Skocz do zawartości

Peklowanie przyspieszone nastrzykowo-zalewowe


Rekomendowane odpowiedzi

Proszę bardzo, ale nie polecam.

 

 

Podziękował. Wokoło tak pod Wrocławiem robili, jak byłem w wieku 12-14 lat,

to i pytam. Temat, jak widzę nadaje się do działu dowcipy. :-)

 

Pozdrawiam

Papla

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26981
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Proszę bardzo, ale nie polecam.

 

 

Podziękował. Wokoło tak pod Wrocławiem robili, jak byłem w wieku 12-14 lat,

to i pytam. Temat, jak widzę nadaje się do działu dowcipy. :-)

 

Pozdrawiam

Papla

Nie kumam jaśniej proszę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26983
Udostępnij na innych stronach

[

Papla

 

Nie kumam jaśniej proszę.

 

Oki. Kiedyś mieszkałem podwrocławskiej wsi gdzie był duży PGR i w okolicznych wsiach też były. PGRy zapewniały swoim pracownikom tzw. chlewiki w których owi pracownicy trzymali kury, kaczki i tuczniki. My np. mieliśmy 4 szt, trzy szły do skupu a jedna do zabicia. Proces powtarzał się 4 razy do roku. Sąsiedzi mieli podobnie. W innych wsiach też. No i jak już się peklowało mięsko na szynki to obiegowo sposób robienia solanki był oparty na pomiarze za pomocą jajka. To były lata 1983-86. I to wszystko.

 

Pozdrawiam

Papla

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26987
Udostępnij na innych stronach

Metoda na jajko zawiera dość duży błąd ale smakowo do przyjęcia .Prostym rozwiązaniem jest zakup takiego pojemnika, kto nie ma wagi do sprawdzania. Można przyjąć ze 1000ml będzie odpowiadało mniej więcej 1-1,20kg dotyczy to również mniejszych zakresów odmierzania 500ml itd po odmierzeniu peklosoli i zrobieniu solanki mierzymy metodą na jajko . A od razu mówię że wyniki są rożne jedno jajko w gorze druge na dole, innym razem jajka na górze lub na dole kolega zawsze się śmieje że jedno z nich te co na górze pochodzi od koguta. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26991
Udostępnij na innych stronach

Na szczęście mięsko jest odporne na nasze błędy i niedopilnowania, kubeczki smakowe tolerancyjne, gusta i ulubione smaki są różne i różniaste. Nakaz ścisłego stosowania się do receptur - to przysłowiowa "zemsta kucharza", który postanowił nas zamęczyć. Poczytajmy, jak różne drogi prowadzą do smacznej wedlinki i nie przejmujmy się drobiazgami. Oddzielajmy rzeczy istotne od drobiazgów, prawdy prawdziwe od mitów. Łatwiej się wtedy zabrać za zrobienie pysznotek.

Pozdrawiam!

 

O! Witaj Dziadku! Szukaliśmy Ciebie! Dobrze, że jesteś!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26993
Udostępnij na innych stronach

Jednak ważne jet to, że jak zrobimy coś i dajmy na to robimy to w dodatku pierwszy raz wszystko zanotujemy i wyjdzie superowe, to przerz podobne mity nastepny raz może nam się to nie udać :wink: :grin:

A w dodatku jeszcze opiszemy to na forum i już nikt tego nie powtórzy :shock:

Pamiętajmy jednak że dla jednego są to mity, a dla drugiego dobry sposób :grin:

 

PS

Witaj Kolego DZIADEK, brakował Cię wcześniej w tej dyskusji :smile:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26994
Udostępnij na innych stronach

dla jednego są to mity, a dla drugiego dobry sposób

Ja lepiej pamietam dzieciństwo niż wczorajszy dzień i przez to wiem, że takich wędlin jak dawniej to... próżno szukać.

Ale wtedy lodówki prawie nikt nie miał, wędliny robiono w środku upalnego lata, wagi dokładnej nie było, odmierzanio na łyżki, łyżeczki, szklanki, szczypty, pływające jajka lub kartofle. Temperaturę mierzono drutem od robótek.

Gdzie prawda, gdzie mit?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27000
Udostępnij na innych stronach

Nie chodziło mi o to że jest to nioeprawda, tylko że mitem jest to że ten sposób jest dobry - powiedzmy że jest starym sposobem :lol:

sprawdzałem ile kosztuje waga w Polsce na ALLEGRO to koszt 60 - 80 zł czyli wg Polskich cen to około 5 kg mięsa które można popsuć. Każdy musi sam ocenić cze ten wydatek opłaci mu się czy nie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27001
Udostępnij na innych stronach

Ależ ja sam kupiłem wagę do przypraw i soli, termometr, a zmierzam do tego, byśmy nie dali się zwariować , nie byli zbyt skrupulatni bo się zamęczymy. Więcej tolerancji nie zaszkodzi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27002
Udostępnij na innych stronach

Ależ ja sam kupiłem wagę do przypraw i soli, termometr, a zmierzam do tego, byśmy nie dali się zwariować , nie byli zbyt skrupulatni bo się zamęczymy. Więcej tolerancji nie zaszkodzi.

To tylko tego Ci brakuje

http://www.pol-aura.pl/phmetrkonduktometrsolomierz-cpc-501-p-645.html?osCsid=604fd6682071c0436b3b2e0bcf599b84

:grin: :grin: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27003
Udostępnij na innych stronach

Szanowni państwo - dyskusja zeszła z torów :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27004
Udostępnij na innych stronach

Szanowni państwo - dyskusja zeszła z torów :rolleyes:

 

Soory :blush: tnij kacie te posty :grin: :wink:

 

 

 

PS

Ten też :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27005
Udostępnij na innych stronach

Co daje ta dyskusja wszystkim tym co chcą zapeklować sobie normalna szynkę a chcą się dowiedzieć jak, pogmatwała im w głowach tak że chyba więcej wiedzieli przed przeczytaniem tego wszystkiego od sąsiadów niż z tego co im serwujemy na naszej stronie. Chcą wiedzieć tylko jak zrobić solankę ile nastrzyknąć w domowych warunkach i bezpiecznie to zapeklować z dużym nieraz marginesem odchyłki w zakresie temperatur. Temat idzie w złym kierunku bo nikt nie podaje konkretnych wytycznych a bardziej to idzie w kierunku lobby przemysłowemu

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27008
Udostępnij na innych stronach

WITAJ DZIADKU!!!

Ciesze sie,ze nie wycofales siez uczestnictwa na stronce.

Sadze, ze sa tacy,ktorzy z TWOICH doswiadczen korzystaja i przyjda nastepni, ktorzy

korzystac beda.

Czytajac wypowiedzi niktorych uczestnikow widac, ze zapominajao tym, ze stronka

zwie sie "WEDLINY DOMOWE" i ten profil powinien byc utrzymany.

Wprowadzajac elementy technologii przemyslowych nalezaloby zmienic nazwe na

" DOMOWE WEDLINY WEDLUG TECHNOLOGII PRZEMYSLOWYCH"

Jezeli sa tu propagatorzy tych ze te technologii to szkoda ,ze marnuja czas to lepiej isc

odrazu do np." REALU" tam sie kupuje namiastki wedlin.

Tym , ktorzy koniecznie chca je robic w domu polecam nastrzykiwanie szynek czy

baleronow karagenem izolatami sojowymi oraz koniecznie wielofosforanami+ oczywiscie

masowanie najlepiej w zmodyfikowanej betoniarce--super technologia 4-go dnia jedza

super soczysta szyneczke.

DZIADKU masz calkowita racje piszac o lobby przemyslowym, ktos ma w tym interes.

 

LIGAWA

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27012
Udostępnij na innych stronach

Ja z kolei lubię "rozumieć" procesy, jakie zachodzą w "domowej kuchni" i cieszę się, że jest (była) ta dyskusja. Uświadomiła mi wiele bardzo istotnych kwestii.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27016
Udostępnij na innych stronach

Co daje ta dyskusja wszystkim tym co chcą zapeklować sobie normalna szynkę

Czytajac wypowiedzi niktorych uczestnikow widac, ze zapominajao tym, ze stronka

zwie sie "WEDLINY DOMOWE" i ten profil powinien byc utrzymany.

Wprowadzajac elementy technologii przemyslowych nalezaloby zmienic nazwe na

" DOMOWE WEDLINY WEDLUG TECHNOLOGII PRZEMYSLOWYCH"

Można stworzyć oddzielny dział Np- technologie na pograniuczu domowych :smile: , albo technologie prawie przemysłowe :smile: kto będzie chciał to sobie poczyta, kto nie ma dość innego materiału do czytania :grin:

 

Zgodnie z tym co pisał Kolega MAXELL zarejestrowanych + czytających jest pare tysięcy ludzi, nawt jesżeli jedna osoba chce pisać + jedna osoba chce czytać to forum jest po to żeby mogli się wymienić doświadczeniami, a może więcej ludzi skorzysta :question: :!: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27017
Udostępnij na innych stronach

elny dział Np- technologie na pograniuczu domowych , albo technologie prawie przemysłowe

Czemu uważasz, że dyskusja o tym, czy ilość solanki użytej do peklowania mokrego w warunkach domowych ma znaczenie czy nie, jest na pograniczu "przemysłu" ?

To właśnie w domu często ciężko jest uzyskać całkowite przykrycie 1kg mięsa z użyciem 0,4l solanki.

Raz miałem taki kawałek mięsa, do którego całkowitego zalania musiałem użyć tyle samo solanki, ile ważyło mięso (taki kształt pojemnika), a potem człowiek się dziwi, czemu wyszło za słone...

 

A zobaczcie ile potrzeba solanki do zapeklowania głowy wp. na mokro.

 

w takim przypadku posiłkowałem się woreczkami z wodą , bo nie chciało mi się dorabiać solanki

I to jest genialny pomysł.

Jasiu, umieść go w odpowiednim dziale

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1093

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27020
Udostępnij na innych stronach

JASIU napisał/a:

w takim przypadku posiłkowałem się woreczkami z wodą , bo nie chciało mi się dorabiać solanki

 

 

I to jest genialny pomysł.

Jasiu, umieść go w odpowiednim dziale

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1093

_________________

myślałęm że wszyscy tak robią :blush:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27021
Udostępnij na innych stronach

Czemu uważasz, że dyskusja o tym, czy ilość solanki użytej do peklowania mokrego w warunkach domowych ma znaczenie czy nie, jest na pograniczu "przemysłu" ?

Ilość solanki to nie, ale jakieś "turbo peklowanie + nastrzyki + podgrzewnie solanki + jakiś dopalacz (wielofosforany i inne) itd"

Chodziło mi ot to żeby powiedzieć otwarcie też i o innych żeczach.

A nie jak to np. w domu z dorastającymi dziecmi mówi sie o "tych sprawach" nie mówiąc wprost o co chodzi

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27022
Udostępnij na innych stronach

10:28

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Przepraszam ale może ktoś w końcu definitywnie odpowie czy peklowanie w wiekszej ilości solanki spowoduje większą słoność

chciałbym tu usłyszeć

Bagno

Dziadka

Maxella

Marka z Bielska

Szczepan się już wypowiedział

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27025
Udostępnij na innych stronach

Wchodzę czytam i .....

W którym momencie tego tematu zaproponowałem technologie przemysłową?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27033
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, Witam

W kauflandzie można kupić wagi elektroniczne i zwykła domowe nośność od 3-5 kg w cenie od 25 do 50 zł . Myślę, że one w zupełności wystarczą. Ja taką posiadam i jestem zadowolony. Wyskalowane są w kg, funtach i uncjach( elektroniczne) i do odważania peklosoli są wystarczające.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27038
Udostępnij na innych stronach

może ktoś w końcu definitywnie odpowie czy peklowanie w wiekszej ilości solanki spowoduje większą słoność

I tak i nie. Nie chcę tutaj powtarzać tego o czym pisał Toschiba i inni ale zawsze jeśli mięso włożymy do roztworu solanki to układ bedzie dążył do wyrównania stężeń. Zawsze słoność wyrobu będzie zależna od stężenia solanki, temperatury solanki i czasu peklowania.

Wartość 0,4 l solanki na 1 kg mięsa nie wzięła się z kosmosu tylko już dawniej (odkąd zacząłem się uczyć technologii była już wielkością, o której sie nie dyskutowało) została ustalona w sposób doświadczalny, gdzie uznano, że ilość będzie wielkością optymalną. Dlatego powinniśmy przestrzegać tego przy peklowaniu zalewowym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27079
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.