Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, peklowałem mięso 5 dni zmieliłem, przyprawiłem - już zaparzyłem pierwsza kiełbaskę na probe i wyszła trochę słona, można dosypać mięsa bez peklowania w celu obniżenia zasolenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/
Udostępnij na innych stronach

Można

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494507
Udostępnij na innych stronach

Po dodaniu mięsa bez peklowania polecam odczekać z napełnianiem kiełbas do wieczora , by farsz się wyrównał i będzie dobry smak , kolor  i będzie to kiełbasa bezpieczna przed zepsuciem .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494510
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494515
Udostępnij na innych stronach

 

 

peklowałem mięso 5 dni zmieliłem, przyprawiłem - już zaparzyłem pierwsza kiełbaskę na probe i wyszła trochę słona
  Napisz, jaka była dawka soli lub peklosoli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494529
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisz, jaka była dawka soli lub peklosoli.

Andrzejku, kolega pisał na SB, że solił na oko :facepalm:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494531
Udostępnij na innych stronach

Oj szczypało to oko :)

Lepiej było wg smaku ale są gusty i guściki

Oczywiście jak pomijam receptury

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494548
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie już po wędzeniu (pierwsza wędzarnia i pierwsza kiełbasa)  dokupiłem boczku wymieszałem z reszta, trochę się zredukowała sol ale to nie wszystko  :facepalm:  wędziłem 3 godziny, okazało się ze przewędziłem - kiełbasa ma kwaskowaty smak i czuć mocno dymem. Jak już pisałem peklowałem 5 dni z przymusu, byla zła pogoda a wędzarnia na ogrodzie no i wiało 2 dni.

zachwile zamieszczę fotki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494702
Udostępnij na innych stronach

Kwaskowaty posmak to efekt:

- słabego osuszenia przed wędzeniem,

- gęstości rozmieszczenia kiełbas w komorze,

- kiepskiego ciągu w wędzarni,

- wilgotnego drewna,

itd.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494704
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa ma kwaskowaty smak i czuć mocno dymem

Jeszce raz zapodaję Tobie linka, przeczytaj ze trzy razy :D

 

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494705
Udostępnij na innych stronach

...dzięki za wskazówki  :)  teraz się lepiej przygotuje to przecież pierwsza produkcja a to moje fotki;

post-80059-0-89810700-1462183131_thumb.jpg

post-80059-0-85626500-1462183234_thumb.jpg

post-80059-0-96880200-1462183341_thumb.jpg

post-80059-0-02921100-1462183387_thumb.jpg

 


...chciałem wspomnieć  ze w wędzarni miałem trzy kawałki boczku peklowanego razem z kiełbasą , boczek po parzeniu wyszedł dobry tylko kiełbasa dziwna - słyszałem ze można moczyć kiełbasę woda z soda żeby zmniejszyć kwaśny smak ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494709
Udostępnij na innych stronach

Łoooo... Za małe palenisko masz... a gdzie jest ''komin''... ? :rolleyes:  ''Ukisiłeś''... w dymie , to się nie dziwie ,że kwaśne... :cry:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494712
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz mieć zdrowe wędzonki to wywal to palenisko (piecyk) razem z rurą spiro, podłogę komory również . Zabuduj przestrzeń między nogami komory, wstaw jakieś drzwiczki i wędź na zdrowie Twoje i twojej rodziny.

Boczek peklujemy zazwyczaj na mokro (minimum 7dni).

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494713
Udostępnij na innych stronach

 

 

.zabudować nogi a gdzie palenisko umieścić?
  No pod spodem... tzw bezpośrednie :thumbsup:

 

no a komin musi by ć?
  Przydał by się ... w wędzarni musi być swobodny przepływ dymu :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494716
Udostępnij na innych stronach

DonLeo posłuchaj PePe. Dobrze radzi.

Zapoznaj się może z tym tematem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/?p=305329 .

Temat wędzarni tam opisany i powinien pomóc.

Zbój Madej także dobrze prawi. Na naszym forum jest mnóstwo wiedzy.Czasem jednak nie szukamy z różnych powodów.

Uwierz po zapoznaniu się z kilkoma z tych tematów twe kłopoty powinny zniknąć. Wyroby będą smaczne i zdrowe. 

Pamiętaj również o stronie głównej. I oczywiście o Akademii Dziadka http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka .

Edytowane przez mani3k
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494850
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa matowa po przekrojeniu z lekkim przebarwieniem przy skórce. Wędzisz przegrzanymi spalinami, a nie odpowiednim dymem. Zrób palenisko pod wędzarnia, wywal tą rurę "spiro" i najkrótszym połączeniem podłącz  "kozę" do wędzarni. Wstaw deflektor. Czytaj forum, zrozumiesz dlaczego przebudujesz wędzarnię.    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-494861
Udostępnij na innych stronach

Nie trzeba peklowa boczek aż 7 dni :) ja zawszee boczek ok 40ml solanki nastrzykuje i 4 dni pekluje w 40g soli/kg i w zupełności wystarczy i jest smaczne

 

 

CO do kiełbasy kolego 18g/kg peklosoli pamiętaj :) ja ostatnio robiłem tak ze tego samego dnia zmielilem mięso doprawilem i tego samego dnia wedzilem :)

Według degustatorów wyszła bardzo dobra kielbaska ba nawet z galaretką :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-495724
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie trzeba peklowa boczek aż 7 dni :) ja zawszee boczek ok 40ml solanki nastrzykuje i 4 dni pekluje w 40g soli/kg i w zupełności wystarczy i jest smaczne

dla mnie to byłoby niedosolone, ale to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-495729
Udostępnij na innych stronach

 

Nie trzeba peklowa boczek aż 7 dni :) ja zawszee boczek ok 40ml solanki nastrzykuje i 4 dni pekluje w 40g soli/kg i w zupełności wystarczy i jest smaczne

dla mnie to byłoby niedosolone, ale to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje :)

 

 

 

to ile gram dajesz soli ? na kg ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12990-za-s%C5%82one-mi%C4%99so-zmielone/#findComment-495794
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.