Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu wspaniałych porad mnóstwo. Dzięki.

Polska surowa jest moim następnym wyzwaniem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609025
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jesteście pewni tego rozdrobnienia?.Polska to nie tatar w jelicie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609040
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jesteście pewni tego rozdrobnienia?
Też jestem zaskoczony - jak robiłem 13  I a II 8 - ale pytam bo chcę zrobić lepiej ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609041
Udostępnij na innych stronach

Czy to będzie lepiej to mam wątliwości.Moim zdaniem robiłeś dobrze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609045
Udostępnij na innych stronach

Macie racje sitko na pewno bylo wieksze ale naprawde nie pamietam dokladnie. Wtedy jeszcze nie zapisywalem myslalem ze wszystko zapamietam ale jednak nie :(

 

A Andrzej K mowil pisz wszystko pisz !!!! i mial racje :)

 

No ale co do sitka to moze Piotr zagladnie i napisze :) 

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609056
Udostępnij na innych stronach

Oj kusicie tą Polską , oj kusicie :). Trzeba mięsa nakupić i  komorę przygotować  :thumbsup: (co by warunki jako-tako spełnić dla kiełbaski)   

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609057
Udostępnij na innych stronach

Znając Piotra poszedł tradycyjnie i po prostocie wiejskiej... czyli karkówka bez klasyfikacji i wsio na 8 -e ... Bo to co proste jest smaczne i piękne

 

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609059
Udostępnij na innych stronach

Cała strona dywagacji i domysłów wszelkich a prawdę zna tylko ON  :thumbsup:  Pis-Pan  :frantics:

jak to przeczyta, znajdzie czas to zapewne odpowie, na co liczymy  :yes: :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609068
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to będzie lepiej to mam wątliwości.Moim zdaniem robiłeś dobrze.

Moim też, bo jak na 6 czy 8 to już frankfurterki są nie polska albo polska mazurska lub polska Piotra. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609237
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa polska surowa

W 1954 r -rozdrobnienie wp. kl I i Kl II - 13 mm

W 1986 r. - rozdrobnienie  wp kl I - 20 mm kl II - 10 mm .

Jest kiełbasa bydgowska surowa -skład 100 % wp kl II - 5 mm.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609245
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa polska surowa

 

 

 DZIADKU super że podałeś taką informację :thumbsup::clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609265
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja się wyłamałem, i Kl II na siatce 8 mm
Czyli dawałeś tak jak ja. Nie mam 20 - ale spróbuje I  na szarpaku przy nożu 4 skrzydełkowym .

 

Jest kiełbasa bydgowska surowa -skład 100 % wp kl II - 5 mm.
- i być może Piotr taką poleciał. Dziadku  :thumbsup:  :clap: jak zawsze konkretnie :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609287
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piotr taką poleciał.

Piotr owego czasu szukał przepisu na kiełbasę bydgoską.  :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609306
Udostępnij na innych stronach

 DZIADKU super że podałeś taką informację

 

 

  jak zawsze konkretnie  

 

 

Tu macie przepis na tą kiełbasę.Dla zainteresowanych to przydała by się komora

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15203-szukam-przepisu-temat-dotyczy-całego-forum/?p=587462

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609310
Udostępnij na innych stronach

No ale co do sitka to moze Piotr zagladnie i napisze

Zaglądnąłem.

 

Polska to kiełbaska, w której przyprawy daję zawsze takie same. Sitka i ich dobór zależy od surowca i upodobań konsumentów.

Robiłem ją używając 13-ki i 10-ki, 10 i 8, 10 i 5,samej 10 i 8-ki, obecnie stosuję sitko 8 i 5, a surowiec to II chuda

z szynki i II tłusta 50/50, dostosowałem się do upodobań klientów. Obecnie inaczej mieszam, słowem ewolucja, nie rewolucja.

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609777
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obecnie inaczej mieszam

Inaczej to znaczy jak?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-609797
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Ja kiełbase polska robie z łopatki 3kg łopatki 0.5kg chudego boczku.dziele łopatkę I klase mieso chude II klase mieso tłusciejsze, boczek dodaje do frakcji tłuściejszej.Peklowanie 2 doby peklo sól 18/kg.Chude mieso miele oczka 13 tluste 8.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668304
Udostępnij na innych stronach

 

peklo sól 18g/kg

Do polskiej surowej , czy tradycyjnie wędzonej i parzonej ?
[Dodano: 04 cze 2020 - 12:09]

Do polskiej surowej

[Dodano: 04 cze 2020 - 12:11]

Ja kiełbase polska robie z łopatki 3kg łopatki 0.5kg chudego boczku.dziele łopatkę I klase mieso chude II klase mieso tłusciejsze, boczek dodaje do frakcji tłuściejszej.Peklowanie 2 doby peklo sól 18g/kg.Chude mieso miele oczka 13 tluste 8.

Edytowane przez kiziu1304
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668313
Udostępnij na innych stronach

Minimum przy tej kiełbasie to 22-25 g peklosoli na kilogram mięsa.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668324
Udostępnij na innych stronach

 

 

mało peklo soli?
Tak , Maxell podał dawkę minimalną, my nie jesteśmy słonolubni -ale do polskiej surowej  daję 24g peklosoli/kg  - dla bezpieczeństwa :yes:  i o dziwo jak troche "dojrzeje" nie jest słona

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11033-surowa-polska/page/2/#findComment-668325
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.