Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Wszystkie resztki po produkcyjne w jednym worku czyli w kątnicy wieprzowej z dodatkiem grubo mielonego pieprzu i czosnku niedżwiedziego.

To jest dopiero petarda   :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-754905
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest dopiero petarda  
 

 

Będzie  co degustować na zlocie... :)  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-755022
Udostępnij na innych stronach

 

 

   
 

 

 

 

Halinko W wędzarni wiszą smaczne smakołyki.
 

 

 

 

Ale ładne i moje ulubione ,,piwoszki
 

 

Dziękuję  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-755358
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

@halisiu@ przymierzam się do Twojej wiejskiej i mam w związku z tym dwa pytania. Kiełbasę osadzamy i osuszamy około 3 h w temperaturze pokojowej, a potem od razu 120-130 stopni z dymem? I jaki jest orientacyjny czas pierwszego etapu? Jeżeli takowy da się określić? Bo nie chce spaprać wyrobu

 

 

 

Dokładnie należy osadzić i osuszyć wędlinę przed włożeniem do wędzarni. 

Ten pierwszy etap trwa mniej więcej godzinę  do momentu '' zakapania'' , ale trzeba pilnować.

Będzie widać jak na końcówce kiełbasy pojawi się tłuszcz, wtedy obniżasz temp , puszczasz dym. 

Powodzenia życzę  :)

 

@halisiu@ przymierzam się do Twojej wiejskiej i mam w związku z tym dwa pytania. Kiełbasę osadzamy i osuszamy około 3 h w temperaturze pokojowej, a potem od razu 120-130 stopni z dymem? I jaki jest orientacyjny czas pierwszego etapu? Jeżeli takowy da się określić? Bo nie chce spaprać wyrobu

 

 

 

Dokładnie należy osadzić i osuszyć wędlinę przed włożeniem do wędzarni. 

Ten pierwszy etap trwa mniej więcej godzinę  do momentu '' zakapania'' , ale trzeba pilnować.

Będzie widać jak na końcówce kiełbasy pojawi się tłuszcz, wtedy obniżasz temp , puszczasz dym.

 

Powodzenia życzę  :)

Też chciałem zadać to pytanie odnośnie osadzania i osuszania. Czyli po tych 3 godzinach np. skierowanym wiatrakiem na kiełbasę, wsadzamy do wędzarni nagrzanej do 130 stopni i nie osuszamy w temp. ok. 50 stopni, aż kiełbasa będzie sucha w dotyku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-759557
Udostępnij na innych stronach

Tak jak inne wyroby kiełbasę po osadzeniu i wstępnym osuszaniu osuszam w wędzarni. Czyli wkładam do nagrzanej wędzarn w temp 40 - 45 stopni do momentu kiedy wyrób będzie ciepły i suchy na dotyk.

Po czym wyciągam na chwilę by podnieść temp do 130 stopni I umieszczam kije z kieobasa by proces wędzenia przebiegał zgodnie z przepisem czyli w 130 stopniach, aż do zakapania.

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-759653
Udostępnij na innych stronach

Tak jak inne wyroby kiełbasę po osadzeniu i wstępnym osuszaniu osuszam w wędzarni. Czyli wkładam do nagrzanej wędzarn w temp 40 - 45 stopni do momentu kiedy wyrób będzie ciepły i suchy na dotyk.

Po czym wyciągam na chwilę by podnieść temp do 130 stopni I umieszczam kije z kieobasa by proces wędzenia przebiegał zgodnie z przepisem czyli w 130 stopniach, aż do zakapania.

Dziękuję za odpowiedź. Dziś wędzenie tak, że odpowiedź na czas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-759655
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Troszkę się zadziało w tym ostatnim tygodniu przed Świętami. 

 

post-43626-0-01735000-1650126884_thumb.jpg

post-43626-0-05736100-1650126949_thumb.jpgpost-43626-0-37880300-1650127059_thumb.jpgpost-43626-0-81588100-1650127085_thumb.jpg

post-43626-0-05561500-1650127139_thumb.jpgpost-43626-0-93839000-1650127163_thumb.jpgpost-43626-0-90067100-1650127186_thumb.jpg

 

post-43626-0-35443100-1650126950_thumb.jpg

post-43626-0-14991400-1650126951_thumb.jpg

post-43626-0-73757500-1650127186_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-763298
Udostępnij na innych stronach

Wielkanocne obwarzanki :D

Bez glazury   na ha ha .

[Dodano: 16 kwi 2022 - 19:14]

Ale piękne te Twoje kiełbasiane obwarzanki Halusiu, :D:thumbsup::clap: .

Dziękuję. 

 

No śliczności :clap:

Ale jakim cudem  powstały 

post-43626-0-71165700-1650129038_thumb.jpgpost-43626-0-20811500-1650129096_thumb.jpgpost-43626-0-54160000-1650129119_thumb.jpgpost-43626-0-87951300-1650129141_thumb.jpgpost-43626-0-17861400-1650129162_thumb.jpgpost-43626-0-74217300-1650129186_thumb.jpgpost-43626-0-84775800-1650129206_thumb.jpgpost-43626-0-65832500-1650129229_thumb.jpgpost-43626-0-45016600-1650129247_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-763310
Udostępnij na innych stronach

Troszkę się zadziało w tym ostatnim tygodniu przed Świętami

Piękne wędzonki :tongue::clap: , jak będziesz szukała kogoś na praktykę to pamiętaj o mnie jestem pierwszy w kolejce mi ostatnio zupełnie nic nie wychodzi czego się nie dotknę to pleśniej :D.  Tak sobie myślę, że tymi kiełbaskami kółeczkami można grać w Ringo, ciekaw jestem czy któreś doleci do bazy zanim go grający nie wszamią ;):D  :D .

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-763328
Udostępnij na innych stronach

 te zamkniete kółeczka

 

Po to by konsumować na okrągło  :laugh:

Nie można się od nich oderwać.....

Wszystkie wyroby jak zwykle pięknie zaprezentowane  :clap:  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-763334
Udostępnij na innych stronach

 

Troszkę się zadziało w tym ostatnim tygodniu przed Świętami

Piękne wędzonki :tongue::clap: , jak będziesz szukała kogoś na praktykę to pamiętaj o mnie jestem pierwszy w kolejce mi ostatnio zupełnie nic nie wychodzi czego się nie dotknę to pleśniej :D.  Tak sobie myślę, że tymi kiełbaskami kółeczkami można grać w Ringo, ciekaw jestem czy któreś doleci do bazy zanim go grający nie wszamią ;)

 

He he he, myślę  że to raczej ja powinnam od Ciebie pobierać nauki...bo naprawdę Twoje wyroby to wyższa Szkoła jazdy Grzesiu.

 

Wszystkie wyroby pierwsza klasa :-)

Dziękuję .

 

 

 te zamkniete kółeczka

 

Po to by konsumować na okrągło  :laugh:

Nie można się od nich oderwać.....

Wszystkie wyroby jak zwykle pięknie zaprezentowane  :clap:

:thumbsup:

 

Dziękuję,  właśnie zastanawiam się jak mam się zabrać za tego wianuszka .

 

 

 

Troszkę
:wub:  :thumbsup: Pracy po pachy  :(  

 

 

 

 

 A ile pyszności na stołach moich rodzin i najbliższych.

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-763536
Udostępnij na innych stronach

 

 

He he he, myślę że to raczej ja powinnam od Ciebie pobierać nauki...bo naprawdę Twoje wyroby to wyższa Szkoła jazdy Grzesiu

Normalnie nie wiem co mam powiedzieć, bardzo dziękuję za miłe słowa od dawna podziwiam Twoje bardzo pięknie umalowane i wykonane wędzonki, nie wspominając  o wykwintnym smaku Twoich wyrobów :tongue:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-763582
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dawno nic nie wrzucałam, ale wędzę systematycznie  bo to przecież uzależnienie .

 

Farsz z kiełbasy wiejskiej w kątnicy wołowej.

 

 

 

 

 

 

 

 

post-43626-0-59179400-1659379218_thumb.jpg

post-43626-0-85274400-1659379235_thumb.jpg

post-43626-0-48653700-1659379262_thumb.jpg

post-43626-0-78399500-1659379679_thumb.jpg

post-43626-0-28755500-1659381973_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-780436
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.