gluszec Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Października 2009 mozna peklowac w pojemnikach plasikowych,jezeli tak to na co musze zwrocic uwage (gatunek plastiku?) czy to nie gra roli. Najtańszy i najprostszy sposób na pojemniki to sklep spożywczy i wiaderko 20l po śledziach - wyparzyć i peklować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Października 2009 Ale - jeśli peklowanie odbywa się w okresach chłodnych to się zgodzę, bo jeśli w chłodni lub zamrażarce lepsze są pojemniki płaskie z uwagi na przenikanie temperatury Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aposa Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 2 Października 2009 W lipcu kiedy były dosyć ciepłe dni zastosowałem peklowanie w zamrażarce 300 L z zastosowaniem zwykłego wyłącznika czasowego, przez pierwsze 12 godzin na pokrętle na przemian jeden ząbek załączony jeden wyłączony, po 12 godzinach kiedy temperatura się ustabilizowała zmieniłem 15 minut pracy 30 przerwy, cały czas robiłem pomiary cały czas było w granicach 4 - 8 0C [ Dodano: Pią Paź 02, 2009 15:05 ] peklowałem w pojemnikach plastikowychDzieki za cenna informacje. :lol: [ Dodano: Pią Paź 02, 2009 23:29 ] to już lepiej jednak załatwić sobie termostat - nawet mechaniczny od lodówki... czujnik zazwyczaj ma spory przewód( czy rurkę) i na tyle cienką że bez problemów będzie leżeć pod uszczelką.. do tego gniazdko i już... wybacz ale sterowanie czasem pracy to pomyłka, różnice w zapotrzebowaniu na chłód - np. różne ilości mięsa o różnej temperaturze..." różnice w zapotrzebowaniu na chłód - np. różne ilości mięsa o różnej temperaturze..." Mogbys bardziej rozwinac ten temat (bardzo dla mnie interesujace) :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Października 2009 " różnice w zapotrzebowaniu na chłód - np. różne ilości mięsa o różnej temperaturze..." Mogbys bardziej rozwinac ten temat (bardzo dla mnie interesujace) Wprawdzie nie jestem abratkiem :wink: ale co tu do rozwijania, to czysta fizyka. Im więcej mięsa i im cieplejsze tym dłużej trzeba je schładzać. I na odwrót. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Października 2009 Wtrącę swoje 3 grosze. Wg mnie najlepsze pojemniki są prostokątne. Lepiej je zagospodarować w lodówce, i lepiej ułożyć żeby było zakryte cale mięsko zalewą. (To jest moje spostrzeżenie ) Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masorz 75 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 3 Października 2009 http://www.allegro.pl/item757394145_biale_pojemniki_na_mieso_38_55_17_najtaniej.html Cytuj Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aposa Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 3 Października 2009 " różnice w zapotrzebowaniu na chłód - np. różne ilości mięsa o różnej temperaturze..." Mogbys bardziej rozwinac ten temat (bardzo dla mnie interesujace) Wprawdzie nie jestem abratkiem :wink: ale co tu do rozwijania, to czysta fizyka. Im więcej mięsa i im cieplejsze tym dłużej trzeba je schładzać. I na odwrót.@Arkdom Albo ja nie potrafie czytac,albo zle zrozumialem " np. różne ilości mięsa o różnej temperaturze..." Co znaczy o roznej temperaturze? co mieso ,czy otoczenie? Potrzebuje zarowke ;-) Sorry ale jestem nowy w tej branzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 3 Października 2009 A ja pekluję w plastikowej beczce po kapuście i do lodóweczki.Temperatura stała 6°C.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor1607 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 3 Października 2009 Ja nabyłem beczki 50 litrowe z atestem do żywnościTeraz jest chłodniej na zewnątrz, u mnie w garażu jest 12-14 st. w zeszłym tygodniu wędziłem wszystko wyszło ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 3 Października 2009 Co znaczy o roznej temperaturze? co mieso ,czy otoczenie? Potrzebuje zarowke Sorry ale jestem nowy w tej branzy.Przydałby się Toshiba, on takie rzeczy uwielbia :wink: No to po kolei. Ilość energii, którą musi odprowadzić lodówka zależy: 1. Od masy włożonego mięsa. 2. Od różnicy pomiędzy początkową temperaturą mięsa, a jego końcową temperaturą (nasze 4-8 stopni). Pod drodze jest jeszcze tzw ciepło właściwie, ale możemy sobie darować, zakładamy że dla każdego jest takie samo. Czyli im więcej mięsa i im wyższą temperaturę ma włożone mięso, to przy stałej mocy lodówki, dłużej będzie dochodzić do oczekiwanej temperatury. I na tym polega problem z zastosowaniem wyłącznika czasowego. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Października 2009 Czyli na chłopski rozum :lol: - jak włożysz 5 kilo mięsa to aby go schłodzić do 4stopni będziesz potrzebował np. godzinę ale jak już włożysz 10 kilo to logicznym jest że ta godzina nie wystarczy albo jak włożysz 5 kilo o temperaturze 5 stopni to już w zasadzie wystarczy chwila, ale jak ciepło będzie (albo "zaczytasz" się po drodze :lol: ) to mięso może mieć np 15 stopniwniosek...? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-82906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam jak w temacie z jakiego materialu powinny byc wykonane czy moze byc naprzyklad plastik lub metal ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Plastik do spożywki,stal kwasówka ,szkło.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Grudnia 2009 To może , czego nie można: Pojemniki ocynkowane, aluminiowe, żelazne/żeliwne oraz naczynia emaliowane z uszczerbkami emalii (emaliowane zdrowe można). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Grudnia 2009 A ja tak sobie kombinuję: A gdyby tak w woreczku plastikowym zapeklować kawałek mięsa. Ilość płynu będzie zgodna z normą, odpowietrzony i zawiązany woreczek w lodówce sobie leży. Czy brak dostępu do powietrza nie spowoduje zmian w mięsie?. Może ktoś już ma doświadczenie w tym temacie?. Jeżeli nie, to ja sam będę musiał popełnić ten eksperyment. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Grudnia 2009 U nas zawsze peklowane było w garnkach "bunclowych" Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Dodam do powyższego: drewniane beczułki i cebrzyki, garnki tzw. kamienne (ceramika) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktor Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 9 Grudnia 2009 witam,jestem tu nowy, jestem po trzech wędzeniach - udanych, ale mięso przygotowywała teściowa. teraz chciałbym wszystko zrobić sam, czy mogę peklować w plastikowym pojemniku z lodówki (oryginalnym) - nie ma na nim żadnego znaku Cytuj doktor Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Oczywiście, że tak. Pamiętaj tylko żeby pojewniki czymś przykryć. Ja stosuję folię aluminiową. Źle by było, gdyby do mięska coś wpadło! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Tak też można. Jest to keg od piwa 50 litrowy z wyciętą góra tak żeby pasowała pokrywka od garnka. – wycinany szlifierką kątową – czas pracy z oszlifowaniem około 30 min. Keg ma wygodne uchwyty do przenoszenia. Można wykorzystać mniejsze kegi 30 litrowe, jeżeli komuś ten za wielki. Taki keg można potem wykorzystać do parzenia, po prosu stawia się go na taborecie gazowym (z allegro za 120 zł) i już mamy kocioł do parzenia. Można też w nim jak ktoś chce zacierać piwo (ale ja przerobiłem troszeczkę inaczej tylko do piwa inny keg – pierwsze zacierania robiłem właśnie w tym kegu. Zakup kega na allegro to w zależności od licytacji 30 litrowy od 35 zł do 70 zł i 50 litrowy od 70 zł do 120 zl. Keg wykonany jest z kwasówki więc o rdzę nie ma co się martwić, posiada również atest na kontakt z żywnością więc i ta sprawa z głowy. W kegu przedstawionym niżej znajduje się 33 kg mięsa – schaby, polędwice, szynki, boczki i 2 karkówki + 16,5 litra peklosolanki, jak widać jest jeszcze trochę miejsca wiec i prawie 38 kg wejdzie do takiego kega. Zaleta tej dużej masy mięsa i peklosolanki jest to że ma dużą bezwładność, więc można przykładowo na dzień przy tej pogodzie wystawiać na dwór. A na noc wstawiać do mieszkania okrywając kocami. Wahania temperatur nie przekraczają 3 stC, lub po prostu kupić stara lodówkę na allegro za 100 zł wywalić półki i wstawiać tam całego kega i spokój. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Tak też można. Jak byłem na II kursie w szkole w takim kegu też było peklowane mięso i parzona szynka z nogą na taborecie gazowym . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jak byłem na II kursie w szkole w takim kegu też było peklowane mięso i parzona szynka z nogą na taborecie gazowym . Ja nie byłem na żadnym kursie (więc nie potwierdzam ale i nie zaprzeczam :lol: ), a pojemnik używam od wielu lat, o tym że mieści się tam cała noga wieprzowa pisałem chyba rok czy dwa lata temu – nie pamiętam. Tak czy owak jest to naprawdę uniwersalne i tanie narzędzie ułatwiające prace. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Tak czy owak jest to naprawdę uniwersalne i tanie narzędzie ułatwiające prace. Tak potwierdzam . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ja nie byłem na żadnym kursie (więc nie potwierdzam ale i nie zaprzeczam :lol: ), a pojemnik używam od wielu latgdybym był nieco złośliwy to napisałbym że temat opisywany już baaardzo dawno :tongue: , ale warto przypomnieć :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 12 Grudnia 2009 gdybym był nieco złośliwy to napisałbym że temat opisywany już baaardzo dawno , ale warto przypomnieć Masz racje Abratek, pisałem o nim wielokrotnie, ale ostano dostałem parę @ z prośbą o fotki jak przerobić kega, więc zrobiłem fotki i zamieściłem. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/3/#findComment-91834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.