Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko te 4 ...ogolnie robilam z 750 g maki. jak wyjelam z lodowki  2/3 ciasta  poszlo na chleb a zreszty zrobilam 4 bulki , garnej jest 3 litrowy wiec max 5 by weszlo zeby sie nie stykaly

• Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czyli jak rozumiem, te cztery piękne sztuki siedziały sobie grzecznie razem w garnuszku i piekły się jednocześnie :D ?

Tak , a obok piekl siechleb.

Bulki 15 min pod przykrywka  -po czym 20 min bez 

chleb 35 min z przykrywka  i 20 bez...  tak ze wszystko pasuje , czas pieczenia bulek znalazlam na jakims szwedzkim blogu o pieczeniu "grytbullar"

Dzięki Electro :D:thumbsup:.To super pomysł z takimi garnkowym chrupiącymi bułeczkami z grubą skórką, rewelka po prostu :clap: . Popróbuję jednak trzymać w garnku pod przykrywką nieco dłużej, podobnie do chlebka, aby były takie mocniej rumiane, tak jak lubię, ale to już tylko detal do indywidualnej decyzji każdego "piekarza" :D.

A tutaj jeszcze jedna fajna receptura wraz pokazem, jak i co krok po kroku ;

Edytowane przez sverige2
Byly chleby z garnka ..to teraz mamy bulki z garnka

A ja widziałem na tym zdjęciu 4 chleby :facepalm::laugh:

Ale wypieki super :thumbsup::clap:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

@wróbel75, mozna upiec 2 i beda idealne do zurku a te to takie chlebki mini moga byc do swieconki 

Kolejne zrobie tylko z pszennej maki ..to byl tylko experyment czy wogole wyrosna 

[Dodano: 08 lis 2017 - 14:41]

Sverige dzieki za ten link , nie znalam go ...ale fajne wpomnienia wrocily ..piekarenka jak moja sprzed 12 lat, upieke taki tylko znajde chwile :D

"Chleb garnkowy szwedzkiego Mistrza piekarskiego"

SKŁAD :

730g. mąka pszenna

450g. woda

250g. zakwas żywy (płynny)

22g. sól  

DZIEŃ PIERWSZY

Najpierw sam żywy zakwas rozrobić (rozcieńczyć) w misce z wodą, a następnie :

1. Wymieszać ręcznie mąkę, wodę, i płynny żywy zakwas 

2. Miskę zakryć folią i odstawić na 30 min. (autoliza)

3. Po półgodzinie zaczyn posolić i wymieszać

4. Wykonać w ciągu 1 godz. czterokrotne złożenie, przerobienie zaczynu (co 15 minut)

5. Odstawić na 1.5 - 2.0  godziny

6. Uformować bochenek i na posypanej ściereczce ułożyć w koszyczku

7. Wstawić na noc do lodówki 12 -15 godzin

DZIEŃ DRUGI

1. Garnek z pokrywką wstawić do piekarnika i rozgrzać do 250 stopni C.

2. Do rozgrzanego garnka włożyć wyrośnięty chleb i wykonać nacięcia

3. Nakryć pokrywką i ponownie wstawić do piekarnika

4. Po ok. połowie czasu pieczenia, (25-30 min.) pokrywkę zdjąć

5. Piec jeszcze ok 20 minut, aż będzie odpowiednio rumiany

6. Ogólny czas pieczenia nie może być krótszy niż 45 minut

SMACZNEGO :D .

Edytowane przez sverige2

Ja zrobie bo juz dozywilam zakwas ,moze w sobote upieke , to porownam walory smakowe 

Dzięki , wypróbuję :) . Mąka tania , więc można sobie pozwolić na "niewypały" jak by co :laugh:;)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

• 2 tygodnie później...

Moj chleb na zakwasie ..leniwa jestem wiec zmodyfikowalam powyzszy przepis bo tego mieszania tyle razy ...

skladniki :

250 aktywny zakwas  zytni

300 ml letnia woda 

500 g maka -u  mnie 150 maki zytniej gruboziarnistej , 350 pszennej 

15 g sol

1 lyzka miodu

aktywny zakwas rozcienczylam z woda i dodalam make ..wymieszalam do polaczenia skladnikow , odstawilam na jakies 30-40 min

po tym czasie dodalam sol i wyrobilam ..odstawilam na pol godzinki , po czym przerobilam w misce kolejny raz,  miske  przykrylam i wstawilam do lodowki  na jakies 18h 

natepnego dnia , ciasto wylozylam na blat podsypany maka i uformowalam bochenek , wlozylam do koszyka i pozwolilam zeby sobie odpoczal az nabierze temp pokojowej 

Garnek wstawialm do pieca na 250 st , po nagrzaniu , chleb  wrzucilam do garnka przykrylam pokrywka i wstawialam do pieca 220 st C, po 35 min zdjelam pokrywke i pieklam kolejne 20 min.

Goracy wyjelam z garnka i studzilam na kratce , 

Maz przyszedl nie mogl sie doczekac az wystygnie ..i przekroil jeszcze cieply .

Skorka wyszla bardzo chrupiaca a chlebek smaczny .

post-58387-0-72403500-1511256668_thumb.jpg

post-58387-0-74753200-1511256685_thumb.jpg

Bardzo ładniusi chlebuś Electro, o smak nie pytam bo wiadomo :thumbsup: . Dobrze się temu Twojemu "chłopu" wiedzie :D .

• 1 miesiąc temu...

dzis mi sie zachcialo domowego makaronu  :) bedzie do rosolu ktory w  naszym domu jest raczej zadkoscia

150g maka  typ 00

150 maka pszenna

3 jajka 

½ lyzeczki soli

post-58387-0-21240900-1515190313_thumb.jpg

Bialy ser i do tegopowinny byc jeszcze skwarki z boczku  :)

Taki z bialym serem tez lubie ale musi byc troszke grubsza wsazka niz taka rosolowa :)

do rosolu mam juz nasuszony. Zawsze jak robie to robie tak, aby jeszce jedna porcja zostala i susze. Pozneij jak znalzl kiedy czasu brak.

Ostatnio recznie byl krojony, bo Ola sie uczyla kroic makaron. NAwet jej to idzie. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Ja tez ususzylam , bo z tej ilosci maki to musialoby byc ze 12 osob zeby zjesc :)

Ja mam ta maszynke do makaronu juz kilka lat tylko używalam glownie do walkowania , nastawki do makaronu nie wykorzystalam jeszce , mialam kroic reka ale jak wybrobowalam to wyszly bardzo cienkie to odpadlo krojenie :)

Edytowane przez EAnna

Do zasmażania z twarogiem muszą być fest kluchy :) U nas nadmiar makaronu domowego suszy się na ściereczce i później w papierową torebkę :) 

Ja tez tak robie. Czasem slubny nie wie co w takiej zamniietej torbie jest i rozerwie :mad: . Mam wtedy szafka makaronowa, a nie porcje makaronu na zas. :mad:  :mad:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Ja wysuszylam i schowalam do puszki ( makaronowej) co by uniknac podobnej sytuacji jaka miala Annam :D

co w takiej zamniietej torbie jest i rozerwie
Nic To - nic - jak mi moja Małgonia chciała odkurzyć :facepalm:  słoje z nalewkami i 12 litrów z nastawioną węgierką się niechcący zbiło :facepalm: ,ona była zmartwiona a ja potraktowałem ,że wypiła i nastawiłem w nowym ;) słoju jarzębinę ;) - Po prostu się zdarza :angel: 

Muskie - to ryba 🙃

Mi jak 50l nalewek się wylało była masakra.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Okragly pleciony chleb z makiem.

post-58387-0-32693900-1515419005_thumb.jpg

Skladniki na 1 bochenek

25 g drozdzy 

250 ml woda 

50 ml oleju

1 lyzeczka* cukru 

½ lyzeczki* soli 

1 jajko 

420 g maki  / dalam pszenna pelnoziarnista 

*Lyzeczka 5 ml

drozdze rozdrobnic do miski dolac troche wody wymieszac az sie rozpuszca dolac wode i pozostale skladniki , make dodajemy stopniowo mieszajac , mieszamy az ciasto bedzie odchodzilo od misy.

Wymieszane ciasto wkladamy do naoliwionej misy i zostawiamy do wyrosniecia na 1h ( az podwoi swoja obietosc)

Ciasto dzielimy na 4 czesci z ktorych formujemy dlugie ruloniki ,zaplatamy 

Cleb kladziemy na blache wylozona papierem do pieczenia , przykrywamy sciereczka i dajemy urosnac na jakies 40 min

Piec nastawiamy na 200 st C

Wyrosniety chleb smarujemy podbitym jajkiem z odrobina wody i posypujemy makiem

Pieczemy na dole pieca ok 40 min

Studzimy na kratce przykryty sciereczka .

Edytowane przez electra