Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.


Rekomendowane odpowiedzi

:tongue::clap::w00t:

Nic więcej nie mam do powiedzenia :laugh:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ledwo zdazylam i by nie bylo przekroju ..ostatni kawalek

 

Jadłabym  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Halinko wyszedl naprade niezly, nie za slodki , ja nie jestem smakoszem zbyt slodkich rzeczy a tu trafilam w punkt ! 

  • 9 miesięcy temu...
Ciastko bezowe Budapeszt 


 

Skladniki:  na beze   (4porcje)

40 g orzechy laskowe

40 ml cukier + 10 ml cukier waniljowy /ja daje 50ml cukru 

50 ml skrobi kukurydzianej

 

80 g bialek

100 ml cukru

5 ml soku z cytryny

skladniki do srodka rolady;

300 ml ubitej smietany 

100 g czastek mandarynek ( najlepsze z puszki, jak swieze trzeba brac z blonek)

 

Do dekoracji :

kakao ewentualnie cukierpuder. 

 

 

Piec nastawiamy na 175 st C

 

Orzechy podpiekamy na patelni i usuwamy skorke , 

Mixujemy dosc drobno , 

Ja zostawiam mniej wiecej polowe a reszte mixuje dalej z cukrem, cukrem waniliowym i skrobia kukurydziana na taka maczke.

Bialka, 1/4 cukru, sok z cytryny ubijamy na piane po czym 

stopniowo dodajemy pozostaly cukier az powstanie sztywna masa bezowa.

do masy wsypujemy zmixowane suche produkty i delikatnie mieszamy.

Calosc przekladamy do rekawa cukierniczego i szprycujemy na papierze do pieczenia dlugie paski jeden obok drugiego , mozna tez rozsmarowac na grubosc ok 1 cm 

Przekladamy na blache i umieszczamy w piekarniku na 20 min.

Co jakis czas otwieramy piekarnik i wietrzymy przez chwilke .

Kiedy beza jest juz sucha i lekko brazowa ale zachowuje jeszcze sprezystosc jest gotowa do wyjecia .

Jak wysuszymy za bardzo popeka nam przy zwijaniu!

studzimy na kratce.

 

 

Montowanie ciaste :

beze odwracamy do gory nogami, usuwamy papier, smarujemy ubita smietana i ukladamy czastki mandarynek wzdluz  dluzszego kantu,poczym rolujemy delikatnie calosc. zawijajac pamierem ,przekladamy do zamrazalnika na 30 min.

 

Pudrujemy po wyjeciu kakaem lub pudrem i kroimy na kawalki ,najlepiej w formie trapezu.

ja pudruje kakaem dekoruje rozetka z bitej smietany i kawalkiem mandarynki.

 

Rolada sama w sobie jest slodka wiec uwazam ze cukierpuder jest zbyteczny .

Rolade mozna zostawic w zarazalniku przekladajac kawalki papierem do pieczenia i wyjmowac po kawalku. smaczna jest tez taka zamrozona, szczegolnie latem.

 

 

ojjj, mniam, mniam, więcej nie powiem

 

 

Ledwo zdążyłam

Ale smakowitości  :clap:

A przepisy gdzie można znaleźć ?

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

@witt, W tym poscie jest , to taki bazowy ,

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-mąka-drożdże-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/?p=621080

te moje spontany sa takie bez przepisowe

,mus z mango to jest zelatyna i ubita smietana i przecier z mango ,zelatyny daje zeby odpowiadalo tak jak na opakowaniu bo sa rozne na 1 l badz na 2.5 l smietana i przecier  z mango traktuje jak wode , sama zelatyne rozpuszczam w niewielkiej ilosci goracej wody dodaje do przecieru a schlodzana mieszam z ubita smietana .

 

 

te moje spontany sa takie bez przepisowe

Dziękuję Ci Elektro, myślałem, że zielonkawy sernik to inny przepis.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

  • 5 miesięcy temu...
 

Ciasto bez proszku ze sliwkami - ucierane w makutrze

Skladniki: *

250 g masla.

3 dl cukru.

3 cale jajka.

4 dl maki.   

Maslo utrzec z  cukrem/na puszysta piane/

 Dodawac  po 1 jajku i ucierac .

Jak wszystko jest dobrze utarte dodawac make i ucierac dalej.

Przelozyc na wysmarowana brytfanke.

Ulozyc owoce/ najlepsze ze sliwkami /,wegierka.

Piec okolo 50 minut  200st C

Do suchego patyczka.

Smacznego.

* skladniki w temp ,pokojowej 

Edytowane przez electra
  • 4 miesiące temu...

@sverige2, nooo :tongue: ostatnio kupil w sklepie ,zjadl i mowi "gorszego suchelstwa nie jadlem"

no to dzis machnelam kilka , a zmarcepanem bo znalazlam kawalek zamrozonego  :) 

Mialy byc sztrucle ale  takie latwiej podzielic.

 

 

Bulki szafranowe z marcepanem i rodzynkami
 

 

:clap:  :clap:  :clap:  :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Bulki szafranowe z marcepanem i rodzynkami

 

Bułeczki pierwsza klasa  :thumbsup:  :clap: Mniam....

Edytowane przez ReniaS

@sverige2, TZ zjadl juz 3 sztuki po obiedzie i sadze ze na tym jeszcze nie zakonczy :D

Buleczki wyszly mega smaczne dzieki marcepanowi ,

A i te drozdzowki sa bez jajek .

 

 

Buleczki wyszly mega smaczne dzieki marcepanowi ,

Proszę takie przywieźć do Zakopanego :D

Ew. upiec na miejscu z Halusią i Renią; ja mogę przetestować pierwszą sztukę  :tongue:  :frantics:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

@EAnna, Bardzo chetnie bym przyjechala jak by byla taka mozliwosc :)

Bulki sa naprawde proste do robot,y bardzo delikatne , napewno nie takie jak sprzedaja w Budowlanym pewnym sklepie , 

dodatek marcepanu polepsza smak, dodatkowo sa bardziej wilgotne , szafran powoduje ze ciasto szybko wysycha ,

@Pacan Wojciech, pieklam i pokazywalam ale czy dawalam przepis nie pamietam , wstawie jak nie znajde  :)

jesli podawalam to byl nieco inny , ten jest jescze lepszy  :)

Edytowane przez electra
Szafranowe buleczki z nadzieniem marcepanowym/ budyniowym.( HIt tej zimy , wszyscy  u nas mowia o tych bulkach wszedzie ) 
Ciasto:
150 g masla
250 g serka homogenizowanego lub innego twarozku 
4 dl mleka
2 x 0,5 g paczki szafranu
50 g drozdzy 
2 dl cukru
okolo 14-15 dl maki pszennej
 
Nadzienie:
100g masla
200 g marcepanu lub masy marcepanowej
1 dl rodzynek
 
1- jajko do smarowania(rozbeltane)
 
 
1)  mleko podgrzewamy do 37 st C dodajemy drozdze i szafran . 
 
2) wlej rozczyn do misy, dodaj cukier, serek,  miekkie  maslo  i  po trochu make
 
3) Wyrób ciasto, niech rosnie 40 min 
 
4) Wyrób ciasto jeszcze raz, podziel na 20 czesci
 
5) z kazdej czesci zrob kolke i  wywalkoj na prostokat, na 1/3 powierzchniposmaroj masa i posyp rodzynkami, wolna czesc natnij tak jak grzebien  i zwin/naciecia maja byc na gorze. rulonik skrecamy jak slimak, ulóz na blasze wylozonej papierem do pieczenia,
6) Zostaw bulki do wyrosniecia pod recznikiem 30 min
 
15) Posmaruj utrzepanym jajkiem
 
16) Piecz 9-11 min., 225 stopni C
Zamrozic to co sie nie zje tego samego dnia bo smaczne swieze. 
Bulki  mozna zrobic z kremem budyniowym, rownie pyszne.

[Dodano: 06 gru 2020 - 14:28]

Dla ulatwienia  krotki filmik jak sie zawija

https://www.instagram.com/p/CHVD6-BF-q0/-tutaj jest wersja z budyniem , ja zrobilam bez cukru bo masa marcepanowa jest slodka.

Autorka przepisu jest Zeina -znana blogerka i autorka ksiazek kulinarnych .

Edytowane przez electra

 

 

co to jest dl?

Decylitry, czyli 1/10 litra = 100ml 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dokladnie jak napisala Eanna , zapomnialam przeliczyc na ml a tu gdzie mieszkam to wszelkie receptury kulinarne podaje sie wlasnie w dl , (moze dlatego ze wszystkie miarki sa ta skalowae , podobnie jak w Polsce na szklanki) :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.