Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od dłuższego czasu smażę na smalcu. Smalec ten kupuję w kostkach w sklepach. Potrawy smażone na nim są bardzo dobre, jednakże podczas roztapiania i smażenia zaczyna on wydzielać nieprzyjemny zapach. Mnie to osobiście nie przeszkadza, ale rodzinie. Chciałem Was zapytać co w takim przypadku począć, ponieważ nie chcę smażyć na oleju (łatwo się utlenia)? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Cóż Ci poradzić jak smalec taki właśnie zapach ma.

A czy przyjemny czy nie, to już sprawa gdzie i jak się wychowaliśmy.

Dla mnie zapach normalnym będzie, a dla "mieszczucha" i bez urazy śmierdzi.

Nic na to nie poradzisz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393010
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smalec ten kupuję w kostkach w sklepach.

 

 

 Spróbuj chociaż raz kupić słoninę , pokroić w kostkę około 1cm/1cm i samemu wytopić zobaczysz jaka będzie różnica na plus .

 

 Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393013
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale nie będzie śmierdział jak sam wytopię?

 

 

 Napisałem że będzie szalona różnica na plus po samodzielnym wytopieniu . Wytapiasz na małym ogniu tak , żeby się nie przypalił . Wytopione skwarki masz do gotowania kapusty itp.

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393015
Udostępnij na innych stronach

A na co Ci podlatywal ten sklepowy smalec`.?

Do jakiego zapachu bys go przrownal.?


Czy ŁÓJ to smalec..?

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393021
Udostępnij na innych stronach

Jak by Ci się nie chciało kroić w drobną kostkę, to pokrój tylko na paski i przepuść przez maszynkę na sitku 10 mm. jest sporo szybciej, i mniej ręcznej roboty. Efekt będzie na pewno zasadniczo różny, tak jak pisze Andrzej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393023
Udostępnij na innych stronach

Nie oszukujcie się.

Każdy inny tłuszcz niż olej, będzie "śmierdział"

Taki to już urok "mieszczucha" ... :)  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393025
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dużo smażę na smalcu, Nawet do Szwecji przywożę z Polski smalec w kostkach, jak też ma zawsze smalec wytapiany samodzielnie ze słoniny. Mam więc porównanie, i potwierdzam że jest dokładnie tak jak pisze Andrzej. Różnica zapachowa jst zasadnicza.Smalec w kostkach bardzo często pachnie nieprzyjemnie i to jest fakt. Natomiast kupując słoninę zawsze zastrzegam że nie może być z knura. Normalny zapach samodzielnie wytopionego smalcu to "poezja" w porównaniu z zapachem smalcu w kostkach, który nie jest zresztą żadnym topionym smalcem, tylko normalną regularną słoniną tłoczoną przez sitka na zimno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393028
Udostępnij na innych stronach

Raz w życiu przyszło mi do głowy by kupić w sklepie mięsnym kostkę. NIGDY więcej! Jeśli mam jeść smalec to tylko samemu topiony. Jak to mówią : wiem co jem. Chodzi o wyrób dla ścisłości a nie pochodzenie surowca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393031
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie oszukujcie się.

 

Ja się nie oszukuję . Zdejmij cudzysłów z wyrazu śmierdzi  i pisz powody Twojej opinii .   Jelita co niektórym też śmierdzą .

 

 

 Pozdrawiam świątecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393034
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałem Was zapytać co w takim przypadku począć, ponieważ nie chcę smażyć na oleju (łatwo się utlenia)?

 

Tak jak pisali poprzednicy - samemu wytopić ze słoniny, albo kupić olej palmowy - ma najwyższą temperaturę dymienia i neutralny zapach. Tylko cena  jest trochę zaporowa :(

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393035
Udostępnij na innych stronach

Maad - masło klarowane też ma wysoki punkt dymienia - ok 230*

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393038
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smalec ten kupuję w kostkach w sklepach
 

 A czy aby na pewno jest to smalec a nie  tzw. u nas shortening. Wyglada jak smalec jednak jest to utwardzony tluszcz roslinny.  Wytworzony i nadal produkowany  specjalnie do smazenia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393043
Udostępnij na innych stronach

Tłuszcz kokosowy o którym wspomina Maad, jest dostępny w kostkach, w Szwecji w każdym sklepie, przy czym jest to tani tłuszcz porównywalny z ceną oleju. Jest całkowicie bezzapachowy i też go nieraz używam, ale właśnie ten brak jakiegokolwiek zapachu i smaku, powoduje że dodaję do niego właśnie tego samodzielnie wytopionego smalcu i wtedy wszystko przy smażeniu pięknie pachnie i doskonale smakuje. http://www.recepten.se/info/kokosfett.html

Sprawdza się doskonale przy smażeniu frytek.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393044
Udostępnij na innych stronach

Nie słyszałem o żadnym systemie wytapiania smalcu przy pomocy tłoczenia na zimno. Metoda służąca do otrzymywania oleju z nasion oleistych lecz nie oznacza otrzymywania smacznego oleju w temp. np 10C. Poczytajcie o tym.

Smalec w produkcji przemysłowej otrzymuje się przy zastosowaniu odpowiednich urządzeń pozwalających na wytop tłuszczu w temp. 80-110 C.

 Smak i zapach pochodzi o rodzaju i jakości użych surowców.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393045
Udostępnij na innych stronach

Własnoręcznie zrobione smalec ze słoniny i masło klarowane z odwirowanej śmietany w czasie smażenia pachną, a nie śmierdzą. O ile kupne masło klarowane jeszcze ujdzie, to smalec już nie.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393046
Udostępnij na innych stronach

Przecież nie nigdzie nie pisałem o przemysłowym wytapianiu, tylko właśnie tłoczeniu na zimno. A jeżeli nazywasz tłoczenie słoniny przy pomocy owych urządzeń przy temp 80 stopni C. wytapianiem, to już twoja sprawa. Ja nie jestem taki odważny :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393047
Udostępnij na innych stronach

sverige2

Czy smalec w kostkach jest produktem otrzymanym w warunkach przemysłowych i domowych? Dla mnie osobiście kojarzy się i będzie kojarzyła kostka: smalcu, masła z produkcja przemysłową.

 

 

Normalny zapach samodzielnie wytopionego smalcu to "poezja" w porównaniu z zapachem smalcu w kostkach, który nie jest zresztą żadnym topionym smalcem, tylko normalną regularną słoniną tłoczoną przez sitka na zimno.

Wyraźnie napisałeś o kostce smalcu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393050
Udostępnij na innych stronach

No i to jest właśnie różnica. Smalec kupowany w kostkach jest produkowany przemysłowo, przy zastosowaniu metody tłoczenia, a pięknie pachnący smalec domowy przy pomocy rozdrabniania słoniny a następnie jej wytopu, i przeważnie przechowujemy go w słoiczkach :D . Smalec w kostkach tłoczony z surowej słoniny, często pachnie niezbyt przyjemnie, natomiast ten wytapiany samodzielnie, jeżeli słonina nie pochodzi z knura, lub ze sztuki wcześniej wykastrowanej, to właśnie ta "poezja" zapachowa o której wspominałem :) .

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393051
Udostępnij na innych stronach

No czasami używam też masła klarowanego, ono bardzo przyjemnie pachnie. Spróbuję zrobić tak jak piszecie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ale proszę się jeszcze wypowiadać. Jeśli ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia, to proszę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393052
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia, to proszę.

 

Ja smalec jeśli nie potrzebuję skwarek wytapiam głównie z mielonego na sitku 8 mm sadła a nie ze słoniny. Tylko czy to jest coś ciekawego ? :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393053
Udostępnij na innych stronach

Co to jest łloczenie smalcu na zimno ?. Może jaki opis takiej produkcji.

Do przeczytania by nie wprowadzać innych w błąd.

 

http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i1/i6/i3/i9/i1/r16391/KowalskiZ_WlasnosciMetody.pdf

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393056
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.