Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Zapewne to jeszcze nie koniec Twojego szaleństwa ''słoikowego'' wszak jeszcze kilka rzeczy jest do zrobienia ..

no jeszcze kilka słoiczków powstanie :)

 

 

a naleweczki gdzie ? :tongue:

Na parapecie, na podłodze, w szafie :tongue:  a na stole filtruje się farmaceuta :D . Jutro może mi się uda wstawić fotki

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-514313
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pierwsza partia powideł śliwkowych już się smaży. Udało mi się zdobyć przepyszną węgierkę ,malutka , drobniutka ale bardzo słodka :)

post-70567-0-52473200-1474119376_thumb.jpg

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-517206
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Buraczki z czosnkiem   Składniki: 6 kg buraków 6 dużych cebul 3 duże ząbki czosnkuZalewa: 6 szklanek wody 3 szklanki octu 6 % ( może być 10 % ) 3 łyżki soli 3 szklanki cukru 15 ziarnek pieprzu 15 ziarnek ziela angielskiego 10 gożdzików 10 liści laurowych   Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarce Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i zostawić na 24 godziny.  Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się. Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min. Buraczki są fantastyczne. Pozostały sok wlewam do małych słoiczków i też pasteryzuję.Nadaje się świetnie na wigilijny barszcz i nie tylko.

 

przerobiłam wczoraj porcyjkę wg przepisu , od rana chodzę podciągam z gara , ależ to pyszne a co dopiero jak się przegryzie  :-) dzięki za przepis , pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-520381
Udostępnij na innych stronach

 

 

przerobiłam wczoraj porcyjkę wg przepisu , od rana chodzę podciągam z gara , ależ to pyszne a co dopiero jak się przegryzie :-) dzięki za przepis , pozdrawiam

Bardzo się cieszę że smakuje, U nas to jest cały czas  nr 1 jeśli chodzi o buraczki  chociaż przerobiłam już kilka przepisów :) Pozdrawiam :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-520390
Udostępnij na innych stronach

Elu szkoda ze tak pozno zobaczylam Twoj przepis na boraczki bo bym zrobila w takiej wersji tez ,u mnie krolowala wersja Pokemona tesciowej ,tez pyszne :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-520413
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy posiadasz sprawdzony przepis na sałatkę z zielonych pomidorów ? Jeśli coś odszperasz to będę wdzięczna :-)

Ulu niestety nie przerabiałam zielonych pomidorów :( . Zjadłabym chętnie dobrej sałatki - pamiętam smak z dzieciństwa :). CHyba Anuś robiła

Pozdrawiam

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-521830
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zjadłabym chętnie dobrej sałatki - pamiętam smak z dzieciństwa :). CHyba Anuś robiła

Elu .. niestety nie mam takiego przepisu, sama chętnie bym z niego skorzystała. Taką sałatkę robiła moja Babunia, ale proporcji nie znam. Może ktoś pamięta stary dobry przepis i podzieli się nim z innymi :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-521882
Udostępnij na innych stronach

 

 

niestety nie mam takiego przepisu, sama chętnie bym z niego skorzystała
  OK - to moje przepisy :)  testowane wielokrotnie  - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13459-muski-qlinaria/?p=521883

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-521884
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...
W dniu 3.10.2016 o 11:41, Ela K. napisał(a):

U nas to jest cały czas  nr 1 jeśli chodzi o buraczki 

Wiem , wiem -wykopaliska🤩 ale przepis jest wydawać by się dobry - moje pytanie : czy nie są za słodkie z 3 szklankami cukru ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037032
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Muski napisał(a):

Wiem , wiem -wykopaliska🤩 ale przepis jest wydawać by się dobry - moje pytanie : czy nie są za słodkie z 3 szklankami cukru ?

Wg mnie zdecydowanie za dużo cukru. 

Osobiście dałabym szklankę na tą ilość buraków.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037059
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.10.2015 o 22:24, @halusia@ napisał(a):

Elu..ja mam identyczny przepis na buraczki.. z tym ze daje tyko 2 szkl cukru. Dzisiaj właśnie robiłam

 

W dniu 24.09.2025 o 20:51, @halusia@ napisał(a):

Osobiście dałabym szklankę na tą ilość buraków.

 

Która prawda jest prawdziwa?

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037640
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, mikami napisał(a):

Która prawda jest prawdziwa?

Doświadczenie :thumbsup: najpierw jak w przepisie 3, potem robisz 2, a kolejny raz jedną - ot doświadczenie:thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037647
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem naukowe😆 porównanie przepisów Eli i teściowej Pokemona.

 

Wsad:

  1. cebula - brak u Pokemona 
  2. czosnek -  37,5% (wartości w % będę podawał: Ela względem Pokemona)

Zalewa:

  • ilość 200%
  • stężenie rozwodnionego octu 100%

Składniki zalewy przeliczone na jednostkę objętości płynu (% Ela/Pokemon)

sól 83
cukier 166/111
pieprz 104
ziele ang 104
goździki 277
l. laurowe 138

 

Wartości dla cukru podane dla 3 i 2 szklanek (czyli dwie szklanki u Eli daje  prawie to samo co u Pokemona).

 

Posumowanie istotnych różnic:

  • Ela robi 2x większą zalewę
  • Pokemon daje 2,5x więcej czosnku
  • Ela dodaje cebulę
  • Ela nieco (a może istotnie) mniej słona
  • Ela daje prawie 3x więcej goździków

Po co tyle zalewy Eli, którą potem odlewa, jak połowa jest wystarczająca?

Zastanawiam się czy spróbować wg Eli, bo wersja Pokemona nam smakuje (co roku przerabiam 20-30 kg)

 

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037675
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.