Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Najbardziej mnie kusi - "Spontaniczna Halusi"

 

Bo takie są najlepsze Aniu  :) 

 

 

 

Piękne wyroby, a szczególnie ta kiełbaska.....super Serdeczne pozdrowienia

 

Dziękuję  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-594452
Udostępnij na innych stronach

Oj, chudzina straszna. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-594454
Udostępnij na innych stronach

Bo takie są najlepsze Aniu 

Halusiu, dla Ciebie limeryk za tę "spontaniczną"  :D

 

Halusia z Inowrocławia

Wciąż wędlinkami się wsławia

"Spontaniczną"-ciach

chudą, że aż strach

Kiełbaskę na forum wstawia

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-594456
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu, dla Ciebie limeryk za tę "spontaniczną"

 

Dziękuję Aniu, jak widać u Ciebie też powstaje wszystko spontanicznie  :clap: 

 

 

 

Oj, chudzina straszna.

 

Noooo, na szczęście są zwolennicy na taką chudzinę  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-594465
Udostępnij na innych stronach

Ładny wyrób robi się jeszcze ładniejszy jak  się go ładnie wyeksponuje i "tło" odpowiednie zrobi - a o to Halusia dba  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-594480
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ładny wyrób robi się jeszcze ładniejszy jak się go ładnie wyeksponuje i "tło" odpowiednie zrobi - a o to Halusia dba

 

Dziękuję Binio   :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-594489
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinka poproszę przepis na tego ''chudziaka'' czyli spontaniczną. Miała bym amatora

 

Nie ma sprawy Alinko, jutro wrzucę :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-594493
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak widać u Ciebie też powstaje wszystko spontanicznie 
 

Z tego pośpiechu przeoczyłam jeden, istotny  wiersz  :facepalm:

Ale już poprawiłam  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-594499
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tego pośpiechu przeoczyłam jeden, istotny wiersz Ale już poprawiłam

 

:clap:  :clap:  :clap:  :hug: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-594501
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

OO Halinko cos dla mnie :) chudo i fajny sklad , niech tylko zrobi sie cieplej bede dzialac  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-597303
Udostępnij na innych stronach

 

 

- 0.05 gr/kg jałowiec zmielony - 0,05 gr/kg gałka muszkatołowa

 

Trochę mało . :)

 

 

 

Osadzanie przez noc w temp. ok 12 st

 

a tu za wysoko jak na tak długie osadzanie.  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-597304
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tam chyba trzeba przedstawiać przecinek przy jałowcu

 

Już chyba dobrze Waldku :)


[Dodano: 04 maj 2018 - 19:23]

 

 

@halusia@, dnia 04 Maj 2018 - 17:27, napisał: - 0.05 gr/kg jałowiec zmielony - 0,05 gr/kg gałka muszkatołowa Trochę mało . @halusia@, dnia 04 Maj 2018 - 17:27, napisał: Osadzanie przez noc w temp. ok 12 st a tu za wysoko jak na tak długie osadzanie.

 

Co do jałowca, rzadko dodaję do wędlin , stąd ta ostrożność.

 

Osadzenie trwało  około 3 godzin w temp pokojowej. 

Już poprawiłam , trochę rutyna mnie zgubiła  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-597306
Udostępnij na innych stronach

Mnie najbardziej podpbają się kabanosy Halusi.Wygląd super ,W smaku też na pewno doskonałe.Ponieważ jestem starej daty,pamiętam kabanosy z tych czasów.,gdy byłem młody,można je było czasami kupić.Była to najlepsza wędlina ,ale droga 60zl za kg.Zwyczajna kosztowala 44 zl. i była kiepskiej jakości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-597311
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Zapasy się skończyły, czas było uzupełnić. 

Kto by pomyślał, 5 kg wsadu... dobrego wsadu..... chyba  :mad:

- 2 kg wp I z szynki pokrojone w kostkę 3/3

- 2 kg wp II  z łopatki zmielone na sitku fi 10

- 1 kg wp III resztki z szybki i łopatki oraz mięso z golonki zmielone na sitku fi4

 

Zakupiłam dobrej jakości mięso, w małym sklepie, zaopatrywany w towar ze znanych Zakładów Mięsnych. ( u nas )

Wszystko szło dobrze ,mięso świeżutkie, pachnące , zgodnie z zamierzeniem  sklasyfikowane. Peklowane 48 godzin na samej peklosoli. 

Moje wątpliwości pojawiły się w chwili wyrabiania. Poświęciłam sporo czasu by wszystko pięknie się połączyło, a farsz nie odklejał się od ręki... wręcz odpadał.

W czasie wyrabiania, mięso słabo wchłaniało wodę, dałam mniej niż zamierzałam.

Ale nic, mięso nadziałam w osłonki białkowe , dalej postępowałam zgodnie z zasadami przy wyrobie swojskich wyrobów,

Czyli wędzenie w temp 50-55 stopni, po uzyskaniu koloru parzenie w wodzie 72-75 stopni do uzyskania w środku 68 stopni.

Dzisiaj ponownie poszła w dym po parzeniu.

O dziwo jeszcze przed rozkrojeniem czułam że jest coś nie tak... po dotyku batonu.

Intuicja jednak mnie nie zmyliła, przekrawam a tu bubel... ;)  :mad:  :wub:

Teraz kieruję pytanie do fachowców, proszę mi napisać   co mogło być przyczyną końcowego efektu mojego wyrobu.

Czy ja gdzieś popełniłam błąd....??

Czy to jakaś wada mięsa??

post-43626-0-20760800-1532277099_thumb.jpgpost-43626-0-59671500-1532277113_thumb.jpgpost-43626-0-16683500-1532277127_thumb.jpg

 

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-602959
Udostępnij na innych stronach

Ma wyraźne komory powietrzna, błąd w nadziewaniu, albo wady PSE mięsa. Moim zdaniem to drugie, ale skoro masz pewność że mięso było dobrej jakości to nie wiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-602965
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ma wyraźne komory powietrzna,

 

Uwierz mi, nabita mocno, przecież nie robiłam tego pierwszy raz.

 

 

albo wady PSE mięsa.

 

Stawiałabym na wadę... co do świeżości mięsa nie mam wątpliwości żadnych.


[Dodano: 22 lip 2018 - 19:31]

 

 

To samo stało się u mnie. Na ostatnie 4 czy 5 produkcji - w dwóch wyszły takie same wyroby. Podejrzewam wady mięsa.

 

Wojtku co zrobiłeś z tym nieudanym wyrobem??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-602966
Udostępnij na innych stronach

:) Halusio, a osłonki nie puściły? np podczas odparzania?

Może zły odczyt termometru?

Kruma miał kiedyś coś takie...podziurawił szpilkiem osłonki i mu taki przekrój się okazał... :(

W smaku to było "suchawe"..widać jakby czegoś ubyło...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-602967
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusio, a osłonki nie puściły? np podczas odparzania?

 

Karolku, absolutnie nie. Jak pisałam wyżej farsz podczas wyrabiania spadał mi z rak...więc już było coś nie tak zanim poddałam wędlinę obróbce termicznej.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-602968
Udostępnij na innych stronach

 

Ma wyraźne komory powietrzna,

 

 

Uwierz mi, nabita mocno, przecież nie robiłam tego pierwszy raz.

albo wady PSE mięsa.

 

 

Stawiałabym na wadę... co do świeżości mięsa nie mam wątpliwości żadnych.

[Dodano: 22 lip 2018 - 19:31]

To samo stało się u mnie. Na ostatnie 4 czy 5 produkcji - w dwóch wyszły takie same wyroby. Podejrzewam wady mięsa.

 

 

Wojtku co zrobiłeś z tym nieudanym wyrobem??

Świeżość nie ma nic wspólnego z PSE, chyba najczęściej występuje w szynce i polędwicy dlatego o tym pomyślałem. Dziwnie farsz odchodzi od grubszych kawałków szynki chyba właśnie. Czy to były mięśnie dwugłowe lub półbłoniaste?.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-602969
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to były mięśnie dwugłowe

 

Wyglądał na dwugłowy. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/18/#findComment-602970
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.