Perszing37 Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 28 Listopada 2017 Próbuj bo warto. Korycin nie jest trudny a to bardzo wdzięczny ser. Można robić w zalewie, wedzic,dojrzewac,jesc na świeżo etc. Ale musisz mieć mleko od krasuli Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-577432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 28 Listopada 2017 ...... Ale musisz mieć mleko od krasuli Mam dostęp do każdej ilości. Muszę tylko dorwać dobry przepis, zakupić gadżety i wszystko co potrzeba do produkcji. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-577434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 28 Listopada 2017 ...... Ale musisz mieć mleko od krasuli Mam dostęp do każdej ilości. Muszę tylko dorwać dobry przepis, zakupić gadżety i wszystko co potrzeba do produkcji.Napisz mi wiadomość to Ci dam trochę danych. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-577437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Ser 3 miesięczny wysoko dogrzewany z bakteriami termofilnymi z dodatkiem propionów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-586529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Jestem pod ogromnym wrażeniem już nawet nie jakości ,ale ILOŚCI Twoich wyrobów Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-586549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 27 Stycznia 2018 A dziękuję za taką miłą opinię. Ja bardzo lubię kombinować w kuchni. Sprawia mi to wielką frajdę. A jak jeszcze zaczyna coś wychodzić na akceptowalnym poziomie to już zupełnie życie pięknieje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-586562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baaxa Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Witam serdecznie jako nowa użytkowniczka forum przyznam że przeczytałam cały wątek Perszingowych wyrobów strona po stronie i z niecierpliwością czekam na następny wpis, co tu tak cicho?! Sama od niedawna (czyt. Od kiedy zamieszkałam na wsi) produkuję sery twarogi i masło, które ku mojej wielkiej radości spotkały się z dużym zainteresowaniem i stały się poniekąd sposobem na życie pozdrawiam Pana Perszinga i wszystkich serowarów, jesteście tu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Jestesmy. Krowy się cielą więc mlika brak.. Haha Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Witam serdecznie jako nowa użytkowniczka forum przyznam że przeczytałam cały wątek Perszingowych wyrobów strona po stronie i z niecierpliwością czekam na następny wpis, co tu tak cicho?! Sama od niedawna (czyt. Od kiedy zamieszkałam na wsi) produkuję sery twarogi i masło, które ku mojej wielkiej radości spotkały się z dużym zainteresowaniem i stały się poniekąd sposobem na życie pozdrawiam Pana Perszinga i wszystkich serowarów, jesteście tu?Chciało Ci się? Hehehe. Ja więcej piszę w innym wątku bo nie samym mlekiem człowiek żyje zapraszam i tam do lektury. Z komórki mi ciężko link wrzucić ale jak wejdziesz na mój profil to tam jest przekierowanie Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Chciało Ci się Tez się dziwię zapraszam i tam do lektury. Z komórki mi ciężko link wrzucić ale jak wejdziesz na mój profil to tam jest przekierowanie Szkoda zachodu ,sama mamałyga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Fakt..... Wieje nudą Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baaxa Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) A dziękuję, będę śledzić na bieżąco Jasne, że mi się chciało, nic tylko brać przykład z mistrza...Oczywiście trzeba się czymś pochwalić na początek, więc prezentuję pierwszego (jest ich już dużo więcej) camemberta, mozarellę oraz dzisiejszy koryciński z czarnuszką.Pozdrawiam wszystkich ☺[Dodano: 25 kwi 2018 - 22:18] Chciało Ci się Tez się dziwię zapraszam i tam do lektury. Z komórki mi ciężko link wrzucić ale jak wejdziesz na mój profil to tam jest przekierowanie A dziękuję, będę śledzić na bieżąco Pewnie że mi się chciało nic tylko brać przykład z mistrza...Oczywiście trzeba się czymś pochwalić na początek, więc prezentuję mojego pierwszego camemberta (jest ich już dużo więcej), mozarellę i dzisiejszy koryciński z czarnuszką.Pozdrawiam wszystkich, może rozwieję tą "nudę".. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Nononono piękny camembert.... Mozzarella jak buchty... Pięknie wyciśnięta i uformowana..... Ja dziś odpaliłem camemberta chyba 8 tygodniowego który za długo był w 11C. Ale zapach mocny.... Cała lodówka waliła płynie za mocno ale w smaku petarda... Tylko dla odważnych.... Zalatuje powoli limburgerem i czerwona maź się pojawiła Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 25 kwi 2018 - 23:36]Nie ma nudy właśnie ok 20 kg mięsa obrobilem na fajne wyroby Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zalatuje powoli limburgerem i czerwona maź się pojawiła Wielkie brawa Zrobiłeś prawdziwy camembert !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Te dwa serki ukręciłem 17.02 - wysoko dogrzewane. I kolejny raz moja teoria o dojrzewaniu w próżni się sprawdza. Serki wyciągnięte wczoraj na spacer do mojej dojrzewalni. Mam tam już sterowanie wilgotnością to sobie można na takie fanaberie pozwolić.Piękny zapach - aż by się chciało rozkroić. Obydwa ok. 5,5 kg sumarycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Cudo. Nie trzeba nic pisać. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) I kolejny raz moja teoria o dojrzewaniu w próżni się sprawdza. Nie wiem jaki to ser ,ale mimo posiadanego przepisu na goudę mnie się nie udało.Może spróbuję jeszcze raz? Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 To nie gouda. To ser AKSAMITNY na bakteriach termofilnych. Już wrzucam przepis : Przepis na ser AksamitnyPotrzebne składniki:- mleko pełne- szczepy bakterii Lactobacillus helveticus, Streptococcus termophilus, Lactobacilli homofermentatywne (kappa 2, kappa 4)- podpuszczka z Agrovisu o dawkowaniu 3 ml/1 l mlekaProces technologiczny:Mleko dogrzewamy do 32 *C, dodajemy szczepy bakterii rozwodniwszy je uprzednio, tudzież rozpuściwszy w mleku w przypadku obróbki większej ilości. Czekamy na ukwaszenie mleka, pozostawiwszy je na 45 minut w miejscu ciepłym tak, aby nie studziło się nam.Następnie dodajemy podpuszczkę, dogrzawszy uprzednio mleko do 34 *C. Czekamy 30-40 minut do odpowiedniego ścięcia mleka. Musi pozytywnie przejść próbę na przełom.Kroimy skrzep najpierw wzdłuż i w poprzek. Pozostawiamy na 10 minut. Następnie kroimy na ziarno wielkości pszenicy. Pozostawiamy na 15 minut. Odbieramy 20 % serwatki. Dodajemy tyle samo wody o temp. 70*C. Dodatek musi wynosić tyle, aby otrzymać temperaturę 37*C.Następnie mieszamy 15 minut. Dogrzewamy ziarno serowe do 50 stopni w ciągu ok. 40 minut. Potem jeszcze mieszamy 15 minut. Czekamy na opadnięcie ziarna serowego. Zlewamy klarowną serwatkę, a skrzep przekładamy do formy wyłożonej chustą. Czekamy pół godziny przed przystąpieniem do prasowania. Prasujemy 12 godzin pod ciężarem ostatecznym wynoszącym 10 kg na 1 kg sera. Dojrzewanie powinno trwać minimalnie 3 miesiące. Temperatura w dojrzewalni powinna wynosić 13 *C. P.S.Po wytworzeniu skórki (jak mamy już w miarę suchą powierzchnię) można ser dojrzewać w próżni. Można raz w miesiącu odpakować celem odparowania wilgoci. Raz w tygodniu trzeba odwracać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) To nie gouda Domyśliłem się , ale ja najpierw muszę wykonać poprawną goudę bo pierwsza poszła do kosza. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 A co z nią było nie tak ?Gouda też się nadaje do dojrzewania w próżni. Ale trzeba uważać. Bo jak za szybko do niej pójdzie to nie odda nadmiaru wilgoci (bo to ser nisko dogrzewany) i potem się zepsuć może. Mi się tak zepsuł ten piękny ser - zielepuszek. Przed pakowaniem pachniał rewelacyjnie. Nie wietrzyłem go przez 3 miesiące i po otworzeniu już wiedziałem że jest zrymbany. Zapach o tym świadczył - gorzki i wilgotny w środku..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 A nad nim mamy goudę kozią która się nie zepsuła - a tak samo była dojrzewana. Jem ją do dziś a ma ponad pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 A co z nią było nie tak ? Była kwaśno-gorzka i mazista. Gouda też się nadaje do dojrzewania w próżni Taki mi dałeś przepis. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Czyli miałeś to samo co ja. I wg mnie - a o tym już pisałem - sery nisko dogrzewane mogą się zrymbać w próżni.Mają za dużo wilgoci. Wiele goud mi wyszło ale tez ze dwie właśnie nie. I to te największe które pewnie za szybko zapakowałem.A może takich dużych w ogóle nie można pakować a dojrzewać naturalnie. Wolę nie testować bo szkoda pracy i mleka.A może można zapakować jak już porządna sucha skórka się wytworzy ale wypakowywać raz w miesiącu celem oddania nadmiaru wilgoci.Nie wiem bo nie testowałem. Wolę ser AKSAMITNY bo on zawsze w próżni pięknie wychodzi a dojrzewanie bezstresowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Następny będę dojrzewał bez próżni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Perszingu, a jakie mogą być efekty zapakowania próżniowo "Korycina" z ziołami, po kilkudniowym dojrzewaniu w lodówce ? Jak to widzisz swym mistrzowskim okiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/41/#findComment-596919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.