Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.

Rekomendowane odpowiedzi

My nade wszystko kochamy "ruskie pierogi" ale masz rację, pierogi są bardzo syte, tym bardziej że ja preferuję podsmażane, a to już kaloryczna bomba :(

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

• Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

tym bardziej że ja preferuję podsmażane, a to już kaloryczna bomba

A tak podane, sa najsmaczniejsze  :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Ale ja nie o ruskich mowie  tylko z miesem bo moje byly z miesem ,za ruskimi moj TZ nie przepada ,ja zjesc zjem ale to kartofel z kluchem jakos tak za duzo  :) Z kapusta i grzybami tez lubie no ale na wigije, a to juz nie da sie zjesc duzych ilosci bo sa inne dobroci ( nie mysle o karpiu) :)

• 1 miesiąc temu...

Dzis proba chlebka pszennego na pszennym zakwasie.Dopasowalam sobie ilosci skladnikow do koszyka po wypieku bocheneczek wazy 950 g

post-58387-0-09140500-1455905954_thumb.jpg

dzieki :)  moj przenny powstal na jednej lyzeczce zytniego dokarmilam tylko przez 2 dni co by wystarczylo.

Czekam jeszcze az wystygnie bo ciekawa jestem przekroju :)

No, no, Electro, aż przysiadłem z wrażenia, piekarnię możesz otwierać, chlebuś jest pokazowy :D.

Heheh Sverige ,piekarnie ju zmialam ..o kolejnej nie mysle ..chociaz szkoda ze nie mialam tej wiedzy co teraz :)

waga idealna do koszyka

Kolejny bede piekla tez z garnka :)

Nie wiem jak tam u was w "Stolycy", ale tu u nas na wsi, w Skåne, zrobiła się moda na "surdegsbröd", i powstają takie małe piekarnie jak grzyby po deszczu :) .

Elu ..dziekuje ...kolejny wedlug waszego przepisu bede robila :)

Sverige u nas tez sa i coraz wiecej , wszystkie molochy poupadaly ..wiesz wlasny biznes piekarniczy to albo malenka gdzie robisz samemu bo jak ma sie ludzi to praca  na 20/24 h a ja juz na to sie nie pisze ..nie te zdrowie juz a po zatym ja niestety alergik jestem , nawet jak w domu pieke to dzis juz ledwo na oczy patrze.

Electra ladniutki chlebus , takie lubie  :clap:  A moj siedzi w lodowce, bo czasu nie mialam, no i jeszcze troche chleba jest, wiec sienie spiesze, moze jutro bo upieke. Ale zrobie tym razem w garnku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Ja już miałam nie jeść normalnego  chleba .Nawet w tym celu napiekłam jakichś ala  chlebków ryżowo-jaglanych i namroziłam pół szuflady  ,ale jak tu się oprzeć takim specjałom??

Dziś się zaraziłam chlebkiem od sverige i chyba się uzależnie od niego na jakiś czas [do kolejnego wstawienia fajnego sprawdzonego arcydzieła chlebowego] Ech..

beata
  • 2 tygodnie później...

Dzis u mnie juz sie weekend zaczal   pogoda paskudna to postanowilam upiec cos slodkiego ..

Babka ze smazonymi jablkami z cynamonem i domowa  masa migdalowa :D

post-58387-0-52095400-1457020080_thumb.jpg

A przepis gdzie,

tak na serio to znudziła mi się szarlotka, a jabłek mam dużo i fajna to by była alternatywa.

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.

Przepis moge przetlumaczyc i wstawie 

A tak wyglada w przekroju

post-58387-0-28331900-1457082746_thumb.jpg

A tak wyglada w przekroju

attachicon.gifIMG_0343 (911x1280).jpg

Nie masz serca.  :D  Z rana takie ciacho.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Babka ze smazonymi jablkami z cynamonem i domowa masa migdalowa :D

Electra cudna baba :) Wstaw przepis :)

Edytowane przez Ela K.

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

Jak nie mam ...mam i to wielkie  :heart: Postaram sie w ciagu dnia dodac przepis bedziecie mieli co robic do weekendowej kawki :)

Dla tych co maja ochote sprobowac babki ,przetlumaczylam przepis ..

Robi sie naprawde szybko. Pasta migdalowa daje nie tylko specyficzny smak ale wilgotnosc .

Ja uzylam domowej pasty.

Babka z jablkiem i pasta migdalowa

3 szt Jajka
2.5 dl cukier
1 lyzeczka cukru  waniljowego
50 g masla
1 dl mleka
3.5 dl maka pszenna
2 lyzeczki proszek do pieczenia
1 szczypta soli
100 g pasty migdalowej

Nadzienie:
2 duze jablka
2 lyzki masla
2 lyzki cukru
2 lyzeczki mielonego cynamonu 

Maslo i bulka tarta (kokos) do wysmarowania formy

Nastawic piekarnik na 175 st.C

Ubic jajka z cukrem i cukrem waniljowym na biala puszysta mase.
Maslo rozpuscic i wymieszac z mlekiem dodac do ubitej masy jajecznej.
Wymieszac make ,proszek do pieczenia i sol i dodac do masy calasc wymieszac.
Dodac startana tarce paste migdalowa.
Jablka obrac, wykroic gniazda nasienne i pokroic na kawalki. Podsmazyc na masle z cukrem i cynamonem az lekko zmiekna.
Jablka dodac do masy i przelac calosc do wysmarowanej formy.
Ciasto pieczemy w srodku piekarnika przez 45-50 min sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowa,ma nie byc klejaca.
Ciasto po lekkim schlodzenia wyjmujemy z formy na talerz lub kratke.
Udanego wypieku :-)

pasta migdalowa domowa.

Skladniki na 250 gram
200 g migdalow obranych ( mozna nie obierac ale wtedy masa bedzie bardziej grubo ziarnista)
3 szt migdalow gorzkich. mozna uzyc extraktu (4 krople)
2,5 dl cukru pudru.
1 bialko 

Migdaly sparzamy i obieramy ze skorki.suszymy na papierowym reczniku.
migdaly miksujemy w blenderze z pudrem dodajemy bialko i dalej miksujemy az otrzymamy gladka mase.
Zawijamy w folje i chowamy do lodowki .twalosc ok 2 tyg.
post-58387-0-46127000-1457087939_thumb.jpg

Edytowane przez electra

Migdaly sparzamy i obieramy ze skorki.suszymy na papierowym reczniku. migdaly miksujemy w blenderze z pudrem dodajemy bialko i dalej miksujemy az otrzymamy gladka mase. Zawijamy w folje i chowamy do lodowki .twalosc ok 2 tyg.

2 malaksery spaliłam kiedyś na masie marcepanowej :) . Muszę spróbować blenderem :)

Dzięki za przepis :) Ja robiłam babkę właśnie z marcepanem. Dodanie jabłek to świetny pomysł :)

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

Elu masa marcepanowa to nie to samo co marcepan .

zeby sobie ulatwic mozna dac platki migdalowe ,ja najpierw rozdrabniam migdaly a pozniej dodoje puder na koncu bialko.moze calosc trwala jedna minutke :-)