Papla Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Proszę bardzo, ale nie polecam. Podziękował. Wokoło tak pod Wrocławiem robili, jak byłem w wieku 12-14 lat,to i pytam. Temat, jak widzę nadaje się do działu dowcipy. :-) PozdrawiamPapla Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Proszę bardzo, ale nie polecam. Podziękował. Wokoło tak pod Wrocławiem robili, jak byłem w wieku 12-14 lat, to i pytam. Temat, jak widzę nadaje się do działu dowcipy. :-) Pozdrawiam Papla Nie kumam jaśniej proszę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Stycznia 2008 [ Papla Nie kumam jaśniej proszę. Oki. Kiedyś mieszkałem podwrocławskiej wsi gdzie był duży PGR i w okolicznych wsiach też były. PGRy zapewniały swoim pracownikom tzw. chlewiki w których owi pracownicy trzymali kury, kaczki i tuczniki. My np. mieliśmy 4 szt, trzy szły do skupu a jedna do zabicia. Proces powtarzał się 4 razy do roku. Sąsiedzi mieli podobnie. W innych wsiach też. No i jak już się peklowało mięsko na szynki to obiegowo sposób robienia solanki był oparty na pomiarze za pomocą jajka. To były lata 1983-86. I to wszystko. Pozdrawiam Papla Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Metoda na jajko zawiera dość duży błąd ale smakowo do przyjęcia .Prostym rozwiązaniem jest zakup takiego pojemnika, kto nie ma wagi do sprawdzania. Można przyjąć ze 1000ml będzie odpowiadało mniej więcej 1-1,20kg dotyczy to również mniejszych zakresów odmierzania 500ml itd po odmierzeniu peklosoli i zrobieniu solanki mierzymy metodą na jajko . A od razu mówię że wyniki są rożne jedno jajko w gorze druge na dole, innym razem jajka na górze lub na dole kolega zawsze się śmieje że jedno z nich te co na górze pochodzi od koguta. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Na szczęście mięsko jest odporne na nasze błędy i niedopilnowania, kubeczki smakowe tolerancyjne, gusta i ulubione smaki są różne i różniaste. Nakaz ścisłego stosowania się do receptur - to przysłowiowa "zemsta kucharza", który postanowił nas zamęczyć. Poczytajmy, jak różne drogi prowadzą do smacznej wedlinki i nie przejmujmy się drobiazgami. Oddzielajmy rzeczy istotne od drobiazgów, prawdy prawdziwe od mitów. Łatwiej się wtedy zabrać za zrobienie pysznotek.Pozdrawiam! O! Witaj Dziadku! Szukaliśmy Ciebie! Dobrze, że jesteś! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Jednak ważne jet to, że jak zrobimy coś i dajmy na to robimy to w dodatku pierwszy raz wszystko zanotujemy i wyjdzie superowe, to przerz podobne mity nastepny raz może nam się to nie udać :wink: :grin: A w dodatku jeszcze opiszemy to na forum i już nikt tego nie powtórzy :shock: Pamiętajmy jednak że dla jednego są to mity, a dla drugiego dobry sposób :grin: PSWitaj Kolego DZIADEK, brakował Cię wcześniej w tej dyskusji :smile: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-26994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Stycznia 2008 dla jednego są to mity, a dla drugiego dobry sposóbJa lepiej pamietam dzieciństwo niż wczorajszy dzień i przez to wiem, że takich wędlin jak dawniej to... próżno szukać. Ale wtedy lodówki prawie nikt nie miał, wędliny robiono w środku upalnego lata, wagi dokładnej nie było, odmierzanio na łyżki, łyżeczki, szklanki, szczypty, pływające jajka lub kartofle. Temperaturę mierzono drutem od robótek. Gdzie prawda, gdzie mit? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Nie chodziło mi o to że jest to nioeprawda, tylko że mitem jest to że ten sposób jest dobry - powiedzmy że jest starym sposobem :lol: sprawdzałem ile kosztuje waga w Polsce na ALLEGRO to koszt 60 - 80 zł czyli wg Polskich cen to około 5 kg mięsa które można popsuć. Każdy musi sam ocenić cze ten wydatek opłaci mu się czy nie. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Ależ ja sam kupiłem wagę do przypraw i soli, termometr, a zmierzam do tego, byśmy nie dali się zwariować , nie byli zbyt skrupulatni bo się zamęczymy. Więcej tolerancji nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Ależ ja sam kupiłem wagę do przypraw i soli, termometr, a zmierzam do tego, byśmy nie dali się zwariować , nie byli zbyt skrupulatni bo się zamęczymy. Więcej tolerancji nie zaszkodzi. To tylko tego Ci brakuje http://www.pol-aura.pl/phmetrkonduktometrsolomierz-cpc-501-p-645.html?osCsid=604fd6682071c0436b3b2e0bcf599b84 :grin: :grin: :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Szanowni państwo - dyskusja zeszła z torów :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Szanowni państwo - dyskusja zeszła z torów :rolleyes: Soory :blush: tnij kacie te posty :grin: :wink: PS Ten też :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Co daje ta dyskusja wszystkim tym co chcą zapeklować sobie normalna szynkę a chcą się dowiedzieć jak, pogmatwała im w głowach tak że chyba więcej wiedzieli przed przeczytaniem tego wszystkiego od sąsiadów niż z tego co im serwujemy na naszej stronie. Chcą wiedzieć tylko jak zrobić solankę ile nastrzyknąć w domowych warunkach i bezpiecznie to zapeklować z dużym nieraz marginesem odchyłki w zakresie temperatur. Temat idzie w złym kierunku bo nikt nie podaje konkretnych wytycznych a bardziej to idzie w kierunku lobby przemysłowemuPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Stycznia 2008 WITAJ DZIADKU!!! Ciesze sie,ze nie wycofales siez uczestnictwa na stronce. Sadze, ze sa tacy,ktorzy z TWOICH doswiadczen korzystaja i przyjda nastepni, ktorzy korzystac beda. Czytajac wypowiedzi niktorych uczestnikow widac, ze zapominajao tym, ze stronka zwie sie "WEDLINY DOMOWE" i ten profil powinien byc utrzymany. Wprowadzajac elementy technologii przemyslowych nalezaloby zmienic nazwe na " DOMOWE WEDLINY WEDLUG TECHNOLOGII PRZEMYSLOWYCH" Jezeli sa tu propagatorzy tych ze te technologii to szkoda ,ze marnuja czas to lepiej isc odrazu do np." REALU" tam sie kupuje namiastki wedlin. Tym , ktorzy koniecznie chca je robic w domu polecam nastrzykiwanie szynek czy baleronow karagenem izolatami sojowymi oraz koniecznie wielofosforanami+ oczywiscie masowanie najlepiej w zmodyfikowanej betoniarce--super technologia 4-go dnia jedza super soczysta szyneczke. DZIADKU masz calkowita racje piszac o lobby przemyslowym, ktos ma w tym interes. LIGAWA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Stycznia 2008 POCZYTAJCIE! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Dobranoc , ide spac u mnie prawie 23-cia. To dla mnie SYMBOL i przestroga --- nowoczesne wysokowydajne technologie..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Ja z kolei lubię "rozumieć" procesy, jakie zachodzą w "domowej kuchni" i cieszę się, że jest (była) ta dyskusja. Uświadomiła mi wiele bardzo istotnych kwestii. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Co daje ta dyskusja wszystkim tym co chcą zapeklować sobie normalna szynkęCzytajac wypowiedzi niktorych uczestnikow widac, ze zapominajao tym, ze stronka zwie sie "WEDLINY DOMOWE" i ten profil powinien byc utrzymany. Wprowadzajac elementy technologii przemyslowych nalezaloby zmienic nazwe na " DOMOWE WEDLINY WEDLUG TECHNOLOGII PRZEMYSLOWYCH" Można stworzyć oddzielny dział Np- technologie na pograniuczu domowych :smile: , albo technologie prawie przemysłowe :smile: kto będzie chciał to sobie poczyta, kto nie ma dość innego materiału do czytania :grin: Zgodnie z tym co pisał Kolega MAXELL zarejestrowanych + czytających jest pare tysięcy ludzi, nawt jesżeli jedna osoba chce pisać + jedna osoba chce czytać to forum jest po to żeby mogli się wymienić doświadczeniami, a może więcej ludzi skorzysta :question: :!: :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 13 Stycznia 2008 elny dział Np- technologie na pograniuczu domowych , albo technologie prawie przemysłowe Czemu uważasz, że dyskusja o tym, czy ilość solanki użytej do peklowania mokrego w warunkach domowych ma znaczenie czy nie, jest na pograniczu "przemysłu" ? To właśnie w domu często ciężko jest uzyskać całkowite przykrycie 1kg mięsa z użyciem 0,4l solanki. Raz miałem taki kawałek mięsa, do którego całkowitego zalania musiałem użyć tyle samo solanki, ile ważyło mięso (taki kształt pojemnika), a potem człowiek się dziwi, czemu wyszło za słone... A zobaczcie ile potrzeba solanki do zapeklowania głowy wp. na mokro. w takim przypadku posiłkowałem się woreczkami z wodą , bo nie chciało mi się dorabiać solanki I to jest genialny pomysł. Jasiu, umieść go w odpowiednim dziale https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1093 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Stycznia 2008 JASIU napisał/a: w takim przypadku posiłkowałem się woreczkami z wodą , bo nie chciało mi się dorabiać solanki I to jest genialny pomysł. Jasiu, umieść go w odpowiednim dziale https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1093 _________________myślałęm że wszyscy tak robią :blush: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Czemu uważasz, że dyskusja o tym, czy ilość solanki użytej do peklowania mokrego w warunkach domowych ma znaczenie czy nie, jest na pograniczu "przemysłu" ? Ilość solanki to nie, ale jakieś "turbo peklowanie + nastrzyki + podgrzewnie solanki + jakiś dopalacz (wielofosforany i inne) itd" Chodziło mi ot to żeby powiedzieć otwarcie też i o innych żeczach. A nie jak to np. w domu z dorastającymi dziecmi mówi sie o "tych sprawach" nie mówiąc wprost o co chodzi Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 13 Stycznia 2008 10:28 -------------------------------------------------------------------------------- Przepraszam ale może ktoś w końcu definitywnie odpowie czy peklowanie w wiekszej ilości solanki spowoduje większą słoność chciałbym tu usłyszeć Bagno Dziadka Maxella Marka z Bielska Szczepan się już wypowiedział Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Wchodzę czytam i .....W którym momencie tego tematu zaproponowałem technologie przemysłową? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 13 Stycznia 2008 TOSHIBA, Witam W kauflandzie można kupić wagi elektroniczne i zwykła domowe nośność od 3-5 kg w cenie od 25 do 50 zł . Myślę, że one w zupełności wystarczą. Ja taką posiadam i jestem zadowolony. Wyskalowane są w kg, funtach i uncjach( elektroniczne) i do odważania peklosoli są wystarczające. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 13 Stycznia 2008 może ktoś w końcu definitywnie odpowie czy peklowanie w wiekszej ilości solanki spowoduje większą słonośćI tak i nie. Nie chcę tutaj powtarzać tego o czym pisał Toschiba i inni ale zawsze jeśli mięso włożymy do roztworu solanki to układ bedzie dążył do wyrównania stężeń. Zawsze słoność wyrobu będzie zależna od stężenia solanki, temperatury solanki i czasu peklowania. Wartość 0,4 l solanki na 1 kg mięsa nie wzięła się z kosmosu tylko już dawniej (odkąd zacząłem się uczyć technologii była już wielkością, o której sie nie dyskutowało) została ustalona w sposób doświadczalny, gdzie uznano, że ilość będzie wielkością optymalną. Dlatego powinniśmy przestrzegać tego przy peklowaniu zalewowym. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1280-peklowanie-przyspieszone-nastrzykowo-zalewowe/page/3/#findComment-27079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.