Ranking
- uwzględniając wszystkie działy
-
Wprowadź datę
-
Cały czas
18 Sierpnia 2013 - 26 Października 2025
-
Rok
26 Października 2024 - 26 Października 2025
-
Miesiąc
26 Września 2025 - 26 Października 2025
-
Tydzień
19 Października 2025 - 26 Października 2025
-
Dzisiaj
26 Października 2025
-
Wprowadź datę
14.12.2024 - 14.12.2024
-
Cały czas
Popularna zawartość
Treść z najwyższą reputacją w 14.12.2024 uwzględniając wszystkie działy
-
3 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
Przeanalizujmy zatem. 1. Surowe, niczym nie zabezpieczone mięso (brak soli, brak peklosoli) poddałeś zmieleniu. 2. Bakterie z mięsa, maszynki, środowiska zaczęły się swobodnie rozmnażać w cyklu geometrycznym 3. Dodałeś do tego bakterie z przypraw i naczyń 4. Dodałeś bakterie z jelit ( ) 5. Gotowe kiełbaski zanurzyłeś w peklosolance. 6. Peklosolanka zaczęła powoli penetrować powierzchnię kiełbasek nie mając na początku kontaktu z ich wnętrzem. 6. W całej objętości kiełbasek trwał radosny cykl rozrodczy bakterii beztlenowych i warunkowo tlenowych. 7. na drugi, trzeci i czwarty dzień peklosól stopniowo docierała do dziewiczych obszarów farszu stopniowo przyhamowując bujny, swobodny rozwój bakterii. 7. Nieustabilizowany bakteriologicznie produkt podgrzewałeś w procesie wędzenia poprawiając warunki rozmnażania bakterii termofilnych. 8.Proces parzenia zabił bakterie wegetatywne ale należy spodziewać się, że w mięsie jest zmultiplikowana ilość przetrwalników, które radośnie wystartują, jak przyjdzie na nie czas. To, co zrobiłeś jest wyrazem niewyobrażalnej ignorancji technologicznej. (nie oceniam Ciebie, tylko Twoją radosną twórczość). Jeżeli chcesz, to mogę w żołnierskich punktach podać Ci prawidłowy proces abyś gdzieś nie zbłądził2 punkty
-
Wątróbkę wieprzową pokrojoną na plastry przesmażam na dość silnym ogniu. Wtedy z wierzchu ma skórkę, a w środku jest mięciutka, nie krwista. Wątróbki nie rozbijam i nie obtaczam w mące. To tak dla jasności. 😚1 punkt
-
Robię tak samo, tyle że daje mniej wątróbki żeby nie zdominowała pasztetu, lubimy delikatny pasztet i stąd ta zmiana.... ale muszę spróbować przesmażać wątróbkę a nie parzyć, może będzie jeszcze bardziej smaczniejszy Ja robię jeszcze z zielonym pieprzem, majerankiem, oraz niedźwiedzim czosnkiem.1 punkt
-
W 100% się zgadzam. Dodatki, np: grzyby, żurawina, śliwka sobie zmieniam, a baza taka sama z jednym, ale. Wątróbka drobiowa jest dla nas za delikatna to używam wieprzowej. Do tego wątroby nie parzę tylko przesmażam na smalcu, bo ja jestem smalcowa dziewczynka. 😜😚1 punkt
-
Brawo ...... i słynne pasztety Halusi 😉 .... kto raz ich spróbuje, cały czas będzie je robił 🙂1 punkt
-
1 punkt
-
Aniu, bo ja z tych niereformowalnych. 😉 Ustawiłam sobie na dziś budzenie na 5, a wstałam o 3, bo w głowie siedzi robota. Połowa dostanie nogi, może więcej, to zrobi się miejsce na kiełbaskę. Kiełbaski ja spragniona. 😜 Cukiereczki bukowiańskie mus zrobić.1 punkt
-
Jeśli będziesz zmieniał listwy na dłuższe to nie nacinaj pod kije, będziesz mógł sobie ustawiać gdzie chcesz a tak masz już pozamiatane...1 punkt
-
Pisałeś o siatkach. Jak są na ramkach a tak mam to nic nie będzie przeszkadzać z wysuwaniem.1 punkt
-
Brawo Konkretne podejście do zagadnienia Na jakiś czas wystarczy Sporo roboty, ale efekt wynagradza1 punkt
-
1 punkt
-
Halinko, Tobie też dziękuję za wspaniały przepis na pasztet. 😚 W wędzarni mięsko łapało dymek, a w piekarniku piekły się pasztety z żurawiną.1 punkt
-
1 punkt
-
Dla Ciebie Szefie wyrzucam co chcesz. 😚 W wędzarni standardowo (dyżurnie): - karczek - szynka z tłuszczykiem - szynka kulka - boczek parzony, a potem wędzony - rolowany ( przepis Radka 😚, dziękuję) - polędwica (część będzie parzona, a część a/la łososiowa). Pierwszy raz robione: - sopelki (piersi drobiowe). Przepis podał Szef, a autorem jest Bogumił Sztuczka, dziękuję.😚 - piersi z indyka, przepis Waldka (Muski) dziękuję 😚 - polędwiczki, tutaj Andrzej (Bagno) mi tłumaczył, dziękuję 😚 - słoninka (grubiutka). Tutaj pomoc przyszła od Jacka, Anny i Mariusza, dziękuję 😚 Dziękuję Wam. Zawsze służycie pomocą. 😃1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Jeśli miejsce pozwala to zmień listwy na których opierasz kije na dłuższe. Przyda się w przypadku kiedy dorobisz siatki będzie dłuższe oparcie i wygodniejsze wysuwanie.1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
EAnna, nic dodać, nic ująć👌 .... a radosną twórczość to można stosować przy dmuchaniu baloników, a nie przy technologicznej obróbce mięsa.1 punkt
-
1 punkt
-
Możesz.Tylko pamiętaj że tą pokrojoną pierś musisz wpierw uplastycznić a później dodać resztę i dalej mieszać.1 punkt
-
Chcę kupić ręczną mieszarkę do farszu 20 litrów jaką byście polecili,z przekładnią czy bez,bedę robił najmniej 5 kg.1 punkt
-
Apropos nieprawdziwości PS postu Toshiby - ług po użyciu zostaje zneutralizowany a pozostałości wymyte - później jak najbardziej zabezpieczenie powierzchni tłuszczem jadalnym, który poprzez wielokrotne traktowanie temperaturą zwęgla się i tworzy powierzchniowy układ żelazo-węgiel.... ...miro - ja wiem, bo robiłem podobne rzeczy.....opisałem skrótem.....ale......;fachofcy od klikania wiedzą lepiej.....1 punkt
-
Wyrobów wędzonych na zimno się nie parzy, a zamiast parzyć, możesz podpiec.1 punkt
