Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ładne sztuki ... dobra robota.

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-507903
Udostępnij na innych stronach

Ładne sztuki ... dobra robota.

Dzięki, trenuję cały czas do Mistrzostw ale chyba nie będzie.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-508178
Udostępnij na innych stronach

Baleron jest prawidłowo uwędzony i sparzony, a co za tym idzie - smaczny .

Nie wiem czy to nie jest Najważniejsze  by wyrób przy założonych prawidłach peklowania dobrze uwedzony był SMACZNY - fakt że inny może-( ale nie musi ) być smaczniejszy :) Jeszcze przecież kwestia samego surowca ( miesko:)) . Mając okazję próbować wprawdzie innego wyrobu Pawła - mniemam ,że jest również Smaczny :)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-508203
Udostępnij na innych stronach

Paweł jaki rozmiar kątnic kupujesz bo ja 120-130 i są trochę za duże i mimo sparzenia niezbyt ściśle dolegają do karkówki 2,5 -3 kg.

Chyba 100-120 ale u różnych sprzedawców różne rozmiary występują. Tu podawałem miejsca, w których kupuję: 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-pawła/?p=471602

 

 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-508818
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po zapoznaniu się z postem Pawła , podjąłem próbę wykonania baleronu gotowanego . Już wiecej nie bedę robił karkówki wedzonej jako baleronu  :D Paweł dziękuje za inspirację  :clap:

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-521093
Udostępnij na innych stronach

Nie należę do kronikarzy ???? dokumentowałem wcześniejsze produkcje ale ostatnio mi przeszło????. Pierwsza część po próbach i stwierdzeniu że to jest baleron jaki jadłem w młodości ???? powędrowała do dzieci do Poznania ????a pozostale kawałki do próżni????i tylko takie fotki mogę zmiescic????https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161009/b20dd19975030e069a3760ffdcb50c3e.jpg

 

Wysłane z mojego HTC_M8x przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-521453
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

Zamiast kątnicy można użyć pęcherzy wieprzowych

 

Chcę zrobić baleron z dzika.

Młoda sztuka, więc karkówka waży 0,9 kg. 

Mam pęcherze wieprzowe i właśnie jeden namoczyłam. 

Ale on jest jakiś mały.

Nadmuchałam go do średnicy 15 cm i dalej się boję, ponieważ trudno mi ocenić stopień nadmuchania.

Uzyskana objętość teoretycznie powinna pomieścić 0,9 kg mięsa ale karkówka ma wydłużony kształt.

Nigdy nie dmuchałam pęcherzy i nie wiem do jakiej wielkości można to zrobić.

Z dzieciństwa pamiętam wiszące pod sufitem, suszące się pęcherze, ale z perspektywy dziecka wydawały mi się ogromne.

Może zadymiacze, mający doświadczenie w wykorzystywaniu pęcherzy coś mi zasugerują.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525386
Udostępnij na innych stronach

 

 

Młoda sztuka, więc karkówka waży 0,9 kg.

 

 

Aniu załaduj karkówkę w dwa pęcherze wieprzowe i po kłopocie . :D    Ja wtłaczam powietrze do pęcherza za pomocą pompki samochodowej z użyciem oryginalnego zaworka od koła samochodowego .  Zawsze to robię na wyczucie odnośnie ilości powietrza bo nigdy nie wiadomo kiedy może pęknąć .    Najlepsza to jednak kątnica wołowa , mniej kłopotu .

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525392
Udostępnij na innych stronach

Chcę zrobić baleron z dzika.

 

Szału nie będzie. :D Strasznie twardy .

 

 

 

Może zadymiacze, mający doświadczenie w wykorzystywaniu pęcherzy coś mi zasugerują.

 

Weź dużą kątnicę.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525394
Udostępnij na innych stronach

@EAnna,  nie wiem ja swoja karkowke swobodnie zmiescilam w pecherz moja wazyla ok 2 kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525397
Udostępnij na innych stronach

ja swoja karkowke swobodnie zmiescilam w pecherz

Rozumiem, że odcięłaś ten cycek? 

A jak przygotowywałaś pęcherz?

Ja najbardziej boję się tego dmuchania bo nie wiem jak się te błona zachowuje.

Napełniam powietrzem ze zbiornika ciśnieniowego.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525402
Udostępnij na innych stronach

 EAnno ,ja mialam suszone pecherze,   namoczylam odcielam ten "cycek" tak zeby przeszedl schab ,  wywrocilam pecharz tak ze sliska strona byla na zewnatrz mocno zawiazalam i wsadzilam do garnaka z goraca woda zeby pecherz sie obkurczyl na schabie ,niestety za slabo zwiazalam wiec wiazanie puscilo i  powstala mala dziura ,drugi zwiazalam juz lepiej a jeszcze dodatkowo zabezpieczylam wykalaczka zeby nie spadlo wiazanie . Po parzeniu ok 1 min wyjelam i zesznurowalam , nigdy wczesniej nie widzialam na oczy takiego pecherza , forumowi koledzy mi pomogli bo myjac zupelnie nie wiedzialam ktora strona byla w srodku i w koncu nie wiedzialam jak ma byc czy sliska strona do srodka czy nie  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-525410
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

ja swoja karkowke swobodnie zmiescilam w pecherz moja wazyla ok 2 kg

Nam udało się rozciągnąć pęcherz na kg farszu do kiełbasy z gęsiny. Napełniałem wodą. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-527813
Udostępnij na innych stronach

Pawel to moje kurna jakies giganty ... jak napelnilam woda to jak fotbolowka byla...mam jeszcze jeden suszony

ma dlugosci 40 cm  i tak wyglada 

post-58387-0-53600700-1479990453_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-527927
Udostępnij na innych stronach

Moje były takie, nawet pisałem do sklepu czy czegoś nie obcięli tym pęcherzom.  :D

 

 

post-55133-0-76577400-1480006967_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-527979
Udostępnij na innych stronach

to moj po namoczeniu byl taki ze musialam przeciac  bo otwor byl szrokosci ok 3 cm 

te wygladaja jak by byly odciete conajmnie 3/4

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-528002
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No to ja już mam stresa. Kupiłem suszony pęcherz wieprzowy, wygląda tak jak ten na zdjęciu Electry. Zamierzam w nim robić baleron i nie mam pojęcia, jakiej wielkości karkówkę kupować, jak postępować z tym pęchcerzem. Mam tylko jeden, jak pęknie, to nic nie będzie z moich planów.

Jak długo go trzeba moczyc? w jakiej temperaturze? gdzie jest ten "cycek" ?

Może ktoś powie jak jest z tym zapachem, bo od suszonego czuć mocz.

Nie znalazłem nigdzie instrukcji, jak postępować z takim pęcherzem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-529900
Udostępnij na innych stronach

Trzeba się zastanowić kto jakie ma pęcherze i od jakiego zwierza :)w handlu różne cuda się zdarzają bo być może Paweł ma pęcherze od przerośniętych świnek morskich a Electra od starogermańskich ciężkich świń bojowych :D

 

Pęcherze wieprzowe

 

Cechy i zastosowanie. Pęcherz wieprzowy ma po na­pełnieniu kształt prawie kulisty, nieco wydłużony, ścianki moc­ne, dość grube, półprzezroczyste, pojemność — od 0,7 do 2 1. Pęcherze stosuje się jako osłonkę- do salcesonów: czarnego, brunszwickiego itp.; pęcherze przedzielone wzdłuż i przeszyte znajdują zastosowanie do produkcji kiełbasy piwnej, a w razie braku innych osłonek — również do krakowskiej itp.

 

Pęcherze bydlęce.

 

Cechy i zastosowanie. Pęcherz bydlęcy po napełnie­niu ma kształt prawie kulisty, nieco wydłużony, ścianki bardzo mocne, dość grube, półprzezroczyste, pojemność od 2 do 5 l. Pę­cherze bydlęce stosuje się jako osłonki do baleronów, salceso­nów czarnych, rolad itp.

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-529905
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kupiłem suszony pęcherz wieprzowy,

 

Co Wy się upieracie z pęcherzem do baleronu . Najlepiej karkówkę zapakować w kątnicę wołową . :D   którą oczywiście idzie zakupić w internecie . Jak jest w miarę duża to idzie zrobić dwa balerony na spokojnie  . Ja kupuję zawsze całą karkówkę :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-529911
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak wyszło że w hurtowni kupiłem pęcherz bo kątnic nie było. No dobra, zamówiłem kątnice w necie.

A co z pęchcerzem ? Może spróbować jakiś kindziuk zrobić ?

Jeszcze pytanie odnośnie baleronu. Czy peklować tak samo jak mięska na inne wędzonki (bezosłonowe) ? Zawsze pekluję 7 dni 80g/l peklosoli. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-529913
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.