Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi tylko o to czy się trzymają podczas krojenia czy wypadają. Jak sypiesz z paczki i jest ok to super.

Kiełbasa z orzechami chodzi za mną od dość dawna ale jakoś tak schodzi :)

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-695037
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi tylko o to czy się trzymają podczas krojenia czy wypadają. Jak sypiesz z paczki i jest ok to super.
 

 

 Bardzo fajnie się trzymają. 

Wczoraj wędziłam drugą porcję , dodałam więcej orzeszków.

Jak podeschnie wrzucę, mam nadzieję że się udała . :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-695098
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Bardzo fajnie się trzymają.  Wczoraj wędziłam drugą porcję , dodałam więcej orzeszków. Jak podeschnie wrzucę, mam nadzieję że się udała .

 

 

 

Dwa tygodnie minęło od produkcji. Jena z orzeszkami pinii , z przepisu Radka z moją modyfikacją, orzeszków mogłoby być więcej 1f601.png ,a druga z pistacjami. No powiem Wam , że obie ....1f60a.png

 

 

post-43626-0-57506200-1613753222_thumb.jpgpost-43626-0-15660400-1613753242_thumb.jpgpost-43626-0-82073300-1613753253_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697254
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jena z orzeszkami pinii

 

 

 Halinko :heart:  a ja tam wszędzie widzę orzeszki laskowe i pieprz kolorowy .  :tongue:  :thumbsup:  

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697260
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja tam wszędzie widzę orzeszki laskowe i pieprz kolorowy . :tongue::thumbsup:

 

To dla zmyłki  :laugh:  ale kiełbaski prima sort  :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697264
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 19 Lut 2021 - 17:47, napisaÅ‚: Jena z orzeszkami pinii      Halinko   a ja tam wszędzie widzę orzeszki laskowe i pieprz kolorowy .        Pozdrawiam
 

 

:facepalm: no może mało widoczne, pewnie się gdzieś ukryły  :D

 

 

To dla zmyłki    ale kiełbaski prima sort 
 

 

 

Mi tez przypasiła!
 

 

 

Dziękuję  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697269
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale kiełbaski prima sort

 

Olgo to fakt .. :)   kiełbaska  wygląda jak  z najwyższej półeczki  . :thumbsup::clap:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697271
Udostępnij na innych stronach

  kiełbaski prima sort  

 

Halinko -mozaikowy przekrój  :thumbsup: ,

jak dla mnie jedna z lepszych jakie znam z Twojej produkcji  :clap:  :heart:

....wiem, że włoskie orzechy też były rozważane....

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697313
Udostępnij na innych stronach

KIEŁBASA Z PISTACJAMI 


Skład mięsa podany już po klasyfikacji.

- 2,5 kg wp I ( polędwica ) kostka 3/3, (10% mielone na sitku fi 16 )
- 1,80 kg wp II ( warkocz i pachwina ) mielona na sitku fi 10
- 0,70 kg wp III golonka ( zmielona na sitku fi 4 )

Mięso po klasyfikacji zapeklowane dawką 18g/kg na 48 godzin.

Przyprawy :

- 4g/kg pieprzu
- 4 g/kg czosnek
200 m wody

Dodatki :

Pistacje łuskane 2 op po 75 gram


Osłonka białkowa przekrój fi 75
Sznurek

Wykonanie :

Wszystkie klasy mięsa pokrojone zmielone na sitkach wyżej podanych.
Zatem po peklowaniu :
Jedynkę dobrze uplastycznić po czym dodać mięso klasy III do którego wcześniej dodałam przyprawy i wodę.
Obie klasy dobrze wyrobić do kleistości, po czym dodać mięso kl II i jeszcze chwilę wyrabiać.
Na koniec dodać pistacje .
Napełnić wcześniej namoczone osłonki.
Gotowe batony rozwiesić na kijach w temp pokojowej na 2-3 godziny w celu osadzenia i częściowego osuszenia.
Dalsze osuszanie i wyrównanie temp wewnątrz kiełbasy już w nagrzanej wędzarni 40-45 stopni.
Kiedy wyrób będzie na dotyk suchy, puszczamy dym i podnosimy temp do 50-60 stopni i wędzimy do koloru.
Ostatnim etapem to obróbka cieplna czyli parzenie : woda 70-74 stopni do uzyskania w środku 68 stopnie.
Na sam koniec batony schłodzić w zimnej wodzie około 10 min.
Kiełbasę rozwiesić na kijach , wtedy pięknie podeschnie.
Smacznego !!!

post-43626-0-94989400-1613910536_thumb.jpgpost-43626-0-64952200-1613910548_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697438
Udostępnij na innych stronach

KIEŁBASA SZEROKA z Pistacjami

 

Nazwy do kiełbasy brak... może się niebawem zrodzi.

 

Składniki :

 

Skład mięsa podany już po klasyfikacji.

 

- 2,5 kg wp I ( polędwica ) kostka 3/3, (10% mielone na sitku fi 16 )

- 1,80 kg wp II (warkocz i pachwina ) mielona na sitku fi 8

- 0,70 kg wp III golonka ( zmielona na sitku fi 4 )

 

Mięso po klasyfikacji zapeklowane dawką 18g/kg na 48 godzin.

 

Przyprawy :

 

- 4g/kg pieprzu

- 4 g/kg czosnek

200 m wody

 

Dodatki :

 

Pistacje łuskane 2 op po 75 gram

 

 

Osłonka białkowa przekrój fi 75

Sznurek

 

Wykonanie :

 

Wszystkie klasy mięsa pokrojone zmielone na sitkach wyżej podanych.

Zatem po peklowaniu :

Jedynkę dobrze uplastycznić po czym dodać mięso klasy III do którego wcześniej dodałam przyprawy i wodę.

Obie klasy dobrze wyrobić do kleistości, po czym dodać mięso kl II i jeszcze chwilę wyrabiać.

Na koniec dodać pistacje .

Napełnić wcześniej namoczone osłonki.

Gotowe batony rozwiesić na kijach w temp pokojowej na 2-3 godziny w celu osadzenia i częściowego osuszenia.

Dalsze osuszanie i wyrównanie temp wewnątrz kiełbasy już w nagrzanej wędzarni 40-45 stopni.

Kiedy wyrób będzie na dotyk suchy, puszczamy dym i podnosimy temp do 50-60 stopni i wędzimy do koloru.

Ostatnim etapem to obróbka cieplna czyli parzenie : woda 70-74 stopni do uzyskania w środku 68 stopnie.

Na sam koniec batony schłodzić w zimnej wodzie około 10 min.

Kiełbasę rozwiesić na kijach , wtedy pięknie podeschnie.

Smacznego !!!

 

attachicon.gif151229044_1059775947852916_7696416213652463562_n.jpgattachicon.gif152622167_486697072333275_1948787626737923395_n.jpg

Halusiu czy te pistacje miękną w kiełbasie? Jak z krojeniem? Na foto wygląda że ok Edytowane przez @halusia@
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697443
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nazwy do kiełbasy brak... może się niebawem zrodzi.

Pistacjowa Halusi/a :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697508
Udostępnij na innych stronach

Z przedstawionych tabel wynika, ze warkocz należy zakwalifikować do mięsa wieprzowego kl III.

Jeśli przez przypadek zakwalifikujecie warkocz do klasy II ( mięso pochodzi z młodych sztuk ), to taki błąd można wybaczyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697525
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu czy te pistacje miękną w kiełbasie? Jak z krojeniem? Na foto wygląda że ok
 

 

W samym wyrobię spisują się wyśmienicie, nie przeszkadzają w krojeniu kiełbasy, są dość miękkie.  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697546
Udostępnij na innych stronach

Z przedstawionych tabel wynika, ze warkocz należy zakwalifikować do mięsa wieprzowego kl III.

Jeśli przez przypadek zakwalifikujecie warkocz do klasy II ( mięso pochodzi z młodych sztuk ), to taki błąd można wybaczyć.

Ile razy wykrawałem warkocz był tak poprzerastany, że nie ośmieliłem się go zaklasyfikować inaczej niż do ll.

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697555
Udostępnij na innych stronach

Halusia, fajna ta Twoja kiełbaska.

We Francji często kupuje kiełbasę z orzechami, są rożne odmiany no i rożnie smakują, ale z pistacjami jeszcze nie widziałem, muszę się doputac na Forum Francuskim.

Fajnie tez smakuje kiełbasa z kiszoną kapustą, kaszą lub fasolą, ale jak zwykle nie można się tym pochwalić, bo ..... wiadomo, nie ma takiej w 16-tce  :laugh:  :laugh:  :laugh: czy innej tam dziesiątce  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697712
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fajnie tez smakuje kiełbasa z kiszoną kapustą

Dwa razy wykonywałem.

Czy wykonywałeś kiełbasę osobiście?

Czy znasz zestaw przypraw?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697713
Udostępnij na innych stronach

Tak

Kiełbasę robiłem osobiście

Pierwsza 3 razy była "biała" z 5, 10 i 20 % dodatkiem odciśniętej kapusty "dosiekanej" nożem.

Potem zrobiłem jeszcze parę razy czerwona kiełbasę o składzie i stopniu rozdrobnienia jak na Polska i Sląska. jednak kapustę już mocniej siekałem.

Raz próbowałem mielić maszynką, ale wyciskała się woda i pozostawał śrut nieapatyczny.

Trzeba dodawać jak dla mnie mniej soli, ale za to kminku możną sypać więcej, mi bardzo to pasowało. Jako spoiwo, dobrze sprawuje się dodatek fasoli gotowanej.

Kiełbasy można wędzić, ale ze względu na nietypowe dodatki raczej są to produkty krótkoterminowe. Najbardziej mi smakowała - wędzenie gorące z podpiekaniem na końcu

U mnie na eksperyment daje max 1,5-2 kg, wiec nie ma problemu z przechowywaniem dłuższym, bo nie specjalnie pozostaje co.

Farsz jak się próbuje przed nadzianiem musi być "słodkawy i dostatecznie słony, po 24h kil basa dostaje lekko kwaskowy posmak który to równoważy, mi smakuje

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697716
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia, fajna ta Twoja kiełbaska. We Francji często kupuje kiełbasę z orzechami, są rożne odmiany no i rożnie smakują, ale z pistacjami jeszcze nie widziałem, muszę się doputac na Forum Francuskim. Fajnie tez smakuje kiełbasa z kiszoną kapustą, kaszą lub fasolą, ale jak zwykle nie można się tym pochwalić, bo ..... wiadomo, nie ma takiej w 16-tce       czy innej tam dziesiątce     
 

 

Dziękuję 

Szczerze to jestem mile zaskoczona tym dodatkiem. 

Tak naprawdę zainspirował mnie Kolega z grupy, do swojego wyrobu dodał orzechu pinii. 

Ja jestem otwarta na nowe smaki  i wciąż staram się  robić coś innego.  :)

Ale czasami zastanawiam się czy warto , tak kiepskim przepisem zasilać forum  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697723
Udostępnij na innych stronach

A czym się przejmujesz, jak się komuś nie podoba, to niech nie czyta  :laugh:  :thumbsup:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697724
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czym się przejmujesz, jak się komuś nie podoba, to niech nie czyta   
   

 

To tak nie działa  :facepalm:  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697725
Udostępnij na innych stronach

To tak nie działa   

 

Wiem to po sobie  :laugh:  :laugh:  :facepalm:  :facepalm:  :thumbsup:  :thumbsup:

Jak się kroi taki baton pistacjowy?

Orzeszki się trzymają?

 

PS

Z pinia jadłem, ma zbyt aksamitny smak, jak dla mnie nie przebija się, ale ja lubię raczej wyraziste smaki, lub czysty smak mięsa, takie pośrednie to raczej nie dla mnie.

 

PS

Pamiętam jak wiele, wiele lat temu trochę z nudów, trochę z fantazji zrobiłem baton warzywny (warzywa ze słoika) w osłonce poliamidowej (nie pamiętam czy to jeszcze na oliwce, czy już na WD), tez było narzekanie, a 2 może 3 lata później widziałem to już niektórych skalpach w Polsce, czyli można zrobić coś nowego. :D  :D  :D

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/33/#findComment-697727
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.