Ela K. Opublikowano 4 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 4 Września 2016 Zapewne to jeszcze nie koniec Twojego szaleństwa ''słoikowego'' wszak jeszcze kilka rzeczy jest do zrobienia .. no jeszcze kilka słoiczków powstanie a naleweczki gdzie ? Na parapecie, na podłodze, w szafie a na stole filtruje się farmaceuta . Jutro może mi się uda wstawić fotki Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-514313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 17 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 17 Września 2016 Pierwsza partia powideł śliwkowych już się smaży. Udało mi się zdobyć przepyszną węgierkę ,malutka , drobniutka ale bardzo słodka Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-517206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 3 Października 2016 Buraczki z czosnkiem Składniki: 6 kg buraków 6 dużych cebul 3 duże ząbki czosnkuZalewa: 6 szklanek wody 3 szklanki octu 6 % ( może być 10 % ) 3 łyżki soli 3 szklanki cukru 15 ziarnek pieprzu 15 ziarnek ziela angielskiego 10 gożdzików 10 liści laurowych Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarce Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i zostawić na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się. Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min. Buraczki są fantastyczne. Pozostały sok wlewam do małych słoiczków i też pasteryzuję.Nadaje się świetnie na wigilijny barszcz i nie tylko. przerobiłam wczoraj porcyjkę wg przepisu , od rana chodzę podciągam z gara , ależ to pyszne a co dopiero jak się przegryzie :-) dzięki za przepis , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-520381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 3 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 3 Października 2016 przerobiłam wczoraj porcyjkę wg przepisu , od rana chodzę podciągam z gara , ależ to pyszne a co dopiero jak się przegryzie :-) dzięki za przepis , pozdrawiam Bardzo się cieszę że smakuje, U nas to jest cały czas nr 1 jeśli chodzi o buraczki chociaż przerobiłam już kilka przepisów Pozdrawiam Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-520390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 3 Października 2016 Elu szkoda ze tak pozno zobaczylam Twoj przepis na boraczki bo bym zrobila w takiej wersji tez ,u mnie krolowala wersja Pokemona tesciowej ,tez pyszne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-520413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 11 Października 2016 Witaj Elu Czy posiadasz sprawdzony przepis na sałatkę z zielonych pomidorów ?Jeśli coś odszperasz to będę wdzięczna :-)PozdrawiamUla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-521817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 11 Października 2016 Czy posiadasz sprawdzony przepis na sałatkę z zielonych pomidorów ? Jeśli coś odszperasz to będę wdzięczna :-) Ulu niestety nie przerabiałam zielonych pomidorów . Zjadłabym chętnie dobrej sałatki - pamiętam smak z dzieciństwa . CHyba Anuś robiłaPozdrawiam Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-521830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Października 2016 Zjadłabym chętnie dobrej sałatki - pamiętam smak z dzieciństwa . CHyba Anuś robiła Elu .. niestety nie mam takiego przepisu, sama chętnie bym z niego skorzystała. Taką sałatkę robiła moja Babunia, ale proporcji nie znam. Może ktoś pamięta stary dobry przepis i podzieli się nim z innymi Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-521882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Października 2016 niestety nie mam takiego przepisu, sama chętnie bym z niego skorzystała OK - to moje przepisy testowane wielokrotnie - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13459-muski-qlinaria/?p=521883 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-521884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano Środa o 17:01 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano Środa o 17:01 W dniu 3.10.2016 o 11:41, Ela K. napisał(a): U nas to jest cały czas nr 1 jeśli chodzi o buraczki Wiem , wiem -wykopaliska🤩 ale przepis jest wydawać by się dobry - moje pytanie : czy nie są za słodkie z 3 szklankami cukru ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano Środa o 18:51 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano Środa o 18:51 1 godzinę temu, Muski napisał(a): Wiem , wiem -wykopaliska🤩 ale przepis jest wydawać by się dobry - moje pytanie : czy nie są za słodkie z 3 szklankami cukru ? Wg mnie zdecydowanie za dużo cukru. Osobiście dałabym szklankę na tą ilość buraków. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano Sobota o 17:39 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano Sobota o 17:39 W dniu 2.10.2015 o 22:24, @halusia@ napisał(a): Elu..ja mam identyczny przepis na buraczki.. z tym ze daje tyko 2 szkl cukru. Dzisiaj właśnie robiłam W dniu 24.09.2025 o 20:51, @halusia@ napisał(a): Osobiście dałabym szklankę na tą ilość buraków. Która prawda jest prawdziwa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano Sobota o 18:20 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano Sobota o 18:20 (edytowane) 41 minut temu, mikami napisał(a): Która prawda jest prawdziwa? Doświadczenie najpierw jak w przepisie 3, potem robisz 2, a kolejny raz jedną - ot doświadczenie Edytowane Sobota o 18:21 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano Sobota o 22:43 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano Sobota o 22:43 (edytowane) Zrobiłem naukowe😆 porównanie przepisów Eli i teściowej Pokemona. Wsad: cebula - brak u Pokemona czosnek - 37,5% (wartości w % będę podawał: Ela względem Pokemona) Zalewa: ilość 200% stężenie rozwodnionego octu 100% Składniki zalewy przeliczone na jednostkę objętości płynu (% Ela/Pokemon) sól 83 cukier 166/111 pieprz 104 ziele ang 104 goździki 277 l. laurowe 138 Wartości dla cukru podane dla 3 i 2 szklanek (czyli dwie szklanki u Eli daje prawie to samo co u Pokemona). Posumowanie istotnych różnic: Ela robi 2x większą zalewę Pokemon daje 2,5x więcej czosnku Ela dodaje cebulę Ela nieco (a może istotnie) mniej słona Ela daje prawie 3x więcej goździków Po co tyle zalewy Eli, którą potem odlewa, jak połowa jest wystarczająca? Zastanawiam się czy spróbować wg Eli, bo wersja Pokemona nam smakuje (co roku przerabiam 20-30 kg) Edytowane Sobota o 22:46 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 23 godziny temu 11 godzin temu, mikami napisał(a): i teściowej Pokemona. A gdzie znajdę ten przepis od Teściowej? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 23 godziny temu Sławku, tu poszukaj: Bardzo ciekawy temat z różnymi przetworami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/5/#findComment-1037761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.