roger Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Lipca 2016 Ładne sztuki ... dobra robota. Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-507903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Lipca 2016 Ładne sztuki ... dobra robota.Dzięki, trenuję cały czas do Mistrzostw ale chyba nie będzie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-508178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Lipca 2016 Ale taki jakiś wygięty w jedna stronę Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-508201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) Baleron jest prawidłowo uwędzony i sparzony, a co za tym idzie - smaczny .Nie wiem czy to nie jest Najważniejsze by wyrób przy założonych prawidłach peklowania dobrze uwedzony był SMACZNY - fakt że inny może-( ale nie musi ) być smaczniejszy Jeszcze przecież kwestia samego surowca ( miesko:)) . Mając okazję próbować wprawdzie innego wyrobu Pawła - mniemam ,że jest również Smaczny Edytowane 28 Lipca 2016 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-508203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Lipca 2016 Paweł jaki rozmiar kątnic kupujesz bo ja 120-130 i są trochę za duże i mimo sparzenia niezbyt ściśle dolegają do karkówki 2,5 -3 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-508313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Paweł jaki rozmiar kątnic kupujesz bo ja 120-130 i są trochę za duże i mimo sparzenia niezbyt ściśle dolegają do karkówki 2,5 -3 kg.Chyba 100-120 ale u różnych sprzedawców różne rozmiary występują. Tu podawałem miejsca, w których kupuję: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-pawła/?p=471602 Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-508818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Października 2016 Po zapoznaniu się z postem Pawła , podjąłem próbę wykonania baleronu gotowanego . Już wiecej nie bedę robił karkówki wedzonej jako baleronu Paweł dziękuje za inspirację 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-521093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
targal Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Października 2016 Sound, a gdzie zdjęcia z tej udanej produkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-521149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 9 Października 2016 Nie należę do kronikarzy ???? dokumentowałem wcześniejsze produkcje ale ostatnio mi przeszło????. Pierwsza część po próbach i stwierdzeniu że to jest baleron jaki jadłem w młodości ???? powędrowała do dzieci do Poznania ????a pozostale kawałki do próżni????i tylko takie fotki mogę zmiescic????https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161009/b20dd19975030e069a3760ffdcb50c3e.jpg Wysłane z mojego HTC_M8x przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-521453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Października 2016 Ja z Poznania i nawet nie posmakowalem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-521472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Października 2016 To w przyszłym roku nie bedę miał problemów z zakupem czosnku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-521587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zamiast kątnicy można użyć pęcherzy wieprzowych Chcę zrobić baleron z dzika.Młoda sztuka, więc karkówka waży 0,9 kg. Mam pęcherze wieprzowe i właśnie jeden namoczyłam. Ale on jest jakiś mały.Nadmuchałam go do średnicy 15 cm i dalej się boję, ponieważ trudno mi ocenić stopień nadmuchania.Uzyskana objętość teoretycznie powinna pomieścić 0,9 kg mięsa ale karkówka ma wydłużony kształt.Nigdy nie dmuchałam pęcherzy i nie wiem do jakiej wielkości można to zrobić.Z dzieciństwa pamiętam wiszące pod sufitem, suszące się pęcherze, ale z perspektywy dziecka wydawały mi się ogromne.Może zadymiacze, mający doświadczenie w wykorzystywaniu pęcherzy coś mi zasugerują.Z góry dziękuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Listopada 2016 Młoda sztuka, więc karkówka waży 0,9 kg. Aniu załaduj karkówkę w dwa pęcherze wieprzowe i po kłopocie . Ja wtłaczam powietrze do pęcherza za pomocą pompki samochodowej z użyciem oryginalnego zaworka od koła samochodowego . Zawsze to robię na wyczucie odnośnie ilości powietrza bo nigdy nie wiadomo kiedy może pęknąć . Najlepsza to jednak kątnica wołowa , mniej kłopotu . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Chcę zrobić baleron z dzika. Szału nie będzie. Strasznie twardy . Może zadymiacze, mający doświadczenie w wykorzystywaniu pęcherzy coś mi zasugerują. Weź dużą kątnicę. Edytowane 6 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Listopada 2016 @EAnna, nie wiem ja swoja karkowke swobodnie zmiescilam w pecherz moja wazyla ok 2 kg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) ja swoja karkowke swobodnie zmiescilam w pecherzRozumiem, że odcięłaś ten cycek? A jak przygotowywałaś pęcherz?Ja najbardziej boję się tego dmuchania bo nie wiem jak się te błona zachowuje.Napełniam powietrzem ze zbiornika ciśnieniowego. Edytowane 6 Listopada 2016 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Listopada 2016 EAnno ,ja mialam suszone pecherze, namoczylam odcielam ten "cycek" tak zeby przeszedl schab , wywrocilam pecharz tak ze sliska strona byla na zewnatrz mocno zawiazalam i wsadzilam do garnaka z goraca woda zeby pecherz sie obkurczyl na schabie ,niestety za slabo zwiazalam wiec wiazanie puscilo i powstala mala dziura ,drugi zwiazalam juz lepiej a jeszcze dodatkowo zabezpieczylam wykalaczka zeby nie spadlo wiazanie . Po parzeniu ok 1 min wyjelam i zesznurowalam , nigdy wczesniej nie widzialam na oczy takiego pecherza , forumowi koledzy mi pomogli bo myjac zupelnie nie wiedzialam ktora strona byla w srodku i w koncu nie wiedzialam jak ma byc czy sliska strona do srodka czy nie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Listopada 2016 ja swoja karkowke swobodnie zmiescilam w pecherz moja wazyla ok 2 kgNam udało się rozciągnąć pęcherz na kg farszu do kiełbasy z gęsiny. Napełniałem wodą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-527813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Listopada 2016 Pawel to moje kurna jakies giganty ... jak napelnilam woda to jak fotbolowka byla...mam jeszcze jeden suszonyma dlugosci 40 cm i tak wyglada Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-527927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Listopada 2016 Moje były takie, nawet pisałem do sklepu czy czegoś nie obcięli tym pęcherzom. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-527979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) to moj po namoczeniu byl taki ze musialam przeciac bo otwor byl szrokosci ok 3 cm te wygladaja jak by byly odciete conajmnie 3/4 Edytowane 24 Listopada 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-528002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Grudnia 2016 No to ja już mam stresa. Kupiłem suszony pęcherz wieprzowy, wygląda tak jak ten na zdjęciu Electry. Zamierzam w nim robić baleron i nie mam pojęcia, jakiej wielkości karkówkę kupować, jak postępować z tym pęchcerzem. Mam tylko jeden, jak pęknie, to nic nie będzie z moich planów.Jak długo go trzeba moczyc? w jakiej temperaturze? gdzie jest ten "cycek" ?Może ktoś powie jak jest z tym zapachem, bo od suszonego czuć mocz.Nie znalazłem nigdzie instrukcji, jak postępować z takim pęcherzem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-529900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Trzeba się zastanowić kto jakie ma pęcherze i od jakiego zwierza :)w handlu różne cuda się zdarzają bo być może Paweł ma pęcherze od przerośniętych świnek morskich a Electra od starogermańskich ciężkich świń bojowych Pęcherze wieprzowe Cechy i zastosowanie. Pęcherz wieprzowy ma po napełnieniu kształt prawie kulisty, nieco wydłużony, ścianki mocne, dość grube, półprzezroczyste, pojemność — od 0,7 do 2 1. Pęcherze stosuje się jako osłonkę- do salcesonów: czarnego, brunszwickiego itp.; pęcherze przedzielone wzdłuż i przeszyte znajdują zastosowanie do produkcji kiełbasy piwnej, a w razie braku innych osłonek — również do krakowskiej itp. Pęcherze bydlęce. Cechy i zastosowanie. Pęcherz bydlęcy po napełnieniu ma kształt prawie kulisty, nieco wydłużony, ścianki bardzo mocne, dość grube, półprzezroczyste, pojemność od 2 do 5 l. Pęcherze bydlęce stosuje się jako osłonki do baleronów, salcesonów czarnych, rolad itp. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-529905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Kupiłem suszony pęcherz wieprzowy, Co Wy się upieracie z pęcherzem do baleronu . Najlepiej karkówkę zapakować w kątnicę wołową . którą oczywiście idzie zakupić w internecie . Jak jest w miarę duża to idzie zrobić dwa balerony na spokojnie . Ja kupuję zawsze całą karkówkę Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-529911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Jakoś tak wyszło że w hurtowni kupiłem pęcherz bo kątnic nie było. No dobra, zamówiłem kątnice w necie.A co z pęchcerzem ? Może spróbować jakiś kindziuk zrobić ?Jeszcze pytanie odnośnie baleronu. Czy peklować tak samo jak mięska na inne wędzonki (bezosłonowe) ? Zawsze pekluję 7 dni 80g/l peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-529913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.