Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.

Rekomendowane odpowiedzi

Electra ... zobaczyłam Twoje ciasto i sięgnęłam po wafelka ... :D włączyło się ''ssanie'' na słodkości  :D

Super ciasto :thumbsup:

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzis sobie troche poszalalam i zrobilam napoleonke ...

Ooo... :w00t:  ja Cię... :w00t: A dawać mi tu cały przepis  :cool:  :D 

Electra, super wygląda :thumbsup::clap::cool:

Polecam :) zrob taka szwedzka wersje ,na jeden plat ciasta francuskiego uzylam 1 torebke budyniu i 300ml smietanki 40 %. jak nie masz galaretki z porzeczki mozna urzyc dzem malinowy :)

To takie szybkie ciacho. Z tego co widzę to ciasto jest na górze i na dole . Ile cukru dodałaś do śmietany czy już bez cukru?

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

Dzis sobie troche poszalalam i zrobilam napoleonke ...ulubione ciastko mojego TZ

Ciasto wygląda bardzo smacznie :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

CIasto jest szybkie tylko troche skladania ,

Taki plat swiezego ciasta podzielilam na 3 upieklam a pozniej przygniotlam troche blacha co by wyrowac 

1 warstwe smarujemy musem jablkowym na to ciasto i dogniatamy, nastepnie wykladamy budyn rozsmarowujemy , na to ubita smietana ( moja jest bez cukru i zadnych stabilizatorow )kolejna warstwa ciasta na nie rozsmarowana domowa galaretka z czerwonej porzeczki, moze byc dzem a na niej lukier. Wstawiamy do lodowki na jakies pol godzinki i dalej tylko kroimy najlepiej zabkowanym nozem jak do chleba ,za kazdym cieciem trzeba umyc noz i juz mozna zajadac .

CIasto jest szybkie

Dzięki za szczegóły. Dam znać jak zrobię :)

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

Dzis sobie troche poszalalam i zrobilam napoleonke ...

Ooo... :w00t:  ja Cię... :w00t: A dawać mi tu cały przepis  :cool:  :D

Electra, super wygląda :thumbsup::clap::cool:

Kamil.. przepis jest na poprzedniej stronie ;) rozumiem, ze ślinotok uniemożliwił Ci czytanie dalszych postów .. ale jak już wszystko minie to zajrzyj tu jeszcze raz :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

przepis jest na poprzedniej stronie ;)

Składniki są na poprzedniej stronie, a przepis trzy posty wyżej... :tongue:

zajrzyj tu jeszcze raz

Zaglądam systematycznie :tongue:

Oj  electra, slow brak  :clap:  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Dzis sobie troche poszalalam i zrobilam napoleonke

Electra ale smaka robisz :)

wedlog mojego TZ wyszla zarabista

Według mnie też :thumbsup:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Pozazdrościłem Ci Electro piękniusich pierogów, a ponieważ też mam taką samą "maszynkę" do lepienia jak Ty, to właśnie machnąłem porcyjkę "Ruskich" na dzisiejszy obiadek :D .

post-49725-0-37670000-1453035313_thumb.jpg

post-49725-0-95765700-1453035323_thumb.jpg

Normalnie jak z pierogarni  :tongue:  :)  ale jeżeli smakują jak wyglądają to  :clap: 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

No dzięki, dzięki bardzo, ale tak powiem w tajemnicy, że z podrumienioną cebulką i skwareczkami to chmm, na tak dwie porcyjki raz po raz po 10 szt. każda, pod kubasek herbatki z cytryną zmogłem, lekko nie było, ale "dałem radę" :D.

To jesteś lepszy odemnie, ja tej wielkości pierogów to zmieściłbym max. 10, nooo... może z dużymi oporami 12, ale później odcierpiałbym to okrutnie  :cry: my kleimy pierogi ręcznie więc ten rant jest dużo, dużo mniejszy, a co za tym idzie to i pieróg jest mniejszy, takich zjadam 10 i basta :D 

Jola i Mariusz

No Mariusz, właśnie cierpię, ale już raphacholin poszedł w ruch :D, bo tak jak mówiłem 10 na pierwszy rzut, po kwadransie jednak nie "strzymałem" i była poprawka, ale co tam, raz na jakiś czas to jak mówią "i księdzu wolno", a jest wyrób z tej foremki o średnicy 10 cm. a co tam :D.

co wy tam tak cieniutko   moj TZ z miesiwa to wrabal 20  takich z tej praski ...ja nie mam umiaru ale tylko do pyzow :facepalm:  :D

Ooo, Electro, pyzy takie "prawdziwne" też z cebulką i skwareczkami to co tam dużo pleść po próżnicy, poezja najzwyczajniej :D. Pamiętam te czasy kiedy się na "Różyca" na te sławetne "pyzy i coś do tego" chadzało, oj, to panie byli czasy, oj byli :Dhttp://www.okiemjadwigi.pl/tag/pyzy-z-rozyca/

http://warszawawpigulce.pl/slynne-pyzy-z-rozyca-przepis/

Edytowane przez sverige2

Ja tam jadam tylko tyle bo muszę mieć miejsce na inne smakołyki, a tak "zapcham" się pierogami a reszta mi koło nosa przeleci :tongue::D

Jola i Mariusz

Ja pamietam tez te pyzy na rozyckim ,co mi babcia nigdy kupic nie chciala..za to musiala robic sama jak tylko wrocilysmy do domu ,bo wnusia jej nie odpuscila,musze sie kiedy znow pokusic bo jak ostatnio robilam to nawet dosc smaczne my wyszly :)

co wy tam tak cieniutko   moj TZ z miesiwa to wrabal 20  takich z tej praski ...ja nie mam umiaru ale tylko do pyzow  

Electra ja na nasza piatke robie 30 sztuk, podobnej wielkosci jk Twoje , tylko bez tego wykonczenia i jeszcze nam po obiedzie zostanie , odrobine wiecej niz 5 :facepalm:  To my cieniasy jestesmy :laugh:  , a moze moje takie niedobre pierogi sa  :hmm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Aniu, to Wy jedzie jak wróbelki ;) można Was gościć i miesiąc nawet a i tak kieszeń tego nie odczuje ;):D a podejrzewam że pierogi robisz dobre, tylko.... mało :D 

Jola i Mariusz

Mariusz wcle nie jak wrobelki. Ale jakos pierobi sa takie zapychajace, przynjmniej dla mnie. Ja bardzo je lubie. 

Wiesz jak na wigilie to  zwykle robie wyliczajac i wydawalo mi sie ,ze bardzo duzo :facepalm:

JAk robie pierogi ,to teraz porcja na obiad i reszta na drugi dzien na lunch.

Pierogi robie raz na jakis czas, ale dalej to makaz ziemniakami  i to jest hamulcem.( ale i tak za nimi przepadam  :D )

Be you.

The world will adjust.