dyzio Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Października 2018 Znowu wspaniałych porad mnóstwo. Dzięki.Polska surowa jest moim następnym wyzwaniem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Października 2018 Jesteście pewni tego rozdrobnienia?.Polska to nie tatar w jelicie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Października 2018 Jesteście pewni tego rozdrobnienia? Też jestem zaskoczony - jak robiłem 13 I a II 8 - ale pytam bo chcę zrobić lepiej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Października 2018 Czy to będzie lepiej to mam wątliwości.Moim zdaniem robiłeś dobrze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Października 2018 Macie racje sitko na pewno bylo wieksze ale naprawde nie pamietam dokladnie. Wtedy jeszcze nie zapisywalem myslalem ze wszystko zapamietam ale jednak nie A Andrzej K mowil pisz wszystko pisz !!!! i mial racje No ale co do sitka to moze Piotr zagladnie i napisze Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Października 2018 Oj kusicie tą Polską , oj kusicie . Trzeba mięsa nakupić i komorę przygotować (co by warunki jako-tako spełnić dla kiełbaski) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Października 2018 Znając Piotra poszedł tradycyjnie i po prostocie wiejskiej... czyli karkówka bez klasyfikacji i wsio na 8 -e ... Bo to co proste jest smaczne i piękne Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Października 2018 Cała strona dywagacji i domysłów wszelkich a prawdę zna tylko ON Pis-Pan jak to przeczyta, znajdzie czas to zapewne odpowie, na co liczymy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Października 2018 Tradycyjnie - Kl I jak i II na siatce 13 mm . Ale ja się wyłamałem, i Kl II na siatce 8 mm . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Października 2018 Czy to będzie lepiej to mam wątliwości.Moim zdaniem robiłeś dobrze. Moim też, bo jak na 6 czy 8 to już frankfurterki są nie polska albo polska mazurska lub polska Piotra. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Października 2018 Kiełbasa polska surowaW 1954 r -rozdrobnienie wp. kl I i Kl II - 13 mmW 1986 r. - rozdrobnienie wp kl I - 20 mm kl II - 10 mm .Jest kiełbasa bydgowska surowa -skład 100 % wp kl II - 5 mm. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Października 2018 Kiełbasa polska surowa DZIADKU super że podałeś taką informację Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Października 2018 ja się wyłamałem, i Kl II na siatce 8 mm Czyli dawałeś tak jak ja. Nie mam 20 - ale spróbuje I na szarpaku przy nożu 4 skrzydełkowym . Jest kiełbasa bydgowska surowa -skład 100 % wp kl II - 5 mm. - i być może Piotr taką poleciał. Dziadku jak zawsze konkretnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Października 2018 Piotr taką poleciał. Piotr owego czasu szukał przepisu na kiełbasę bydgoską. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) DZIADKU super że podałeś taką informację jak zawsze konkretnie Tu macie przepis na tą kiełbasę.Dla zainteresowanych to przydała by się komora https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15203-szukam-przepisu-temat-dotyczy-całego-forum/?p=587462 Edytowane 14 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Października 2018 No ale co do sitka to moze Piotr zagladnie i napisze Zaglądnąłem. Polska to kiełbaska, w której przyprawy daję zawsze takie same. Sitka i ich dobór zależy od surowca i upodobań konsumentów. Robiłem ją używając 13-ki i 10-ki, 10 i 8, 10 i 5,samej 10 i 8-ki, obecnie stosuję sitko 8 i 5, a surowiec to II chuda z szynki i II tłusta 50/50, dostosowałem się do upodobań klientów. Obecnie inaczej mieszam, słowem ewolucja, nie rewolucja. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Października 2018 Obecnie inaczej mieszam Inaczej to znaczy jak? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiziu1304 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Ja kiełbase polska robie z łopatki 3kg łopatki 0.5kg chudego boczku.dziele łopatkę I klase mieso chude II klase mieso tłusciejsze, boczek dodaje do frakcji tłuściejszej.Peklowanie 2 doby peklo sól 18/kg.Chude mieso miele oczka 13 tluste 8. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Czerwca 2020 peklo sól 18/kg Do polskiej surowej , czy tradycyjnie wędzonej i parzonej ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiziu1304 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) peklo sól 18g/kg Do polskiej surowej , czy tradycyjnie wędzonej i parzonej ?[Dodano: 04 cze 2020 - 12:09]Do polskiej surowej[Dodano: 04 cze 2020 - 12:11]Ja kiełbase polska robie z łopatki 3kg łopatki 0.5kg chudego boczku.dziele łopatkę I klase mieso chude II klase mieso tłusciejsze, boczek dodaje do frakcji tłuściejszej.Peklowanie 2 doby peklo sól 18g/kg.Chude mieso miele oczka 13 tluste 8. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez kiziu1304 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Do polskiej surowej chyba trochę mało - nie psuje się po tych 2-4 miesiącach osuszania? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Czerwca 2020 po tych 2-4 miesiącach osuszania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiziu1304 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Czego mało peklo soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Minimum przy tej kiełbasie to 22-25 g peklosoli na kilogram mięsa. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Czerwca 2020 mało peklo soli? Tak , Maxell podał dawkę minimalną, my nie jesteśmy słonolubni -ale do polskiej surowej daję 24g peklosoli/kg - dla bezpieczeństwa i o dziwo jak troche "dojrzeje" nie jest słona Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.