DonLeo007 Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Maja 2016 Witam, peklowałem mięso 5 dni zmieliłem, przyprawiłem - już zaparzyłem pierwsza kiełbaskę na probe i wyszła trochę słona, można dosypać mięsa bez peklowania w celu obniżenia zasolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Maja 2016 Można Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Maja 2016 Po dodaniu mięsa bez peklowania polecam odczekać z napełnianiem kiełbas do wieczora , by farsz się wyrównał i będzie dobry smak , kolor i będzie to kiełbasa bezpieczna przed zepsuciem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Maja 2016 peklowałem mięso 5 dn Czemu tak długo?? http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Maja 2016 peklowałem mięso 5 dni zmieliłem, przyprawiłem - już zaparzyłem pierwsza kiełbaskę na probe i wyszła trochę słona Napisz, jaka była dawka soli lub peklosoli. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Maja 2016 Napisz, jaka była dawka soli lub peklosoli. Andrzejku, kolega pisał na SB, że solił na oko Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Maja 2016 Oj szczypało to oko Lepiej było wg smaku ale są gusty i guściki Oczywiście jak pomijam receptury Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Maja 2016 Witam ponownie już po wędzeniu (pierwsza wędzarnia i pierwsza kiełbasa) dokupiłem boczku wymieszałem z reszta, trochę się zredukowała sol ale to nie wszystko wędziłem 3 godziny, okazało się ze przewędziłem - kiełbasa ma kwaskowaty smak i czuć mocno dymem. Jak już pisałem peklowałem 5 dni z przymusu, byla zła pogoda a wędzarnia na ogrodzie no i wiało 2 dni.zachwile zamieszczę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Maja 2016 Kwaskowaty posmak to efekt:- słabego osuszenia przed wędzeniem,- gęstości rozmieszczenia kiełbas w komorze,- kiepskiego ciągu w wędzarni,- wilgotnego drewna,itd. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Maja 2016 kiełbasa ma kwaskowaty smak i czuć mocno dymem Jeszce raz zapodaję Tobie linka, przeczytaj ze trzy razy http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Maja 2016 ...dzięki za wskazówki teraz się lepiej przygotuje to przecież pierwsza produkcja a to moje fotki; ...chciałem wspomnieć ze w wędzarni miałem trzy kawałki boczku peklowanego razem z kiełbasą , boczek po parzeniu wyszedł dobry tylko kiełbasa dziwna - słyszałem ze można moczyć kiełbasę woda z soda żeby zmniejszyć kwaśny smak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Maja 2016 Łoooo... Za małe palenisko masz... a gdzie jest ''komin''... ? ''Ukisiłeś''... w dymie , to się nie dziwie ,że kwaśne... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Maja 2016 Jak chcesz mieć zdrowe wędzonki to wywal to palenisko (piecyk) razem z rurą spiro, podłogę komory również . Zabuduj przestrzeń między nogami komory, wstaw jakieś drzwiczki i wędź na zdrowie Twoje i twojej rodziny.Boczek peklujemy zazwyczaj na mokro (minimum 7dni).Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Maja 2016 ...zabudować nogi a gdzie palenisko umieścić? no a komin musi by ć? z tylu mam otwory w górnej części ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Maja 2016 .zabudować nogi a gdzie palenisko umieścić? No pod spodem... tzw bezpośrednie no a komin musi by ć? Przydał by się ... w wędzarni musi być swobodny przepływ dymu Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Maja 2016 (edytowane) DonLeo posłuchaj PePe. Dobrze radzi.Zapoznaj się może z tym tematem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/?p=305329 .Temat wędzarni tam opisany i powinien pomóc.Zbój Madej także dobrze prawi. Na naszym forum jest mnóstwo wiedzy.Czasem jednak nie szukamy z różnych powodów.Uwierz po zapoznaniu się z kilkoma z tych tematów twe kłopoty powinny zniknąć. Wyroby będą smaczne i zdrowe. Pamiętaj również o stronie głównej. I oczywiście o Akademii Dziadka http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka . Edytowane 3 Maja 2016 przez mani3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Maja 2016 Kiełbasa matowa po przekrojeniu z lekkim przebarwieniem przy skórce. Wędzisz przegrzanymi spalinami, a nie odpowiednim dymem. Zrób palenisko pod wędzarnia, wywal tą rurę "spiro" i najkrótszym połączeniem podłącz "kozę" do wędzarni. Wstaw deflektor. Czytaj forum, zrozumiesz dlaczego przebudujesz wędzarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Maja 2016 Nie trzeba peklowa boczek aż 7 dni ja zawszee boczek ok 40ml solanki nastrzykuje i 4 dni pekluje w 40g soli/kg i w zupełności wystarczy i jest smaczne CO do kiełbasy kolego 18g/kg peklosoli pamiętaj ja ostatnio robiłem tak ze tego samego dnia zmielilem mięso doprawilem i tego samego dnia wedzilem Według degustatorów wyszła bardzo dobra kielbaska ba nawet z galaretką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Maja 2016 Nie trzeba peklowa boczek aż 7 dni ja zawszee boczek ok 40ml solanki nastrzykuje i 4 dni pekluje w 40g soli/kg i w zupełności wystarczy i jest smaczne dla mnie to byłoby niedosolone, ale to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Maja 2016 Nie trzeba peklowa boczek aż 7 dni ja zawszee boczek ok 40ml solanki nastrzykuje i 4 dni pekluje w 40g soli/kg i w zupełności wystarczy i jest smacznedla mnie to byłoby niedosolone, ale to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje to ile gram dajesz soli ? na kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.