withereggie Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 9 Marca 2016 Zaczyn to woda drożdże łyżka mąki łyżeczka cukru. Rośnie. No chyba że suche to od razu do mąki.Masło roztopione letniawe.Sól do mąki i przemieszać. Zaczyn do mąki i przemieszać. Olej/oliwa i masło do mąki i przemieszać. Na końcu kwas ogórkowy do mąki. Wyrobić. Dalej jak zwykle. Wyrasta, odgazować , podzielić na bułki, do wyrośnięcia. Pieczesz Max. 20min. W ok. 200'C góra/dół ale obserwuj bo w zależności od wielkości bułek ja przy gramaturze 60g a później 65g po 15min wyciagałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-483563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 9 Marca 2016 Dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-483573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Marca 2016 Tylko na niedzielę się postaraj, żeby całe dało się zjeść. Ty nie mędrkuj tylko pokaż swoje to je ocenimy. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-483586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Marca 2016 Ty nie mędrkuj tylko pokaż swoje to je ocenimy. BAzyl, ja pamietam i pierwsze , no ksztalt byl taki bardzo wspanialy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułeczki-ciasta/?p=314303 i te ostatnio juz wyoczone. Te to juz wypieszczone , cacunie piekne musze powiedziec Sa w PAwlajack temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułeczki-ciasta/?p=380133 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-483610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Marca 2016 Moj garnkowy ostatni byl plaski, bo mialam za wielki garnek ..ale ta skorka chrupiaca...zniknal nawet nie wiem kiedy mimo ze nie bylperfekcyjny ..Jutro beda pieczone plaskie bulki popularne u nas "tekakao" pyszne do serka ,pasztetu no i do typowych tu kanapek z jajkiem i krewetkami. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-483646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 12 Marca 2016 Dla Pawła......na niedzielę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 12 Marca 2016 Jeśli bułki wyglądają w środku tak fajnie jak na zewnątrz to BRAWO TY! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 12 Marca 2016 Właśnie upiekłem chlebki na wodzie po górkach kiszonych (pomysł z naszego forum) ciekaw jestem smaku. Na razie to pachnie lekko ogórkami. Jutro na śniadanie będzie. Moja jak na razie nie wyzywa mnie od wariatów (kochana) ale powiedziała jak dam wodę po solonych śledziach to nie ręczy!!! za swoje dalsze postępowanie. Powinienem chyba uważać! Bardzo nam smakował chleb z dodatkiem (nie wiem jak to nazwać) tego co zostało po fermentacji piwa. :laugh: Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 12 Marca 2016 @Papcio,solony sledz to jeszcze nic .jak bys dal po kiszonych sledziach ..to chyba bys musial szukac noclegowni Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Papcio nie obawiaj się, posmak kwasu z ogórków mimo zapachu jest minimalny. Ciekawy. Mam jeszcze kiszoną paprykę ale to nie to więc nie idę tym tropem. Natomiast bułki mają popyt;) Edytowane 12 Marca 2016 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 12 Marca 2016 @Papcio,solony sledz to jeszcze nic .jak bys dal po kiszonych sledziach ..to chyba bys musial szukac noclegowni Czytałem na naszym forum o tych śledziach a i oglądałem w TV na programie Galileo i faktycznie miałbym przechlapane jakbym coś takiego zafundowałbym mojej ślubnej!Ale się uśmiałem! elektro! Zapach chleba jest przyjemny, a smak to jutro! jeszcze ciepły. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 12 Marca 2016 Dla Pawła......na niedzielę. pieczywo12-03-2016.jpg12.30 jesteśmy Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 12 Marca 2016 Dla Pawła......na niedzielę. pieczywo12-03-2016.jpg12.30 jesteśmy qurde - mam niedaleko...... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 12 Marca 2016 12.30 jesteśmy Na obiad bułki? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 12 Marca 2016 ja bede musiala pobrobowac dodac cos innego niz woda i maslanka ...moze cydr? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 12 Marca 2016 ja bede musiala pobrobowac dodac cos innego niz woda i maslanka ...moze cydr? No i spaliłaś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 13 Marca 2016 Papcio nie obawiaj się, posmak kwasu z ogórków mimo zapachu jest minimalny. Ciekawy. Mam jeszcze kiszoną paprykę ale to nie to więc nie idę tym tropem. Natomiast bułki mają popyt;)Potwierdzam, chlebek smaczny i woda po ogórkach kiszonych już nie będzie wylewana do zlewu Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 13 Marca 2016 Dla Pawła......na niedzielę. pieczywo12-03-2016.jpg12.30 jesteśmy qurde - mam niedaleko...... Następnym razem zboczę z trasy i odwiedzę Ciebie. Niestety, ani bułek ani Mira. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 13 Marca 2016 Zmienię trochę temat. Mój obecny chleb i bułki piekę z : - 500 g mąki pszennej typ 500- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000- mleko 1 szklanka - drożdże świeże 20 g- maślanka 4 łyżki- sól 3 łyżeczki- cukier 3 łyżeczki W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże + cukier, następnie wszystko razem wyrabiam w mikserze 7 minut.Ciasto ładnie rośnie 1 h, formuję bochenek i bułki, i znowu rośnie 1h.Chleb piekę w rondlu, piekarnik 220 C przez 30 minut, ściągam pokrywkę, piekę jeszcze 15 minut w 200 C i ostatnie 15 minut jest w piekarniku już bez grzania. Bułki piekę 20 minut w 200 C i wyciągam. Chleb i bułki są smaczne.Zarówno chleb jak i bułki są ładnie upieczone ale takie zbite/ciężkie środku.....nie wiem jak to określić.Nie są tak pulchne jak ze sklepu.Moja bułka choć mniejsza waży więcej niż sklepowa, podobnie chleb. W czym jest problem, co robię nie tak? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 13 Marca 2016 Mirek a dodałeś spulchniacze? A pokaż przekrój bułki To normalne, że domowa bułka jest prawie 2 razy cieższa od sklepowej. A już najlepszym przykładem jest kajzerka za 15-30 groszy ważąca 35 gram. Jeśli miąższ jest rozrośnięty to jesteś w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 13 Marca 2016 Niestety przekroju bułki nie pokaże, bo zostały zjedzone, ale mam chleb: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 13 Marca 2016 wszystko razem wyrabiam w mikserze 7 minut. Wg mnie za krótko.Stosujesz wysokoglutenową mąkę pszenną, która wymaga dłuższego wyrabiania.Twój przepis jest dobry do automatu chlebowego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 13 Marca 2016 Miro, wg tego co podajesz, to zmien make pszenna zwykla na make chlebowa, to jest chyba u was maka 750 czy 850. To jest tak, w mace sa takie 2 skladniki gluten( o ktorym kazdy wie i mowi0 i jest jeszcze gliadin. I wiasnie gliadin odpowiada za elastycznosc a gluten wiaze wode. W mace zytniej masz wiecej glutenu w stosunku do gliadn ( nie wiem dokladnie jak po polsku , bo mi tlumacz w google nie chce tego powiedziec ). Przez to ciasto potrafi byc ciezsze. Musisz tez pamietac, ze tak jak EAnna napisala chleb powinien byc odrobine dluzej wyrabiany. Co do dodatkow, to prawdopodobnie w makach ,jakie stosuje wiekszosc piekarni sa dodane emulatory, ktore bardzo pomagaja w wyrastaniu i miekkosci pieczywa. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 13 Marca 2016 Dziękuje za Wasze porady. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-484412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZAMOS Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Oglądałem odcinek "chlebów Paula Hollywooda" i tam użył takiego stwierdzenia, cyt.: jeszcze trochę soli, żeby ciasto lepiej wyrosło...Chyba On się trochę zna, więc może coś jest na rzeczy. Ja jednak obstawiam tak jak tusiaczek, przerosło i za późno nacięte...Anna ma rzeczywiście rację, a słowa cytowalem miały pewnie znaczyć tyle co wyrastanie w kontrolowanych warunkach...Kilka lat temu zawziąłem się i nauczyłem się wypieku chleba, praktycznie z każdego ziarna, nawet z kukurydzy przemieszanej z mąką pszenną. Jednak najlepszy chleb jest z maki żytniej 100%, ale niektórzy nie bardzo za nim przepadają. Dodanie około 25% mąki pszennej powoduje to, że taki chleb zje każdy z dużą rozkoszą. Czytam tutaj o soli. Otóż sól wzbogaca smakowo chleb i bez niej smakuje nijako. Jednak sól nie wspomaga wyrastania, a je znacząco hamuje. Sól jest doskonałym środkiem dezynfekującym i zabija między innymi drożdże, w tym i bakterie zakwasu. W mące żytniej jest mało glutenu i dlatego chleb wypieczony z tej mąki jest troszkę jakby gliniasty. Klei się do noża i trudno go jak jest świeży pokroić, ale w smaku z dobrą wędlinką i świeżym masełkiem jest najlepszy jaki kiedykolwiek jadłem. Jeżeli mogę wam coś doradzić to najlepiej taki chleb piez w garnku rzymskim. to jak ktoś nie wie brytfanka ceramiczna. Nie jest wtedy potrzebny jakiś wypasiony piec. Chleb zawsze się uda i właściwie się nie przypali, czy zbytnio nie wysuszy. Pycha.Nie ma w tym chlebie nic, oprócz mąki, wody i soli z wcześniej ukiszonym w słoiku zakwasem. Edytowane 20 Marca 2016 przez ZAMOS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/4/#findComment-485913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.