Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Halusia a tą kolendrę dałaś w ziarnkach czy mieliłaś,bo chce popełnić twoja kiełbasę z schabu.

  Tak zmieliłam  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-580428
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Parówki 

Surowiec na 3 kg

- wp I szynka 1 kg
- mięso z udek kurczaka 1,2 kg
- podgarle 0,80 kg
 Mięso peklowane 48 godzin 18g/kg 
 
Przyprawy
 
- 2g/kg pieprz czarny
- 2g/kg papryka słodka
- 1g/kg gałka muszkatałowa
- 1g/kg gorczyca (mielona)
- 1g/kg cukru
- 1g/kg czosnek
- 10% lodu
 
Wykonanie.

Dobrze schłodzone mięso zmieliłam na sitku fi2,5.
Na 30 min wstawiłam do zamrażarki i ponownie zmieliłam.
Dodałam wszystkie przyprawy , całość dobrze  połączyłam .
Ostatni etap to blendowanie z pokruszonym lodem do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Temp farszu podczas blendowania oscylowała w granicach 8-10 stopni.
Gotowy farsz nadziany w jelita baranie.
Osuszanie w temp pokojowej 1-2 godziny.
Wędzone w temp 50 stopni do uzyskania koloru .
Parzenie w wodzie o temp 70-72 stopnie 10 min .
Po parzeniu szybkie hartowanie.
Jestem zadowolona, w smaku są bardzo dobre, lekko pikantne. 
 
post-43626-0-65016200-1515912614_thumb.jpgpost-43626-0-99494200-1515912626_thumb.jpgpost-43626-0-81842700-1515913432_thumb.jpg
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584301
Udostępnij na innych stronach

 

 

Razem ze śledziem będą doskonałe , ze względu na brak soli .

 

Edytowałam Heniu. Dziękuje . :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584311
Udostępnij na innych stronach

Razem ze śledziem będą doskonałe , ze  względu na brak soli . ;)

Sądzę, że@halusia@ zapomniała napisać o peklowaniu. :)

 

 

@halusia@ była szybsza, nie da się skasować mojego wpisu. @halusia@ jaki kaliber osłonek użyłaś? Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584313
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@ była szybsza, nie da się skasować mojego wpisu. @halusia@ jaki kaliber osłonek użyłaś?

 

Kaliber 20-22 oczywiście jelita baranie. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584316
Udostępnij na innych stronach

Halinko superanckie :thumbsup:  :clap:  , zjadlabym takich ,bo tak dawno juz nie jadlam paroweczek ..kiedys czasem zjadlam jakies kupne ale ostatnie ktore jadlam to poprostu byly koszmarne i powiedzialam nie zrobie nie jem wiecej ...na swoje musze niestety czekac conajmniej do ciepla -

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584339
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko superanckie , zjadlabym takich ,bo tak dawno juz nie jadlam paroweczek

 

Szkoda że nie mieszkasz bliżej Donatko  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584363
Udostępnij na innych stronach

oj napewno bym sie wprosiala na nie  :)

Halinko gdybys nie miala podgardla co bys dodala?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584366
Udostępnij na innych stronach

 

 

oj napewno bym sie wprosiala na nie Halinko gdybys nie miala podgardla co bys dodala?

 

Myślę że pachwinę Donatko.  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584384
Udostępnij na innych stronach

Ja tam na produkcji parówek się mało znam ale podgardle to tłuszcz twardy a pachwina tłuszcz miękki to nie wiem coby te parówki sobie nie popłynęły.Co o tym sądzisz Halusia? Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584652
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tam na produkcji parówek się mało znam ale podgardle to tłuszcz twardy a pachwina tłuszcz miękki to nie wiem coby te parówki sobie nie popłynęły.Co o tym sądzisz Halusia?

 

Arkadiusz ,  jak widzisz  parówki nie popłynęły . O  dziwo nie dodawałam mleka w proszku ani mąki ziemniaczanej. 

Parówki w smaku .....poezja  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584714
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko gdybys nie miala podgardla co bys dodala?

 

 

 

Myślę że pachwinę Donatko.   
 

 

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co doradzałaś electrze czym zastąpić podgardle wtedy zrozumiesz mój wpis.

 

 

 

Arkadiusz ,  jak widzisz  parówki nie popłynęły

 

Twoje nie popłynęły bo dałaś tłuszcz twardy.

 

 

 

Parówki w smaku .....poezja   

 

A to rzecz gustu.Jak dla mnie nie ten zestaw przypraw i nie ta gramatura. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584721
Udostępnij na innych stronach

W tygodniu zrobiłam  ''czyszczenie ''.zamrażarki . Wędlina dla mnie za tłusta , ale  już ma swoich zwolenników. 

Wędzona w niedzielę , a tak wygląda dzisiaj  :)

 

 

Kiełbasa w/g Halusi
Skład
- wpI szynka - 1,8 kg - Mielona na szarpaku
- wp - karkówka - 2 kg - mielona nasz szarpaku
- wpII - boczek bez skóry - 2,2 kg - sitko fi9
- podgarle - 2 kg - sitko fi9
Mięso peklowane 48 godzin , 18g /kg
Przyprawy tradycyjne :
- 3,5g/kg pieprz ( w moim przypadku był kolorowy, czarnego brak )
- 3g/kg czosnek
Dodatki:
- woda 300 ml ( zimna)
- woda gorąca ( 80stopni) 200 ml
- jelita naturalne , kaliber 26/28
Mięso po 48 godzinach peklowania , zmielone jak wyżej podałam.
Dodałam przyprawy i wodę zimną. Całość dobrze wyrobiłam , na koniec dolałam wodę gorącą, chwilę wyrobiłam i przystąpiłam do nadziewania.
PO czym kiełbasę powiesiłam w temp pokojowej do osuszenia.
Ponowne osuszanie odbyło się w wygrzanej wędzarni.
Wędziłam do kolory w temp 50-55 stopni.
Kolejny etap to obróbka cieplna czyli w moim przypadku parzenie. Odbywało się w temp 72-75 stopni do uzyskania 68 stopni w środku.
 
 
 
 

 

 

 

post-43626-0-64976900-1516123364_thumb.jpgpost-43626-0-31404700-1516123377_thumb.jpgpost-43626-0-25026600-1516123392_thumb.jpgpost-43626-0-47538900-1516123406_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584742
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 14 Sty 2018 - 14:46, napisał: Myślę że pachwinę Donatko. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co doradzałaś electrze czym zastąpić podgardle wtedy zrozumiesz mój wpis.

 

Przyznaje, nie był to najlepszy pomysł . 

Nie jestem takim '' miszczem'' jak TY , to moje drugie parówki w życiu. 

 

 

 

@halusia@, dnia 16 Sty 2018 - 16:09, napisał: Parówki w smaku .....poezja A to rzecz gustu.Jak dla mnie nie ten zestaw przypraw i nie ta gramatura.

 

Na szczęście TY ich nie będziesz jadł  :D 

 

 

Tez ostatnio mi wyszła kiełbasa za tłusta i ja wpierniczyłem do leczo i babki kartoflanej

 

Krystian, podeschnie i będzie całkiem fajna .... chyba  :D 

 

 

 

Użytkownicy 355 postów MiejscowośćEijsden Napisano 18 minut temu Tez ostatnio mi wyszła kiełbasa za tłusta i ja wpierniczyłem do leczo i babki kartoflanej Pa

 

 

 

Parówki wyglądają elegancko , tez muszę sobie kiedyś zrobić

Dziękuję , parówka to wyrób pracochłonny , ale warto , szczególnie z tym zestawem przypraw  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584750
Udostępnij na innych stronach

Halusia, jak na parówki wykonane po raz drugi w życiu, to muszę przyznać, że dałaś radę  :thumbsup: Przyprawiłaś po swojemu, co wniosło powiew świeżości do trochę zgnuśniałych już zakamarków naszego forum :) Pozdrowionka :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584757
Udostępnij na innych stronach

Te zgniuśniałe zakamarki tego forum to cały zasób wiedzy umieszczony na forum.Na tych zakamarkach wielu nauczyło się robić wspaniałe wyroby.Gdyby nie te zgniuśniałe zakamarki to nie wiedział byś jak smakują własne wyroby i gdyby co poniektórzy bardziej przyłożyli się do nauki tych zakamarków to nie doradzali by błędnie.Szkoda,że takie kwiatki prezentują tu osoby zarządzające grupą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/15/#findComment-584762
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.