Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kiedyś próbowałam tym sposobem w workach ,ale się popsuła ...Od tej pory zostawiam w beczce obciązając ją workiem[w którym kupowałam kapustę] z wodą .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-876538
Udostępnij na innych stronach

Od wielu lat robię w ten sposób i przetrzymuje mi się do następnej. Musi być całkowicie ukiszona i worki umieszczone w zimnym miejscu. Można co miesiąc odwrócić worek, jeśli sok nie obejmuje całego wsadu. No i ważne, by w worku było jak najmniej powietrza. Sprawdzamy też, czy worki nie puchną, bo wtedy trzeba taki przebić, wsadzić do lodówki i po kilku dniach przepakować.

Oczywiście kapusta musi być przed pakowaniem sprawdzona, czy nie ma pleśni, obcego zapachu i oślizłości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-876567
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Wczoraj z żona wkładaliśmy do beczki kapustę do kiszenia. 

I pomimo ubijania nie pojawiło się tyle soku żeby ją przykryć.

Dzisiaj rano tez nie było tyle soku żeby kapusta była przykryta.

Co robić? Jeszcze czekać?

Gdzieś czytałem, że w takim przypadku trzeba zrobić solankę i zalać kapustę.

Nie wiem czy to dobry pomysł.

Muski pisał żeby nie dolewać żadnej solanki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-962789
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Todek napisał(a):

Muski pisał żeby nie dolewać żadnej solanki.

Wydaje mi się ,że nie masz wyjścia.Jak będzie miałą styczność z powietrzem to się popsuje.Ja bym zrobił taką z 2% i zalał.Nic nie ryzykujesz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-962801
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Jak będzie miałą styczność z powietrzem to się popsuje.Ja bym zrobił taką z 2% i zalał.Nic nie ryzykujesz.

Przed chwila byłem sprawdzić. Pojawił się sok. Poczekam jeszcze do jutra i zobaczę.

My kisimy w beczce do której włożony jest worek foliowy. Zawsze ten worek jest szczelnie zawijany i dopiero idzie obciążenie. Także powietrze nie dostaje się do kapusty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-962834
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Todek napisał(a):

Pojawił się sok.

Teraz przebijaj do dna w różnych miejscach do odgazowania i lekko ubij - będzie sok 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-962838
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Todek napisał(a):

Wczoraj z żona wkładaliśmy do beczki kapustę do kiszenia. 

I pomimo ubijania nie pojawiło się tyle soku żeby ją przykryć.

Wg.mnie słabo ubiłeś(deptałeś)Przed włożeniem kapusty do kiszenia dobrze jest wcześniej ją wstępnie posolić.Chyba że towar jest felerny jak to czasem bywa też z mięskiem kupowanym z nie pewnego źródła.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-962934
Udostępnij na innych stronach

W dniu 23.10.2024 o 21:48, bilu72 napisał(a):

Przed włożeniem kapusty do kiszenia dobrze jest wcześniej ją wstępnie posolić.

Racja.Ja robę tak.Kupioną , poszatkowaną kapustę w worku foliowym wysypuję warstwowo przesypując solą do dużego pojemnika tak żeby można ją było w tym pojemniku wymieszać. Lekko mieszam , ale nie ubijam. Czekam aż kapusta zmięknie i puści sok. Wtedy dopiero jeszcze raz dokładnie mieszam i przekładam do docelowego pojemnika warstwami i każdą warstwę ubijam oddzielnie. Na koniec ubijam jeszcze raz kładę granitową pokrywę dopasowaną do pojemnika i jeszcze dociskam rękoma

  • Like 1
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-963220
Udostępnij na innych stronach

Dwie kamionki zapełnione,drewniana beczułka się moczy,kapusta wstępnie posolona.Niestety w tym roku kapusta kupiona na targu bo własną uprawę ,,skonsumowały" szkodniki ale kapusta była szatkowania bezpośrednio przed zakupem,a nie jak to często bywa kupując w sklepie lub na giełdzie kilka dni przed sprzedażą.

IMG_20241028_191652_270.jpg

IMG_20241028_191649_301.jpg

IMG_20241028_191646_058.jpg

IMG_20241028_191509_068.jpg

IMG_20241028_191450_603.jpg

IMG_20241028_192823_126.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-963859
Udostępnij na innych stronach

A przy okazji może ktoś podpowiedzieć ile wchodzi kapusty do garnka z kołnierzem wodnym 10, 16 l i 25 l

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-963885
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, arkadiusz napisał(a):

A przy okazji może ktoś podpowiedzieć ile wchodzi kapusty do garnka z kołnierzem wodnym 10, 16 l i 25 l

U mnie w 8 lit. ubijam 10 kg.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-963888
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Todek napisał(a):

Do 10 to coś około 8 kg.

To słabo ubijasz,bo ja do dwóch 8 lit zmieściłem 20 kg.deseczki  dociskowe gr.3 cm. wciśnięte pod do fosę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-963891
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, bilu72 napisał(a):

To słabo ubijasz,bo ja do dwóch 8 lit zmieściłem 20 kg.

Czyli jak kupie 16 l to powinno śmiało wejść 20 kg ?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-964048
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

Czyli jak kupie 16 l to powinno śmiało wejść 20 kg ?

Arku -NIE WEJDZIE . Przy dobrym ubiciu - wejdzie 1 do 1  ale jeszcze początek fermentacja . Ale może się nie znam :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-964062
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, mamuśka napisał(a):

Daję sobie łapy obciąć

Nie możesz nawet tak myśleć ....kto będzie książki pisał 😉😂 , a kapusta to tylko kapusta 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-964065
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, bilu72 napisał(a):

To słabo ubijasz,bo ja do dwóch 8 lit zmieściłem 20 kg.deseczki  dociskowe gr.3 cm. wciśnięte pod do fosę.

Todek nie ubija i nie ma co się dziwić, w kamionce można deptać przy normalnym  ubijaniu cała potrzaska. Moim zdaniem Kamionka jest dobra do ogóra a jak się chce w niej trzymać kapustę to ubijanie należy wykonać w innym naczyniu i wtedy przełożyć do kamionki.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-964066
Udostępnij na innych stronach

Witam, ja ubijam 2o kg w trzech wiaderkach 7 litrowych z firmy Zepter. Nie może być mowy o zepsuciu, a niepełne wiaderka kapusty są zalane sokiem. Na każde wiaderko dodaje 2 tytki kminku. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-964070
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Czyli jak kupie 16 l to powinno śmiało wejść 20 kg ?

Czy śmiało tego Ci nie zagwarantuję,wszystko zależy od ja jakości towaru i ubicia.Ja ubijam pięścią w kamionkach,dawniej w beczce 50-100 lit. deptałem.Moja kamionka 8 lit.waży około 6,1kg a z kapustą 15,4  a druga 14,9 w tym są jeszcze deseczki o wadze około 0.2 kg tak przypuszczam bo nie ważyłem.Ja 40 kg plus marchewka około 1 kg ubiłem w dwóch kamionkach 8 l.jednej beczułce drewnianej 15 l. jednej beczułce kamionkowej 5 l.co daje 36 l.ogólnej pojemności a z tego wynika że średnio weszło około 1,1 kg kapusty na 1 l.pojemności.Beczułki oczywiście nie są wypełnione w 100%swej poj.Ilości soku nie mierzyłem.

IMG_20241029_205938_968-1.jpg

IMG_20241029_210241_996-1.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-964095
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

I będzie się działo. 😜

No no, w końcu dużo kiełbas trzeba zepsuć by z takiej ilości kapusty bigosu narobić 😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-964122
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

No no, w końcu dużo kiełbas trzeba zepsuć by z takiej ilości kapusty bigosu narobić 😉.

A tam zepsuć zaraz do bigosu robi się specjalnie kiełbasę ,,Bigosową" zepsutej się nie daje 😉😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/53/#findComment-964146
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.