Perszing37 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1051 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 A nad nim mamy goudę kozią która się nie zepsuła - a tak samo była dojrzewana. Jem ją do dziś a ma ponad pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1052 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 A co z nią było nie tak ? Była kwaśno-gorzka i mazista. Gouda też się nadaje do dojrzewania w próżni Taki mi dałeś przepis. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1053 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Czyli miałeś to samo co ja. I wg mnie - a o tym już pisałem - sery nisko dogrzewane mogą się zrymbać w próżni.Mają za dużo wilgoci. Wiele goud mi wyszło ale tez ze dwie właśnie nie. I to te największe które pewnie za szybko zapakowałem.A może takich dużych w ogóle nie można pakować a dojrzewać naturalnie. Wolę nie testować bo szkoda pracy i mleka.A może można zapakować jak już porządna sucha skórka się wytworzy ale wypakowywać raz w miesiącu celem oddania nadmiaru wilgoci.Nie wiem bo nie testowałem. Wolę ser AKSAMITNY bo on zawsze w próżni pięknie wychodzi a dojrzewanie bezstresowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1054 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Następny będę dojrzewał bez próżni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1055 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Perszingu, a jakie mogą być efekty zapakowania próżniowo "Korycina" z ziołami, po kilkudniowym dojrzewaniu w lodówce ? Jak to widzisz swym mistrzowskim okiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1056 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Kilka dni nic nie zrobi. Ale dłużej nie trzymaj. Ten ser ma dużo wilgoci. Praktycznie nie ma osuszania skrzepu. Może się zrobić gorzki, mega wilgotny i mazisty. Nie do zjedzenia potem. Lepiej lodówka i taki pojemnik na tort. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1057 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Tak też właśnie robię, mam takie plastikowe okrągłe pudełka po kruchych ciastkach, które sobie ponawiercałem wiertełkiem fi 6mm. i w tym przechowują się idealnie, ale tak z ciekawości podpytuję, gdyż zbieram się na letni "popas" do kraju, i tak sobie dumałem co by to było gdybym tak zapakował kilka sztuk w próżnię ? Nie mniej dzięki serdeczne za info . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1058 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 A na ile smigasz? Jeżeli ładna skórka będzie to myślę że 3 tyg mu nic nie zrobi. Ale nie może być świeży. Szkoda sera Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1059 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Hoooo, noo, na całe lato, przeważnie ok. 5 miesięcy . Nie mniej w czasie pobytu w domciu w Ciechocinku, to "niema problema", ale lipiec i sierpień spędzam z reguły z przyczepą, z łajbą i żaglem nad jeziorami, a w przyczepie, choć jest niby spora i wszelkie "wygody" ma, ale to już jednak nie to, więc tylko głównie "rybki" i te rzeczy . Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1060 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 I już zazdroszczę coś pięknego.... Adoptuj mnie Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1061 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Wesołe jest życie staruszka, ha, ha, jak to śpiewał niezapomniany mistrz Michnikowski . Więc jakoś tam daję radę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1062 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Dzięki Twojemu linkowi trafiłem chyba na klasykę..... Poniekąd w naszej "branży" - las, deski, sęki.... Genialnehttps://m.youtube.com/watch?feature=share&v=P-K7I0zOEac Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1063 Opublikowano 1 Maja 2018 Dzięki Twojemu linkowi trafiłem chyba na klasykę..... Poniekąd w naszej "branży" - las, deski, sęki.... Genialne . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1064 Opublikowano 6 Maja 2018 Zastanawiałem się co mnie tak śmierdzi w witrynce w garażu. Dziś przeszukałem ją. I co znalazłem ? CAMEMBERT z 17.02.2018. Ależ mocny aromat. A smak także niczego sobie - ostry i borowikowy. Pięknie płynie.....kawałek poszedł do mięsa mielonego które jutro w pracy spałaszuję z makaronem......posmak piękny nadaje....do samodzielnego jedzenia już za ostry:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1065 Opublikowano 6 Maja 2018 A smak także niczego sobie - ostry i borowikowy. Pięknie płynie..... O takie wyroby chodzi w tej zabawie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1066 Opublikowano 6 Maja 2018 A smak także niczego sobie - ostry i borowikowy. Pięknie płynie.....O takie wyroby chodzi w tej zabawie Czyli władować do lodówki i zapomnieć ......a potem taka fajna niespodziewajka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1067 Opublikowano 12 Maja 2018 Jestem sobie serek z 17.02.2018. Jestem sobie wysoko dogrzewany. Elastyczny, pięknie pachnący - że o smaku nie wspomnę.....Wpadnę chyba w samouwielbienie heheheh Ale pysznie wyszedł. Robiony wspólnie z Wojciech Błaszków. Drugi z tej serii jak będzie taki sam to SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1068 Opublikowano 12 Maja 2018 Piekny!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1069 Opublikowano 12 Maja 2018 To nie koniec serów Dziś o 8 się doiliśmy a o 15 już były kształtne sery. Obecnie się solą Jeden ZIELEPUSZEK ver. 2 (bo 1wsza się zjebiła podczas dojrzewania) oraz drugi chilli.....Razem z Wojciech Błaszków i jego papryczkami chilli prawie 6 kg sera - z 50 litrów białego złota...... [Dodano: 12 maj 2018 - 23:11] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1070 Opublikowano 12 Maja 2018 Pachnie aż w Mleczarni czuć☺️???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1071 Opublikowano 13 Maja 2018 Jeden ZIELEPUSZEK ver. 2 (bo 1wsza się zjebiła podczas dojrzewania) O właśnie, pamiętam. Czekam na przekrój tego zielonego Ten wyżej powala z nóg Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1072 Opublikowano 14 Maja 2018 Perszing, super wyroby . Przy okazji, na sobotę zamówiłem mleko prosto od krasuli, planuję zrobić pierwszy "korycin". Mleko podgrzewamy do 33C, powiedz proszę jaka jest tolerancja temperatury? Pytam ponieważ wskazania moich termometrów trochę się różnią,jest to ok 2C. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1073 Opublikowano 14 Maja 2018 Nie przekrocz 37-39C i będzie git Podpuszczka lubi tak 33-34 C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1074 Opublikowano 14 Maja 2018 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie, otóż kupiłem ok pól roku temu podpuszczkę Beaugel 50 oraz kultury Alpha 3. Dzisiaj doczytałem,że powinny być przechowywane w lodówce, u mnie niestety w temp. pokojowej. Czy są jeszcze do wykorzystania? Jak ewentualnie sprawdzić czy się nadadzą? Jeżeli nawet zamówię nową dostawę to w transporcie przez dwa dni temp. też nie będzie zachowana. Edytowane 14 Maja 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1075 Opublikowano 14 Maja 2018 Ja mam już rok przeterminowaną i daje tylko więcej kropli.Nic się złego nie dzieje. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.