Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Właśnie nastawiłem Może komuś się przyda .Ino oczywiście.

Boczek -6,92 kg

Szynka- 8,45 kg

Razem  15,37 kg

 

Peklowanie na mokro wg .kalkulatora kol. Miro Wersja mniej słona.

Peklosól  61,5 dkg

Woda        6,15 l

Fermentator o poj. 20 l z atestem do żywności .

Jak widać wszystko się mieści i to spoko .

 

Pozdro i do zobaczenia za 14 dni .

post-70604-0-74020100-1526660647_thumb.jpg

post-70604-0-24632500-1526660663_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-598303
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 3 tygodnie później...

 

 

A oto efekty
 

Pięknie wędzą we Wrocławiu  :clap:

A jeszcze przed śniadaniem  :(

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-599272
Udostępnij na innych stronach

Ja bym trochę mocniej podwędził, ale nie jest źle. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-599286
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za opinie .Bo ja forumowy synek jestem .I słucham pilnie,i wyciągam wnioski .

Wędzone tylko samą czereśnią na próbę zgodnie z reżimem temperaturowym .

Jednak buk ,śliwa i wiśnia dużo bardziej podkręcają kolor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-599297
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Bry.

Wreszcie się odważyłem.Pierwsza zrobiona osobiście kiełba.Przepis Kostka ,z tego linku. Dzięki.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12363-banalnie-prosta-kie%C5%82basaw%C4%99dzonasurowa-do-podsuszania-wg-kostka/

 

Degustacja rodzinna i foty po 12 dniach podsuszania.

Poezja po prostu i już.

Jeszcze raz dzięki .

 

post-70604-0-61609100-1541066908_thumb.jpg

post-70604-0-15899800-1541066923_thumb.jpg

post-70604-0-21412700-1541066940_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-611729
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

Kiełba nr 2 wzorowana na tym przepisie z małymi odstępstwami .

Następna będzie na bank zgodna z oryginałem .

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/

Wielkie dzięki za przepis .

 

-mięso mielone szarpakiem ,maszynka Alfa 8 ,(chciałem spróbować szarpaka ,świeży zakup )

-nadziewane w kiełbaśnice 28-36 (wiankowe nie dojechały na czas.)

 

Cała reszta bez zmian.

Foty po czterech dniach podsuszania.

 

Poezja po prostu,i już.

post-70604-0-00203700-1542016429_thumb.jpg

post-70604-0-66435700-1542016440_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-612732
Udostępnij na innych stronach

 

 

-mięso mielone szarpakiem

Czyli duże odstępstwa raczej, bo nie ma klasyfikacji, tylko mięso mielone jak leci.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-612752
Udostępnij na innych stronach

Nie przesadzajmy. ;) Podane są dwa odstępstwa od przepisu Kostka. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-612759
Udostępnij na innych stronach

Klasyfikacja była oczywiście .

Na tyle ile potrafię.Aż chyba za bardzo przesadzam ,z dokładnością.

 

Szarpak tylko do jedynki z szynki

Dwójka z okrawków szynki.(mielone na fi 10).

Trójka z golonki i delikatnych błonek szynkowych(mielone na fi 2.5 dwa razy.)

Waga surowca mięsnego po klasyfikacji 5..oo kg.

Peklowanie -51 godz ..

Przyprawy i woda .proporcjonalnie wg wagi do przepisu .

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-612761
Udostępnij na innych stronach

No i wszystko jasne. ;) Smacznego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-612762
Udostępnij na innych stronach

Szarpak tylko do jedynki z szynki

Dwójka z okrawków szynki.(mielone na fi 10).

Trójka z golonki i delikatnych błonek szynkowych(mielone na fi 2.5 dwa razy.)

Waga surowca mięsnego po klasyfikacji 5..oo kg.

Peklowanie -51 godz ..

Przyprawy i woda .proporcjonalnie wg wagi do przepisu .

To trzeba pisać podając przepis. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12512-w%C4%99dzenie-oluski/page/3/#findComment-612763
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.