Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Podwawelska z chlebem

chleb wypieki pieczywo

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#41 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 lut 2016 - 10:56

 

Niektóre osoby z forum mają wyraźny problem z chlebami pszennymi. Pieką chleb, a wychodzi im bułka. Nie wiem jak to robią, ale w razie czego służę wszelką pomocą i wiedzą jaką posiadam. Wystarczy się zwrócić do mnie z konkretnym pytaniem. Jeśli będę umiał to pomogę.

 

I tu właśnie leży problem, bo do tego aby uporczywie publicznie oferować się z pomocą innym, należy spełnić kilka koniecznych podstawowych warunków, ale jeżeli nie widzi się różnic w podstawowym przepisie na bułkę pszenną a przepisem na chleb, i  bułkę tą, choć niewątpliwie wygląda poprawnie, uparcie nazywa chlebem, to sorry, ale nie byłbym taki odważnym "profesorem", choć jak widać nie każdy potrafi się powstrzymać.



#42 waldek55

waldek55

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 403 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 23 lut 2016 - 11:48

Witaj podwawelska . Chyba coś jest nie tak w tych przepisach bo soli jest w każdym tyle samo ( 2 łyżeczki ) , a ciasta będzie wg 1 przepisu 2 razy więcej niż wg tego ostatniego . Skoryguj jeżeli możesz .



#43 andym

andym

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 944 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 11:52

    Spokojnie, proszę, dzielmy się wiedzą, umiejętnościami, sama nomenklatura nie jest najważniejsza. Ważna jest receptura, sposób wykonania, rozkład w czasie temperatur wypieku, wystudzenie. Czy to będzie chleb pszenno-żytni, żytnio-pszenny, żytni czy pszenna bułka przesypana makiem, odrobiona jak chleb, nie jest tak naprawdę najważniejsze. Najważniejsze jest to, byśmy nie kupowali wyrobów pszenno-buraczanych produkowanych z worków,  z gotowych mieszanek. Piekarstwo i cukiernictwo tradycyjne polskie pada i tylko prawdziwi smakosze i pasjonaci chcą wrócić do tych wyrobów, których smak pamiętają. Pomóżmy im w tym, nie rzucając sobie kłód pod nogi.

 

Nie od dzisiaj wiadomo, że jak spotka się zawodowiec z pasjonatem to iskrzy  :) ,jak technolog z praktykiem jeszcze bardziej :)

Oczywiście mogę się mylić.

Smacznego i pozdrawiam.



#44 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 11:55

Witaj podwawelska . Chyba coś jest nie tak w tych przepisach bo soli jest w każdym tyle samo ( 2 łyżeczki ) , a ciasta będzie wg 1 przepisu 2 razy więcej niż wg tego ostatniego . Skoryguj jeżeli możesz .

Witaj.

Wszystko jest, jak ma być. Po prostu jeden chleb jest nieco mniej słony, drugi nieco bardziej. Akurat jeden powinien właśnie taki być i drugi również. Każdy przepis, który sam opracowuję, zawsze testuję wielokrotnie. I wyszło mi tak, że własnie takie smaki powinny te chleby mieć. To nie jest tak, że np. zawsze na pół kilo mąki dajesz łyżeczkę soli. Tak jak pisałem już wcześniej: zawsze i o wszystkim decydują niuanse. Jeden ma mniej soli, drugi więcej, bo i pozostałe składniki mają inne. Każdy składnik musi do siebie pasować i ze sobą współgrać. Ale dobrze, że jesteś czujny, kiedyś mogę faktycznie coś pomylić i może uda ci się to wychwycić ;)


Użytkownik podwawelska edytował ten post 23 lut 2016 - 11:56


#45 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5487 postów

Napisano 23 lut 2016 - 12:02

Tak apropos dyskusji akurat wpadł mi w oko pewien cytat... "To żaden wstyd przyznać się, że nie zna się odpowiedzi na wszystkie pytania. Tylko głupiec jest pewny siebie, że na wszystkie pytania ma zawsze prawdziwe odpowiedzi."  :facepalm: 



#46 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 lut 2016 - 12:09

Tak apropos dyskusji akurat wpadł mi w oko pewien cytat... "To żaden wstyd przyznać się, że nie zna się odpowiedzi na wszystkie pytania. Tylko głupiec jest pewny siebie, że na wszystkie pytania ma zawsze prawdziwe odpowiedzi."  :facepalm: 

 

:D :clap: :clap: :clap: :thumbsup: !!!



#47 waldek55

waldek55

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 403 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 23 lut 2016 - 12:09

Dzięki za info . Zwróciłem na to uwagę gdyż jak ja piekę chleb , a najczęście piekę żytnio-pszenny na zakwasie , bez dodaków tybu otręby , słonecznik , czarnuszka , to solę tylo samo . Mi najbardziej odpowiada w takim chlebie 1,7% soli wagowo w stosunku do masy WSZYSTKICH składników ciasta . Do chlebów z dodatkami soli stosuję mniej .

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#48 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 23 lut 2016 - 12:10

Tak apropos dyskusji akurat wpadł mi w oko pewien cytat... "To żaden wstyd przyznać się, że nie zna się odpowiedzi na wszystkie pytania. Tylko głupiec jest pewny siebie, że na wszystkie pytania ma zawsze prawdziwe odpowiedzi."  :facepalm: 

Skoro już go tu ściągnąłeś w ramach terapii, to mu nie dogryzaj teraz.  :)



#49 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 12:14

Dzięki za info . Zwróciłem na to uwagę gdyż jak ja piekę chleb , a najczęście piekę żytnio-pszenny na zakwasie , bez dodaków tybu otręby , słonecznik , czarnuszka , to solę tylo samo . Mi najbardziej odpowiada w takim chlebie 1,7% soli wagowo w stosunku do masy WSZYSTKICH składników ciasta . Do chlebów z dodatkami soli stosuję mniej .

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Heh, profesjonalne podejście, serio :) Ja to aż tak nie liczę, nie mierzę. Po prostu na łyżeczki mierzę dotąd, aż będzie dobrze.



#50 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5487 postów

Napisano 23 lut 2016 - 12:18

Skoro już go tu ściągnąłeś w ramach terapii, to mu nie dogryzaj teraz. 
A kto powiedział że to było skierowane do Pawła?  :facepalm:

#51 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 12:22

 

Skoro już go tu ściągnąłeś w ramach terapii, to mu nie dogryzaj teraz. 
A kto powiedział że to było skierowane do Pawła?  :facepalm:

 

Tusiaczku, oni wiedzą lepiej, przecież na wszystkie pytania zawsze mają prawdziwe odpowiedzi ;)



#52 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 23 lut 2016 - 13:24

Z takiego smacznego tematu robi się taki niesmak  :(

 

podaj ten przepis na bułki "pszenne"  ;)



#53 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2247 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 23 lut 2016 - 14:31

Spokój mi tu zaraz :devil:

:tongue: :D

Coś ostatnio "dym" pojawia się w za dużej ilości tematów, rozumiem że zima, że pogoda w kratkę, że ciśnienie skacze, ale dajcie spokój bo człek już sam nie wie jak korzystać z tych różnych przepisów :(



#54 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27388 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 lut 2016 - 14:37

Jeszcze jeden "nerwowy" wpis i temat leci do kosza. :devil:



#55 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 14:42

Jeszcze jeden "nerwowy" wpis i temat leci do kosza. :devil:

Maxell, rozumiem, ale proponowałbym, że jeszcze jeden mój nerwowy wpis i temat leci do kosza. Jak widzisz, prowokatorzy chętnie się znajdą, którzy z przyjemnością wywalą ten temat. A ja naprawdę nie mam na nich wpływu i nie fair byłoby usuwać ten temat z powodów ode mnie nie zależnych. Liczę na przychylenie się do mojej prośby.



#56 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 23 lut 2016 - 14:45

Jak widzisz, prowokatorzy

 

Nawet w SB :)



#57 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27388 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 lut 2016 - 14:47

Nie podwawelska, Ty założyłeś ten temat, prowadzisz go i prowadź dalej. Moje ostrzeżenie dotyczy forumowiczów, którzy ostatnio dosyć często podgrzewają atmosferę w różnych tematach. Trzeba w końcu zrobić porządek, gdyż nie mam czasu na ciągłe śledzenie nerwowych dyskusji. 



#58 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 23 lut 2016 - 14:59

Tu masz pierwszego prowokatora, to sobie z nim pogadaj, żeby Ci tematów nie rozwalał

 

Tak apropos dyskusji akurat wpadł mi w oko pewien cytat... "To żaden wstyd przyznać się, że nie zna się odpowiedzi na wszystkie pytania. Tylko głupiec jest pewny siebie, że na wszystkie pytania ma zawsze prawdziwe odpowiedzi."  :facepalm: 

 

A drugim jesteś sam.  

 

Tylko jedna osoba się żaliła, że ma po nim zgagę, ale podejrzewam, że to, tak naprawdę, od nadmiaru cudzych rzeczy 

 

To oczywiste dla mnie po co tu jesteś tak naprawdę. Mocno sie powstrzymuję, żeby Twoje tematy nie wyleciały przeze mnie.



#59 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27388 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 lut 2016 - 15:09

Informuję, że za naruszenie regulaminu: pkt 2.5 i pkt 2.10, Kolega paweljack został ukarany ostrzeżeniem.



#60 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1365 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 lut 2016 - 15:26

Niech zostaną chleby, "chleby", bułki, "bułki", - no dobra, poprawniej PIECZYWO

A reszta niech swoje racje przedstawia tutaj: https://wedlinydomow.../page-7?hl=ring

I temat będzie bardziej przejrzysty i ostrzeżeń nie będzie. ;)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: chleb, wypieki, pieczywo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)