Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję.

Po upieczeniu ma zostać w piekarniku, czy go wyciągnąć?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479206
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja tam się nie znam ale wszędzie piszą żeby wyciągać i studzić na kratce... Najlepiej zawinięty w ściereczkę podobno...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479207
Udostępnij na innych stronach

Ty się nie znasz? ;)

Dziękuję.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479208
Udostępnij na innych stronach

Akurat pieczenie to nie moja bajka... od tego mam siostrę. Jej to i z piasku by extra babka wyszła :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479210
Udostępnij na innych stronach

Pieczemy 1 h bez względu na wielkość?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479211
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku, Jezusiemarianienazarenski! Ty nad wulkanem go piekłeś? Ja pierdziu! Ty chyba pińcet stopni nastawiłeś :/ Kurka wodna, weź no popracuj nad piekarnikiem, bo on cię chyba oszukuje :p

 

@Miro: grzałki góra-dół, po upieczeniu od razu wyjmij i przez co najmniej godzinę studź na kratce (podczas studzenia on jeszcze dochodzi). Co do czasu to ja tylko tę wielkość robiłem. Jeżeli planujesz mniejszy to po prostu po zdjęciu pokrywy po 30 minutach kontroluj przyrumienienie. I ja zawsze go robię na najniższym poziomie piekarnika. Nie wspomniałem o tym w przepisie, a z tego co widzę może to być istotne :)

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479219
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygląd OK,

 

A ja lubię taką przypieczoną skórkę. :thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479222
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja lubię taką przypieczoną skórkę.   
Nie Ty jeden...  :tongue:  Martadelka najchętniej tylko skórkę by zjadała  :facepalm:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479226
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku, ale masz ten sam blad co pisalam wczesniej  tym razem juz na calym chlebku. Termostat chyba masz do wymiany w piekarniku cos mi sie wydaje.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479227
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tusiaczku, ale masz ten sam blad co pisalam wczesniej  tym razem juz na calym chlebku.
Ale że co? Bo składałem dokładnie jak na filmie...   :facepalm:  A że spalony słońcem to się wie  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479229
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Paweł.

 

post-39755-0-87646800-1456335987_thumb.j

 

 

 

post-39755-0-47314900-1456335998_thumb.j

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479232
Udostępnij na innych stronach

 Tusiaczku, poczekamy na chlebus ze zreperowanego piekarnika.  i kolejny straraj sie skladac kilkakrotnie .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479240
Udostępnij na innych stronach

 

 

i kolejny straraj sie skladac kilkakrotnie .
OK, zapisane :)  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479307
Udostępnij na innych stronach

Mi też się udało upiec pyszny chleb (dzięki za przepis)

trochę za głęboko naciąłem i się rozszedł za bardzo, ale smak  :cool:

 

post-55979-0-59345200-1456384997_thumb.jpg

 

i trochę przypieczony - trzeba obniżyć na najniższą półkę

i już jako śniadanko:

 

post-55979-0-68744300-1456385087_thumb.jpg 

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479422
Udostępnij na innych stronach

Menzur, a Ty to Tusiaczkowi pozazdorsciles tego przypalenia? Krocej pieczcie w pierwszej fazie ( zmniejszcie czas do 25 minut ) mniej spieczony bedzie .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479479
Udostępnij na innych stronach

tak, bo my to wielka rodzina  :D

 

było już 28 minut pieczenia, gdy mnie tknęło zobaczyć przed nastawionym czasem....

i było już za późno, widocznie daje mocniej niż należy, ale nie narzekam jest - był pyszny  :frantics:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-479510
Udostępnij na innych stronach

A czy ktoś wie co się stało z tymi obiecanymi bułkami ?

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Przepraszam, ale mam naprawdę kiepski okres teraz. Miałem je wrzucić parę dni temu, ale nawet 15 czy 20 minut nie mogę na to znaleźć. Naprawdę mam nadzieję, że niebawem się uda.

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-480110
Udostępnij na innych stronach

Dobra, obiecałem już dawno, trochę zwlekałem, ale jestem i robię co do mnie należy :) Przepis na bułki śniadaniowe. Są rewelacyjne, bardziej puchate od samego Kubusia Puchatka. Mięciutkie w środku, a na zewnątrz otoczone fajną rumianą skórką, lekko słodkawe, takie idealne na śniadanie.

 

Przepis na 12 bułek:
600 g mąki tortowej (typ 450)
350 ml mleka
2 płaskie łyżeczki drożdży instant (lub około 20 g świeżych)
75 g cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
jajko
 
post-78609-0-78551300-1456566575_thumb.jpg  post-78609-0-50217500-1456566576_thumb.jpg
 
Wszystkie składniki za wyjątkiem jajka łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut robotem kuchennym lub c najmniej 15 minut ręcznie). Następnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czacie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy okrągłe bułki. Ponownie pozostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Po drugim rośnięciu nacinamy na grzbiecie każdą bułkę w dwóch miejscach i smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.
 
I pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do zrumienienia się).
 
Prawda, że proste? A żebyście wiedzieli jakie pyszne ;) A niedługo kolejne wypieki. Może coś na zakwasie znowu wrzucę.
Edytowane przez podwawelska

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-480187
Udostępnij na innych stronach

Bułki przeszły bez echa zupełnie. A szkoda, bo pyszne są. No nic, mam dla was kolejny chleb :)Tym razem znowu na drożdżach. Ale trochę taki kombinowany, z mieszanki trzech mąk. Warto kombinować z mąkami, bo po pierwsze to zawsze czegoś uczy, a po drugie można czasami naprawdę fajny rezultat otrzymać. Polecam zatem ten chleb pszenno-orkiszowo-owsiany. Z jednej strony jest miękki i delikatny, ale z drugiej ma charakterystyczny orkiszowy i owsiany sznyt.

 

post-78609-0-10970000-1457036852_thumb.jpg post-78609-0-34601500-1457036853_thumb.jpg

 

200 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki owsianej
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży instant (lub około 20 g świeżych)
 
Na wierz chleba:
2 łyżki miodu płynnego
3 łyżki otrębów (pszennych lub żytnich)
 
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Wkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy czystą szmatką i zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę (musi mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość).
Przekładamy do foremek nasmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami lub wyłożonych papierem do pieczenia (te składniki są na dwie małe foremki, około 20 cm długości). Przykrywamy szmatką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto urośnie do brzegów formy (30-60 minut).
Wierzch smarujemy miodem i posypujemy otrębami. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 40 minut. W razie jeśli zobaczymy, że za mocno się rumieni to nakrywamy chleby folią aluminiową. Wyjmujemy z keksówki od razu po upieczeniu i studzimy na kratce.
 
Smacznego!

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-481789
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bułki przeszły bez echa zupełnie.

Nic nie przeszło bez echa..... :) się upiecze, tylko nie wiem jak formuje się ciasto na bułki?

Mam po prostu wyciąć krążek z ciasta?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-481790
Udostępnij na innych stronach

 

Bułki przeszły bez echa zupełnie.

Nic nie przeszło bez echa..... :) się upiecze, tylko nie wiem jak formuje się ciasto na bułki?

Mam po prostu wyciąć krążek z ciasta?

 

Nie, raczej nie wyciąć. Bierzesz porcję ciasta i robisz z niej kulkę. Spłaszczasz i krawędzie tak jakby zawijasz do środka, tak jakbyś próbował taką jakby sakiewkę zrobić. Kurcze, ciężko mi to wytłumaczyć ta słowami, pewnie w internecie znajdziesz filmy instruktażowe.

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/page/5/#findComment-481791
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.