Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Korycin z Alfa jest mega mega śmietankowy. Robiłem go jako swój drugi ser. Do tego smarowałem oliwą. Mega smak.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-574676
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Próbuj bo warto. Korycin nie jest trudny a to bardzo wdzięczny ser. Można robić w zalewie, wedzic,dojrzewac,jesc na świeżo etc. Ale musisz mieć mleko od krasuli :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-577432
Udostępnij na innych stronach

...... Ale musisz mieć mleko od krasuli :)

 

Mam dostęp do każdej ilości. Muszę tylko dorwać dobry przepis, zakupić gadżety i wszystko co potrzeba do produkcji.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-577434
Udostępnij na innych stronach

 

...... Ale musisz mieć mleko od krasuli :)

Mam dostęp do każdej ilości. Muszę tylko dorwać dobry przepis, zakupić gadżety i wszystko co potrzeba do produkcji.

Napisz mi wiadomość to Ci dam trochę danych.

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-577437
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A dziękuję za taką miłą opinię. Ja bardzo lubię kombinować w kuchni. Sprawia mi to wielką frajdę. A jak jeszcze zaczyna coś wychodzić na akceptowalnym poziomie to już zupełnie życie pięknieje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-586562
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam serdecznie jako nowa użytkowniczka forum :) przyznam że przeczytałam cały wątek Perszingowych wyrobów strona po stronie i z niecierpliwością czekam na następny wpis, co tu tak cicho?!

Sama od niedawna (czyt. Od kiedy zamieszkałam na wsi) produkuję sery twarogi i masło, które ku mojej wielkiej radości spotkały się z dużym zainteresowaniem i stały się poniekąd sposobem na życie :) pozdrawiam Pana Perszinga i wszystkich serowarów, jesteście tu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596098
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie jako nowa użytkowniczka forum :) przyznam że przeczytałam cały wątek Perszingowych wyrobów strona po stronie i z niecierpliwością czekam na następny wpis, co tu tak cicho?!

Sama od niedawna (czyt. Od kiedy zamieszkałam na wsi) produkuję sery twarogi i masło, które ku mojej wielkiej radości spotkały się z dużym zainteresowaniem i stały się poniekąd sposobem na życie :) pozdrawiam Pana Perszinga i wszystkich serowarów, jesteście tu?

Chciało Ci się? Hehehe. Ja więcej piszę w innym wątku :) bo nie samym mlekiem człowiek żyje :) zapraszam i tam do lektury. Z komórki mi ciężko link wrzucić ale jak wejdziesz na mój profil to tam jest przekierowanie :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596101
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciało Ci się

 

Tez się dziwię  :D 

 

 

 

zapraszam i tam do lektury. Z komórki mi ciężko link wrzucić ale jak wejdziesz na mój profil to tam jest przekierowanie

 

Szkoda zachodu ,sama mamałyga  ;)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596106
Udostępnij na innych stronach

A dziękuję, będę śledzić na bieżąco ;) Jasne, że mi się chciało, nic tylko brać przykład z mistrza...
Oczywiście trzeba się czymś pochwalić na początek, więc prezentuję pierwszego (jest ich już dużo więcej) camemberta, mozarellę oraz dzisiejszy koryciński z czarnuszką.
Pozdrawiam wszystkich ☺
[Dodano: 25 kwi 2018 - 22:18]

 


Chciało Ci się

 
Tez się dziwię  :D 
 

 


zapraszam i tam do lektury. Z komórki mi ciężko link wrzucić ale jak wejdziesz na mój profil to tam jest przekierowanie

 
A dziękuję, będę śledzić na bieżąco ;)
Pewnie że mi się chciało nic tylko brać przykład z mistrza...
Oczywiście trzeba się czymś pochwalić na początek, więc prezentuję mojego pierwszego camemberta (jest ich już dużo więcej), mozarellę i dzisiejszy koryciński z czarnuszką.
Pozdrawiam wszystkich, może rozwieję tą "nudę".. :)

post-92173-0-53093200-1524689963_thumb.jpg

post-92173-0-17060400-1524689982_thumb.jpg

post-92173-0-53350200-1524689999_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596506
Udostępnij na innych stronach

Nononono piękny camembert.... Mozzarella jak buchty... Pięknie wyciśnięta i uformowana..... Ja dziś odpaliłem camemberta chyba 8 tygodniowego który za długo był w 11C. Ale zapach mocny.... Cała lodówka waliła :) płynie za mocno ale w smaku petarda... Tylko dla odważnych.... Zalatuje powoli limburgerem i czerwona maź się pojawiła :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 25 kwi 2018 - 23:36]

Nie ma nudy :) właśnie ok 20 kg mięsa obrobilem na fajne wyroby :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596508
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zalatuje powoli limburgerem i czerwona maź się pojawiła

Wielkie brawa  :clap: 

Zrobiłeś prawdziwy camembert !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596512
Udostępnij na innych stronach

Te dwa serki ukręciłem 17.02 - wysoko dogrzewane. I kolejny raz moja teoria o dojrzewaniu w próżni się sprawdza. Serki wyciągnięte wczoraj na spacer do mojej dojrzewalni. Mam tam już sterowanie wilgotnością to sobie można na takie fanaberie pozwolić.

Piękny zapach - aż by się chciało rozkroić. Obydwa ok. 5,5 kg sumarycznie.

 

post-67697-0-35274400-1524809600_thumb.jpgpost-67697-0-95749300-1524809600_thumb.jpgpost-67697-0-57811000-1524810882_thumb.jpgpost-67697-0-07070200-1524810883_thumb.jpgpost-67697-0-55047400-1524810883_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596599
Udostępnij na innych stronach

I kolejny raz moja teoria o dojrzewaniu w próżni się sprawdza.

 

Nie wiem jaki to ser ,ale mimo posiadanego przepisu na goudę mnie się nie udało.Może spróbuję jeszcze raz?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596613
Udostępnij na innych stronach

To nie gouda. To ser AKSAMITNY na bakteriach termofilnych. Już wrzucam przepis :

 

Przepis na ser Aksamitny
Potrzebne składniki:
- mleko pełne
- szczepy bakterii Lactobacillus helveticus, Streptococcus termophilus, Lactobacilli homofermentatywne (kappa 2, kappa 4)
- podpuszczka z Agrovisu o dawkowaniu 3 ml/1 l mleka
Proces technologiczny:
Mleko dogrzewamy do 32 *C, dodajemy szczepy bakterii rozwodniwszy je uprzednio, tudzież rozpuściwszy w mleku w przypadku obróbki większej ilości. Czekamy na ukwaszenie mleka, pozostawiwszy je na 45 minut w miejscu ciepłym tak, aby nie studziło się nam.
Następnie dodajemy podpuszczkę, dogrzawszy uprzednio mleko do 34 *C. Czekamy 30-40 minut do odpowiedniego ścięcia mleka. Musi pozytywnie przejść próbę na przełom.
Kroimy skrzep najpierw wzdłuż i w poprzek. Pozostawiamy na 10 minut. Następnie kroimy na ziarno wielkości pszenicy. Pozostawiamy na 15 minut. Odbieramy 20 % serwatki. Dodajemy tyle samo wody o temp. 70*C. Dodatek musi wynosić tyle, aby otrzymać temperaturę 37*C.
Następnie mieszamy 15 minut. Dogrzewamy ziarno serowe do 50 stopni w ciągu ok. 40 minut. Potem jeszcze mieszamy 15 minut. Czekamy na opadnięcie ziarna serowego. Zlewamy klarowną serwatkę, a skrzep przekładamy do formy wyłożonej chustą. Czekamy pół godziny przed przystąpieniem do prasowania. Prasujemy 12 godzin pod ciężarem ostatecznym wynoszącym 10 kg na 1 kg sera. Dojrzewanie powinno trwać minimalnie 3 miesiące. Temperatura w dojrzewalni powinna wynosić 13 *C.

 

P.S.

Po wytworzeniu skórki (jak mamy już w miarę suchą powierzchnię) można ser dojrzewać w próżni. Można raz w miesiącu odpakować celem odparowania wilgoci. Raz w tygodniu trzeba odwracać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596614
Udostępnij na innych stronach

To nie gouda

 

Domyśliłem się , ale ja najpierw muszę wykonać poprawną goudę bo pierwsza poszła do kosza.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596615
Udostępnij na innych stronach

A co z nią było nie tak ?

Gouda też się nadaje do dojrzewania w próżni. Ale trzeba uważać. Bo jak za szybko do niej pójdzie to nie odda nadmiaru wilgoci (bo to ser nisko dogrzewany) i potem się zepsuć może. Mi się tak zepsuł ten piękny ser - zielepuszek. Przed pakowaniem pachniał rewelacyjnie. Nie wietrzyłem go przez 3 miesiące i po otworzeniu już wiedziałem że jest zrymbany. Zapach o tym świadczył - gorzki i wilgotny w środku.....

post-67697-0-47117300-1524815948_thumb.jpgpost-67697-0-27934700-1524815954_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/42/#findComment-596617
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.