Jump to content

Recommended Posts

Hej :) Szukam kociołka na prezent, mogę prosić o poradę? ???? (nie, nie będzie to pytanie "żeliwny czy emaliowany" :p)

Zastanawiam się nad którymś z tych i nie wiem, który lepszy:

1. 4 l, polska marka Kawmet https://allegro.pl/oferta/kociolek-zeliwny-garnek-mysliwski-pieczonki-4l-9372710072?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

2. 5 l, marka Rossner, sprzedawca twierdzi, że to firma austriacka, ale mam podejrzenia, że to coś chińskiego? ???? Dodatkowo ma otwór w pokrywce, Kawmet nie ma https://allegro.pl/oferta/kociolek-zeliwny-mysliwski-czarny-5-l-gratisy-9512967539

 

Mam pytanie głównie co do tego otworu w pokrywce - czy zmienia on w jakikolwiek sposób smak potrawy, bo naczynie nie jest już tak hermetycznie zamknięte? I czy ktoś ma kociołki Kawmet albo Rossner i może powiedzieć, jak zachowują się po latach? Ogólnie chcę kupić kociołek najbardziej tradycyjny z możliwych, żeliwny, solidny, z możliwością zawieszenia nad ogniskiem, no i najlepiej sprawdzonej i dobrej marki.

 

Uprzedzę pytania - taki mały wystarczy, najpierw chciałam brać 11 l, ale najczęściej będzie używany we 2 osoby, bardzo sporadycznie we 4, w porywach być może uda się zebrać 6, więc stwierdziłam, że jednak bez sensu za każdym razem taszczyć do lasu 15 kg więcej po to tylko, żeby kociołek i tak był do połowy pusty :D

 

Z góry dziękuję za wszelkie porady :)

  • Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kolego @jamajka nie ma uniwersalnych garnków,popatrz na garnki Douth Oven firmy Petromax czsami można wyhaczyć w przyzwoitej cenie na Alle....o.Dla twoich potrzeb wystarczy Ft4.5 lub 6.

Edited by bilu72
  • 3 weeks later...

Albo zeliwny emaliowany .. w zeliwie nie mozna raczej gotowac z produktami kwasnymi .

 

 

w zeliwie nie mozna raczej gotowac z produktami kwasnymi .

 

........ co to sa wedlug ciebie produkty "kwasne" ?, no i napisz dlaczego nie mozna ich gotowac w naczyniach zeliwnych ?

 

Z gory dziekuje za odpowiedzi.   :)

pozdrowienia Olek.P

@Olek.P, zle sie wyrazilam nie chodzilo mi o samo gotowanie a raczej pozostawienie jedzenia w takim garnku , chociazby bigosu ( to wlasnie kwasne) smak zelaza przechodzi do produktu ,ja mam garnki zeliwne emaliowane a w takim zwyklym nigdy potraw nie zostawiam .

Witam, może odświeżę temat.

Kupiłem kociołek z surowego żeliwa.

Wypaliłem go, jest w środku czarny.

Pytanie, co zrobić z tym czarnym nalotem. Czy on właśnie taki ma być? Czy olej wnika w pory żeliwa a resztę trzeba wyczyścić?

Zobaczcie tutaj. http://www.wiejskomiejski.pl/kociolek-zeliwny-konserwacja/

 

Co oglądam i czytam, to jest inaczej. Jedni kaza ład dużo oleju, inni smarować tylko do wypalenia.

Prosze o pomoc, bo nie wiem co z tym kociołkiem dalej robić.

Ja moj garnek daje sporo oleju , wygrzewam a pozniej nadwyzke oleju wycieram recznikiem papierowym

Wystarczy po dokładnym wyszorowaniu, natrzeć obficie olejem, a następnie na max. temperaturze wygrzać w piekarniku ok 30 - 40 min. a następnie po wystudzeniu, tak jak pisze Electra, wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Na garnku, czy patelni, stworzy się piękna szklista powłoka, którą raz na jakiś czas należy oczywiście odświeżyć w taki sam sposób. Używam żeliwnych garnków i patelni od wielu lat, żeliwne "gary" są bardzo popularne w Szwecji, i są doskonałej jakości, do niektórych potraw wręcz niezastąpione. "kociołkowanie" oczywista, to już sama wisienka na torcie smakowitości :D  :thumbsup: !

Mój żeliwny kociołek gdy go nie używam to lekko rdzewieje - przed użyciem dokładnie myję i smaruję tłuszczem :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Ze rdzewieje to wiadomo jak nie uzywany za czesto a wilgoc zawsze jakas jest , ja moj po urzyciu i zmyciu wstawiam do piecyka zeby wysechl , do normalnego codziennego gotowania mam takie Zeliwne/emaliowane , niektore maja powyzej 30 lat , sa lepsze niz te terazniejsze 

 niektóre maja powyżej 30 lat , są lepsze niż te teraźniejsze 

 

W pełni popieram opinię i zdanie Electry, również posiadam rożne patelnie, garnki, czy tzw. "rynki" do pieczenia, mam też oczywiście i  emaliowane. Jedne i drugie to doskonałe sprzęty które się nigdy nie starzeją :D:thumbsup:.

Patelnia jak i garnku żeliwne sa jak wino.

Czym starsze tym lepsze.

Należy tylko uważać aby nie pokrywały się warstwą koksu, natomiast naturalnie wytwarzające się powłoka węglowa to jak najbardziej pożądany efekt.

 

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Ja swoje żeliwne gary(nie emaliowane)myję bez użycia detergentów przy pomocy druciaka nierdzewnego oraz gorącej wody a po wyschnięciu zabezpieczam pastą do garnków żeliwnych

post-63315-0-03355700-1597741097_thumb.jpg

post-63315-0-58729500-1597741179_thumb.jpg

Edited by bilu72

Dziękuję za odpowiedź. Tak też właśnie myślałem.

Zastanawiałem się też wcześniej, czy w piekarniku będzie wystarczająca temperatura.

Wypaliłem już na ogniu, więc następnym razem będzie piekarnik.

Ja też polubiłem żeliwne gary, mam już patelnię i jakiś 50 letni rondelek ????

  • 10 months later...

Moim zdaniem nie ma lepszych naczyń żeliwnych od Staub. Cena jest oczywiście dosyć spora, ale to jak w przypadku większości żeliwnych garnuszków / kociołków.
https://zwilling.pl/naczynia-kuchenne/cocotte/

Jak macie ochotę zainwestować, to ta francuska firma nie zawiedzie Was. Z resztą nie bez powodu podbija serca kucharzy i kucharek na całym świecie. Jak jakiś czas temu byłam w Amerycę to właśnie Staub, a nawet i niemiecki Zwilling często widniał na półkach sklepowych. 

Poza tym to jest inwestycja moim zdaniem na całe życie, nawte gwarancja jest na 30 lat o.O

Firma może i nie zawiedzie, za to niektórzy ich przedstawiciele są beznadziejni.

A wystarczyło się przywitać i zaprezentować produkt jak człowiek a nie głupia kryptoreklama :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.