Jamajka Posted July 22, 2020 Report Share #76 Posted July 22, 2020 Hej Szukam kociołka na prezent, mogę prosić o poradę? ???? (nie, nie będzie to pytanie "żeliwny czy emaliowany" :p)Zastanawiam się nad którymś z tych i nie wiem, który lepszy:1. 4 l, polska marka Kawmet https://allegro.pl/oferta/kociolek-zeliwny-garnek-mysliwski-pieczonki-4l-9372710072?utm_medium=app_share&utm_source=facebook2. 5 l, marka Rossner, sprzedawca twierdzi, że to firma austriacka, ale mam podejrzenia, że to coś chińskiego? ???? Dodatkowo ma otwór w pokrywce, Kawmet nie ma https://allegro.pl/oferta/kociolek-zeliwny-mysliwski-czarny-5-l-gratisy-9512967539 Mam pytanie głównie co do tego otworu w pokrywce - czy zmienia on w jakikolwiek sposób smak potrawy, bo naczynie nie jest już tak hermetycznie zamknięte? I czy ktoś ma kociołki Kawmet albo Rossner i może powiedzieć, jak zachowują się po latach? Ogólnie chcę kupić kociołek najbardziej tradycyjny z możliwych, żeliwny, solidny, z możliwością zawieszenia nad ogniskiem, no i najlepiej sprawdzonej i dobrej marki. Uprzedzę pytania - taki mały wystarczy, najpierw chciałam brać 11 l, ale najczęściej będzie używany we 2 osoby, bardzo sporadycznie we 4, w porywach być może uda się zebrać 6, więc stwierdziłam, że jednak bez sensu za każdym razem taszczyć do lasu 15 kg więcej po to tylko, żeby kociołek i tak był do połowy pusty Z góry dziękuję za wszelkie porady Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-672272 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted July 22, 2020 Report Share #77 Posted July 22, 2020 (edited) Kolego @jamajka nie ma uniwersalnych garnków,popatrz na garnki Douth Oven firmy Petromax czsami można wyhaczyć w przyzwoitej cenie na Alle....o.Dla twoich potrzeb wystarczy Ft4.5 lub 6. Edited July 22, 2020 by bilu72 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-672278 Share on other sites More sharing options...
sonczek Posted August 9, 2020 Report Share #78 Posted August 9, 2020 Witam jaki kupić kociolek emaliowany czy żeliwny Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-673902 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 10, 2020 Report Share #79 Posted August 10, 2020 jaki kupić kociolek Mam dwa nierdzewne - i są swietne zarówno w gotowaniu jak i utrzymaniu czystości, chyba, ze do prazonek to żeliwny Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-673914 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted August 10, 2020 Report Share #80 Posted August 10, 2020 jaki kupić kociolek emaliowany czy żeliwnyPolecam zakup żeliwnego. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-673926 Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 10, 2020 Report Share #81 Posted August 10, 2020 Albo zeliwny emaliowany .. w zeliwie nie mozna raczej gotowac z produktami kwasnymi . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-673928 Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted August 10, 2020 Report Share #82 Posted August 10, 2020 w zeliwie nie mozna raczej gotowac z produktami kwasnymi . ........ co to sa wedlug ciebie produkty "kwasne" ?, no i napisz dlaczego nie mozna ich gotowac w naczyniach zeliwnych ? Z gory dziekuje za odpowiedzi. Quote pozdrowienia Olek.P Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-673942 Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 10, 2020 Report Share #83 Posted August 10, 2020 @Olek.P, zle sie wyrazilam nie chodzilo mi o samo gotowanie a raczej pozostawienie jedzenia w takim garnku , chociazby bigosu ( to wlasnie kwasne) smak zelaza przechodzi do produktu ,ja mam garnki zeliwne emaliowane a w takim zwyklym nigdy potraw nie zostawiam . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-673945 Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted August 17, 2020 Report Share #84 Posted August 17, 2020 Witam, może odświeżę temat.Kupiłem kociołek z surowego żeliwa. Wypaliłem go, jest w środku czarny. Pytanie, co zrobić z tym czarnym nalotem. Czy on właśnie taki ma być? Czy olej wnika w pory żeliwa a resztę trzeba wyczyścić?Zobaczcie tutaj. http://www.wiejskomiejski.pl/kociolek-zeliwny-konserwacja/ Co oglądam i czytam, to jest inaczej. Jedni kaza ład dużo oleju, inni smarować tylko do wypalenia. Prosze o pomoc, bo nie wiem co z tym kociołkiem dalej robić. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-674424 Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 17, 2020 Report Share #85 Posted August 17, 2020 Ja moj garnek daje sporo oleju , wygrzewam a pozniej nadwyzke oleju wycieram recznikiem papierowym Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-674427 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 17, 2020 Report Share #86 Posted August 17, 2020 Wystarczy po dokładnym wyszorowaniu, natrzeć obficie olejem, a następnie na max. temperaturze wygrzać w piekarniku ok 30 - 40 min. a następnie po wystudzeniu, tak jak pisze Electra, wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Na garnku, czy patelni, stworzy się piękna szklista powłoka, którą raz na jakiś czas należy oczywiście odświeżyć w taki sam sposób. Używam żeliwnych garnków i patelni od wielu lat, żeliwne "gary" są bardzo popularne w Szwecji, i są doskonałej jakości, do niektórych potraw wręcz niezastąpione. "kociołkowanie" oczywista, to już sama wisienka na torcie smakowitości ! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-674428 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 17, 2020 Report Share #87 Posted August 17, 2020 Mój żeliwny kociołek gdy go nie używam to lekko rdzewieje - przed użyciem dokładnie myję i smaruję tłuszczem Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-674456 Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 18, 2020 Report Share #88 Posted August 18, 2020 Ze rdzewieje to wiadomo jak nie uzywany za czesto a wilgoc zawsze jakas jest , ja moj po urzyciu i zmyciu wstawiam do piecyka zeby wysechl , do normalnego codziennego gotowania mam takie Zeliwne/emaliowane , niektore maja powyzej 30 lat , sa lepsze niz te terazniejsze Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-674463 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 18, 2020 Report Share #89 Posted August 18, 2020 niektóre maja powyżej 30 lat , są lepsze niż te teraźniejsze W pełni popieram opinię i zdanie Electry, również posiadam rożne patelnie, garnki, czy tzw. "rynki" do pieczenia, mam też oczywiście i emaliowane. Jedne i drugie to doskonałe sprzęty które się nigdy nie starzeją . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-674465 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 18, 2020 Report Share #90 Posted August 18, 2020 Patelnia jak i garnku żeliwne sa jak wino.Czym starsze tym lepsze.Należy tylko uważać aby nie pokrywały się warstwą koksu, natomiast naturalnie wytwarzające się powłoka węglowa to jak najbardziej pożądany efekt. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-674471 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted August 18, 2020 Report Share #91 Posted August 18, 2020 (edited) Ja swoje żeliwne gary(nie emaliowane)myję bez użycia detergentów przy pomocy druciaka nierdzewnego oraz gorącej wody a po wyschnięciu zabezpieczam pastą do garnków żeliwnych Edited August 18, 2020 by bilu72 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-674472 Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted August 19, 2020 Report Share #92 Posted August 19, 2020 Dziękuję za odpowiedź. Tak też właśnie myślałem.Zastanawiałem się też wcześniej, czy w piekarniku będzie wystarczająca temperatura. Wypaliłem już na ogniu, więc następnym razem będzie piekarnik. Ja też polubiłem żeliwne gary, mam już patelnię i jakiś 50 letni rondelek ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-674527 Share on other sites More sharing options...
Artiso Posted July 15, 2021 Report Share #93 Posted July 15, 2021 Moim zdaniem nie ma lepszych naczyń żeliwnych od Staub. Cena jest oczywiście dosyć spora, ale to jak w przypadku większości żeliwnych garnuszków / kociołków.https://zwilling.pl/naczynia-kuchenne/cocotte/Jak macie ochotę zainwestować, to ta francuska firma nie zawiedzie Was. Z resztą nie bez powodu podbija serca kucharzy i kucharek na całym świecie. Jak jakiś czas temu byłam w Amerycę to właśnie Staub, a nawet i niemiecki Zwilling często widniał na półkach sklepowych. Poza tym to jest inwestycja moim zdaniem na całe życie, nawte gwarancja jest na 30 lat o.O Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-714801 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted July 15, 2021 Report Share #94 Posted July 15, 2021 Firma może i nie zawiedzie, za to niektórzy ich przedstawiciele są beznadziejni.A wystarczyło się przywitać i zaprezentować produkt jak człowiek a nie głupia kryptoreklama Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/4/#findComment-714802 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.