Skocz do zawartości

Bilu dymi


bilu72

Rekomendowane odpowiedzi

Z jakiego przepisu robisz kabanosy,baranki normalne czy tubowane ?

Kabanoski zrobione na spontana z szynki łopatki,schabu oraz tłustego boczku.

 

Przyprawy;

 

peklosól 18 g na kg

kminek 0,6 g na kg

gałka muszkatałowa 0.5 g na kg

świeży czosnek 5 g na kg

pieprz świeżo mielony 4 g na kg

Mięsko peklowane 48 h mielone na sitku fi 10 (chude kawałki )oraz fi 6 reszta wraz z boczkiem.Nadziewane w baranki fi 18-20.Tubowane używałem tylko jeden raz kilka lat temu i stwierdziłem że niema sensu przepłacać.

 

,

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

Dzisiaj do dymienia poszło troszkę kabanosa,boczku i goloneczki

 

Te goloneczki to w siatce? Jakoś ekstra przyprawione czy normalnie peklowane?
Tylko peklowane,zamiast sznurować prościej jest użyć siatki. Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

Wczoraj nie tylko się dymiło

Wiele pracy, ale efekty, że w żołądku ściska :D

A gdzie ''świeżonka'' ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja to bym salcefiksa szarpnęła

A ja po troszeczku wszystkiego :facepalm:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to za kiełbasa na ostanich foto ? 

Wiejska :)

[Dodano: 23 wrz 2020 - 17:42]

 

Wczoraj nie tylko się dymiło

Wiele pracy

A gdzie ''świeżonka'' ?

 

Kolega mi pomógł w rozbiorze więc nie było tak ciężko :)  a świeżonki nie było bo to była  półtusza.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj nie tylko się dymiło

Na bogato Jacku.. :clap:  .Najwięcej pracy z podrobowymi..ale jak później smakują.. :thumbsup:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jak robisz wiejską ?

 Też jestem ciekaw receptury  :D

 

Kiełbasa jest robiona bez jakiegoś konkretnego przepisu.Po rozbiorze półtuszy chude kawałki mięsa(z tylniej i przedniej nogi) oraz karczek były mielone na sicie fi 10 natomiast boczek oraz tłuste kawalki mięsa na sicie fi 6.Dodatkowo kark wołowy w ilości 2 kg. mielony trzykrotnie na sicie fi2,5.Przyprawy to sól warzonka,pieprz grubo mielony,czosnek ,cukier.Podczas wyrabiania farszu dodana została woda w ilości około 2,5 l .Sama wolowina została wraz z  czosnkiem odrobiną cukru,pieprzu i soli dobrze wyrobiona.Farsz przed nabiciem odpoczywał około 1 godz.Wędzona gorącym dymem.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

 

 

dzisiaj podsuszona

Jak to robisz? Bo z tych dwóch słów zrozumiałem że (chyba) nie trzymasz "tradycyjnie" kołków na koziołkach przez tydzień i nie odganiasz łakomczuchów :D

Piękne fotki :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piątkowe dymienie

Pierwsze zdjęcie - miska z surowym farszem - wywołuje u mnie natychmiastowy ślinotok  :tongue:  :facepalm:

W zasadzie każdą produkcję mogłabym zakończyć na tym etapie  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.