electra Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 27 Października 2017 Tez dzis kisilam czala jedna glowke jakies 2 kg..ale ja kisze na biezaco bo nie mam gdzie trzymac ..i zrobilam experyment , jak sie ukisi i bedzie dobre to sie pochwale i podziele przepisem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 27 Października 2017 Ja się zawsze zastanawiam nad tym, czy chcę kapustę kiszoną czy surówkę i co z tego wykonam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Przypominam przepis, który umieściłam na forum w 2007 roku: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/?do=findComment&comment=19890 Kapusta kiszona z warzywami.(Robię ją niezmiennie od 1974roku)10 kg kapusty1 kg cebuli1 kg marchewki0,5 kg pietruszki0,5 kg selera26 dkg soli niejodowanej1 kg jabłek (nie obowiązkowo)kmineklistek bobkowy (kilka małych)czosnek - według upodobania, ja daję małą główkęzioła prowansalskie inne zioła dowolnie (estragon, tymianek, cząber) - niewiele, żeby nie dominowałyKapustę kiszę w garnkach kamiennych z pokrywą uszczelnianą na wodę. Znakomicie się przechowuje, nie wymaga żadnego obmywania, nawet, jak wystaje z zalewy, to się nie psuje. Jest przepyszna zarówno na surówki (polana olejem z odrobiną cukru) jak i do gotowania lub duszenia. Edytowane 28 Października 2017 przez EAnna korekta ilości selera Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 27 Października 2017 ja robie zawsze kiszona , nie dodaje nawet matchwi bo w bigosie to jakos marvhew mi nie pasuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) Kapusta kiszona z warzywami.no piękna kompozycja - i bardzo wyważona ilość soli - Edytowane 28 Października 2017 przez EAnna Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) Ja w tym roku zakisiłam trochę,,bo mam w słoj ach jeszcze z ubiegłego roku :thumbsup:Zastanawiam się ,czy wyrzucić tą starą i dokisić do beczki ?Kapustę kisiłam wczoraj [piątek],a mogłabym dokupić najwcześniej we wtorek.Druga opcja to poczekać aż się ta ukisi ,przełożyć do słoików i zakisić nową. Przypominam przepis, który umieściłam na forum w 2007 roku: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/?do=findComment&comment=19890 Kapusta kiszona z warzywami.(Robię ją niezmiennie od 1974roku)10 kg kapusty1 kg cebuli1 kg marchewki0,5 kg pietruszki0,5 kg selera26 dkg soli niejodowanej1 kg jabłek (nie obowiązkowo)kmineklistek bobkowy (kilka małych)czosnek - według upodobania, ja daję małą główkęzioła prowansalskie inne zioła dowolnie (estragon, tymianek, cząber) - niewiele, żeby nie dominowałyKapustę kiszę w garnkach kamiennych z pokrywą uszczelnianą na wodę. Znakomicie się przechowuje, nie wymaga żadnego obmywania, nawet, jak wystaje z zalewy, to się nie psuje. Jest przepyszna zarówno na surówki (polana olejem z odrobiną cukru) jak i do gotowania lub duszenia. Czy w twoim przepisie nie dominuje seler? Pytam ,bo nie bardzo lubię ten smak,a chciałabym wypróbować ten przepisJa daję 1,5 dag soli na 1 kg Edytowane 28 Października 2017 przez EAnna kor. ilości selera Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 28 Października 2017 Beato, zakiś w drugim naczyniu i jak ukiśnie, połącz z pierwszą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) 26 dkg soli niejodowanejPrzepraszam bo źle skopiowałem post EAnny.Aniu ja daję 15 dkg na 10 kilo i jest dobra, to czy 26 nie jest za dużo. Musi być bardzo słona. Edytowane 28 Października 2017 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) to czy 26 nie jest za dużoto akurat jest 1,7 % - policz cały wkład - soli jest w tzw. punkt - najlepsza ilość do tego typu kiszonek to 1,5-2 % (uwielbiam kiszonki) dzisiaj też kisze ale paprykę [Dodano: 28 paź 2017 - 11:00] Ja daję 1,5 dag soli na 1 kg Niektórzy z drogich SiBów - mieli okazję próbować w Rytych - ja daję 2% - i zalewa miała także super powodzenie Edytowane 28 Października 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 28 Października 2017 Czy w twoim przepisie nie dominuje seler?Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi. Powinno być 0,5kg.Przepis z błędem wisiał na forum 10 lat Bardzo Wszystkich przepraszam za to niedopatrzenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 28 Października 2017 Powinno być 0,5kg to soli wyjdzie 1,86 % też świetnie - we wszystkich kiszonkach staram się utrzymać właśnie 1,5-2% Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-572970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLICKBLUM Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 21 Października 2018 Witam Wiem ze stary temat a nie chcę zakładać nowego. Zona bierze się za kiszenie kapusty w beczce 120lKapusta poszatkowana wymieszana z solą dobrze ubita (tradycyjnie nogami ) Teraz moje pytanie jak utrzymać kapustę aby przeleżała te 2-3 miesiące Kapusta jest w wyłożona workiem w beczce . Po tych 10 dniach w ciepłym pomieszczeniu już po przebiciu . Worek zakręcić szczelnie (aby powietrze nie dochodziło ) odciążyć deską i kamieniem worek i zakręcić szczelnie pokrywę ? Co z powietrzem w środku ?! Nie zepsuję kapusty Dobrze to rozumiem ? Czy nie wiązać worka w środku a wystarczy obciążyć kapustę aby była cały czas zanurzona w wodzie (przykryta swoim sokiem ) Chodzi mi aby ten okres tych 3 miesięcy wytrzymała i była zdatna do zjedzenia . Dziękuję za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 21 Października 2018 Najlepiej zrób tak aby kapista była pod powierzchnią wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) Sam nie robię kapusty kiszonej, ale mama robi.Kapusta jest w beczce, na górze deseczka a na niej kamień.Beczka jest w piwnicy, gdzie temperatura wynosi góra 12-15 C.Co jakiś czas dolewa wodę, żeby zawsze była nią zakryta.Stoi tak bardzo długo, bo do wiosny.Jak nie zjemy wszystkiego, przekłada kapustę do słoików i pasteryzuje. Ps. Poprawiłem post po rozmowie z mamą.???? Edytowane 21 Października 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 21 Października 2018 Dolewa wody czy wody z solą bo wydaje mi się że to drugie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 21 Października 2018 wody z solą 1-2% solanką Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 21 Października 2018 Pewnie tak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 21 Października 2018 Kapustę łatwo zakazić,nie zapomnę jak miałem około 60 kg kapusty w beczce i pod moją nieobecność,siostra chciała trochę podebrać. Wszystko wylądowało w śmieciach. Najgorsze,że na dnie były całe główki kapusty,które znajoma chciała sobie zakosić przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 21 Października 2018 Zapomniałem dodać, że na górze kapusty może pokazać się biały osad.Nie jest to nic złego, tylko kwas mlekowy.Należy go po prostu usunąć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLICKBLUM Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 21 Października 2018 Witam ,Dziękuję za odpowiedz .Czyli jak zniosę do piwnicy mam nie zakręcać worka w środku beczki co jest . Tylko obciążyć kapustę deską i kamieniem i tak zostawić ?! Na zimę Chce się dopytać ponieważ tak czytałem na necie ze ludzie po fermentacji zawiązują szczelnie worek odciążą kamieniem i zakręcają wieko od beczki . A tu wychodzi na to ze ma być cały czas odkryta . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) Ma być cały czas zalana solanką to nic jej nie będzie oczywiście o ile sam nie wprowadzisz zakażenia z zewnątrz i dlatego nie trzymam kapusty w beczce tylko przekładam do słoików o różnej pojemności i jak coś się zakazi to tylko część się wyrzuci.Na 25 kg kapust mam na ogół 1- 2 słoiki które wyrzucam. Edytowane 21 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLICKBLUM Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 21 Października 2018 Ok Dzięki .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 21 Października 2018 na górze kapusty może pokazać się biały osad. Nie jest to nic złego, tylko kwas mlekowy. Należy go po prostu usunąć. Miro,To jakaś nowa szkoła dotycząca procesów kiszenia.Kwas mlekowy jest rozpuszczalny w wodzie zaś biały osad jest niczym innym jak początkiem pleśni powstającej w warunkach tlenowych.Na źle prowadzonym zakwasie buraczanym również pojawia się taki biały nalot. Jeżeli chodzi o kapustę w beczkach, jej długie przechowywanie wymagało obciążenia wsadu do całkowitego zanurzenia i tzw. obmywania powierzchni kwaśnicy.Obecnie świadomość procesów biologicznych na tyle wzrosła, że wystarczy zrealizować odcięcie powietrza od powierzchni kapusty aby zapobiec powstawaniu pleśni.W okresie fermentacji kapusty wytwarza się dwutlenek węgla, który izoluje powierzchnię od powietrza. Efekt ten wykorzystywany jest w kamiennych garnkach z rowkiem na wodę, w której zanurzone są brzegi pokrywy garnka. Gromadzący się dwutlenek węgla tworzy nadciśnienie i wypycha powietrze odcinając od niego powierzchnie kiszonki. Przy czym kapusta wystająca ponad powierzchnię zalewy również się nie psuje. Wiem co piszę, bo stosuję te garnki od lat W przypadku, o którym pisze kol. @BLICKBLUM kapusta jest w worku, który można w odpowiednim momencie zakręcić wypychając z niego resztki gazu i uszczelnić. Ew. resztkowy dwutlenek z cichej fermentacji będzie widoczny w postaci gazowego wybrzuszenia nad kapustą ale nie zaszkodzi to trwałości kiszonki.Podbieranie kapusty robić należy wyłącznie wyparzonymi szczypcami i niezwłocznie worek ponownie zamknąć wypychając powietrze kwaśnicą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 21 Października 2018 Napisałem Anno jak to robi moją mama.Robi tak od zawsze, a kapusta smakuje bosko.Zapytałem o wodę i dolewa zwykłą, bez soli.Zapewne przez te wiele lat udoskonalono techniki kiszenia, i to co piszesz jest lepszym rozwiązaniem.Mama ma ponad 80 lat i raczej techniki już nie zmieni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLICKBLUM Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 22 Października 2018 EAnna dziękuję i o taka odpowiedz mi chodziło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/39/#findComment-610319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.