Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobrze, że napisałem tutaj. Gdybym tego nie zrobił miałbym niezłego Zonka.  :blush:  Dziękuję jeszcze raz wszystkim na nakierowanie mnie na tę drogę która prowadzi do zdrowia i satysfakcji z dobrze wykonanej roboty . :thumbsup:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425862
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zrobiłem nową solankę wg. tabeli Dziadka

 

post-72541-0-49717100-1431983248_thumb.jpg

 

A wiec finalnie zrobiłem tak:

Zważyłem mięso jeszcze raz.

Waga szynki - 1.2 kg 

Waga boczku - 1 kg

Woda zimna ze źródła Sierra del Segura :D w ilości - 0.9l

Peklosól - 92 gram

Dzięki poradzie kolegi @paweljack zrobiłem kilkumiejscowy nastrzyk 100 ml solanką w głąb szynki.

Boczek nie musiał być nastrzykiwany.

Szynka nie będzie wędzona tylko parzona wg tego pomysłu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7198-szynka-parzona-nie-wedzona/

Boczek pójdzie do szynkowara jako rolada.


 

 

Po co ta sól wędzarnicza do solanki?.Porażka :facepalm:

 

Zacytuję Ciebie :tongue:
 

 

To pomysł Abratka.O ile pamietam to jeszcze do peklowania na sucho użył soli wędzarniczej i wyszła jakby była wędzona.Sól nadała smak wędzenia a łupiny cebuli kolor.
Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425891
Udostępnij na innych stronach

Ja jeszcze czasem korzystam z prostego wyliczenia kol. Miro http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html-peklowanieok 10 dni

Tu jest jego blog [robię kiełbasę krakowską z niego]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425914
Udostępnij na innych stronach

Link nie działa

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425916
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za link do bloga. :thumbsup:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425923
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-i

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1488-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-ii

 

to stare opracowanie ale aktualne (mam zawsze duży sentyment do tego typu opracowań ) - Dobrze abyś przeczytał wtedy będziesz wiedział dlaczego nie to stężenie solanki jakie pierwotnie zaproponowałeś nie ta temperatura , dlaczego niektórzy dodają cukru  itp polecam .A jak nie chcesz stosować tabel zawsze możesz spróbować  wyliczyć ilość soli :D ze wzoru.

 

Jeżeli dodaje przyprawy  to zawsze gotuję je z wodą . Do zalewy używam tylko przegotowanej wystudzonej wody do której dodaje peklosól . W orginale jak zobaczysz sól jest prażona , ja peklosoli nie prażę , nie dodaje do gotującej wody .(rozpad związku azotu  pod wpływem temp.) 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425938
Udostępnij na innych stronach

Super. Każda informacja zostanie przeze mnie sprawdzona. Dzięki i pozdrawiam. ???? Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425941
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja wkładałem do dużo chłodniejszej wody.

Może się mylę (no i nie wiem co masz na myśli pisząc "dużo") ale w tedy z automatu spowalniasz proces peklowania.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425961
Udostępnij na innych stronach

Solankę już wymieniłem na tą właściwą wg. poradnika @miro i tabelki Dziadka. Tak, że uważam temat za nieaktualny ;)

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425962
Udostępnij na innych stronach

:clap::thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425963
Udostępnij na innych stronach

A tu wklejam konwersację z panem Arturem Nowickim

 

Panie Arturze dowiedziałem się z forum wedlinydomowe.pl, że wkładanie mięsa przy peklowaniu do wody o temperaturze 40 st. C to rzecz niedopuszczalna. Mógłby pan odnieść się do tego? Pozdrawiam
 
·
 
 
 
photo.jpg
+VrayEngineStudio Oczywiście, że nie jest to do końca bezpieczne jak się do takiej zalewy włoży dodatkowo "ciepłe" mięso. Łatwo o przyśpieszony rozwój niepożądanych reakcji - chociaż peklosól powinna je hamować. Warto się trzymać niskich temperatur. W moich opisach podaję, że mniej więcej w tej temperaturze rozpuszczam sól i dodaję przyprawy, a następnie wkładam mięso, które jest schłodzone w lodówce, w związku z tym, że na każdy kilogram chłodzonego mięsa przypada 0,4 litra letniej wody to momentalnie mam całość chłodną, która dodatkowo ląduje w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Jak dotąd - to działa.
 
·
 
 
 
photo.jpg
Z informacji jakie otrzymałem kategorycznie zabrania się wkładania nawet zimnego mięsa do takich temperatur. Woda ma być zimna i w takiej wodzie rozpuszcza się peklosól. 40 st C to już woda nawet nie letnia a ciepła. Co do ilości dodawanej peklosoli też robi pan błąd.Bezpieczna ilość peklosoli na 11-13 dni peklowania to 40-42 gram na kilogram mięsa przy 0.4 litra wody na kg mięsa.
 
·
 
 
 

photo.jpg

+VrayEngineStudio Jeżeli mój błąd polega na tym że zamiast 40 gram daję 20 a maksymalne 30 gram - to z takiego błędu się cieszę :-) - w końcu to mniej konserwantu. Myślę, jednak, że skoro producent używanej przeze mnie peklosoli się ze mną zgadza - będę ten błąd popełniał nadal.
 
 
 
Panie Arturze z peklosolą jest jak z cementem. Dasz pan go mniej to zaprawa będzie słaba a w przypadku mięsa będzie niedopeklowane. Dlatego trzeba przestrzegać proporcji. ;)
Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425964
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zacytuję Ciebie

 

Strzeliłeś jak kulą w płot.Twój poziom wiedzy jak widzę jest zerowy.Nie odróżniasz nawet peklowania mokrego od peklowania na sucho.Ty niepotrzebnie dodałeś do solanki sól wędzarniczą bo to nic nie da. Abratek peklował na sucho i tu dodał sól wędzarniczą a to już duża różnica.

Zanim coś będziesz próbował mi udowodnić to zapoznaj się czym różni się peklowanie suche od mokrego.

 

 

 

Super. Każda informacja zostanie przeze mnie sprawdzona

 

A Ty tu przybyłeś żeby się uczyć czy żeby sprawdzać nasze wiadomości  :mad: . ?Jeśli to drugie to proponuje koledze nie pomagać .Niech robi swoje zdrowe wędliny z internetu.Jeśli dla Ciebie guru jest jakiś koleś z internetu co ma nikłe pojecie nawet o tym co robi to ja się wycofuję

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425996
Udostępnij na innych stronach

Twój poziom wiedzy jak widzę jest zerowy.Nie odróżniasz nawet peklowania mokrego od peklowania na sucho

No niestety. Dlatego, że się nie znam to pomyślałem, że ten sposób będzie dobry przy peklowaniu na mokro.

I nie tak ostro. Przecież niczego złego nie napisałem a Ty szukasz spisku. Wyluzuj. ;) Podałem ten cytat bo to dla mnie była wskazówka.

 

 

 

Jeśli dla Ciebie guru jest jakiś koleś z internetu co ma nikłe pojecie

 

No i znów się mylisz. Myślałem że ten pan ma doświadczenie więc w czym problem?

A Ty tu przybyłeś żeby się uczyć czy żeby sprawdzać nasze wiadomości :mad:

Sprawadzać wiadomości to to samo co się z nimi zapoznać :facepalm: :facepalm: :facepalm:  W wolnej chwili poczytam (sprawdzę)bo jest tego materiału trochę do przeczytania. :tongue:

 

Po co tak od razu z jazdą ciśniesz? Wystarczyłoby napisać że chodzi o peklowanie na sucho i tyle. Po co stwarzasz niepotrzebne napięcia? :facepalm: :facepalm: :facepalm:

 

 

to ja się wycofuję

 

Hmm... a tak się fajnie z Tobą wcześniej pisało. ;)

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-425998
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dla Ciebie guru jest jakiś koleś z internetu co ma nikłe pojecie nawet o tym co robi to ja się wycofuję

 

Pan Artur Nowicki nie jest jakimś tam guru z internetu ale właścicielem dwóch dobrze prosperujących sklepów z materiałami,wędliniarskimi, wędzarniczym,piwowarskimi,itp.Prowadzi też swój temat na FB

http://r.search.yahoo.com/_ylt=A7x9UnPNiVtVt1MAS0FfiAx.;_ylu=X3oDMTBydWpobjZlBHNlYwNzcgRwb3MDMQRjb2xvA2lyMgR2dGlkAw--/RV=2/RE=1432091214/RO=10/RU=http%3a%2f%2fnomart.istore.pl%2f/RK=0/RS=Hrg7VZRbds94CddDUHyl5nuJls4-

Czasam zaopatruję się w jego sklepie bo to po drodze-w Rumi.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426030
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pan Artur Nowicki nie jest jakimś tam guru z internetu ale właścicielem dwóch dobrze prosperujących sklepów z materiałami,wędliniarskimi,

 

No nie chciałem tu pisać o tym ale to fakt i nawet ma porządne ceny. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426034
Udostępnij na innych stronach

Ja  tego pana nie znam a ze posiada sklep jeden czy drugi to tez nic nie przesadza ze zna sie na wszystkim ,

Sa ludzie co maja salony samochodowe a sprzedaja rozne "bezwypadkowe auta " a pozniej wychadza kwiatki,ale oczywiscie nie wkladajmy wszystkich do jednego wora .

Mnie jego teorie do peklowania nie przekonaly jednak,trzymam sie naszych forumowych bo do tej pory mnie nie zawiodly.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426108
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mnie jego teorie do peklowania nie przekonaly jednak,trzymam sie naszych forumowych bo do tej pory mnie nie zawiodly.

Ależ oczywiście masz rację.Każdy ma swój rozum i wybiera to co jemu odpowiada.Swoim wpisem chciałem tylko zwrócić uwagę na to że jest to facet który nie tylko teorią się zajmuje.Rozmawiałem z nim i pochwaliłem się naszą stroną.Odpowiedział mi że zna i był zalogowany,brał udział w dyskusji ale odszedł po niezbyt grzecznych uwagach osób jak to nazwał "wszechwiedzących".Głupio mi się jakoś po tej wypowiedzi zrobiło.Kupuję u niego to i owo ale z jego rad i przepisów nie korzystam.Trzymam się forumowych :D:thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426199
Udostępnij na innych stronach

Rozmawiałem z nim i pochwaliłem się naszą stroną.Odpowiedział mi że zna i był zalogowany,brał udział w dyskusji ale odszedł po niezbyt grzecznych uwagach osób jak to nazwał "wszechwiedzących".

 

Bardzo ciekawe to co piszesz i takie prawdziwe. ;)

Gość wygląda na sympatycznego człowieka i jestem pewien, że swoją wiedzę ma. Ja nie jestem wędliniarzem  czy masarzem i nie znam się na technologii produkcji wędlin czy konserw. Jestem dobrym obserwatorem i uczę się szybko. Uwagi typu zero pojęcia czy zerowa wiedza są płytkie. Ja jestem mistrzem w tym co robię a w wędlinach nim być nie muszę.

Też tworzę video tutoriale i pomagam 'zielonym' grafikom komputerowym w doskonaleniu swoich umiejętności. Dlatego priorytetem dla mnie jest traktować innych bez patrzenia na nich z góry.

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam. ;)

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426206
Udostępnij na innych stronach

Pan Artur Nowicki nie jest jakimś tam guru z internetu ale właścicielem dwóch dobrze prosperujących sklepów z materiałami,wędliniarskimi, wędzarniczym,piwowarskimi,itp.Prowadzi też swój temat na FB http://r.search.yaho...ddDUHyl5nuJls4-Czasam zaopatruję się w jego sklepie bo to po drodze-w Rumi.

 

To że ktoś sprzedaje auta wcale nie oznacza, że się zna na mechanice samochodowej.Ten Pan jest tego bardzo dobrym przykładem. Chyba nie powiesz, że wrzucanie mięsa do solanki o temp. 40ºC jest prawidłowe .Jak widać niewiele się nauczył będąc na naszej stronie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426221
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy znacie p. Weronikę Domogród z YT. Moją pierwszą białą kiełbasę robiłem właśnie z jej przepisu. Wszystko ładnie, pięknie ale 20 ziaren jałowca na 3 kg mięsa zmasakrowało tą kiełbasę.(skąd miałem wiedzieć, że jałowca nie dodaje się do białej i to jeszcze w tak końskiej dawce?) :facepalm:  :facepalm:  Nie mogłem jej jeść! Zmuszony byłem  rozdać ją ściemniając, że to jałowcowa surowa :D :D Teraz przepisy tej pani omijam szerokim łukiem.

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426246
Udostępnij na innych stronach

Wrócę jeszcze do kwestii soli wędzarniczej którą dodałem do solanki. Przypomniało mi się że czytając wątek o szynce parzonej kliknąłem w link kolegi @abratek w którym pisze, że dodał 20 gramów tej soli do solanki.

wyciągnąłem z szafki kuchennej jakieś zabytkowe resztki peklosoli oraz słoiczek z ingrediencjami zakupionymi daaaaawno temu u Miro... i tak doszło do sporządzenia solanki zawierającej 1 litr wody oraz 80 gramów tej wyjątkowo starej peklosoli w towarzystwie 20 gramów soli wędzonkowej .... tym oto roztworem nastrzyknąłem mój obiekt doświadczeń w ilości około30%, (reszta wystarczyła na zalanie) z myślą że peklowanie nie potrwa dłużej niż cztery dni.

 
No teraz panowie jak to jest? Jak ja dodałem to źle ale jak @abratek dodał to dobrze? Ciekawostka Dropsa. :P

 

Post do wglądu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page-3?do=findComment&comment=161487

 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426320
Udostępnij na innych stronach

Stężenie solanki też nie powala.

6% - 7,5%

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426464
Udostępnij na innych stronach

Jak ja dodałem to źle ale jak @abratek dodał to dobrze? Ciekawostka Dropsa. :P

 

Miałem się nie odzywać, ale znowu walisz kulą w płot i próbujesz udowodnić swoje racje.To jeszcze raz jak krowie na miedzy..Abratek oprócz tego, że peklował swoją szynkę w solance z dodatkiem soli wędzarniczej to dodatkowo nastrzyknął tą solanką swoją eksperymentalną szynkę w ilości 30% /kg co w dużej mierze przewyższa przyjęte normy ( norma to 5-7%/kg ). Ty nastrzyku nie robiłeś tylko moczyłeś to mięso w solance co nie da pożądanego efektu.Po drugie gdyby ten sposób był dobry to wędzenie było by już nie potrzebna i wszystkie masarnie przeszły by na ten ekonomicznie opłacalny sposób.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426481
Udostępnij na innych stronach

doszło do sporządzenia solanki zawierającej 1 litr wody oraz 80 gramów tej wyjątkowo starej peklosoli w towarzystwie 20 gramów soli wędzonkowej

 

Czy uważasz to za peklowanie suche? Jeśli tak to zmienię nicka na @kuląwpłot  :D

 

 

 

Po co ta sól wędzarnicza do solanki?.Porażka

 

 

 

Abratek peklował na sucho i tu dodał sól wędzarniczą a to już duża różnica.

 

Żeby była jasność. Abratek nie peklował na sucho tylko na mokro. Sól wędzarniczą dodał po to aby szynka złapała zapach wędzonki bo szynkę tylko parzył. I to samo ja  chciałem zrobić. :tongue:

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/2/#findComment-426487
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.