniczej braci 🌲🎁
  10. Życzę wszystkim zdrowych i spokojnych !!!!!! oraz, żebyśmy się wszyscy spotkali w tym zacnym gronie za rok !!!!!!!!!!!!😍
  11. szrekPL

    Szrekowa zadyma

    Gravlax podpatrzony u Muskieg, pycha dorobiłem sosiwo hovmastarsas z jakiejś tematycznej strony razem mega....dziękuję za podpowiedzi☺️ hovmästarsås Składniki 3 łyżki Musztarda 1 łyżka musztarda dijon 1 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sól 1/2 łyżeczki czarny pieprz 2 łyżeczki czerwony ocet winny 200ml olej 100 ml posiekany koper
  12. bilu72

    Wariacje bila72

    Jeszcze tylko kleks z majonezu troszkę papryki czerwonej oraz odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu i skośnookie będą gotowe.
  13. Wytrzymałość na temperatury plus nie zachwyca. Nie ma zapasu.
  14. Piękna choinka, aż chce się sprawdzić jej smak 😉
  15. Informacje od producenta (https://alufox.pl/produkt/mata-alufox/) na temat maty. Między foliami z aluminium jest pianka polietylenowa. Ja bym do swojej wędzarni tej izolacji nie użyła.
  16. Trudny okres mamy już za sobą, a przed nami czas świątecznych przygotowań. W naszej masarni nie mogło więc zabraknąć wyjątkowej, świątecznej atmosfery. Tradycja rzemieślnicza, dbałość o detale i wyroby przygotowywane według sprawdzonych receptur to wartości, które pielęgnujemy od lat. Symbolicznym elementem tej tradycji jest świąteczna kompozycja z naszych wyrobów.
  17. Śniadanko
  18. sobol

    Wyroby Sobola

    I pomału rok dobiega końca. Z przyczyn logistycznych wędzonki będą wędzone już po Świętach, ale w ostatni weekend przerabialiśmy pół świnki. Była robiona "szynka z przeszkodami" w postaci salcesonu. Jako przeszkody użyte zostały ozory i serca wieprzowe. Do tego pasztetowa podwędzana, kiełbasa zwyczajna i na szybko zapeklowane polędwica i karczek. Przy okazji trochę angielskich kiełbasek dla dzieciaków (takich z bułką tartą i wodą, brrr 🤢) Przy okazji wyrobów okołoświątecznych zapuszkowałem trochę śledzi i sardynek. Śledzie miałem mrożone i były wielkości małych makreli . Wszytkie miały też ikrę lub mlecz, więc był też "kawior dla ubogich" czyli smażona ikra i mlecz 😁 Sezon grzybowy dla nas trwa cały rok, więc zbieramy również grzyby zimowe. Płomienica zimowa i uszak bzowy. Z uszaka bzowego była orientalna sałatka z tego przepisu. Dojrzewanie zakończyło guanciale Więc mogę robić moją ulubioną carbonnare Życzę Wszystkim Wesołych Świąt 🎄
  19. Trudna sprawa bez testów czy w wędzarni się sprawdzi. Moim zdaniem zawsze to kawałek izolacji która na pewno podniesie sprawność wędzarni ale czy poradzi sobie ten materiał z warunkami w wędzarni to trzeba sprawdzić namacalnie. Bądź pierwszy i daj znać za jakiś czas 🙂. Jeśli nie ulegnie temperaturom i kondensatów który być może acz nie koniecznie wystąpić... Warunki w każdej wędzarni są inne.
  20. Życzymy Wam zdrowych spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, ciepłej rodzinnej atmosfery Tomek z Moniką.
  21. arkadiusz

    Mięso dzika

    Masz rację , ale ja pisałem o swoim kole a wg. Ciebie i dobrze ,że doprecyzowałaś swoją wypowiedź wynikało wpierw ,że bez względu na to czy na danym terenie panuje ASF czy nie to można sobie badać wybiórczo. U mnie panuje i każdy jest badany.Jak widać każdy pisał z własnej pozycji w zależności od regionu.😊
  22. Zdrowych i spokojnych świąt i wszystkiego dobrego w Nowym Roku
  23. krzychuzab

    Moje wyroby

  24. Zdrowych,spokojnych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia życzy Tomek z Agą
  25. Ja podobnie jak Henry82 zawsze karpia przemrażam oraz jak piszecie czyszczę skórę aż do całkowitego pozbycia się śluzu. Smażę dzień wcześniej karpia na klarowanym maśle, na drugiej patelni podsmażam cebulę pokrojoną w piórka i po niej pieczarki. Usmażone kawałki karpia przekładam w naczyniu żaroodpornym cebulą i pieczarkami i odstawiam do lodówki. Przed wigilią wkładam do piekarnika na 180 stopni na ok 20-30 minut z kilkoma kawałkami masła i podaję.
  26. Życzę Wam moi drodzy wszystkiego najlepszego , dużo szczęścia i zdrowia i żeby nadchodzący nowy rok był jeszcze lepszy dla Was niż ten.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.