Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?
Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
No i cieszę się, że Wam odpowiada. Kiedyś córka też przywiozła ze Szwecji podobny przepis na słodki sos , ale myślę ze smaczny jest też bez tych wynalazków
-
-
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, samych szczęśliwych dni w nadchodzącym roku oraz szampańskiej zabawy sylwestrowej życzy Grzegorz
- Dzisiaj
-
Zdrowych, spokojnych świąt Bożego Narodzenia dla całej wędzarniczej braci 🌲🎁
-
Życzę wszystkim zdrowych i spokojnych !!!!!! oraz, żebyśmy się wszyscy spotkali w tym zacnym gronie za rok !!!!!!!!!!!!😍
-
Gravlax podpatrzony u Muskieg, pycha dorobiłem sosiwo hovmastarsas z jakiejś tematycznej strony razem mega....dziękuję za podpowiedzi☺️ hovmästarsås Składniki 3 łyżki Musztarda 1 łyżka musztarda dijon 1 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sól 1/2 łyżeczki czarny pieprz 2 łyżeczki czerwony ocet winny 200ml olej 100 ml posiekany koper
-
Jeszcze tylko kleks z majonezu troszkę papryki czerwonej oraz odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu i skośnookie będą gotowe.
-
Dołączył do społeczności: mark1100
-
Izolacja wędzarni - wątek ogólny
januszfeniks odpowiedział(a) na Tedi19791 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
- 193 odpowiedzi
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
MariuszB odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Piękna choinka, aż chce się sprawdzić jej smak 😉 -
Izolacja wędzarni - wątek ogólny
mamuśka odpowiedział(a) na Tedi19791 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Informacje od producenta (https://alufox.pl/produkt/mata-alufox/) na temat maty. Między foliami z aluminium jest pianka polietylenowa. Ja bym do swojej wędzarni tej izolacji nie użyła.- 193 odpowiedzi
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Trudny okres mamy już za sobą, a przed nami czas świątecznych przygotowań. W naszej masarni nie mogło więc zabraknąć wyjątkowej, świątecznej atmosfery. Tradycja rzemieślnicza, dbałość o detale i wyroby przygotowywane według sprawdzonych receptur to wartości, które pielęgnujemy od lat. Symbolicznym elementem tej tradycji jest świąteczna kompozycja z naszych wyrobów. -
Dołączył do społeczności: Tom8312
-
-
I pomału rok dobiega końca. Z przyczyn logistycznych wędzonki będą wędzone już po Świętach, ale w ostatni weekend przerabialiśmy pół świnki. Była robiona "szynka z przeszkodami" w postaci salcesonu. Jako przeszkody użyte zostały ozory i serca wieprzowe. Do tego pasztetowa podwędzana, kiełbasa zwyczajna i na szybko zapeklowane polędwica i karczek. Przy okazji trochę angielskich kiełbasek dla dzieciaków (takich z bułką tartą i wodą, brrr 🤢) Przy okazji wyrobów okołoświątecznych zapuszkowałem trochę śledzi i sardynek. Śledzie miałem mrożone i były wielkości małych makreli . Wszytkie miały też ikrę lub mlecz, więc był też "kawior dla ubogich" czyli smażona ikra i mlecz 😁 Sezon grzybowy dla nas trwa cały rok, więc zbieramy również grzyby zimowe. Płomienica zimowa i uszak bzowy. Z uszaka bzowego była orientalna sałatka z tego przepisu. Dojrzewanie zakończyło guanciale Więc mogę robić moją ulubioną carbonnare Życzę Wszystkim Wesołych Świąt 🎄
-
Izolacja wędzarni - wątek ogólny
januszfeniks odpowiedział(a) na Tedi19791 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Trudna sprawa bez testów czy w wędzarni się sprawdzi. Moim zdaniem zawsze to kawałek izolacji która na pewno podniesie sprawność wędzarni ale czy poradzi sobie ten materiał z warunkami w wędzarni to trzeba sprawdzić namacalnie. Bądź pierwszy i daj znać za jakiś czas 🙂. Jeśli nie ulegnie temperaturom i kondensatów który być może acz nie koniecznie wystąpić... Warunki w każdej wędzarni są inne.- 193 odpowiedzi
-
Życzymy Wam zdrowych spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, ciepłej rodzinnej atmosfery Tomek z Moniką.
-
Masz rację , ale ja pisałem o swoim kole a wg. Ciebie i dobrze ,że doprecyzowałaś swoją wypowiedź wynikało wpierw ,że bez względu na to czy na danym terenie panuje ASF czy nie to można sobie badać wybiórczo. U mnie panuje i każdy jest badany.Jak widać każdy pisał z własnej pozycji w zależności od regionu.😊
-
evelinamarusak zmienił(a) swoje zdjęcie profilowe
-
Dołączył do społeczności: evelinamarusak
-
Zdrowych i spokojnych świąt i wszystkiego dobrego w Nowym Roku
-
Zdrowych,spokojnych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia życzy Tomek z Agą
-
Ja podobnie jak Henry82 zawsze karpia przemrażam oraz jak piszecie czyszczę skórę aż do całkowitego pozbycia się śluzu. Smażę dzień wcześniej karpia na klarowanym maśle, na drugiej patelni podsmażam cebulę pokrojoną w piórka i po niej pieczarki. Usmażone kawałki karpia przekładam w naczyniu żaroodpornym cebulą i pieczarkami i odstawiam do lodówki. Przed wigilią wkładam do piekarnika na 180 stopni na ok 20-30 minut z kilkoma kawałkami masła i podaję.
-
Życzę Wam moi drodzy wszystkiego najlepszego , dużo szczęścia i zdrowia i żeby nadchodzący nowy rok był jeszcze lepszy dla Was niż ten.
-
Życzę Wam, aby te Święta Bożego Narodzenia były pełne ciepła, spokoju i rodzinnej atmosfery. Niech magia wigilijnego wieczoru przyniesie radość, a świąteczne dni będą czasem odpoczynku i refleksji. Oby nadchodzący Nowy Rok był czasem realizacji marzeń, sukcesów i wielu niezapomnianych chwil.
-
Muski obserwuje zawartość Życzenia świąteczne i noworoczne 2025/2026
-
Drogie SiBy, ZDROWIA i wszystkiego najlepszego
-
Bracia i Siostry w Wędzarstwie Życzę Wam zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas spędzony w gronie najbliższych napełni Wasze serca spokojem i radością. Niech błogosławieństwo Bożego Dzieciątka towarzyszy Wam przez całe Wasze życie.
