Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wprowadzanie innowacyjności w smaku wyrobu, wykonanego zgodnie ze sztuką i tradycyjnymi już w naszym gronie normami, moim zdaniem nie jest błędnym doradzaniem. A co do koleżanki electry, chwała Ci za to, że właściwie zareagowałeś, posiadając wiedzę i chcąc się nią podzielić :) 
startup-stage-6-money-ania-rys-11-638.jp

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584766
Udostępnij na innych stronach

MariuszB, Ty także możesz wyrazić swoje zdanie o Halusiowych wykonach, niezależnie od statusu forumowego :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584783
Udostępnij na innych stronach

Ja nie tylko wyrażam swoją opinię ale sporo korzystam z Halusiowych przepisów, także spoko :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584784
Udostępnij na innych stronach

 

 

- wp I szynka 1 kg - mięso z udek kurczaka 1,2 kg - podgarle 0,80 kg

 

Skład mięsny dość mocny, co widać na przekroju.  Odnośnie podgardla, nie stosuję  w ogóle do żadnych wyrobów i basta. II tłusta, pachwina i tłusty boczek znakomicie zastępują podgardle, nawet w parówkach. Nigdy mi nie popłynęły

z pachwiną, tłuszczem miękkim...  :cool: 

 

Odnośnie przypraw, zastrzeżeń nie mam, no poczynił bym drobne modyfikacje ilościowe....  :cool:  , głownie czosnek mam na myśli...

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584787
Udostępnij na innych stronach

 

 

Odnośnie przypraw, zastrzeżeń nie mam, no poczynił bym drobne modyfikacje ilościowe.... , głownie czosnek mam na myśli...

 

Co proponujesz Piotrze ?  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584791
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyprawy - 2g/kg pieprz czarny - 2g/kg papryka słodka - 1g/kg gałka muszkatałowa - 1g/kg gorczyca (mielona) - 1g/kg cukru - 1g/kg czosnek - 10% lodu

 

gałka - 0,5g/kg

gorczyca - spróbuj zrezygnować...

czosnek - do 0,5g/kg

dodaj 0,5g papryki ostrej

lód - 15-20% ....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584794
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 14 Sty 2018 - 08:04, napisał: Przyprawy - 2g/kg pieprz czarny - 2g/kg papryka słodka - 1g/kg gałka muszkatałowa - 1g/kg gorczyca (mielona) - 1g/kg cukru - 1g/kg czosnek - 10% lodu gałka - 0,5g/kg gorczyca - spróbuj zrezygnować... czosnek - do 0,5g/kg dodaj 0,5g papryki ostrej lód - 15-20% ....

 

Dziękuję bardzo . Następnym razem naniosę poprawki i zobaczę różnicę  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584796
Udostępnij na innych stronach

 

 

Następnym razem naniosę poprawki i zobaczę różnicę

 

No i troszkę więcej tłustego mięska....    :cool:   i czekamy....  na następne..   Ja parówki robiłem wczoraj, dzisiaj, robię jutro i pojutrze....  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584797
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie podgardla, nie stosuję w ogóle do żadnych wyrobów i basta. II tłusta, pachwina i tłusty boczek znakomicie zastępują podgardle

Czy mógłbyś przybliżyć temat dlaczego ?

1 . bo dużo pracy ?  2 bo koszty ? 3 bo  efekt  niewart zachodu ?  Podpytuję  bo robisz dużo

Mi wychodzi ad 1 muszę się narobić ad 2 koszt większy  versus boczek 3 efekt  versus boczek taki sobie .

Może kiedyś jak świnie były inne miało to uzasadnienie ale teraz ? 

Chciałbym poznać Twoją  opinie 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584799
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mógłbyś przybliżyć temat dlaczego ? 1 . bo dużo pracy ? 2 bo koszty ? 3 bo efekt niewart zachodu ? Podpytuję bo robisz dużo

 

1. Cena podgardla niby niższa, ale po obróbce i usunięciu tego wszystkiego, nie jest już tanio i do tego robota - ważyłem - ubytek do 25 %. - dla pieska...

2. Efekt żaden, no i często podgardle bywa zaparzone, no i ten charakterystyczny zapaszek....

3. Kupując gotową II tłustą nie tracę czasu na rzeźbienie w podgardlu i pasuje mi ona do wszystkich wyrobów, a podgardle niestety już nie...  :cool:

To tak w skrócie :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584801
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info/opinie  . Mam podobne zdanie

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584805
Udostępnij na innych stronach

 

 

ubytek do 25 %
prawda - jak kupuję bez skóry droższą - to ubytek też przyzwoity zwykle ok 20%- 23% - ale dla Ciebie skóra to nie ubytek  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584829
Udostępnij na innych stronach

 

Czy mógłbyś przybliżyć temat dlaczego ? 1 . bo dużo pracy ? 2 bo koszty ? 3 bo efekt niewart zachodu ? Podpytuję bo robisz dużo

3. Kupując gotową II tłustą nie tracę czasu na rzeźbienie w podgardlu i pasuje mi ona do wszystkich wyrobów, a podgardle niestety już nie...  :cool:

Czy do parówek ma ona też u Ciebie zastosowanie?[jako zamiennik podgardla,czy tłustego boczku,]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584844
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak kupuję bez skóry droższą - to ubytek też przyzwoity zwykle ok 20%- 23%

U  mnie w sklepie jak "wygolą" z tego co dobre  to i 1/3 odpadnie

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584854
Udostępnij na innych stronach

Parówki Halusi Surowiec na 3 kg - wp I szynka 1 kg - mięso z udek kurczaka 1,2 kg - podgarle 0,80 kg Mięso peklowane 48 godzin 18g/kg

 

Mam lamerskie pytanie. Czy mięso z kurczaka ze skórą czy bez?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584860
Udostępnij na innych stronach

- 2g/kg pieprz czarny - 2g/kg papryka słodka - 1g/kg gałka muszkatałowa - 1g/kg gorczyca (mielona) - 1g/kg cukru - 1g/kg czosnek - 10% lodu

Zamienił bym na biały.Lepiej się prezentuje, ale jest trochę słabszy to trzeba go dać nieco więcej.Z czosnku bym zrezygnował.0,5g/kg będzie mało wyczuwalne.Zmniejszył bym ilość gałki do 0,6g/kg.Nic więcej bym nie dodawał.Tylko pieprz i gałka.Lodu 15%.

[Dodano: 17 sty 2018 - 11:09]

 

 

Odnośnie podgardla, nie stosuję  w ogóle do żadnych wyrobów

 Naprawdę ?.Może wrzucić kilka Twoich przepisów z podgardlem w składzie.?Tak dla zachęty pierwsze z brzegu. :cool:

 

Zmiana pogody, od razu wraca chęć do zrobienia czegoś z mięska. Wczoraj nabyłem -forszlak cielęcy - cielęcina IIkl. - 2,65kg -rozbratel - wołowina Ikl. - 2,10kg IIkl.- 1,40kg -podgardle wieprzowe skórowane - 2,6kg -ogon wołowy i ozór plus tasak Hendi, który ogon pociął bez problemu. Z tego muszę stworzyć wyroby, a jakie jeszcze nie wiem? Czy ktoś robił kiełbasę serdelową lub parówki wiedeńskie? Muszę coś wykombinować, mięska już zapeklowane.

I żeby nie było że wrzucam starocie to coś nowszego.

 

Kiełbasa grillowa - ostatnia mistyfikacja wszystko peklowane 18g/kg sól/peklosól 50/50 wp.Ikl. - 2,2kg 10mm wp.IIkl.- 3,8kg 8mm wp.IIIkl. - 1,1kg 3x4mm podgardle - 2,4kg 6mm woł. IIkl. - 0,5kg 3x4mm
Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584862
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zamienił bym na biały.Lepiej się prezentuje, ale jest trochę słabszy to trzeba go dać nieco więcej
Arku Ty jesteś jednak wrogiem pieprzu  :D ​ Biały faktycznie jest słabszy i ma trochę inny smak -  Długo Cie przekonywałem do podostrzenia kaszanki - aż wyszła świetna  :thumbsup:  :D  Tak naprawdę , to smaki Halusi ;)  mnie Halusi  zestaw przypraw  pasi  :D  lubie i czosnek i gałkę  :) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584867
Udostępnij na innych stronach

Arku Ty jesteś jednak wrogiem pieprzu 

 

A skąd. :w00t: Tylko biały lepiej się prezentuje w wyrobach emulgowanych.Nie widać go na przekroju.Dawka to już indywidualna sprawa. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584871
Udostępnij na innych stronach

 

 

'@halusia@', dnia 14 Sty 2018 - 08:04, napisał: Parówki Halusi Surowiec na 3 kg - wp I szynka 1 kg - mięso z udek kurczaka 1,2 kg - podgarle 0,80 kg Mięso peklowane 48 godzin 18g/kg Mam lamerskie pytanie. Czy mięso z kurczaka ze skórą czy bez?

 

Dyzio, bez skóry . :) 

 

 

 

@halusia@, dnia 14 Sty 2018 - 08:04, napisał: - 2g/kg pieprz czarny - 2g/kg papryka słodka - 1g/kg gałka muszkatałowa - 1g/kg gorczyca (mielona) - 1g/kg cukru - 1g/kg czosnek - 10% lodu Zamienił bym na biały.Lepiej się prezentuje, ale jest trochę słabszy to trzeba go dać nieco więcej.Z czosnku bym zrezygnował.0,5g/kg będzie mało wyczuwalne.Zmniejszył bym ilość gałki do 0,6g/kg.Nic więcej bym nie dodawał.Tylko pieprz i gałka.Lodu 15%.

 

Dzięki Arkadiusz , jednak co do białego pieprzu mam duży dystans. Mi nie odpowiada ten zapach . Co do czosnku , wcale nie jest dominujący w parówce , raczej nie zrezygnuję . Jeśli chodzi o gałkę miałam dylemat , mogę zmniejszyć dawkę do  0,6 g/kg .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584922
Udostępnij na innych stronach

Halusia posprząta sobie w temacie, póki co odpowiem Arkadiuszowi....

 

 

 

Czy do parówek ma ona też u Ciebie zastosowanie

 

Parówki tylko z II tłustą 50/50 robię....  :cool:

 

 

 

Naprawdę ?.Może wrzucić kilka Twoich przepisów z podgardlem w składzie.?Tak dla zachęty pierwsze z brzegu. :cool:

 

Tak,   lipiec 2010  i maj 2014, poza tym, to nie przepisy tylko mistyfikacje....  czyli robimy kiełbasę...., tych mistyfikacji są setki...  wszystko spisane...    :cool:   - trochę czasu minęło..., teraz mam przepisy i co dzień tak samo.... 

Ewolucja wędliniarska, to jest to - wiesz Arkadiuszu, człowiek naczyta się, obejrzy film o obróbce tego, uśmiechnie się i pomyśli - po co sobie komplikować życie, walczyć z podgardlem, kiedy można inaczej, znacznie prościej...  :cool:   

I tak teraz od niecałego roku zapomniałem o podgardlu w wyrobach....  I to był strzał w dziesiątkę.....   :cool: 

 

 

 

jednak co do białego pieprzu mam duży dystans.

 

Do parówek i parówkowej używam pieprzu białego....   , zapach  ma inny....  to fakt, jak się zaciągnę przy mieleniu, to....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-584973
Udostępnij na innych stronach

U mnie odpad podgardla jest niewielki ale i samo podgardle jest bardzo chude .Oto ostatni zakup  do wątrobianki.

 

post-40398-0-69312100-1516229942_thumb.jpg 

 

post-40398-0-48039300-1516230067_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/16/#findComment-585001
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.